De slechtste sportgames ooit 

De slechtste sportgames ooit 2017-07-18T13:29:12
De sportzomer is in volle gang, want zo genieten we bijna dagelijks van de Tour de France, het EK voetbal, hier en daar een Grand Prix en natuurlijk de ongelofelijke prestatie van Rodger Federer. Toch is sport niet altijd zo mooi als we in deze hoogtij dagen moeten geloven. Bas duikt in de wereld van de slechtste sportgames ooit en komt een partij ellende tegen!

Curling 2012

Er zijn weinig sporten die minder actie bevatten dan Curling. In het spel is het de bedoeling om zware stenen zo dicht mogelijk bij het centrum van een cirkel te schuiven. Hierbij mag je je stenen gebruiken om de zet van de tegenstander ongedaan te maken. Wie uiteindelijk de meeste stenen bij het centrum heeft liggen krijgt de punten en wie aan het einde van de 10de beurt de meeste punten heeft, wint het spel.

Curling heeft al een beetje de naam om de saaiste sport ooit te zijn, al heeft het natuurlijk concurrentie van het kijken van een marathon en het WK sauna zitten. Dat de sport in 2012 toch zijn eigen game heeft gekregen is natuurlijk verbazingwekkend genoeg te noemen, maar als we kijken naar wat het spel te bieden heeft, is dit ongeveer net zo bedroevend als de verkoopcijfers van de Dreamcast.

In het spel moet je je steen richting de cirkel mikken, kiezen hoe hard je deze wil gooien en de twee mannen met de bezem laten weten of ze wel of niet moeten gaan vegen om je steen verder door te laten schuiven. Minigames in Mario Party hebben nog meer diepgang. Curling 2012 haal je al voor 2 euro in huis en nog altijd voelt dat als veel te duur. Ik heb ook gezocht naar Curling Manager 2012, maar die game bestaat helaas niet. Daar verwacht je toch iets meer actie en plezier dan in dit product.

Het enige pluspunt dat de sport Curling heeft, is het Zweedse damesteam, maar de teams in Curling 2012 zien er zo generiek uit dat ook dit stukje vreugde niet uit deze game te halen is. Eeuwig zonde natuurlijk.

      

Handball 17

In Nederland is handbal niet heel groot, maar in verschillende Europese landen is het een echte topsport. Bij een topsport hoort natuurlijk ook een game en dat is Handball 17. Helaas komt er weinig van de snelle en actievolle sport terug in het houterige spel dat Eko Software (wie kent het niet!) heeft geleverd. 

De animaties zijn slechter dan in South Park, want zo kom je regelmatig tegen dat spelers de verkeerde handeling uitvoeren bij de actie die op dat moment plaatsvindt. De verdedigende partij staat erbij als een boyband bij een fotoshoot en is op geen enkel moment zichtbaar gefocust om er alles aan te doen de aanvallende partij te weerhouden om een kansrijke aanval op te zetten.

Het geluid dat de bal maakt als deze gevangen wordt, is dramatisch en ook besturing waarmee je schoten lost is totaal belachelijk. Wie deze game onder de knie weet te krijgen, kun je met een gerust hart met een bulldozer in een porseleinwinkel loslaten. Handball 17 is het tweede deel in de handbal-serie. De game is verkrijgbaar op de Xbox One, PS4 en PS3, maar of je hem daar ook echt op wil spelen is iets dat je je echt ten zeerste af moet vragen. 

         

Michael Phelps: Push the Limit

Hij is de grootste atleet ooit en met zo een status verwacht je dat er ook een beetje kwaliteit zit in het computerspel dat zijn naam draagt. Toch mocht het niet zo zijn voor Michael Phelps, want in zijn zwemspel met Kinect-besturing voor de Xbox 360 moeten je al staand zwembewegingen maken. 

Je bewegingen worden maar half geregistreerd en het spel bevat niet meer dan alleen die idiote zwembewegingen. Toch heeft iemand heel erg zijn best gedaan om de game aan de man te brengen, want als je de promotietekst leest, klinkt het nog best als een vooruitstrevend product.

"Take a competitive sports journey with one of the most celebrated athletes in history through Michael Phelps: Push the Limit, the first controller-free swimming experience to capture your true movements and translate them into accurate gameplay. The game utilizes Kinect for Xbox 360’s unique capabilities to let players go beyond the pool in one of the most realistic and intense sports simulations ever created."

In een latere alinea wordt ook nog gesproken over de meest adembenemende locaties. Bedenk hierbij dat de locaties in deze game binnen zwembaden zijn zonder ook maar iets van atmosfeer.  Michael Phelps mag dan een losstaand hoofdstuk zijn in de wereld die sport heet, zijn game komt nog niet eens in aanmerking om op te mogen tijdens het schoolzwemmen. Gemiste kans, want ik had gehoopt op een succesvolle jaarlijkse serie, waarin je online je ultimate estafette team samen kon stellen. 

          

Ashes Cricket 2013

Er zijn van die games die beter nooit gemaakt hadden kunnen worden. Ashes Cricket 2013 is precies zo'n titel. De sport Cricket doet het alleen goed bij mensen die geboren zijn in een kop thee en posters van Teresa May in bikini boven hun bed hebben hangen. Ben je niet Brits, dan heb je waarschijnlijk helemaal niets met het spel waarin ze volgens mij een bal gebruiken. 

Toch is de sport ergens groot genoeg, dat er iemand het een goed idee vond er een game van te maken. Het spel Ashes Cricket 2013 heeft precies 4 dagen in de winkels gelegen, voordat het massaal werd teruggeroepen. Er kwamen namelijk zo veel klachten binnen over dat de game compleet onspeelbaar is dat de uitgever zich na enkele dagen al gewonnen moest geven. Alle gamers kregen hun geld terug en Ashes Cricket 2013 werd binnen een week na de release volledig gecanceld.

Er is alleen ooit een PC versie uitgekomen. De Wii U, PS3 en Xbox 360 die volgens de studio 'in een afrondende fase' zaten, zijn nooit uitgebracht door het hele fiasco. Ashes Cricket 2013 doet echt alles fout wat het maar fout had kunnen doen en dat begint al bij de keuze van de studio voor een geschikte sport om een game over te maken. Volgende keer weer gewoon een game over vrouwsjouwen zoals het hoort.

          

Mega Man Soccer

We kennen Mega Man als een synoniem voor kwaliteit. De platform games van het blauwe personage zijn echte klassiekers, maar helaas is de voetbal-adaptatie dit helaas niet. Er valt veel op te merken aan het spel, want zo is het passen van de bal van de ene speler naar de andere totaal onmogelijk. Als je iets te hard de bal trapt, schiet je je teamgenoot omver en ben je het balbezit kwijt. Verder begint de besturing te haperen als er meer dan 4 poppetjes in beeld verschijnen en is er totaal geen replay value.

Het meest bizarre aan het spel is, dat de game nooit in Europa uit is gekomen. Wel is Mega Man Soccer in de Verenigde Staten verschenen. Als ze ergens geen zin hebben in voetbal, is het bij het lokale boekenclubje van mevrouw Jansen, met vlak daarachter de Verenigde Staten. In Europa is de sport al decennia immens populair. Een rare beslissing van Capcom om hier de game nooit uit te brengen. 

REACTIES (17) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord