De retrogamer koopguide: SNES - Mega Man X3 

De retrogamer koopguide: SNES - Mega Man X3 2018-11-07T12:16:14
Beginnen met retrogames, maar geen idee hoe? In deze serial geeft Graddus tips en tricks om binnen no-time een indrukwekkende collectie klassiekers op te bouwen. Met vandaag: de SNES...

Ah, de Super Nintendo. Voor velen hun favoriete console, en ik moet zeggen dat-ie bij mij ook verdomd hoog op het lijstje staat; waarschijnlijk nét achter de Nintendo 64 en PlayStation 2. Het apparaat heeft een van de uitgebreidste (en beste) gamebibliotheken ever, dus het uitzoeken van games voor deze guide was geen sinecure. Toch denk ik dat het aardig gelukt is...

Let op: net als voorgaande koopguides behandel ik alleen Europese PAL-releases. NTSC-toppers als Chrono Trigger en Super Mario RPG vind je dus niet terug.

Veel lees- en koopplezier!

      

Super Nintendo: de feiten

- De Super Nintendo lanceerde op 21 november 1990 in Japan. Uiteraard moesten we in Europa even wachten op de release, en wel tot juni 1992. 

- In totaal gingen er wereldwijd 49,1 miljoen SNES'en over de toonbank. De console staat daarmee op de 13e plek aller tijden.

- Super Mario World en Super Tennis behoorden tot de launch line-up, terwijl Fire Emblem: Thracia 776 op 21 januari 2000 de laatste fysieke release was. De meest recente game voor de SNES was Starfox 2 in 2017. 

- Prijs bij lancering was 349 gulden, oftewel zo'n 170 euro. Tegenwoordig tik je een kale Super Nintendo voor tussen de 25 en 50 euro op de kop, afhankelijk van de staat en het aantal controllers. 

- De medio jaren '90 geintroduceerde Super FX Chip zorgde ervoor dat bepaalde games 3D konden genereren. Denk aan Starwing, DOOM en Stunt Racer FX.

- De consolewar tussen de SNES en SEGA's Mega Drive was één van de heftigste ooit. Zo adverteerde SEGA ooit met de slogan 'Genesis does what Nintendon't' - iets wat we Sony of Microsoft tegenwoordig niet zo snel zien doen.

- Werkt je SNES-game niet? Even in de connector aan de onderkant blazen doet wonderen!

- Een probleem voor SNES-verzamelaars is dat de console en gamecartridges mettertijd vergelen. Dit gebeurt onder andere wanneer ze teveel in contact komen met zonlicht, al zorgen bepaalde chemische processen in het plastic ervoor dat de vergeling ook spontaan op kan treden.

- Weet je dat de Eject-button niet op de SNES zit omdat games eruit rukken slecht voor de carts is? Nintendo implementeerde de knop omdat ze dachten dat kinderen het leuk zouden vinden om erop te drukken.
     

Cheape topgames

Super Mario World

Mario's 2D hoogtepunt is tot op de dag van vandaag een blauwdruk voor elke pixelplatformer. Op zoek naar de beste deal? Haal dan Super Mario All-Stars, waarbij je voor een paar euro meer naast World ook Super Mario Bros. 1, 2 en 3, alsook de Lost levels krijgt!

- Prijs losse game: 12,50 euro 

- Prijs compleet en in goede staat: 30 euro 

Street Fighter II Turbo

Als er een fighting game is die de uitspraak 'easy to learn, hard to master' belichaamt, is het Street Fighter II. Zelfs n00bs comboën er scheutig op los. Let wel op dat je de Turbo-variant van SF II in huis haalt, niet de inferieure vanilla game.

- Prijs losse game: 12,50 euro 

- Prijs compleet en in goede staat: 35 euro 

F-Zero

Wanneer komt er een nieuwe F-Zero? Nintendo-fans wachten er al een eeuwigheid op, en als je het origineel in je SNES steekt begrijp je meteen waarom: zelden werd snelheid zo fijn gekoppeld aan speelbaarheid. En die soundtrack man, puur '90s goud!

- Prijs losse game: 10 euro 

- Prijs compleet en in goede staat: 25 euro 

Lufia

Qua prijs/kwaliteit verhouding is Lufia één van de beste deals op de SNES. Deze charmante RPG biedt minstens 25 uur spelplezier, maar is niet zo belachelijk hoog geprijsd als veel genregenoten. Dat-ie vertaald is door onze eigen Jurjen maakt het natuurlijk extra leuk!

- Prijs losse game: 25 euro 

- Prijs compleet en in goede staat: 55 euro

Donkey Kong Country 2

De beste game uit de originele DKC-trilogie. Het tropische piratenthema zorgt voor prachtig kleurrijke levels, en componist David Wise was in topvorm met evergreens als Snakey Chantey https://www.youtube.com/watch?v=VUgqqhgVGNQ , Mining Melancholy https://www.youtube.com/watch?v=4Qp0_NE8M1c en Stickerbush Symphony! https://www.youtube.com/watch?v=J67nkzoJ_2M

- Prijs losse game: 20 euro 

- Prijs compleet en in goede staat: 45 euro 

International Superstar Soccer Deluxe

International Superstar Soccer is PES voordat het PES heette. Dit is de beste voetbalgame voor het systeem (al komt het lekker arcade Super Soccer in de buurt) waarbij je je afvraagt hoe deze geweldige serie zo hard kon worden ingehaald door FIFA...

- Prijs losse game: 5 euro 

- Prijs compleet en in goede staat: 20 euro

Unirally

Met crossfietsen racen over een achtbaanparkoers. Jep, het concept achter Unirally klinkt behoorlijk 'goed verhaal, lekker kort ook', maar als je deze bizarre racegame eenmaal speelt ben je direct verkocht. 

- Prijs losse game: 10 euro 

- Prijs compleet en in goede staat: 25 euro

Andere cheape toppers (prijs voor losse cart)

Street Racer (5 euro), Zelda: A Link to the Past (30 euro), Star Fox (10 euro), Super Mario World 2 Yoshi's Island (20 euro), Super Mario Kart (20 euro), Mortal Kombat II (17,50 euro), Donkey Kong Country (15 euro), Tetris Attack (10 euro), Pilotwings (3 euro), Super Soccer (3 euro), Super Tennis (5 euro), DOOM (17,50 euro), Disney's Aladdin (12,50 euro), Illussion of Time (25 euro), Super Star Wars (10 euro).

     

Wat zijn de meest waardevolle SNES-games?

Starwing: Competition

De duurste game op de SNES is eigenlijk niet eens een game. Of eigenlijk: het is een gedeelte van een game. Met deze speciaal voor de release van Starwing gemaakte competitiecartridge heb je namelijk precies 4 minuten om een zo hoog mogelijke score te halen. Leuk? Meh. Waardevol? Absoluut!

- Prijs losse game: 300 euro 

- Prijs compleet en in goede staat: 999 euro

Mega Man X3

De Mega Man X-serie staat hoog aangeschreven bij zowel platformpuristen als verzamelaars. Deel één en twee zijn zo'n beetje de duurste games op de SNES, maar voor de minder vermogende gamer is er altijd nog Mega Man X voor 'slechts' een euro'tje of 50. 

- Prijs losse game: 250 euro 

- Prijs compleet en in goede staat: 600 euro

Wild Guns

In tegenstelling tot de NES heeft de Super Nintendo weinig goede lightgun games. Wild Guns is waarschijnlijk de beste, al kost het je bijna net zoveel als een echte gun en een roedel jonge puppy's om op te schieten...

- Prijs losse game: 125 euro 

- Prijs compleet en in goede staat: 350 euro

Castlevania: Vampire's Kiss

Vampire's Kiss kwam tegen het eind van de SNES-levenscyclus uit waardoor er maar weinig exemplaren werden verkocht. Deze zeldzaamheid, alsook het feit dat dit een verdomd goede Castlevania is, zorgen anno 2018 voor een hoge prijs. 

- Prijs losse game: 125 euro 

- Prijs compleet en in goede staat: 350 euro

Super Turrican 2

Hetzelfde verhaal als bij Vampire's Kiss: Super Turrican 2 verscheen in 1995, iedereen had zijn ogen inmiddels op de Nintendo 64 gericht en dus gingen er precies 3 kopietjes over de toonbank. Zonde, want dit is één van de beste shooters op de SNES.

- Prijs losse game: 105 euro 

- Prijs compleet en in goede staat: 250 euro

Andere waardevolle SNES-games (prijs voor losse cart)

Mega Man X2 (250 euro), Harvest Moon (75 euro), Pocky & Rocky 2 (50 euro), Sunset Riders (70 euro), Zero the Kamikaze Squirrel (50 euro), R-Type III The Third Lightning (75 euro), The Adventures of Batman & Robin (45 euro), Hagane: The Final Conflict (100 euro), Incatation (45 euro), Terranigma (70 euro), Wolfenstein 3D (70 euro), Ninja Warriors (45 euro), The Death and Return of Superman (55 euro), Run Saber (50 euro), Secret of Mana (50 euro)

REACTIES (29) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord