De retrogamer koopguide: Nintendo 64 - Mario Party 3 

De retrogamer koopguide: Nintendo 64 2018-08-16T15:33:09
Beginnen met retrogames, maar geen idee hoe? In deze serial geeft Graddus tips en tricks om binnen no-time een indrukwekkende collectie klassiekers op te bouwen. Met vandaag: de Nintendo 64...

De Nintendo 64 is waarschijnlijk mijn favoriete console. Revolutionaire titels als Ocarina of Time, GoldenEye 007 en Body Harvest staan voor eeuwig in mijn geheugen gegrift, terwijl de analoge controller en accessoires als de Rumble Pak een extra dimensie aan de ervaring geven.

Daarnaast is de Nintendo 64 één van de 'eenvoudigste' systemen om je retrocollectie te starten. Veel van de beste spellen zijn relatief goedkoop, en belangrijker: er zijn er maar een stuk of 300 verschenen. Een groot verschil met de ruim 700 voor de Super Nintendo, en peanuts vergeleken bij de dik 3.000 PlayStation 2-games.

Dus. Wat kost zo'n Nintendo 64 nou? Welke toppers pik je voor een habbekrats mee? En welke zeldzame titels MOET de echte collector in zijn verzameling hebben...?

Nintendo 64 logo
    

Nintendo 64: de feiten

– De Nintendo 64 lanceerde op 23 juni 1996 in Japan; wij Europeanen moesten tot maart 1997 wachten. In totaal gingen er wereldwijd 32,93 miljoen exemplaren over de toonbank.
– Super Mario 64 en Pilotwings 64 behoorden tot de launch line-up, terwijl USA-exclusive Tony Hawk's Pro Skater 3 op 20 augustus 2002 de laatste game was.
– Prijs bij lancering was 399 gulden, oftewel zo'n 200 euro. Tegenwoordig tik je een kale Nintendo 64 voor tussen de 20 en 50 euro op de kop, afhankelijk van de staat en het aantal controllers. Voor speciale versies als de Pikachu Edition of het Donkey Kong pakket betaal je (een stuk) meer.
– De N64 is de laatste thuisconsole waarvoor Nintendo gebruik maakte van cartridges.
– Met zijn 64-bit processor is de Nintendo 64 de krachtigste spelcomputer van de vijfde generatie.
– Het analoge pookje, alsook een ingang voor accessoires als de Rumble Pak en Memory Pak maakten de controller revolutionair.

Nintendo 64 controller
– De vier controlleringangen gaven een flinke boost aan couch multiplayer.
– Dankzij de in 1998 verschenen Expansion Pak kun je het dynamisch geheugen van de 64 met 4 MB opkrikken. Dit zorgt ervoor dat games als Donkey Kong 64, Perfect Dark en Turok 2 er stukken beter uitzien.
– Het feit dat N64-spellen in kwetsbare, kartonnen doosjes zitten, maakt dat complete games in mint condition anno 2018 zeer zeldzaam zijn.
– De Nintendo 64 staat bekend om zijn uitgebreide aanbod platformers en racegames. Helaas bestaan er bijna geen traditionele (J)RPG's of fighters voor het apparaat...
– Doordat games op cart staan, was/is er bijna geen sprake van piraterij. Tegenwoordig zijn er wel reproducties in omloop, die je vaak herkent aan de inferieure kwaliteit plastic en/of bestickering.
– In deze feature behandel ik louter games uit de Europese/Australische PAL-regio. Amerikaanse en Japanse import is weer een heel ander verhaal en bewaar ik voor een volgende keer.

Nintendo 64 dozen     

Cheape topgames

Super Mario 64
Het spel waarmee gamen in de derde dimensie begon. Super Mario 64's levels zitten zó inventief in elkaar, dat ze nog altijd een blauwdruk vormen voor moderne games.
– Prijs losse cartridge: 9 euro
– Prijs boxed game: 20 euro

GoldenEye 007
Stop NU met wat je aan het doen bent, surf naar Marktplaats en haal een Nintendo 64 met vier controllers en GoldenEye 007 in huis. Beste. Aankoop. Ooit.
Prijs losse cartridge: 10 euro
Prijs boxed game: 20 euro

Diddy Kong Racing
Een simpele Mario Kart 64-kloon? Ha! DKR kent een geweldig singleplayeravontuur, tonnen charme en is ook nog eens een stuk goedkoper dan zijn inspiratiebron...
– Prijs losse cartridge: 12,50
– Prijs boxed game: 30 euro

Diddy Kong Racing

The Legend of Zelda: Ocarina of Time
Nog steeds één van de meest verbluffende games aller tijden. Ocarina of Time is een absolute must-have voor elke Nintendo 64-bezitter.
Prijs losse cartridge: 15 euro
Prijs boxed game: 30 euro

Blast Corps
Red de wereld van een op hol geslagen nucleaire truck door... de wereld aan puin te slaan? Jep, Blast Corps is even leuk als bizar!
– Prijs losse cartridge: 7,50 euro
– Prijs boxed game: 17,50 euro

Turok: Dinosaur Hunter
Nog niet uitgeknald na GoldenEye 007? In deze prehistorische schiettent van het legendarische Acclaim neem je dino's in het vizier.
– Prijs losse cartridge: 6 euro
– Prijs boxed game: 17,50 euro

World Driver Championship
De Nintendo 64 heeft een shitload aan racegames in z'n library en World Driver is misschien wel de beste als het om puur asfaltverbranden gaat.
– Prijs losse cartridge: 10 euro
– Prijs boxed game: 25 euro

World Driver Championship

Andere cheape toppers (prijs voor losse cards)
Perfect Dark (10 euro), Wave Race 64 (5 euro), Body Harvest (3 euro), Mischief Makers (7,50 euro), Lylat Wars (10 euro), Beetle Adventure Racing! (5 euro), International Superstar Soccer '98 (3 euro), F-Zero X (15 euro), Star Wars: Rogue Squadron (12,50 euro), 1080 Snowboarding (3 euro), Banjo-Kazooie (15 euro), The New Tetris (10 euro), F1 World Grand Prix (3 euro), Jet Force Gemini (10 euro), Top Gear Rally (3 euro), Fighter's Destiny (5 euro), Superman 64 (geintje!)


Wat zijn de meest waardevolle N64-games?

Snowboard Kids 2
Snowboard Kids 2 is de duurste PAL N64-game. De reden? De PAL-versie kwam alleen uit in Australië en is dus bijzonder zeldzaam. Zie je deze ergens liggen, koop hem dan tegen (bijna) elke prijs!
– Prijs losse cartridge: 200 euro
– Prijs boxed game: 500 euro +

Conker's Bad Fur Day
Conker's Bad Fur Day was één van de laatste Nintendo 64-spellen die uitkwam, dus zijn er niet héél veel exemplaren van. De prijs van een losse cart ligt al jaren rond de 100 euro.
– Prijs losse cartridge: 100 euro
– Prijs boxed game: 200 euro

COnker

San Franciso Rush 2049
Deel drie uit de vermakelijke San Francisco Rush-racereeks is niet alleen het duurste (deel één en twee kosten nog geen tientje), maar grappig genoeg tevens het slechtste...
– Prijs losse cartridge: 100 euro
– Prijs boxed game: 250 euro

Aidyn Chronicles: The First Mage
Samen met Quest 64 en – vooruit – de beide Zelda's is Aidyn Chronicles de enige fantasy RPG op de Nintendo 64. Het spel kreeg matige reviews, verkocht slecht en is vandaag de dag dus zeldzaam.
– Prijs losse cartridge: 75 euro
– Prijs boxed game: 150 euro

Mario Party 3
Mario Party, wie kent het niet? We zijn inmiddels toe aan deel 51683, maar nog altijd is het derde deel met afstand het waardevolst.
– Prijs losse cartridge: 90 euro
– Prijs boxed game: 200 euro

Mario Party 3

Andere waardevolle N64-games (prijs voor losse cards)
Rat Attack! (45 euro), Hercules: The Legendary Journeys (45 euro), Resident Evil 2 (55 euro), Star Wars Episode 1: Battle for Naboo (40 euro), Paper Mario (60 euro), Kirby 64: The Crystal Shards (45 euro), Mystical Ninja 2: Starring Goemon (40 euro), Mario Party 2 (40 euro), Blues Brothers 2000 (45 euro), Castlevania: Legacy of Darkness (40 euro)

REACTIES (25) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord