De meest interessante LGBTQ+-games op Steam 

De meest interessante LGBTQ+-games op Steam 2019-07-05T09:57:26
Sinds kort is er een officiële LGBTQ+-tag op Steam, zodat games met queer personages of onderwerpen nog makkelijker te vinden zijn. Michel neemt een aantal van de interessantere games die hier onder vallen met je door.

Het was eerder al mogelijk voor Steam-gebruikers om custom LGBTQ+-lijsten van games te maken, maar nu er een officiële tag is, maakt dat het een stuk makkelijker om dit soort games te vinden. Daarbij is er nu een mooie subpagina op Steam te vinden waar al deze LGBTQ+-games op staan.

Waar staat LGBTQ+ eigenlijk voor? In feite voor Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer of Questioning. De '+' geldt voor allerlei andere seksuele voorkeuren, zoals panseksueel of bigender. Oftewel eigenlijk alles dat buiten heteroseksualiteit valt. Je vraagt je misschien af waarom het zo belangrijk is voor mensen met een andere seksuele voorkeur dan heteroseksualiteit om er een noemer aan te geven. In deze samenleving voelen veel mensen die niet heteroseksueel zijn zich vaak niet genoeg betrokken bij of zelfs buitengesloten van de samenleving. Deze noemer geeft ze een houvast om gelijksgestemden te vinden, en motiveert daarnaast inclusiviteit. Je kunt het als heteroseksueel misschien de grootste onzin vinden, maar de term schaadt niemand en is voor veel mensen juist erg belangrijk. 

Steam

Daarbij is de term - nu het een officiële tag is op Steam - erg handig om games met onderwerpen of personages die onder LGBTQ+ vallen te vinden. Het geeft gamers die geïnteresseerd zijn in dit onderwerp - of het nou vanwege hun eigen seksuele voorkeur is, uit interesse of om wat voor reden dan ook - een handvat om via een simpele portal games waarin dit onderwerp behandeld wordt te vinden. Hieronder lichten we een aantal games uit met de LGBTQ+-tag die zeker de moeite van het spelen waard zijn.
   

Gone Home

Gone Home is absoluut een van de meest bekende LGBTQ+-spellen. Dikke kans dat je hem hebt gespeeld, ook al was je van te voren niet op de hoogte van de LGBTQ-thema's! De indiehit van The Fullbright Company is een first-person adventuregame waarin je als jonge vrouw terugkeert naar je familiehuis, om er achter te komen dat iedereen is verdwenen.

Ze komt er achter dat haar jongere zus onlangs uit de kast is gekomen, wat de nodige spanningen binnen de familie opleverde. Echt veel interactie heb je niet in het spel, in plaats daarvan staat het realistisch geschreven verhaal op de voorgrond. Een absolute aanrader!


Dream Daddy: A Dad Dating Simulator

De homoseksuele onderwerpen zijn wat nadrukkelijker aanwezig in Dream Daddy, waarin je als homoseksuele vader samen met je dochter, Amanda, naar een nieuwe stad verhuist en de kans krijgt om verschillende single vaders te daten. Het levert een interactief, visueel verhaal op met diverse minigames.

Sterk aan het spel is dat het eigenlijk vanzelfsprekend is dat mannen met elkaar daten en dat er in-game dus niet vreemd van wordt opgekeken, al kun je je wel afvragen of het in het echte leven net zo gemakkelijk gaat. Maar goed, daar is het natuurlijk ook een game voor! De kleurrijk vormgegeven en geschreven personages zorgen er voor dat iedereen - ook mensen die niet op mannen vallen - zich prima kan vermaken met Dream Daddy.


Mount Your Friends

Het hoeft natuurlijk niet allemaal bloedserieus te zijn. Mount Your Friends is een hilarische game waarin spelers een groep schaars geklede mannen op elkaar gooien om zo hoog mogelijk te geraken. De ledematen van de mannen in kwestie bewegen alle kanten op en ook de (ietwat overdreven) vullingen van de slipjes van de heren zijn van de nodige physics voorzien. Het slaat eigenlijk helemaal nergens op, maar dat hoeft ook helemaal niet in een game die verder even verslavend als hilarisch is.


The Red Strings Club

The Red Strings Club is een absolute aanrader voor fans van pixelige adventuregames en cyberpunk-settings. Een barman en zijn vriend, een freelance hacker, proberen een bedrijf tegen te gaan dat een systeem wil lanceren dat alle depressie, angst en woede tegengaat in de samenleving. Door verschillende drankjes in te schenken, maak je diverse emoties bij personages in de bar los, waardoor je weer verschillende vragen kunt stellen en gesprekken kunt voeren.

Sommige spelers ervaren het als fijn dat in The Red Strings Club het LGBTQ+-onderwerp er niet dik bovenop ligt. De game draait hier simpelweg niet om, het is een element dat de hoofdpersonages kleur geeft, maar het is verder de normaalste zaak van de wereld. 


One Night, Hot Springs

One Night, Hot Springs is een kort spel (zo'n halfuur speeltijd, al zijn er wel zeven verschillende eindes) met een uniek getekend uiterlijk en een even opvallend onderwerp. Hoofdpersonage Haru is een transgender vrouw en wil lekker van de Japanse sauna genieten, maar dat is nog niet zo makkelijk. De game toont diverse problemen die een transgender vrouw in Japan mogelijk ervaart, en dat alles via enorm schattige graphics en slim geschreven dialogen. Probeer het eens uit, het spel is immers gratis!

Dit is maar een kleine greep uit de meer dan honderd LGBTQ+-games die je op de Steam-pagina kunt checken. En dan hebben we het natuurlijk nog niet eens gehad over allerlei andere spellen waarin dit onderwerp een rol speelt, van de Mass Effect- en Dragon Age-games tot Life is Strange en The Last of Us! Heb jij favoriete LGBTQ+-games of andere ervaringen rondom dit onderwerp in games die je wil delen? Laat het weten in de reacties!

REACTIES (91) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord