De Vette Vijf: PlayStation 1 

De Vette Vijf: PlayStation 1 2018-08-09T13:39:02
In de nieuwe rubriek ‘De Vette Vijf’ kijkt PU-redacteur Michel naar zijn eigen uitgebreide gamecollectie en pikt hij er een oud platform uit, om vervolgens zijn vijf favoriete games voor dat platform te bepalen. Hij begint bij de originele PlayStation.

Ja, ik weet het, het apparaat heet een PlayStation, maar die ‘1’ staat in de titel om het een onderwerp een beetje te verduidelijken. Zo, dan hebben we dat alvast gehad voordat er vele reacties volgen!

Games verzamelen vind ik geweldig en is een hobby an sich, losstaand van games spelen. Ik vind het leuk om voor elke console de beste games op de kop te tikken – als het even kan voor een prikkie – en de collectie dan nog aan te vullen met persoonlijke favorieten. Dit doe ik al een groot deel van mijn leven. Helaas heb ik in mijn jeugd vaak consoles en bijbehorende games moeten verkopen om weer een nieuw uitgekomen apparaat aan te schaffen, en daarom is mijn PlayStation 1-collectie niet zo uitgebreid als had gekund.

PlayStation


Zoals je op de foto ziet, heb ik dus helemaal niet zoveel PlayStation-games… daar moet nog verandering in komen! Zeker in vergelijking met de PlayStation 2, waar ik wel zo’n tachtig games voor heb, stelt deze verzameling natuurlijk maar weinig voor. Wél zitten er een aantal onbetwiste klassiekers tussen, van Final Fantasy VIII tot Tomb Raider. En die heb ik niet eens genoemd in onderstaande Vette Vijf! Hier komen ze, mijn persoonlijke favorieten…
   

Metal Gear Solid

Geen PlayStation-lijstje is natuurlijk compleet zonder de eerste game in de Metal Gear Solid-reeks. Hoewel het niet de allereerste Metal Gear-game was, maakte dit spel de franchise én het stealthgenre echt groot. In mijn jeugd heb ik (veelal met vrienden) vaak geprobeerd het spel in één ruk uit te spelen, wat menig maal nog lukte ook. Het spannende verhaal met emotionele scenes, het superstoere hoofdpersonage in de vorm van Solid Snake en de erg creatieve gameplay kwamen hier allemaal samen om een onbetwiste klassieker te vormen.

Wat mij betreft hebben volgende delen in de serie hier nooit meer aan kunnen tippen. Ook de remaster op de GameCube, Twin Snakes, staat niet op dezelfde eenzame hoogte: die game ging écht over de top in de tussenfilmpjes en door gameplayelementen uit het vervolg in het origineel te proppen ging veel van de uitdaging verloren. Metal Gear Solid is wat mij betreft de beste PlayStation-game, einde verhaal.

Metal Gear Solid

Crash Bandicoot

Ik ben een groot platformfan. In mijn jeugd speelde ik al talloze goed en slechte platformers op de NES en SNES, maar wat Crash Bandicoot op de PlayStation bood had ik echt nog nooit ervaren. De game kwam eind 1996 uit, maar in Europa verscheen Super Mario 64 pas in het voorjaar erna, dus voor mij was Crash de eerste échte 3D-platformer ooit.

Hoewel ik alle drie de games in mijn collectie heb, vind ik het origineel nog altijd het beste. De vervolgen bieden misschien meer variatie, maar de levels in het eerste deel voelen nog als een onderdeel van een groter geheel. Je loopt nog van level naar level op een wereldkaart en de progressie van omgevingen (bijvoorbeeld van het strand, naar de jungle, naar een fort) is daardoor consequent. In de vervolgen zijn de omgevingen maar een bij elkaar geraapt zooitje ideeën zonder enige coherentie.

Dat Crash Bandicoot en diens vervolgen goede games zijn hoef ik eigenlijk niet eens te verantwoorden. De vorig jaar uitgekomen remaster in de vorm van Crash Bandicoot N.Sane Trilogy vliegt als warme broodjes over de toonbank. Logisch ook, het zijn topgames. Overigens, de foto hieronder is van een nieuwe Platinum-versie ik veel later heb gekocht, aangezien ik mijn PSX en heel de gamescollectie had verkocht. Stom natuurlijk.

Crash Bandicoot

Tony Hawk’s Pro Skater 2

Over de toevoeging van Tony Hawk’s Pro Skater 2 in de Vette Vijf heb ik nog lang moeten nadenken. Ergens gaat mijn voorkeur namelijk uit naar het origineel, die ik ook in mijn collectie heb. In de tijd dat de eerste Tony Hawk uitkwam, werd namelijk vriend en vijand verrast door de kwaliteit van het spel. Het skaten voelde zó goed, het leveldesign was ijzersterk en heel de game ademde – mede dankzij de geweldige soundtrack – het skatesfeertje erg goed uit. Het zorgde ervoor dat skaten met mijn vingers een tweede natuur werd, net zoals blokken laten vallen in Tetris of Mario op vijanden te laten springen.

Het vervolg wint het echter toch nipt wat mij betreft. Skatemoves konden nu aan elkaar geregen worden met manuals tussendoor, levels waren wat groter (maar nog niet overdreven groot zoals in latere vervolgen) en de gameplay was eigenlijk net zo puur. De soundtrack was nog uitgebreider en passender (een hele generatie zal nummers als May 16 van Lagwagon of No Cigar van Millencolin nooit uit zijn hoofd kunnen krijgen) en de game kwam in een periode in mijn leven dat ik zelf ook aan het skaten was en naar punk luisterde – kortom; mijn alternatieve periode. Ik heb THPS2 jarenlang elke dag zitten spelen terwijl ik met vrienden hing en het ene na het andere via Napster gedownloade punknummer uit de speakers knalde. Tony Hawk was een onderdeel van mijn identiteit, van mijn leven.

Tony Hawk's Pro Skater 2

Ridge Racer Type 4

Zoals ik eerder al aankaartte verkocht ik vroeger vaak consoles om een nieuwe console te kunnen kopen. Je moest toch op een of andere manier aan de vele honderden guldens komen als je verjaardag of Sinterklaas nog lang op zich lieten wachten. Zo heb ik ook ooit de PlayStation verkocht om een Nintendo 64 aan te schaffen. Dat was op zijn beurt ook een heerlijke console, maar ik kreeg pas echt spijt van het verkopen van de PSX toen Ridge Racer Type 4 uitkwam.

Ik besloot spontaan een weekendje een PlayStation en een paar games van de videotheek te huren – dat kon toen nog – en Ridge Racer Type 4 was er één van. Ik werd meteen verliefd op de superstrakke arcadefeel van de gameplay, de prachtige presentatie in de vorm van het superslicke openingsfilmpje en de opzwepende muziek tijdens het racen. Sindsdien staat Type 4 wat mij betreft bij mijn favoriete racegames ooit, fier naast Mario Kart: Double Dash, Diddy Kong Racing en Wave Race 64. En hé, het is de reden dat ik alsnog weer een PlayStation op de kop tikte. Dat zegt genoeg.

Ridge Racer Type 4

Rayman

Ik sluit deze Vette Vijf af met nog een platformer, en wat voor een. Wat mij betref is de eerste Rayman misschien wel de beste 2D-platformer ooit gemaakt, en andere games in de serie hebben nooit de torenhoge kwaliteit kunnen bereiken als deze topper van Michel Ancel. De graphics waren voor die tijd oogstrelend – het was alsof een tekenfilm tot leven kwam – het leveldesign perfect en de muziek, oh die prachtige muziek… ik kan de vele deuntjes nog steeds neuriën.

Daarbij was het spel ook ver-schrik-ke-lijk pittig. Ik heb het spel ooit eens uitgespeeld, maar ik kan mij herinneren dat ik voordat het zover was een hele zomervakantie lang elke dag opnieuw ben begonnen aan Rayman en meestal niet verder dan wereld 4 kwam. En ik raakte het geen moment beu. Rayman is daardoor een sublieme zomergame voor mij, eentje waar ik nog steeds wel eens de originele PlayStation voor aan mijn televisie koppel.

Rayman

Dit waren mijn Vette Vijf voor de PlayStation. Er zijn natuurlijk nog véél meer goede games voor de PSX. Zo zou ik zelf nog wel eens Resident Evil en het vervolg, de sprookjesachtige platformer Pandemonium en de klassieker Final Fantasy VII op de kop willen tikken – allemaal games die ooit wel eens heb gehad, maar die ik met mijn stomme kinderhoofd heb verkocht. Wat zijn jouw favoriete PlayStation-games? Laat het weten in de reacties! En je hebt er misschien zelf ook herinneringen over je leven toendertijd bij waar je over wilt vertellen...

Op 6 september kun je hier op PU.nl de tweede aflevering van de Vette Vijf verwachten, dan behandel ik een andere favoriete retroconsole van mij: de GameCube!

REACTIES (44) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord