Acht pokémon die je doen vergeten dat dit een kinderfranchise is - De Lore Achter Pokémon – Deel 8: 

Acht pokémon die je doen vergeten dat dit een kinderfranchise is - De Lore Achter Pokémon – Deel 8: 2020-01-17T16:02:20
Hoe langer Poképsycholoog Marvin bezig is met Pokémon, hoe meer hem opvalt dat de franchise bol staat van kind-onvriendelijke lore. Van biggetjes die sterven zodra ze stilstaan tot een schattig diertje dat niet wakker kan worden; deze pokémon laten je vergeten dat dit een kinderserie is.

Een van mijn favoriete bezigheden sinds het starten van de Lore Achter Pokémon-reeks, is het achterhalen van de meest lugubere zakmonsters en hun inspiratiebronnen. De franchise die – met al z’n games, films, series en af en toe zelfs kaarten – mij al van kinds af aan in zijn greep houdt blijkt namelijk niet altijd even kindvriendelijk. 

Om niet in het vaarwater te komen van de andere Lore Achter Pokémon-delen (check onderaan de hele lijst) vermijden we hieronder de pokémon die al eerder aan bod zijn gekomen. Met name Spoink, dat veel te schattige varkentje dat sterft als hij stopt met springen, hoort ook in deze lijst thuis, maar de wondere wereld van pokémon heeft nog genoeg nare lore om bij stil te staan…

Pikachu huilie huilie
                   

Parasect

Deze pokémon is al zo lang in roulatie dat hij niet meer uit de franchise is weg te denken, al zou je willen dat je dat kon doen na het lezen van zijn pokédex-beschrijving. Laten we beginnen met Paras, een van de schattigste Bug-types die je ooit zult tegenkomen. Die veel te schattige, gigantische ogen, die vrolijke paddenstoeltjes…

Maar dan gaat het fout. Die vrolijke paddenstoeltjes blijken namelijk Paras’ ondergang te betekenen. Kijk maar eens naar de ogen van zijn evolutie Parasect, want van schattigheid is dan geen sprake meer. Dit heeft een goede reden: de paddenstoelen zijn gebaseerd op een van de meest nare organismen in de natuur, de Cordyceps-paddenstoelen. Deze parasieten staan erom bekend het lichaam (en hersenen) van hun drager over te nemen, van binnenuit voort te planten en vervolgens uit het lichaam te breken als paddenstoel om zo zichzelf te verspreiden naar andere beesten. De reden dat Parasect geen schattige ogen meer heeft? Hij is zo goed als dood.

Paras(ect)
                      

Phantump

Bij het zien van Phantump denk je waarschijnlijk al ‘what the fuck is hier aan de hand’, en The Pokémon Company doet er gerust een schepje bovenop met een akelige Pokédex-beschrijving. ‘These Pokémon are stumps possessed by the spirits of children who died in the forest. Their cries sound like eerie screams.’ Dode kinderen die boomstronken overnemen en schreeuwen met hun eigen stemmetjes… Iemand het nummer van een goede poképsycholoog?

Phantump
                 

Komala

Kom op, Komala op deze lijst?! Deze pokémon is gebaseerd op een van de schattigste dieren uit het dierenrijk en is qua vormgeving eigenlijk nog veel schattiger dan de koala. Het is ontzettend knap dat The Pokémon Company dat voor elkaar heeft gekregen, maar het is nóg knapper dat ze al die schattigheid en warme gevoelens die je krijgt bij het zien van Komala met één Pokédex-beschrijving wegvagen. Wat blijkt: Komala heeft geen bewustzijn. Een Komala wordt namelijk al slapend geboren en wordt tussen zijn geboorte en dood ook niet wakker.

 It is born asleep, and it dies asleep. All its movements are apparently no more than the results of it tossing and turning in its dreams.

Komala
                

Cofagrigus

Een pokémon gebaseerd op de eeuwenoude traditie om lichamen uit te drogen en voor onmogelijk lange tijden ‘in tact’ te houden, dat is op zich al heel wat voor een franchise als deze. De geest-armen die uit z’n sarcofaag opdoemen helpen ook niet, maar met dat likje goud en blauw is Cofagrigus best leuk om naar te kijken. Totdat je zijn Pokédex-beschrijvingen leest, in ieder geval, want dan blijkt dat de mummie-pokémon in staat is om een zombie-apocalypse te ontketenen.

Grave robbers who mistake them for real coffins and get too close end up trapped inside their bodies.

It has been said that they swallow those who get too close and turn them into mummies.

Cofagrigus gifje

Wordt het erger? Ja, het wordt erger. Als ik ooit de kans krijg om een pokémon-film te schrijven, dan wordt het een zombiefilm, en dat heeft alles te maken met Cofagrigus’ ability ‘Mummy’. De beschrijving luidt als volgt: ‘When a Pokémon with this Ability is hit by a move that makes contact, the Ability of the attacking Pokémon will become Mummy.’  Een mummie-Pikachu, mummie-Jigglypuff en ga zo nog maar even door; die zombiefilm schrijft zichzelf. En reken maar van yes dat ik Hop als eerste zou laten mummificeren.

Fun fact #1: Cofagrigus heeft trouwens wel één ding meezitten. In de eerste De Lore Achter Pokémon hadden we het over Yamask, zijn voorevolutie, en dan voornamelijk het feit dat die kleine pokémon een masker bij zich draagt dat lijkt op het gezicht dat hij had toen hij nog een mens was. Evolutie Cofagrigus schijnt al compleet te zijn vergeten dat hij ooit een mens was, wat mogelijk zijn gebrek aan een moreel kompas verklaart.

Fun fact #2: Cofagrigus is (net als Nosepass en Probopass) een van de weinige pokémon die je niet zomaar online kunt gebruiken. Wil je hem bijvoorbeeld met een vriend ruilen, dan zal je eerst de naam aan moeten passen. Co-fag-ri-gus bevat volgens de officiële Nintendo-regels namelijk een scheldwoord.

Cofagrigus
                 

Drifloon

‘You’ll float too!’ is een zinnetje dat menig bioscoopbezoeker achterna zit na het zien van IT en blijkbaar zijn ze bij The Pokémon Company ook niet vies van horrorballonnen. Drifloons schattigheid is verraderlijk, want hoewel hij een paars lichaampje heeft waar twee armpjes uit steken met gele hartjes eraan vast, is hij een pro in kidnappen. ‘These Pokémon are called the "Signpost for Wandering Spirits." Children holding them sometimes vanish.’

Jep, elk kind dat Drifloon aanziet voor ‘gewone’ ballon kan zich opmaken voor een zweeftochtje, maar of er aan het einde van de rit een creepy clown staat te wachten is nog onbekend. Positieve voetnoot: uit latere Pokédex-beschrijvingen blijkt dat Drifloon zelden de kracht heeft om het gewicht van een kind met zich mee te dragen, maar wat wil je als je een bal vol lucht bent.

Doe jezelf een plezier en zoek op internet naar fanart van Drifloon (en Pennywise), je zal niet teleurgesteld worden.

Drifloon
                      

Cubone

Aangekomen bij de OG sadboi pokémon. De pokémon die bij veel fans te boeken staat als de zieligste creatie op deze planeet, en daarom eigenlijk niet uit deze lijst mag ontbreken. Al sinds Gen 1 wordt het Cubone-verhaal als eerste genoemd zodra je het over ‘gekke pokémon-feitjes’ hebt, en dat heeft een goede reden. In Pokémon Yellow leren we namelijk dat élke Cubone de schedel van zijn overleden moeder draagt. Dat verklaart waarom we Cubone bijna altijd zien huilen, maar werpt ook wat vragen op. Sterft elke Marowak bij de bevalling? En hoe zit het dan als we pokémon breeden met behulp van eitjes? Vragen waar we (gelukkig) waarschijnlijk nooit antwoord op krijgen.

Wears the skull of its deceased mother. Its cries echo inside the skull and come out as a sad melody.

Cubone
            

Houndoom

Het feit dat hij de meest metal uitstraling van alle pokémon heeft, is niet genoeg om Houndoom op te nemen in deze lijst. Nee, zijn plekje heeft hij verdiend omdat hij een van de pokémon is die je het minst graag in een bal bij je zou dragen. De Pokédex van Pokémon Gold zegt namelijk het volgende: ‘If you are burned by the flames it shoots from its mouth, the pain will never go away.’ Denk daar maar over na, de volgende keer dat je een Pikachu te lijf gaat met Houndooms Flamethrower.

Houndoom
                  

Cacturne

De Pokémon-wereld is eentje waarin je niet alleen door onbekende gebieden wilt trekken. Ook in onze wereld zou je natuurlijk niet in je uppie een woestijn willen ontdekken, maar het klikt een stuk aantrekkelijker dan in Pokémon. Met dank aan levende cactussen, die ’s nachts in groepjes op zoek gaan naar verdwaalde mensen om ze eens even lekker op te peuzelen.

If a traveler is going through a desert in the thick of night, Cacturne will follow in a ragtag group. The Pokémon are biding their time, waiting for the traveler to tire and become incapable of moving.

Cacturne
               

De Lore Achter Pokémon

Deel I (de 11 meest bizarre Pokédex-openbaringen)

Deel II (wegwijs in het pokémon multiverse)

Deel III (de geschiedenis van het Pokémon-universum en de Legendary’s)

Deel IV (de objectief domste pokémon en pokédex-omschrijvingen ooit)

Deel V (10 pokémon die gebaseerd zijn op Japanse folklore en mythologie)

Deel VI (10 pokémon die hun oorsprong buiten Azië kennen)

Deel VII (fucked up dingen die Pokémon Sword & Shield aan de canon toevoegen)

REACTIES (5) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord