De retrogamer koopguide: PlayStation 2 - Rule of Rose 

De retrogamer koopguide: PlayStation 2 - Rule of Rose 2018-09-13T12:57:43
Beginnen met retrogames, maar geen idee hoe? In deze serial geeft Graddus tips en tricks om binnen no-time een indrukwekkende collectie klassiekers op te bouwen. Met vandaag: de PlayStation 2...

De PlayStation 2 is de bestverkochte console ooit. 155 miljoen exemplaren gingen er over de toonbank en da's meer dan de Xbox One, Nintendo Switch en PlayStation 4 gecombineerd. Als je aan het begin van het millennium een random huiskamer inliep was de kans groot dat er zo'n ronkend, zwart bakbeest van Sony onder de TV stond.

In totaal verschenen er circa 3.500 titels voor het apparaat. Een hele hoop, en omdat ze meestal goed verkochten zijn veel PS2-games totaal niet zeldzaam. Loop over een gemiddelde gamebeurs en je vindt bakken vol supercheape PS2-meuk.

Het lage instapniveau maakt de console perfect voor beginnende verzamelaars, al is er ook voor de gevorderde collector genoeg moois. Laten we snel een kijkje nemen.

PlayStation 2 retroguide
   

PlayStation 2: de feiten

- De PlayStation 2 lanceerde op 4 maart 2000 in Japan; wij Europeanen moesten tot 24 november 2000 wachten. In totaal gingen er wereldwijd 155 miljoen units over de toonbank - een record.
- SSX en Tekken Tag Tournament behoorden tot de launch line-up, terwijl Pro Evolution Soccer 2014 op 19 september 2013 de laatste game was.
- Met z'n levensduur van 13 jaar is de PS2 overigens niet de langstademige console; dat is de Magnavox Odyssey2, die van 1978 tot 2000 met releases werd ondersteund.
- Prijs bij launch was 1199 gulden, oftewel zo'n 600 euro. Duur? Besef dan dat de PS2 na het succes van z'n voorganger zó gewild was dat-ie overal was uitverkocht en mensen online een veelvoud van de aanschafprijs betaalden! Tegenwoordig tik je een kale PS2 voor circa 15 euro op de kop.
- Leuk: de PlayStation 2 was de eerste console die zowel horizontaal als verticaal kan worden neergezet. Een bewuste keuze van Sony om het apparaat in elke huiskamer fraai tot z'n recht te laten komen.
- Eén van de belangrijkste redenen voor het succes van de PS2 was dat hij behalve games ook DVD's afspeelde. De console was in het begin van z'n levensduur zelfs een redelijk goedkoop alternatief voor 'echte' DVD-spelers.
- Alhoewel het niet zo erg was als bij de eerste PlayStation, was de PS2 nog altijd een gewild slachtoffer voor piraterij. 

PlayStation 2 retroguide .  

Cheape topgames

Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty

Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty was mijn eerste PS2-game. Ik herinner me dat ik Raiden stiekem best een stoere gast vond, de bizarre monologen van de Colonel en dat ik er eindeloos over deed omdat fucken met die domme guards eigenlijk het leukst was. Must-have.

- Prijs losse game: 2,50 euro
- Prijs compleet en in goede staat: 4,50 euro

Grand Theft Auto: Vice City

Wat is de beste Grand Theft Auto? Een vraag die de gamebizz al eeuwen in zijn greep heeft. Sommige zeggen GTA V, anderen San Andreas... Maar ik? Ik zeg GTA: Vice City, vooral vanwege de geweldige jaren '80 sfeer. Voor 2,50 is dit echt een steal!

- Prijs losse game: 2,50 euro
- Prijs compleet en in goede staat: 4,50 euro

Silent Hill 2

Een wat duurdere titel, maar dan heb je ook wat. Silent Hill 2 is namelijk één van de beste horrorgames ooit! De depressieve James krijgt een brief van zijn drie jaar geleden overleden vrouw en denkt 'hoe dan?!?'. Wat volgt is een episch én scary avontuur.

- Prijs losse game: 9 euro
- Prijs compleet en in goede staat: 15 euro

Final Fantasy X

Hoewel de 3D Final Fantasy's nooit meer de magie van de old-skool NES- en SNES-delen hebben benaderd, blijven het gewoon hele vermakelijke RPG's. Voor een paar euro haal je een bijna 50 uur durend epos in huis.

- Prijs losse game: 3 euro
- Prijs compleet en in goede staat: 5 euro      

PlayStation 2 retroguide .  

Kingdom Hearts

Het hartverwarmende (pun intended) Kingdom Hearts is een no-brainer voor elke zichzelf respecterende PlayStation 2 verzamelaar. Inmiddels wachten we met smart op deel drie, dus doe jezelf een plezier en kom alvast in de stemming met het origineel.

- Prijs losse game: 5 euro
- Prijs compleet en in goede staat: 10 euro

Gran Turismo 3

Ik zei het al: PlayStation 2-games zijn cheap. Dirt cheap. Neem Gran Turismo 3, toch één van de beste racegames op de console en zelfs beter dan de meer recente delen voor de prijs van een pak pleepapier. Ongekend!

- Prijs losse game: 1,50 euro
- Prijs compleet en in goede staat: 3 euro 

Resident Evil 4

Wist je dat Resident Evil 4 in eerste instantie een GameCube exclusive was? Pas een halfjaar later kwam de horrorklassieker naar de PS2 en vervolgens naar zo'n beetje elk systeem + je broodrooster. Nog steeds één van de beste games ooit gemaakt.

- Prijs losse game: 5 euro
- Prijs compleet en in goede staat: 7,50 euro

Andere cheape toppers

God of War (2,50 euro), Medal of Honor: Frontline (1,50 euro), TimeSplitters 2 (4,50 euro), Bully (4 euro), Jak & Daxter: The Precursor Legacy (2,50 euro), Ratchet & Clank (4 euro), Burnout 3: Takedown (1 euro), Beyond Good and Evil (3 euro), Mercenaries: Playground of Destruction (5 euro), SSX 3 (2 euro), Red Faction (3 euro), Prince of Persia: The Sands of Time (1 euro), Killzone (2 euro), Return to Castle Wolfenstein (4 euro), Devil May Cry (3 euro), Soulcalibur 2 (4 euro), Max Payne (2 euro)

PlayStation 2 retroguide .  

Wat zijn de meest waardevolle PS2-games?

Rule of Rose

Ik zag serieus een ebay-listing met alleen de boxinlay van Rule of Rose waar gewoon doodleuk 25 euro op werd geboden! De game is dan ook zeer zeldzaam, nadat het in Europa werd gebanned vanwege vermeende verwijzingen naar kinderporno. Oei.

- Prijs losse game: 250 euro
- Prijs compleet en in goede staat: 400 euro

Dragon Blaze

Ik had nog nooit van Dragon Blaze gehoord maar kennelijk is het een Japanse shoot 'em up arcade game met van die rondborstige dames met schattige cartoonoogjes erin. Voor 200 euro is hij van jou.

- Prijs losse game: 150 euro
- Prijs compleet en in goede staat: 225 euro

Kuon

Kuon is een oudere game van Dark Souls-ontwikkelaar FromSoftware en dan weet de ervaren collector wel hoe laat het is - Ka-CHING!!! Voor deze survival horrorgame betaal je al snel 100 euro en ik kan je een geheimpje vertellen: dat is hij absoluut niet waard.

- Prijs losse game: 90 euro
- Prijs compleet en in goede staat: 125 euro

Space War Attack

Space War Attack lijkt nog het meest op het debiele broertje van Ace Combat. Toch is eerstgenoemde ongeveer 25 keer zo duur, vooral omdat er maar een stuk of 3 kopietjes van werden verkocht...

- Prijs losse game: 75 euro
- Prijs compleet en in goede staat: 110 euro

King's Field IV

King's Field is een first-person fantasy-RPG ontwikkeld door - daar zijn ze weer - FromSoftware. Het gaat om een soort last-gen kruising tussen Skyrim en Dark Souls, die mede door z'n raakvlakken met deze populaire games aardig prijzig is.

- Prijs losse game: 50 euro
- Prijs compleet en in goede staat: 75+ euro

Andere waardevolle PS-games

.hack//QUARANTINE (50 euro), Blood Will Tell (40 euro), Jurassic Park: Operation Genesis (35 euro), God Hand (40 euro), Gradius V (45 euro), The King of Fighters 2002 Unlimited Match (40 euro), La Pucelle Tactics (40 euro), Manhunt 2 (40 euro), Michigan: Report From Hell (40 euro), Project Zero 3 (40 euro), Raiden III (50 euro), Shadow Hearts: Covenant (35 euro), Shin Megami Tensei: Devil Summoner (45 euro), Suikoden V (40 euro), Samurai Aces (40 euro), Tengai (50 euro), Wild Arms 4 (40 euro)

PlayStation 2 retroguide .  

Meer features uit deze serial

- Donderdag 16 augustus - De retrogamer koopguide: Nintendo 64

- Donderdag 18 oktober - De retrogamer koopguide: Dreamcast

REACTIES (23) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord