De vijf beste smartphone-ports 

De vijf beste smartphone-ports 2020-05-12T16:40:51
Zonder dat we het doorhebben is smartphone gaming gigantisch. De typische freemium-titels zijn echter niet altijd wat je zoekt, zeker niet vergeleken met wat we op consoles en pc spelen. LauraJenny schotelt je daarom bekende consolegamefranchises voor die zijn voorzien van een geweldige smartphone-port.

snake
   

Laat ik eerst even voorop stellen dat een goede port van een game op mobiel niet hoeft te betekenen dat alles precies hetzelfde is. Liever niet zelfs, want het gemiddelde televisiescherm biedt aanzienlijk meer ruimte voor details en de gebruikersinterface dan een relatief klein telefoonscherm. Gelukkig doen smartphonemakers er tegenwoordig alles aan om die schermen zo groot mogelijk te maken, en tegelijkertijd zoveel mogelijk batterij en zelfs koeling toe te voegen om gamen beter mogelijk te maken. Vandaar dat er best een groot aantal games zijn die erg lekker spelen op een smartphone.

XCOM: Enemy Unknown

XCOM is dit decennium helemaal teruggekomen na bijna in de 90’s te zijn blijven steken. Gelukkig maar, want maar weinig titels evenaren de strategische gameplay van deze reeks. Het maakt niet uit of je deze game op PlayStation 3 of Xbox 360 speelt, of op je mobiel: de zinderende actie waarmee je turn-based gevechten voert tegen ruimtegespuis komt op alle drie de platformen enorm goed over. Juist omdat je alles goed moet plannen om je personages in leven te houden, is het heerlijk om lekker in bed of op de bank met je smartphone compleet in gedachten te verzinken.


  

De Grand Theft Auto-franchise

Hoewel de games niet voor iedereen zijn bedoeld, het zijn immers 18+-titels, weet Rockstar maar al te goed dat de GTA-reeks miljoenen mensen aanspreekt. De eerste drie 3D-titels – GTA 3, Vice City en San Andreas – en GTA: Chinatown Wars zijn dan ook beschikbaar voor smartphones. Dat ze ook op het kleine scherm werken blijkt wel uit de review van Graddus: hij was erg gecharmeerd van GTA: San Andreas op mobiel en gaf de game een 8. Helemaal perfect voor het touchscreen is deze game niet. Het is even wennen an de onscreen knoppen, maar dan heb je ook wel wat. De ervaring is eigenlijk meteen al zo oud-Rockstars goed, dat je dat snel vergeet. Ook leuk: andere Rockstar-games zoals Bully en Max Payne zijn ook goed geport naar mobile.


   

Dokuro

Natuurlijk vind je in dit artikel een heleboel extreem grote gamefranchises, maar ik wil ook een spel uitlichten dat juist helemaal niet zo groot is. De PS Vita-platformer Dokuro van de Japanse studio Game Arts is ook voorzien van een geweldige port naar de smartphone. Met flink uit de kluiten gewassen aansturingsknoppen (om aan te tikken) onderin het scherm speelt de game alsof hij zo gemaakt is. Gelukkig maar, want het kan bij platformen nog wel eens nauw luisteren hoe de besturing werkt. Een te late reactie kan zomaar een sprong in de eeuwige oneindigheid betekenen. De besturing is dan wel goed, maar Dokuro heeft het menig gamer enorm moeilijk gemaakt, dus pas op dat je je smartphone uit frustratie niet in tweeën breekt. Gelukkig maakt de visuele stijl een hoop frustratie goed, met schattige gothicfiguren en -objecten, die dankzij de zwarte ondertoon van je OLED-scherm afspatten.


   

Sonic the Hedgehog Classic

Een game die misschien iets minder uitdagend is om naar mobiele platformen te brengen dan een grote openwereldgame als een GTA, is Sonic the Hedgehog Classic. Er zijn diverse Sonic-games op mobiel te vinden, waaronder het heerlijke Dash en het iets mindere Forces. Een echte port is echter de Classic, want die is gewoon gebaseerd op die allereerste Sonic op de Sega Mega Drive. Kortom, lekker platformen met een bekende retrolook en de bekende muziek. Gelukkig is hier geen modernisering doorgevoerd, want oldschool spelen we Sonic het liefst. Zelfs als je vroeger ‘team Mario’ was (of nu nog steeds bent), zal je je prima vermaken met de blauwe race-egel.


   

Star Wars: Knights of the old Republic

Star Wars: Knights of the old Republic verscheen ooit op de Xbox en wordt als een van de weinige Star Wars-games - van de honderden titels die er zijn gemaakt in de franchise - echt gewaardeerd door fans. Deze BioWare-game is een echte roleplaying game, en dat betekent dat je er veel tijd in kunt steken om je personage steeds sterker te maken en keuzes maakt tijdens bijzonder sterke quests. Perfect dus voor een mobiele game waar je toch vaker naar grijpt als je je even verveelt. Niet dat dit een timewaster is, want deze game vertelt een van de mooiste Star Wars-verhalen in heel veel dialoogschermen, waardoor je je telefoon waarschijnlijk maar moeilijk los kunt laten. En ja, lightsabergevechten hè?


   

Eigenlijk zijn er nog veel meer. Denk aan Castle of Illusion, Crazy Taxi Classic, Myst, Rayman Classic, Tomb Raider, Doom en het heerlijk retro Soulcalibur, maar ook een grote schare moderne games zoals PUBG, Stardew Valley, Minecraft, Terraria, Telltale’s The Walking Dead en Don’t Starve. Welke port speel jij veel?

smartphone
   

REACTIES (8) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord