De tijd is rijp om aan Westworld te beginnen 

De tijd is rijp om aan Westworld te beginnen 2020-03-26T09:27:05
Onlangs is het derde seizoen van HBO-serie Westworld van start gegaan. De hoogste tijd dus om eens aan die show te beginnen, mocht je dat nog niet hebben gedaan. Fanatieke kijker Michel probeert – zonder al teveel te spoilen – uit te leggen waarom de televisieserie zo vet is.

Inmiddels heb ik al vier jaar van mijn tijd geïnvesteerd in Westworld. In plaats van dat er elk jaar een nieuw seizoen verschijnt, zit er namelijk twee jaar tussen elk seizoen. Die periodes van twee jaar wachten zijn natuurlijk verschrikkelijk irritant, maar het geeft je als kijker in ieder geval genoeg tijd om alles in de voorafgaande seizoenen tot je te nemen en alle ingewikkelde plotwendingen op een rijtje te krijgen. Want ingewikkeld, dat is Westworld op momenten zeker.

Westworld

Welkom in het Wilde Westen

Westworld is losjes gebaseerd op een gelijknamige film uit 1973 van Michael Crichton (de schrijver van o.a. Jurassic Park). De serie is echter veel ambitieuzer – niet alleen qua productiekosten, maar ook qua concept. Net als de film draait Westworld om een luxueus Wilde Westen-park waarin robots rondlopen die precies op mensen lijken. Gasten kunnen daar hun fantasieën op botvieren: missies accepteren en bijvoorbeeld bandieten vangen of schatten zoeken, maar ook als een bezetene alle robots afknallen of ze misbruiken voor hun seksuele genoegens. Maar wat zou er gebeuren als de robots langzaam maar zeker ook een zelfbewustzijn creëren en besluiten dat ze zich niet langer laten mishandelen door de gasten?

Hoewel dat is waar Westworld begint – en waar vooral het eerste seizoen om draait – dient het vooral als een proloog op het échte verhaal dat regisseur Jonathan Nolan (de broer van Batman- en Interstellar-regisseur Christopher Nolan) samen met zijn vrouw Lisa Joy wil vertellen. Westworld gaat namelijk over kunstmatige intelligentie, de vraag of iets wat door mensen gecreëerd is ook een zelfbewustzijn kan ontwikkelen en wat er gebeurt als deze creatie de mensheid probeert te verdringen en de wereld over wil nemen. Hoe verder je komt in de serie, hoe belangrijker dit concept wordt. Alsof dat al niet interessant genoeg is, zijn ook onderstaande facetten reden genoeg om eindelijk eens aan Westworld te beginnen.

Westworld

De gehele serie is van tevoren gepland

Bij veel series wordt van tevoren alleen het eerste seizoen bedacht – de makers weten toch niet of ze daarna toestemming krijgen voor meer seizoenen – en wordt daarna de rest van het verhaal verzonnen. Showrunners Nolan en Joy hebben het complete verhaal dat ze willen vertellen al uitgewerkt en willen in totaal vijf seizoenen maken.

Het is niet alleen fijn dat we zeker weten dat het verhaal van de serie daadwerkelijk ergens naartoe leidt, het geeft elk seizoen ook duidelijk een eigen smoelwerk. Elk seizoen heeft zelfs een aparte naam – seizoen één is ‘The Maze’ en seizoen twee is ‘The Door’. Zonder veel te willen spoilen, is ook het derde seizoen tot nu toe weer compleet anders qua setting en sfeer. Het lijkt haast wel een compleet nieuwe serie, maar wees gerust: het draait nog altijd om dezelfde personages.

Westworld ziet er prachtig uit

Mocht je je afvragen wat televisienetwerk HBO doet met de vele miljoenen die het met Game of Thrones heeft verdiend, dan is Westworld het antwoord. Er worden overduidelijk bakken met geld in de productie gestopt, want de serie oogt werkelijk prachtig. De ene na de andere indrukwekkende set vliegt je om de oren. Van een weids Amerikaans landschap dat zo uit Red Dead Redemption 2 had kunnen komen schakel je vliegensvlug naar een futuristisch ogende metropool met de meest prachtige gebouwen. Westworld is daarom pure eye candy voor ieder die daar ook maar een beetje gevoelig voor is – om nog maar te zwijgen over de 4K Ultra HD blu-ray’s die te koop zijn.

Westworld

Westworld is soms net een game

Zeker gamers zullen veel herkennen tijdens het bekijken van de eerste seizoenen van Westworld. Aangezien het om een pretpark draait waar mensen alles kunnen doen wat ze willen, lijkt het net alsof een game tot leven is gekomen. De menselijk ogende robots – de ‘hosts’, zoals ze in de serie worden genoemd – stellen missies aan gasten voor, onderweg kan betere loot gevonden worden en iedereen kent wel die ene ‘speler’ die schijt heeft aan alles en lukraak iedereen om zich heen begint neer te knallen, gewoon omdat het kan.

Westworld zit vol met acteertalent

Er doen een aantal zeer getalenteerde acteurs en actrices mee aan Westworld, die het kijken naar de show een waar genot maken. De grootste naam is niemand minder dan Anthony Hopkins, die Robert Ford speelt, de geheimzinnige bedenker van het park die wisselt tussen goedaardige oude man en creepy bastard – een rol die hem natuurlijk op het lijf geschreven is. Het andere grote acteerkanon is Ed Harris. We leren hem kennen als de ‘Man in Black’, een genadeloze gast in het park die koste wat het kost een mysterieus doolhof wil vinden. Beide heren hebben natuurlijk diepere lagen die je gedurende de serie beter leert kennen.

Maar ook de rest van de cast mag er zijn, ondanks dat je misschien niet iedereen even goed kent. Jeffrey Wright valt in positieve zin op als Bernard, de brave rechterhand van Ford die verdacht veel contact heeft met host Dolores, een op het eerste gezicht brave boerendochter gespeeld door de stoere Evan Rachel Wood. Ook interessant is de jonge William – gespeeld door Jimmi Simpson – die voor het eerst het park bezoekt en daar zichzelf echt goed leert kennen. Vanaf het derde seizoen doet overigens ook Aaron Paul mee, die we natuurlijk kennen als Jesse Pinkman uit Breaking Bad.

Westworld

De duizelingwekkende plottwists

Als Westworld ergens in uitblinkt, zijn het wel de duizelingwekkende plottwists: momenten in de serie die je wereld even op z’n kop zetten en alles wat daarvoor is gebeurd in een nieuw perspectief plaatsen. Deze momenten komen met enige regelmaat voor in de serie. Vooral de geniale wendingen in het eerste seizoen worden geprezen, omdat tegen het einde van dat seizoen je alle eerdere afleveringen opeens door een nieuw stel ogen kunt bekijken. Op Reddit speculeren fans na elke aflevering als een bezetene – voor velen is dat een essentieel onderdeel van de ervaring.

Het tweede seizoen kon overigens wel op meer kritiek rekenen: daar zaten ook een aantal twists in, maar die waren volgens veel kijkers toch wat minder goed uitgewerkt dan in seizoen één. Het heeft Nolan en Joy doen beloven dat het derde seizoen, dat inmiddels begonnen is, een stuk helderder wordt. Het lijkt er dus op dat het duo zeker wat met de ontvangen kritiek doet, en vooralsnog wordt het derde seizoen weer positiever ontvangen.

Westworld

Westworld laat je lekker filosoferen

Persoonlijk vind ik Westworld juist zo tof omdat het mij regelmatig aan het denken zet, mij laat filosoferen over wat het betekent om een mens te zijn. Als we robots immers niet als mensen categoriseren, moeten we wel weten wat ons zo uniek maakt. En wat als we geen duidelijk verschil kunnen aanwijzen? Of – nog enger – wat als blijkt dat wij als mens gewoonweg inferieur zijn aan ons artificiële evenbeeld?

Dit zijn kwesties die daadwerkelijk steeds belangrijker worden in het echte leven, dus ondanks dat Westworld fictie is, spoort de serie aan je na te laten denken over de wereld waarin we nu leven. Ook de nadruk in het verhaal op grote bedrijven die onze gegevens verzamelen – hoe ethisch is dat en wat kan er met die informatie worden gedaan? – is bijzonder interessant. Spreken dit soort kwesties je op voorhand al aan, dan ga je sowieso een goede tijd tegemoet wanneer je Westworld opstart. Probeer het eens, houd je aandacht erbij – het is gemakkelijk om belangrijke details te missen wanneer je ondertussen op je telefoon zit te klooien – en geniet!

REACTIES (17) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord