De volledige PlayStation 4 launch line-up 

De volledige PlayStation 4 launch line-up 2013-11-29T13:38:05
Ah, wat een heugelijke dag. Staat jullie PS4 er al? Of gaan jullie ‘m straks ophalen? Of zitten jullie met smart te wachten op de postbode? Of hebben jullie besloten nog effe te wachten met de aanschaf? In alle gevallen is het natuurlijk van kritiek belang om te weten welke games er te koop zijn. Alie heeft daarom de nobele taak op haar genomen om jullie een volledig overzicht van alle PS4 launchtitels te bieden.

Om een zekere mate van overzichtelijkheid te bewaren in mijn woordvomit, heb ik alle games onderverdeeld in een aantal categorieën, te weten:

Sony computer entertainment worldwide studios titels

Third-party titels

PSN titels

Crossbuys

Sony Computer Entertainment Worldwide Studio titels

Killzone Shadow Fall

FPS
Killzone: Shadow Fall speelt zich dertig jaar na de gebeurtenissen uit Killzone 3 af. Dit is bijvoorbeeld te zien in de verandering in omgeving ten opzichte van de vorige delen uit de serie, zo zien we weelderige bossen en verlaten ruimtestations. De game draait om de Vektans en Helghast, twee rivaliserende facties, die samen de planeet Vekta bevolken. Zij leven in een soort staat van koude oorlog met elkaar en zijn slechts gescheiden door een enorme beveiligingsmuur. Dit koude conflict dreigt alsnog uit te monden in een regelrechte hete oorlog. Het is aan Lucas Kellan, lid van een militaire intelligence unit, de Shadow Marshals, om de fragiele vrede te bewaren. Kellans missies variëren van shady infiltratie tot all-out combat. Deze afwisseling heeft ook onder andere te maken met de toevoeging van OWL, je vliegende drone companion, die vijanden kan stunnen en aanvallen, die je kan beschermen door middel van een shield, en een kabel kan schieten om platformen en dergelijke te bereiken. Ook bevat Killzone een uitgebreide multiplayer, waarbij je ook zelf de parameters van Warzones kunt aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van wapens, maar ook aan de snelheid van health regeneration. Guerrilla is van plan de multiplayer te blijven voorzien van nieuwe content, waardoor de online community wel eens een flinke levendig zou kunnen blijven.
Jan bespreekt Killzone: Shadow Fall nog veeeeel uitgebreider in het huidige nummer van het magazine. Hij beloont de game met een mooie score van 93. Hij is van mening dat Guerrilla eigenhandig de PS4-launch redt en tegelijkertijd de beste Killzone ooit aflevert.

Killzone: Shadowfall

Knack
Action (platformer)
Knack is een klein uit steen opgebouwd wezen dat ontworpen is door mensen om te vechten in de oorlog tegen de Goblins. Door artefacten te verzamelen groeit Knack groter en krachtiger. Hiernaast kun je Knack van vorm laten veranderen door andere materialen te gebruiken, waardoor hij bijvoorbeeld onzichtbaar kan worden. Als je damage ontvangt, verliest Knack materialen en wordt hij weer kleiner en kwetsbaarder. De enemies vragen allemaal om een iets andere aanpak. Zo springen sommige vijanden, waarna ze met een aoe attack landen, terwijl andere waves van projectielen afschieten, en weer anderen beschermd worden door energy fields. De game ken een lineair verloop en daarbij is het platformgedeelte minimaal, aangezien de fighting areas klein zijn met een overduidelijke in- en uitgang.
De review van Knack kunnen jullie eveneens in het huidige nummer van het magazine vinden. Florian geeft de game een score van 76. Hij stelt dat de game verrassend lastige battles kent, maar dat de rest van de battles vrij standaard is en de ervaring als geheel weinig spectaculair.

Resogun (PSN)
Shooter
Resogun is een arcade(achtige) shooter, waarbij het draai om het neerzetten van een highscore. De levels zijn cilindervormig in plaats van vlak, waardoor je vijanden al kunt zien voor je ze kunt aanvallen. Hiernaast kun je alleen horizontaal schieten, waardoor positionering en tactisch inzicht van groot belang zijn. Natuurlijk loont het maken van multipliers, maar tevens krijg je punten voor het redden van mensen die gevangen zitten in kleine kubusvormige cellen. Buiten je standaard laser is je arsenaal beperkt. De game beloont je op het einde van een level met extra punten voor het niet gebruiken van je arsenaal speciale wapens. Resogun kent ook een online tweespeler co-op modus, waarbij je beiden een deel van het level voor je rekening kunt nemen en de eindbosses meer hp bezitten.

Resogun

Third Party titels

Onderstaande games zijn veelal niet nieuw meer. Maar wat natuurlijk juist dan interessant is: wat bieden de PS4 versies in vergelijking met hun previous-gen counterparts? Zie voor een aantal games ook de PS4 special in het magazine, waarin Jan en JJ al roken aan de next-gen.
Mocht je trouwens al wel trotse bezitter zijn van een aantal van onderstaande games, dan kun je deze voor klein prijsje up te graden. Op dit moment is dit upgraden mogelijk voor: Assassin's Creed: IV Black Flag, Call of Duty: Ghosts, Injustice: Gods Among Us Ultimate Edition, Battlefield 4 en NBA 2K14.

Angry Birds Star Wars
Puzzel
Peter schreef in zijn review dat Angry Birds Star Wars nog steeds een zeer solide game om te spelen is, maar dat er weinig nieuwe content en vogels te vinden zijn. Hij irriteerde zich dan ook veel sneller aan de generieke levels en het hoge trial en error gehalte van de gameplay. Zijn eindscore was een 70. Deze PS4 versie bevat twintig exclusieve bonus levels en een multiplayer.

Assassin's Creed IV: Black Flag
Action
Jan schreef in zijn review dat hij zich, ondanks wat kleine minpunten, dagen vermaakt heeft met Assassin’s Creed IV: Black Flag. Volgens hem was dit misschien niet de beste AC game, maar wel een van de beste sandbox games van dit najaar en sowieso de aller-coolste piratengame OOIT gemaakt. Hij beloonde de game dan ook met een 88. Deze PS4 versie is buiten hele shiny graphics vrijwel identiek aan zijn previous-gen counterparts.

Battlefield 4
FPS
Graddus beloonde Battlefield 4 op een haar na met een Gold Award in zijn review; hij gaf de game een 88. Hij noemde de singleplayer teveel een losse flodder en vond de vernieuwingen niet vernieuwend genoeg. Wel vond hij de dynamische, tactische en algeheel bombastische all-out-warfare nog altijd uniek. Ook Battlefield 4 ziet er op de PS4 natuurlijk vooral mooier uit (zie ook het filmpje), maar hiernaast is, in vergelijking met de PS3 versie, de multiplayer uitgebreid naar 64 man. De Amerikaanse launch was niet zonder issues, maar de eerste update is ondertussen een feit, waardoor deze ellende ons hopelijk bespaard blijft.

Call of Duty: Ghosts
FPS
Tjeerd schreef in zijn review dat Call of Duty: Ghosts doet waar het goed in is: gameplay met een sneltreinvaart, waarbij alle elementen kloppen en de boel ontzettend goed uitgebalanceerd is. Hij vindt het dan ook een goede game, maar stelt dat er heel erg op safe gespeeld is, waardoor er geen grote vernieuwingen plaats hebben gevonden. Zijn eindscore was een 80. Call of Duty: Ghosts op de PS4 kent buiten de opgepoetset graphics geen wezenlijke veranderingen ten opzichte van de PS3 versie.

FIFA 14
Sport
Tjeerd beloonde FIFA 14 met een dikke 90 in zijn review. Hij vond dat alhoewel EA niet met grondverzakkende veranderingen was gekomen, ze toch weer de beste footiegame afgeleverd hadden. FIFA 14 is beter, gebalanceerder en leuker, aldus Tjeerd. Hij sloot af met de zin: ‘maar mocht je kunnen en willen wachten tot de next-gen, zou ik dat doen.’ En bij deze is dat moment dus aangebroken. FIFA 14 op de PS4 is namelijk in vele opzichten een verbetering ten opzichte van de previous-gen versie. Hier kun je er meer over lezen.

Injustice: Gods Among Us Ultimate Edition
Fighter
Wouter beloonde Injustice: Gods Among Us Injustice met een 89 in zijn review. Hij schreef dat het een rijk spel is, zowel op het gebied van referenties, personages, unlockables als modes. En dat het gemaakt is met een onmeetbare liefde voor het DC universum en dat je dat daadwerkelijk kunt voelen, hopelijk ook als je niets met deze comics hebt. De Ultimate Edition van Injustice: Gods Among Us bevat de volgende zaken: een nieuw PS4 exclusive model, zes DLC characters, waaronder General Zod en Lobo, en 60 custom S.T.A.R. Labs Mission.

Injustice: Gods Among Us

Just Dance 2014
Muziekgame
Iedereen snapt wat er in Just Dance dient te gebeuren, zodoende houd ik het hier bij de nieuwste features van de franchise. Zo kun je in dit deel back-up dancers leiden met de On Stage Mode, kun je met iedereen ter wereld dansen in de World Dance Floor en kun je je work-out helemaal customizen. De PS4 versie introduceert hiernaast de mogelijkheid om met z’n zessen te dansen. 

LEGO Marvel Super Heroes
Action
Wouter beloonde LEGO Marvel Super Heroes in zijn review met een 82. Hij vond dit deel een heerlijke LEGO game en tegelijkertijd een heerlijke ode aan Marvel. De game was naar zijn idee technisch niet perfect, maar brickvol met prachtige poppetjes, kleurrijke levels en kindvriendelijk plezier. Er wordt door de developers wel gehint naar wat extra content en/of features bij de release voor de PS4, maar tot dusver blijft dat vrij mysterieus.

Madden NFL 25
Sport
Het Madden deel van dit jaar heeft de toevoeging 25, wat een verwijzing is naar het vijfentwintigjarige jubileum van de serie. De game draait natuurlijk om de sport American football. Uiteraard zijn er de Play Now en online Head to Head modi, maar hiernaast biedt de game ook een Connected Franchise modus, waarin je een NFL team bezit en managet. Dit is best diepgaand, aangezien je bijvoorbeeld ook beslissingen kunt nemen over ticketprijzen en teams kunt verplaatsen naar andere steden. Ten slotte is ook de Madden Ultimate Team modus uitgebreid. De PS4 editie heeft dezelfde features en modes als de previous-gen versies, maar ziet er natuurlijk shinier uit. Ook belooft de gameplay soepeler te verlopen. 

NBA 2K14
Sport
JJ gaf in het vorige nummer van het magazine NBA 2K14 een score van 90. Hij stelde dat de game niet overliep van vernieuwing, maar dat het de beste basketbal- én sportsgame op de markt is en blijft. De PS4 voegt verscheidene nieuwe modi aan te game toe, zoals MyCareer waarin je een speler creëert en deze vervolgens door zijn carrière heen volgt. Deze speler kun je ook inzetten in de Park mode, waarin je het online opneemt tegen anderen. In MyGM bepaal je alles van budget tot staff en merchandise prijzen, waarbij je eigenaren, spelers, fans en media tevreden moet zien te houden. Een vergelijking tussen de PS3 en PS4 versies zien jullie hieronder.

NBA Live 14
Sport
NBA Live 14 is de tweede basketballgame in deze line-up. De Big Moments modus bevat uitdagingen die overgenomen zijn uit echte NBA wedstrijden. Nieuwe uitdagingen worden binnen een uur na het einde van een wedstrijd toegevoegd aan de game. Daarnaast is er ook een modus die doet denken aan het trading card gedeelte uit FIFA, waarbij je packs met kaarten unlockt (of koopt) en hiermee een zo goed mogelijk team samenstelt. Verder biedt de game een aantal zaken die NBA 2K14 ook biedt, zoals career en franchise modi. Aangezien deze game alleen voor PS4 en Xbox One uitkomt, is in principe alles nieuw.

Need for Speed: Rivals
Racing
Wouter beloonde Need for Speed: Rivals in zijn review met een 87.Hij is van mening dat de game je overweldigt met een racewereld vol (vergankelijke) lol, waarin de multiplayer eindelijk eens écht naadloos overvloeit in de singleplayer. Ook zei hij dat we het gerust raceGEWELD mogen noemen, want je zult meer strijden dan racen tegen je medespelers. De wagens en werelden zijn gedetailleerder en special effects ogen realistischer in deze PS4 versie. Het next-gen gehalte van deze game is dan ook vooral grafisch van aard.

PSN titels

Contrast

Puzzle platformer
Het is begin 1920. Didi is een klein meisje, dat nadat haar vader het gezin verlaten heeft nu alleen met haar moeder woont. Didi mist haar vader echter enorm en verzint om haar eenzaamheid te verlichten een denkbeeldige vriendin, Dawn. In Contrast verken je als Dawn de wereld, die geïnspireerd is door alles wat typerend is voor de roaring twenties, zoals jazz en film noir. Je kunt in deze game switchen tussen de 3D wereld en een 2D schaduwwereld. Dit doe je door gebruik te maken van lichtbronnen die je in de 3D wereld manipuleert, zodat er in de 2D wereld schaduwen ontstaan, die je gebruikt om verder te komen. De PC versie en PS4 versie van deze game beloven weinig (tot niet) van elkaar te verschillen.

Contrast

DC Universe Online (F2P)
MMORPG
Je kunt DC Universe Online al een jaar of twee checken op je PC of PS3, maar voor iedereen die ‘m nog niet kent: het is een MMORPG met het DC universum als setting. Je trekt je character een lekker fluorescerend pakje aan en kent hem of haar een mentor toe, die de nodige super powerkennis overdraagt. Het combatsysteem is in DC Universe Online een beetje anders dan in vele andere MMO’s. Zo kun je bijvoorbeeld blocken, ontwijken en je tegenstander onderbreken.

Pinball Arcade
Pinball
Pinball Arcade is een pinball simulator (surprise!), waarbij je kunt spelen op de beste en beroemdste pinballkasten. De eerste kast, Tales of the Arabian Nights, is gratis te checken. Nieuwe kasten die zullen worden toegevoegd, beloven gebaseerd te worden op de vraag van het publiek.  

Putty Squad
Action platformer
Om het dertigjarig bestaan te vieren, wordt de SNES platformer, Putty Squad, uit 1994 opnieuw uitgebracht. Je speelt in deze game met een bol klei die kan punchen, absorberen en stretchen, kortom zich in allerlei vormen kan wringen, om vijanden uit te schakelen en puzzels op te lossen. Je  kunt hierbij uitzoomen en de actie van een afstand bekijken om je strategie te bepalen. Het doel is om collectibles te verzamelen en een portaal te openen naar de volgende level. 

Super Motherload
Action
In Super Motherload graaf je op Mars naar kostbaarheden als edelstenen, die je ruilt voor poen. Hoe dieper je komt, hoe waardevoller de buit. Je moet om hier te komen echter wel upgrades kopen, zoals een grotere benzinetank. Tijdens het graven kom je verborgen gevaren tegen, zoals bevingen. De game biedt een verschillende verhaallijnen en endings, en is gevoice-act. Ook is er een lokale multiplayer.

Trine 2: The Complete Story
Puzzel platformer
Ward schreef in zijn review dat Trine 2 je wel een regenachtige zondag zoet houdt, maar dat de game het daarbij voornamelijk hebben van de mooie beelden die op je beeldscherm worden getoverd. Trine 2 is een side scrolling game in een fantasy setting. Je speelt met tovenaar Amadeus, dief Zoya en ridder Pontius, die allemaal hun eigen vaardigheden hebben. Je kunt op elk moment switchen tussen de characters om bepaalde puzzels op te lossen of goblins neer te steken. Het is ook mogelijk om de game co-op te spleen met één of twee anderen, zowel lokaal als online. 

Trine 2

Warframe (F2P)
Third person shooter
In Warframe kruip je in de huid van de Tenno, krijgers die na een jarenlange cryonisatie wakker worden in een zonnestelsel dat in oorlog is verwikkeld. Om de overheersers te verslaan, nemen deze Tenno’s controle over zogenaamde Warframes (een soort exosuits). De nadruk ligt vooral op de co-op modus, waarbij je met 2 tot 4 spelers missies doorloopt, waarbij je bijvoorbeeld moet saboteren, assasineren en extermineren. Je kunt hierbij kiezen om guns te equippen, maar ook melee wapens zoals zwaarden. Wapens zijn te koop met de in-game currency, maar ook met echte poen. Ook kun je blueprints verzamelen, waarmee je zelf gear kunt craften.

War Thunder
MMO
War Thunder is een militaire MMO, waarin je vanuit de lucht of zee, en vanaf de grond in een oorlog beland. De game bevat vliegtuigen, gepantserderde wagens en schepen van voor de Tweede Wereldoorlog tot de oorlog in Korea. In de arcade battles strijd je in twee teams (elk tot 32 mensen) in luchtgevechten. In deze mode is het de bedoeling om ofwel alle vijandige ground units te vernietigen of vijandige luchtbasissen over te nemen. De historische battles zijn realistischer doordat elk team een bepaalde natie vormt. Hierdoor zijn echte scenario’s na te spelen. Ten slotte zijn er ook nog de full real battles, waarbij je alleen een first person cockpit (of turret) view hebt. Ook hierbij bestaan de twee teams uit naties.   

Crossbuys

Onderstaande games zijn al een (heel) poosje uit op de PS3 en Vita, maar hebben op de PS4 een visuele upgrade gekregen. Sony laat je gelukkig niet nog een keer voor deze titels betalen wanneer je deze al in je virtuele kast hebt staan: in dat geval kun je ze gratis downloaden via PSN.

Escape Plan
Puzzle
Escape Plan was een launch titel van de PlayStation Vita. De game handelt over twee ongelukkige personages, Lil en Laarg, die gevangen zijn genomen en jouw hulp nodig hebben om te ontsnappen uit een donker labyrint vol puzzels en valstrikken. Je helpt de twee uit handen te blijven van hun gijzelnemer en aartsvijand Bakuki.

flOw
Action (achtig..)
De gameplay in Fl0w is uiterst simpel: je beweegt een soort wormachtig organisme door verticaal gestapelde levels gevuld met een soort vloeistofachtige substantie. Je eet andere organismen op om je eigen organisme te laten evalueren. De acties die je organisme uit kan voeren, wordt bepaald door je vorm.

flOw

Flower
Action (kinda..)
In Flower draait elk level om een ander thema en gameplay objective, maar de besturing blijft hetzelfde. Je gebruikt de wind om blaadjes te besturen. Al gaande weg voeg je steeds meer blaadjes toe aan je zwerm. Elk level herbergt secrets en trophies.

Sound Shapes
Platformer
In deze side-scrolling platformer produceren je acties muziek. Je navigeert je character door platform segmenten, terwijl je enemies ontwijkt en noten verzameld. Elk van deze noten voegt toe aan de achtergrondmuziek van de game. Het completen van levels unlockt muziek en objecten om je eigen levels te creëren voor anderen.

Tot slot

Misschien zijn jullie na deze lijst der lijsten wel nieuwsgierig naar welke games ik zou gaan halen. Sowieso zou ik Resogun en Killzone: Shadowfall (zelfs al ben ik niet zo van de FPS’s) scoren. Daarnaast ben ik ook heel benieuwd naar Contrast en aangezien ik Assassin’s Creed nog niet eerder heb weten te scoren, doe ik die er ook bij! O, en alles F2P natuurlijk: ons ben zunig. En hoe zit dat bij jullie? Wat zijn jullie must buys?
Mocht ik ondanks mijn zeer grondige research nou nog games vergeten zijn dan bied ik bij deze mijn welgemeende excuses aan en vraag jullie ook in dat geval vooral een comment achter te laten. Ik wil natuurlijk niet dat jullie een briljante game missen, omdat ik een Falie ben. 

REACTIES (66) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord