De redactie voorspelt: De prijs en releasedatum van de PlayStation 5 

De redactie voorspelt: De prijs en releasedatum van de PlayStation 5 2020-09-16T14:33:01
Vanavond barst het PlayStation-geweld los met de PlayStation 5 Showcase, waar we (waarschijnlijk) ein-de-lijk de prijs én de releasedatum van de PS5 te horen krijgen. Een moment waar gamers al maanden op zitten te wachten en zo ook onze redacteurs. Zij konden in ieder geval niet meer wachten en hebben vast een voorspelling over de prijs en releasedatum van de PlayStation 5 losgelaten!

Martin:

Als ik een gokje mag wagen, dan zeg ik dat de digitale versie een adviesprijs gaat krijgen van 399 euro en dat disc-versie voor 499 euro over de toonbank zal gaan. Daarnaast denk ik dat PlayStation met een uitgebreide versie van PSPlus zal komen, waarmee je al de first party-titels van PlayStation op dag een zal krijgen, met een uitgebreide catalogus van PS4-games (first- en third party-titels). Dit alles zal, denk ik, beschikbaar zijn vanaf 19 november. 

Jacco:

Prijs PS5 All-Digital: 499 euro

Prijs PS5 met disc: 549 euro

Dit lijken me de logische een meest haalbare prijzen voor Sony. De All-Digital is in dit scenario de meest aantrekkelijke console: hij kost evenveel als de Xbox Series X en Sony verdient zelf meer aan de games. De versie met disk drive kan daardoor kunstmatig iets duurder worden gemaakt – dat onderdeel kost op zo’n grote schaal geen hol meer. Ik denk dat alles hoger of lager dan deze prijzen ongunstig is voor Sony’s positie, ook al maken ze waarschijnlijk per stuk dik verlies.

PlayStation 5 + controller

Dwayne:

Ik denk dat we de PS5 op vrijdag 27 november 2020 mogen verwelkomen in de schappen. De release van de PS4 vond in Europa plaats op vrijdag 29 november 2013, dus ik baseer mijn datum daarop. Wat betreft de prijs, denk ik dat Sony zich realiseert dat mensen best bereid zijn om iets meer te betalen voor de exclusives die we op woensdag, voorafgaand aan de prijsonthulling gaan zien. Want kom op, Sony gaat ons sowieso even nog even wegblazen met een paar hele dikke first party-titels voor PS5, voordat die prijs bekend wordt gemaakt. Ik taxeer de nieuwe PlayStation daarom op 549 euro voor de versie met discs, en 349 euro voor de all digital-versie. Net iets meer dan Series X en S, maar een prijs die gamers sowieso willen betalen!

Roedie:

Prijs: €499
Releasedatum: 20 november

Omdat Sony al een flinke voorsprong heeft op Microsoft dankzij het succes van de PS4, denk ik niet dat het nodig voor ze is om onder de prijs van de Xbox Series X te gaan zitten. Als Microsoft een hogere prijs dan €499 had aangekondigd, dan denk ik dat Sony dat graag had gezien en de prijs van de PS5 ook hoger zou zetten.

PlayStation 5 Closeup

Peter:

Xbox heeft agressieve prijzen onthuld voor de Series S en Series X: 300 en 500 euro zijn veel te weinig om de kosten van de hardware te dekken. Althans dat zeggen PC-experts, dus die geloof ik even op hun woord. Die prijzen matchen voor de PS5-edities is dus logisch, maar als Sony echt slim is, halen ze hetzelfde trucje uit als bij de PS4. De Xbox One prijs was toen ook al bekend, dus konden ze lekker daaronder zitten. Nu gok ik dat het 350 en 450 euro wordt voor PS5. De releasedate zal zo dicht mogelijk bij de Xbox zitten, ik denk een weekje later.

Marvin:

Nu Xbox z’n ballen al op tafel heeft gelegd is het aan PlayStation om te laten zien dat die van hen minstens zo groot en harig zijn, en dat doen ze door lekker onder de Xbox-prijs van 500 euro te duiken. Sony kan een beetje verlies op de consoles wel permitteren en wachtte daarom waarschijnlijk de prijs van de Xbox Series X af. Zij hebben namelijk genoeg exclusieve must-have games in de pijplijn – misschien niet de beste woordkeuze als je een tekstje begint met over ballen te praten – om dat verlies ruimschoots te compenseren. Xbox kan dat níét, want de eerste twee jaar van de Xbox Series X zijn er überhaupt geen exclusives, wat de kwaliteit van de games die er voor uitkomen echt niet ten goede komt – kuch, Halo Infinite, kuch.

Daarom verwacht ik dat de PS5 rond de 450 euro zal kosten. Omdat de releasedatum vandaag ‘pas’ wordt aangekondigd denk ik dat hij eind november in de schappen ligt. 

Michel:

Ik verwacht dat de PlayStation 5 rond de 450 of 500 euro gaat kosten. Hopelijk is het de eerstgenoemde prijs natuurlijk, maar ik sluit 500 euro ook niet uit. Het diskdriveloze model gaat denk ik 50 euro minder kosten - ik verwacht niet dat Sony er 100 euro of meer af kan schaven. Over een releasedatum durf ik weinig zinnigs te zeggen. Ergens in november lijkt mij een inkoppertje, maar een precieze datum? Dat kan op elk moment zijn!

Laura:

Het is interessant om een voorspelling te doen nu we weten wat Xbox Series X gaat kosten. Zeker het feit dat de concurrent ook nu al een goedkopere variant in de markt zet, maakt het voor Sony waarschijnlijk moeilijk om boven de 500 euro te gaan zitten. Aan de andere kant zien we aan de binnenkant wel betere specificaties dan de vorige console. Juist omdat PlayStation 4 zo extreem populair was, denk ik dat Sony arrogant genoeg is om boven de 500 te gaan. Ik denk dat PlayStation 5 549 of 599 euro gaat kosten. De diskloze variant zal dan 50 euro minder zijn. Wanneer we daar allemaal van kunnen genieten? Ik denk 5 november. Als Sony inderdaad last heeft van productieproblemen, dan zal dat toch niet uitmaken met een week en zo is het Microsoft voor. Het zou ook wel een mooie datum zijn: Japanners zien 4 als 'dood', omdat het woord hetzelfde klinkt in die taal. De dag later is het tijd voor nieuw leven. Breng het aan!

PlayStation 5 controller closeup

Sam:

Grote baas Martin heeft me beloofd dat als ik met mijn gok het dichtste bij de prijs en releasedatum van de PlayStation 5 kom, hij er me dan gratis twee geeft (hoef je niet te controleren bij hem, hij is mijn vriend en de afspraak is bij deze bindend). De disc versie gaat er voor €449 euro uit en de digitale versie kost €399. ‘Maar Sam, dat is lager dan de Xbox! Hoe MaKEn zE DaN OoIT WiNSt?’

Xbox neemt een gok door sterk in te zetten op al haar abonnementsdiensten. Die moeten een relatief voorspelbare terugkerende geldstroom opleveren. Het is dan ook geen gekke keuze om een console voor de acceptabele prijs van €499 euro aan te bieden, want hoe lager de drempel is om er een te kopen, hoe makkelijker mensen ook de abonnementsdienst af zullen sluiten. Sony voelt ook wel dat de abonnementsdiensten van Xbox goed vallen bij de console-gamer. Daartegenover staat dat ze al jaren ijzersterke exclusieve titels hebben die bijzonder goed verkopen. En er zijn nog veel meer van dit soort titels in aantocht…

De strategie van PlayStation? Een goedkopere console trekt meer kopers. Die krijgen niet alleen de komende jaren een paar hele dikke exclusieve titels, maar krijgen dankzij backwards compatibility of PS Now ook ineens toegang tot alle exclusieve juweeltjes van de vorige generatie. Dat geeft Sony iets meer ademruimte zodat ze op een afstandje kunnen kijken hoe de strategie van Xbox uitpakt. We gaan het zien, want ik denk dat die omgekeerde Oreo-router vanaf 13 november verkrijgbaar is. En Martin, ik stuur je voor de zekerheid alvast mijn adres even door.

Dakota:

Af en toe heb ik het idee dat Sony überhaupt geen releasedatum gaat aankondigen en dat we zelf maar naar de winkel moeten gaan om het prijskaartje te lezen. Nu de showcase van vanavond is aangekondigd, lijkt het me vrij duidelijk dat hier de prijs en releasedatum worden onthuld. Sony heeft rustig mogen toekijken naar de (min of meer gedwongen) onthullingen van Microsoft. Natuurlijk gaat er een ontelbaar aantal marktanalyses aan vooraf, maar meer informatie dan dit gaat Sony echt niet kunnen vergaren. Dus wat wordt het? Dat zal ik je vertellen. Mijn voorspelling is dat de PlayStation 5 een weekje later verschijnt dan de Xbox Series X en S. Geen spectaculaire voorspelling ben ik bang, maar voor mijn gevoel een vrij accurate. Microsoft lanceert hun console op een donderdag, waarschijnlijk vanwege de koopkracht. Ik verwacht dat Sony de PlayStation 5 op een vrijdag lanceert, zoals ze dat ook deden met de PlayStation 4. Dat brengt mij dan op 20 november 2020.  

Willen jullie ook de prijs nog weten? Regel ik effe. 450 euro voor de Digital Edition en 550 euro voor de Disc-versie. We hebben gezien hoe laag Microsoft is gaan zitten met de prijs van de Series S, wat natuurlijk een budget-model is van de Series X. Ik kan me niet voorstellen dat Sony hiervan schrikt of op in gaat spelen. Bovendien is de digitale PS5 niet slechter dan de disc-versie. Zo laag als Microsoft gaat Sony echt niet gaan zitten, en dat is ook nergens voor nodig met het huidige marktaandeel. 

Ik voorspel dat de PlayStation 5 op 20 november 2020 lanceert, en we 450 euro moeten neerleggen voor de Digital Edition, en 550 euro voor de Disc-versie. 

PlayStation 5 versions

REACTIES (29) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord