De retrogamer koopguide: GameCube - Chibi-Robo 

De retrogamer koopguide: GameCube - Chibi-Robo 2018-12-05T09:54:11
Beginnen met retrogames, maar geen idee hoe? In deze serial geeft Graddus tips en tricks om binnen no-time een indrukwekkende collectie klassiekers op te bouwen. Met vandaag: de GameCube...

Begrijp me niet verkeerd: de GameCube is een heel vet apparaat. Toch vind ik 'em van alle Nintendo-consoles de minste. Ik heb er gewoon niet zoveel nostalgische gevoelens bij, waarschijnlijk omdat ik ten tijde van de release teveel bezig was met puberdingen als meiden versieren en uitgaan, en minder met games. Als ik iets speelde deed ik dat liever op de 'coole' PlayStation 2.

Met de loop der jaren ben ik veel GameCube-klassiekers echter alsnog gaan waarderen, alsook wat het systeem voor de bizz heeft betekent. Wist je bijvoorbeeld dat Resident Evil 4 in eerste instantie een GameCube-exclusive was?

Anyways, je kent de drill: in deze koopguide vind je niet alleen een lijst leuke GameCube-feitjes, maar ook de cheapste toppers en waardevolste titels voor het systeem. Veel lees- en koopplezier!
      

GameCube: de feiten

- De GameCube lanceerde op 14 september 2001 in Japan en op 3 mei 2002 in Europa. In totaal gingen er wereldwijd 21,74 miljoen exemplaren over de toonbank, waarmee de GameCube na de Wii U Nintendo's slechtst verkopende console is. Ter vergelijking: de Switch staat nu al op bijna 23 miljoen.

- Luigi's Mansion en Wave Race: Blue Storm behoorden tot de launch line-up, terwijl de Amerikaanse exclusive Madden NFL 08 op 14 augustus de laatste game was.

- Prijs bij lancering was 199 euro. Tegenwoordig tik je, afhankelijk van de staat en het aantal controllers, voor tussen de 40 en 60 euro een GameCube op de kop.

- Nintendo noemt zichzelf altijd een speelgoedfabrikant en nergens is dat duidelijker dan bij de GameCube: hij is beschikbaar in allerlei felle kleuren, en er zit een handvat op zodat je hem mee kan nemen naar je vriendjes.

- De GameCube is Nintendo's eerste console zonder Mario-titel bij launch.

- Het is tevens het eerste Nintendo-systeem dat geen gebruik maakt van cartridges als spelopslag – games komen op speciale mini-DVD's.

- GameCube-toppers Super Mario Sunshine en Zelda: The Wind Waker draaien allebei om water. Volgens geruchten is dit op één of andere manier gekoppeld aan de oorspronkelijke naam van de console, 'Project Dolphin'.

- De GameCube kent twee alternatieve opstartschermen: één door Z ingedrukt te houden, en één door drie controllers in te pluggen en op allemaal Z ingedrukt te houden.
      

Cheape topgames

Super Mario Sunshine

Vergeleken bij de wonderlijke, wereldschokkende 3D-revolutie van Super Mario 64 voelt Sunshine verrassend... gimmicky. Toch, als de zonnige vibe je niet spontaan vrolijk maakt heet je waarschijnlijk Wouter.

- Prijs losse game: 20 euro

- Prijs compleet en in mint staat: 30 euro

Mario Kart: Double Dash

Double Dash introduceert duo-karts en ik weet nog goed dat ik dacht 'wat moet je daar nou mee'. Ik ben er nog steeds niet achter maar deze Mario Kart heeft wel een paar van de beste banen uit de serie. Wahooo!

- Prijs losse game: 25 euro

- Prijs compleet en in mint staat: 40 euro

The Legend of Zelda: The Wind Waker

The Wind Waker is stijltechnisch de meest gewaagde Zelda. Kijk die Link nou met z'n schattige manga-oogjes, ah koetsiekoetsiekoeee... Vergis je echter niet: dit is een volwaardig, tientallen uren durend epos dat zich kan meten met de beste Zelda's!

- Prijs losse game: 25 euro

- Prijs compleet en in mint staat: 40 euro

F-Zero GX

Tijdens de GameCube-era moest Nintendo het meer dan ooit van z'n first-party franchises hebben. Gelukkig waren de japanners in topvorm, getuige ook het beste F-Zero deel tot op heden: GX!

- Prijs losse game: 15 euro

- Prijs compleet en in mint staat: 30 euro

Metroid Prime

Metroid Prime is één van de weinige klassiekers die ik nooit heb gespeeld. Wil ik zeker nog doen, maar ik wacht even op juiste moment; als ik er een PU Revanche over kan schrijven, bijvoorbeeld.

- Prijs losse game: 10 euro

- Prijs compleet en in mint staat: 20 euro
Resident Evil 4

Inmiddels is Resident Evil 4 harder uitgemolken dan Clara de prijswinnende melkkoe, maar er was een tijd dat deze survival horror-klassieker EXCLUSIEF op GameCube verscheen. Het is mijns inziens nog steeds de beste versie...

- Prijs losse game: 10 euro

- Prijs compleet en in mint staat: 20 euro

Super Monkey Ball

Grappig: gewezen concurrent SEGA werd na het floppen van de Dreamcast een soort second-party ontwikkelaar voor Nintendo. Eén van hun tofste toevoegingen aan de bibliotheek is Super Monkey Ball.

- Prijs losse game: 10 euro

- Prijs compleet en in mint staat: 20 euro

Andere cheape toppers (prijs voor losse game)

Wave Race: Blue Storm (7,50 euro), Mario Golf: Toadstool Tour (15 euro), XIII (5 euro), SEGA Soccer Slam (5 euro), Viewtiful Joe (10 euro), Donkey Konga (los: 7,50 / met Bongo-controllers: 30), Crazy Taxi (7,50 euro), 1080 Avalanche (7,50 euro), Beyond Good & Evil (10 euro), LEGO Star Wars (15 euro), Mario Power Tennis (15 euro), Geist (10 euro), Resident Evil (7,50 euro), Star Fox Adventures (12,50 euro), Pikmin (17,50 euro), Metroid Prime 2 (15 euro), Super Mario Strikers (17,50 euro), Eternal Darkness: Sanity's Requiem (17,50), Star Wars: Rogue Leader (15 euro)
      

Wat zijn de meest waardevolle GameCube-games?

Chibi-Robo

Die Chibi-Robo is beslist een schattig robotje hoor, en z'n game is ook best leuk. Maar meer dan honderd euro? Da's Chibi-Loco!

- Prijs losse game: 100 euro

- Prijs compleet en in mint staat: 155 euro

Fire Emblem: Path of Radiance

De Fire Emblem-reeks loopt al sinds de NES mee. Path of Radiance is één van de meest geprezen delen, wat ook wel blijkt ook de exorbitante prijs.

- Prijs losse game: 90 euro

- Prijs compleet en in mint staat: 140 euro

Disney Sports Basketball

Sportgames staan nu niet bepaald bekend als zeldzaam / prijzig maar deze Disney b-ball crossover is gewoon poepieduur! Dat-ie gemiddeld 37% op Metacritic scoort doet daar niets aan af.

- Prijs losse game: 90 euro

- Prijs compleet en in mint staat: 140 euro

Skies of Arcadia: Legends

Skies of Arcadia stond ook al in mijn top vijf meest waardevolle Dreamcast-games https://www.pu.nl/artikelen/feature/de-retrogamer-koopguide-dreamcast-cannon-spike/ . Ik heb het zelf nooit gespeeld maar voor JRPG-liefhebbers schijnt dit een must-play te zijn.

- Prijs losse game: 80 euro

- Prijs compleet en in mint staat: 125 euro

Ikaruga

In elk 'meest zeldzame games'-lijstje mag een top-down shooter niet ontbreken. Voor 80 euro hengel je met Ikaruga één van de beste titels uit het het genre binnen.
- Prijs losse game: 80 euro

- Prijs compleet en in mint staat: 125 euro
      

Andere waardevolle GameCube-games

Baten Kaitos (40 euro), Paper Mario: The Thousand-Year Door (60 euro), Metal Gear Solid: The Twin Snakes (50 euro), Super Smash Bros. Melee (45 euro), Zelda Collector's Edition (40 euro), Mario Party 7 (40 euro), Resident Evil 3: Nemesis (45 euro), Auto Modellista (40 euro), Killer 7 (50 euro)

REACTIES (29) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord