De meest idiote alternatieve sportgames 

De meest idiote alternatieve sportgames 2015-09-13T17:40:00
Sven heeft barweinig met voetbal. Zowel in het echt als digitaal. Hij heeft zelfs nog nooit in zijn leven een potje Fifa gespeeld, maar is ondertussen wel helemaal lijp van Rocket League. Misschien zijn onrealistische sporten gewoon veel leuker dan echte? We gaan het zien!

Voor we van start gaan, moet ik het even met jullie hebben over sport. In het echt, op tv, of op het computerscherm, sport heeft me nooit heel veel geboeid. Racegames zijn wel leuk voor af en toe, maar dingen als Fifa kunnen me gestolen worden en de meeste competitieve games vind ik gaar. De sportgame die ik misschien nog het meest gespeeld heb is Wii Sports, op de Wii van m'n schoonmoeder. Kun je nagaan.

Maar toen was daar opeens Rocket League. Er ging een wereld voor me open! Dit is dus hoe het voelt om een goal te scoren, hoe het is om gestoorde trucjes uit te halen en je tegenstander te vernederen. Ik had het licht gezien, sport in gamevorm kan dus tóch awesome zijn! Mits het niet te realistisch is natuurlijk, want dan haak ik snel af. Tijd om op zoek te gaan naar andere debiele sportgames, om te kijken wat ik eigenlijk allemaal gemist heb op dit gebied.

Eén ding zal je al snel opvallen: sporten in games zijn over het algemeen aanzienlijk agressiever en gewelddadiger dan hun tegenhangers in de echte wereld, en dus leuker!
   

Soccer Legends

Laten we rustig beginnen. Voetbal? Veel te moeilijk man! Je moet snel en behendig zijn, balgevoel hebben enzo, zowel op het veld als met de controller. Bezit je echter wel het tactische inzicht van een prof, maar gaat het echte spel je veel te snel, dan is Soccer Legends misschien iets voor jou! Deze voetbalgame van de Nederlandse uitgever Soedesco is namelijk turn-based. Je hoort het goed, voetbal om de beurt! Je hebt dus altijd ruim de tijd om je tactiek te overdenken, die bal gaat helemaal nergens heen zo lang jij niks doet. In elke beurt mag je al je spelers één voor één een stukje laten rennen en dan moet je wachten op de zet van de tegenstander. Hmm ja, ik weet niet, het zal de echte voetbalfan vast niet bij die suffe Fifa of PES vandaan halen. Maar ach, Soccer Legends is nog altijd beter dan Oranje in de EK-kwalificaties dit jaar.

    

Deathrow

Een stukje minder vredelievend en sportief dan Soccer Legends is deze explosieve mix van basketball en frisbee, on steroids! De sport heet Blitz, je speelt met vier tegen vier en je doel is om een speciale vliegende disc zo snel mogelijk in het doel van de tegenstander te rammen. Heb je geen zin om de hele tijd achter een schijfje aan te rennen (lees, je kunt er geen reet van), dan is knokken ook prima geoorloofd. Elke tegenstander die knock-out het veld verlaat is er tenslotte weer eentje minder, toch?

    

Speedball

De game waar Deathrow duidelijk een deel van haar inspiratie vandaan heeft is Speedball. Nee, niet de drugs (nou ja, misschien ook wel), maar één van de absolute grondleggers van krankzinnige sportgames. Deze futuristische en gewelddadige balsport heeft veel weg van ijshockey en handbal en was in 1988 voor het eerst te spelen op de Amiga en Atari ST. Vooral het vervolg, Speedball 2: Brutal Deluxe, werd razend populair en kreeg in 2013 zelfs nog een remake op PC.

    

Blood Bowl 2

Turn-based sport is best populair in videogameland, zo blijkt! Zo ook deze veel betere versie van American Football, dat zich afspeelt in het fantasy-universum van Warhammer, waar sportiviteit en bloeddorst hand in hand gaan. Dat het turn-based is, heeft alles te maken met het oorspronkelijke bordspel waar Blood Bowl op gebaseerd is. Net als bij de echte sport, win je door zoveel mogelijk touchdowns te maken. Gelukkig is het ook gewoon mogelijk om je tegenstander op brute wijze af te slachten. Deel 2 staat voor de deur en die is zo te zien zeker het proberen waard:

    

Mario Strikers Charged Football

De bekendste loodgieter ter wereld sport nogal wat af, iets wat hem gezien zijn nog altijd jonge, frisse uiterlijk zeker goed doet. De meeste sporten die hij beoefent zijn echter best saai vergeleken bij Nintendo’s opvallende interpretatie van een potje voetbal. Is het ook leuk om te spelen? Ik heb eerlijk gezegd geen idee, nooit gespeeld, ik vond de intro er gewoon gaaf uitzien.

      

Super Stickman Golf

Omdat Apple TV volgens Nino de toekomst van gamen is, en we binnenkort allemaal touchscreen-games op ons televisietoestel spelen, kan ik het mobiele platform onmogelijk onberoerd laten. Geintje natuurlijk, de echte reden dat ik Super Stickman Golf aanhaal is dat het een perfect voorbeeld is van hoe je een bekende sport in een nieuw en verradelijk simpel gamejasje stopt. Golf als 2D-sidescrolling puzzel platformer! Het concept is bekend: de bal moet in het gaatje bij het vlaggetje. De baan is iets anders: wat meer hoogteverschil dan je gewend bent, zegmaar. Deel 3 is alweer in de maak en stelt je in staat om eigen levels te bouwen. Ha! Doe dan maar eens na, Tiger Woods! Of hoe je opvolger op de cover van die veel te realistische EA-game ook heet!

     

Ridiculous Fishing

Nog maar even een mobiele game dan, want dat is toch bij uitstek het gebied van de debiele sportgames, zelfs wanneer de oorspronkelijke sport in kwestie niet echt als sport gezien wordt. Daar wist de Nederlandse indie-ontwikkelaar Vlambeer wel raad mee en bracht met Rediculous Fishing de ‘sport’ terug in sportvissen. Breng je vishaak zo diep mogelijk richting de bodem, neem zo veel mogelijk vissen mee op de weg terug naar boven, en zodra je ze boven water hebt... SCHIET JE ZE ALLEMAAL KAPOT MET JE SHOTGUN! Of pistool, of machinegeweer, of wat dan ook, je hebt een heel arsenaal tot je beschikking. En ook allerlei andere gestoorde powerups trouwens, zoals een broodrooster of een boormachine op je haak.

     

MLB Slugfest 2006

Van alle games in dit rijtje lijkt MLB Slugfest nog het meest op de sport waar het op gebaseerd is, maar toch is het net gestoord genoeg om van het toch best wel suffe honkbal een feestje te maken. De lekkere arcade feel, het idiote commentaar en natuurlijk de mogelijkheid om je tegenstanders in elkaar te rammen, maken dit tot een serie waarvan ik best nog wel eens een current-gen versie zou willen zien.

     

Blitzball (Final Fantasy X)

Geen game opzich, maar wel een hele lijpe sport om te spelen als mini-game in Final Fantasy X en de onlangs verschenen remaster. Blitzball is eigenlijk gewoon onderwaterpolo! Hoe het in godsnaam werkt weet niemand (heb je wel eens een bal proberen te gooien onder water?), maar dat mag de pret niet drukken. Die gasten kunnen namelijk insane lang hun adem inhouden en lang je adem in kunnen houden en daarbij ook nog onder water een balletje kunnen overgooien is cool. Waarom dat publiek buiten de bubbel zo staat te schreeuwen snap ik dan weer niet, onder water hoor je daar namelijk echt geen reet van.

      

Robot Roller-Derby Disco Dodgeball

De titel van deze game is heerlijk om heel vaak achter elkaar te roepen en vertelt je eigenlijk alles wat je moet weten: Robot Roller-Derby Disco Dodgeball is trefbal, met robots, op eenwielers, in de fucking disco! Vergeet dat suffe gedoe in de gymzaal, waarbij je altijd als laatste gekozen werd, Robot Roller-Derby Disco is treftbal zoals trefbal ooit bedoeld is. Robot Roller-Derby Disco Dodgeball is eigenlijk gewoon een hele snelle first-person arena shooter met relatief langzame projectielen: de bal. En dat speelt geniaal. Eén nadeel: Robot Roller-Derby Disco Dodgeball is alleen voor PC, terwijl je dit natuurlijk gewoon met vrienden op de bank wil spelen. Mocht ontwikkelaar Erik Rasmussen ooit toekomen aan een console-versie van Robot Roller-Derby Disco Dodgeball, dan kon dit wel eens een hele dikke party-game worden!

REACTIES (33) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord