De top 5 GTA-games volgens Power Unlimited 

De top 5 GTA-games volgens Power Unlimited 2020-05-03T17:16:55
We gaan het nooit eens worden over wat de beste Grand Theft Auto-game is. Omdat het Open Wereld Week op PU.nl is, besloten we echter het onmogelijke te doen: de definitieve top vijf GTA-games samenstellen met redactie!

Oké, geen enkele ranglijst van GTA-games is natuurlijk definitief. Hoewel onderstaande lijst waarschijnlijk geen verrassing is, blijft het de mening van onze lieve redacteuren. Houd dat dus in het achterhoofd, wanneer je je hooivork slijpt.

5. Grand Theft Auto 3/Grand Theft Auto 4

We hebben maar liefst twee titels op de vijfde plaats, en opvallend genoeg ook twee games die zich afspelen in een driedimensionaal Liberty City. Te beginnen bij GTA 3, de game die de weg vrijmaakte voor vele openwereldgames die volgden. Het is om die reden ook de minst geëvolueerde game, want Vice City – dat binnen een jaar werd gemaakt met dezelfde engine – is op veel vlakken veel aangenamer en uitgebreider. GTA 3 is gewoon een lastige game om naar terug te keren, maar desondanks is deze vijfde plaats een mooi gebaar.

GTA 3

Ook logisch is de vijfde plaats voor GTA 4. Sinds de release lijkt de publieke opinie rondom de game en beetje te zijn veranderd; waar het eerst bejubeld werd als technische mijlpaal, missen veel mensen achteraf de speelse toon van de franchise. Dat is begrijpelijk, want het verhaal van Niko Bellic is soms behoorlijk duister en tegen de vangrail rijden omdat auto’s besturen als tanks is frustrerend. Anderzijds heeft het realisme van het prachtige Liberty City iets intrigerends en is het verhaal steengoed. Tel daarbij de leuke uitbreidingen op en Grand Theft Auto 4 verdient absoluut een plek op deze lijst.

GTA 4

4. Grand Theft Auto: Chinatown Wars

De vierde plek is controversieel, want Chinatown Wars is lang niet zo baanbrekend als de hoofddelen. Daarbij deed de game het voor GTA-begrippen op de Nintendo DS niet zo best: met twee miljoen verkochte exemplaren is het de slechtst verkochte game in de hele franchise. Waarom dan toch een vierde plaats? Wellicht is het de briljante manier waarop Rockstar Liberty City op een cartridge ter grootte van een postzegel (ik weet eigenlijk niet zo goed meer hoe groot die zijn) wist te persen. Chinatown Wars kent een volwaardige stad, die van het kleine scherm afspat door een prachtige cel-shaded stijl en het isometrische cameraperspectief. Ook de soms prettig gestoorde missies en in-game drugshandel maken deze handheldtitel meer dan de moeite waard.

GTA Chinatown Wars

3. Grand Theft Auto: San Andreas

Nu komen we bij de grote jongens, want San Andreas is voor velen de beste game uit de franchise. Tot op de dag van vandaag is de schaal van dit laatste deel in de ‘eerste 3D-trilogie’ zeer indrukwekkend. Maar liefst drie steden liggen verspreid over een grote map, met daartussen platteland waarover je vanuit een sportvliegtuigje een prachtig uitzicht hebt. Het gigantische aantal mogelijkheden om chaos te zaaien maakt GTA: San Andreas daarnaast misschien wel de leukste GTA-game om te spelen, met absurde wapens, RPG-elementen, een shitload aan voertuigen en natuurlijk de jetpack. Zelfs met een HD-sausje oogt de game hier en daar nogal ouderwets, maar qua gameplay beleef je er geheid nog tientallen uren lol mee.

GTA San Andreas

2. Grand Theft Auto: Vice City

Vice City werd in een recordtijd gebouwd, maar ook zonder dat gegeven is het een van de meest indrukwekkende openwereldgames ooit. Evenzo belangrijk als de bruisende stad Vice City is het tijdperk. Rondrijden langs met neon verlichte nachtclubs in de jaren 80 geeft spelers het gevoel te zijn beland in een gangsterfilm, die duidelijk als inspiratie hebben gediend. Met Ray Liotta als stem voor protagonist Tommy Vercetti en bangers op elke radiozender, is Vice City de meest sfeervolle titel uit de franchise. Een terugkeer naar deze setting voor GTA 6 is dan ook de meest logische stap, toch?

GTA Vice City

1. Grand Theft Auto 5

Waarschijnlijk voelde je deze al aankomen, maar Grand Theft Auto 5 is volgens de Power Unlimited-redactie de beste GTA-game! Lang niet iedereen is het daarmee eens, mogelijk vanwege het feit dat nu létterlijk iedereen de game speelt. Dat doet echter niks af aan de kwaliteit van de game, want het gevoel voor detail in Los Santos en omliggende landschappen is vrijwel ongeëvenaard. Ga op zoek, en je vindt altijd wat: een golfles tussen de prachtige villa’s, een hangaar met vliegtuigjes, een vrouw die levend is begraven of een letterlijke scène uit No Country For Old Men.

GTA 5 vindt een uitstekende balans tussen gekkigheid, immersie en een meeslepend verhaal dankzij drie kleurrijke protagonisten. En vergeet ook zeker GTA Online niet, dat ondanks de vervelende microtransacties een bijzondere, MMO-achtige ervaring biedt met contante gratis updates. Wát een game!

GTA 5

Community

Dat was de mening van onze redactie, maar wat is de beste GTA-game volgens de PU-bezoekers? We hebben een poll op de frontpage gezet, waar Vice City het momenteel nét aflegt tegen San Andreas. GTA 5 staat op de derde plaats en lijkt daar ook te blijven. Mocht je nog niet hebben gestemd, doe dat dan gauw! En vergeet ook vooral niet in de reacties te laten weten wat jouw top vijf van GTA-games is.

REACTIES (33) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord