De toekomst van gaming: handheld gaming 

De toekomst van gaming: handheld gaming 2019-05-27T10:02:52
We hebben het gehad over virtual reality, mobile gaming en natuurlijk cloud gaming, maar hoe zit het eigenlijk met de toekomst van handheld gaming? Zitten we straks allemaal op onze smartphones te spelen? LauraJenny gaat op onderzoek uit.

kenny
   

Als je kijkt naar de toekomst van handheld gaming, dan kun je zelf kiezen hoe positief je dat wil inzien. Je kunt immers kijken naar het dood en verderf in die tak van gamesport. PlayStation Vita is praktisch niet-bestaand, 3DS begint al een oud apparaat te worden en iedereen heeft het vooral vaak over mobiele telefoons als gamedevice. Is er helemaal geen ruimte meer voor handhelds? Als je het zo bekijkt, dan zal je inderdaad denken van niet.

Maar gelukkig is er tegelijkertijd veel ontwikkeling op dit gebied. De geruchten gaan dat Nintendo met een soort mini-Switch of light-Switch komt. Waarschijnlijk heeft dat apparaat geen Joy-Cons meer die je los kunt halen, en is hij qua ontwerp naar alle waarschijnlijkheid een stuk kleiner. Je krijgt er waarschijnlijk geen dock meer bij, omdat die light-Switch helemaal is bedoeld als on-the-go-apparaat. Het zijn natuurlijk allemaal nog geruchten, maar het lijkt er in ieder geval op dat Nintendo zeker nog toekomst ziet in handheld-gaming. Geen wonder ook, het bedrijf heeft altijd veel succes gehad met haar handhelds.

handhelds
  

Playdate

En dan was er vorige week de aankondiging van Playdate. Het klinkt als Tinder voor gamers, maar het is een nieuwe manier van kijken naar de handheld. Met het verleden in het achterhoofd, heeft software-ontwikkelaar Panic een handheld gemaakt die iets weg heeft van de Game Boy. Alleen heeft hij een hendel aan de zijkant die je moet aandraaien. Tenminste, niet om hem op te laden. Het maakt deel uit van de gameplay. Wat echter nog specialer is, dat is dat het niet standaard een of twee games erop heeft staan, maar het elke week nieuwe games ontvangt. Elke maandag heb je dus weer een ‘playdate’, als de nieuwe game eraan komt.

Het lijkt dus op een retro-apparaat, maar het is voorzien van Wi-Fi, Bluetooth, USB-C en een port voor je audio. Het is een interessant concept, dat bewijst dat handheldgaming zeker niet iets uit het verleden is. En dat het zeker wel kan bestaan naast dat andere game-apparaat dat we standaard in onze zak of tas hebben: de smartphone. Hoewel daar natuurlijk veel kansen liggen voor game-ontwikkelaars, vinden veel gamers die normaliter PC of console gewend zijn, het wel fijn om knoppen te hebben om op te kunnen rammen.

snacktendo
   

Sony

Playdate is natuurlijk een nieuwe speler, maar hoe zit het met Microsoft en Sony? Microsoft heeft zich eigenlijk altijd afzijdig gehouden van handheldgaming en ik verwacht niet dat daarin veel gaat vera

Enderen. Sony daarentegen, die zou nog wel eens verrassend uit de hoek kunnen komen. Hoewel de manier waarop ze het uiteindelijk hebben aangepakt met de PS Vita niet heel fantastisch is, is het bedrijf niet gestopt met het ontwikkelen van handheld gaming zelf. Vorig jaar nog zou gaming division-hoofd van Sony, John Kodera, hebben gezegd dat Sony flink aan het testen is met on-the-go-gaming.

Hij zei zelfs: “in plaats van het scheiden van portable gaming en consoles, moet je nadenken over portable gaming als een methode om meer game-ervaringen te leveren en de ontdekken wat onze klanten willen in draagbaar”. Suggereert hij met die eerste woorden dat PlayStation 5 misschien iets meer gaat doen met on-the-go-gamen? We zullen het de komende jaren leren. Het is in ieder geval een ander geluid dan Sony-chef Shuhei Yoshida liet horen in 2015: namelijk dat een follow-up van Vita niet voor de hand liggend is. Aan de andere kant kun je bijvoorbeeld ook niet stellen dat de Switch een opvolger is van 3DS, dus wie weet wat Sony nog in de pijplijn heeft voor in je tas.

We gaan het merken, maar het moge duidelijk zijn dat er zeker een toekomst is voor handhelds. Het is vooral de vraag wie allemaal meedoet, of dat Nintendo vooralsnog de koning blijft op dat gebied.

southpark

We hebben het vaker gehad over de toekomst van gaming, zie hier:

Virtual Reality

Apple en Google 

eSports

Mobile gaming

REACTIES (10) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord