De Lore Achter Pokémon – Deel 6: 10 pokémon die hun oorsprong buiten Azië kennen 

De Lore Achter Pokémon – Deel 6: 10 pokémon die hun oorsprong buiten Azië kennen 2019-06-18T11:52:25
De Pokémon-franchise is diepgeworteld in Japan maar dat betekent niet dat alle pokémon ook een Japanse origine hebben. Masterball-monteur Marvin staat vandaag stil bij deze pokémon die gebaseerd zijn op mythes en legendes buiten Azië.

Lunala - Pe'ape'amakawalu

Galgjewoord van de dag: Pe'ape'amakawalu, ofwel de Hawaiiaanse mythologische vleermuis met acht ogen. In de Hawaiiaanse mythologie is er een ‘bekend’ verhaal over de legendarische Maui – ja, hij zit ook in die Disney-film inderdaad – die het hoofd afhakt van deze met acht ogen besprenkelde vleermuis om zijn vrouw te beschermen. Omdat de Alola-regio overduidelijk gebaseerd is op Hawaii lijkt het ook niet meer dan logisch dat een bijbehorende Legendary op Hawaiiaanse mythologie is gebaseerd. In dit geval is het Lunala. De maan-pokémon heeft misschien dan wel geen acht ogen, maar in zijn Full Moon-vorm krijgt hij wel een extra oog op zijn voorhoofd, wat mogelijk een knipoog is naar de achtogige vleermuis.

Lunala Full Moon               

Sableye – Hopkinsville Goblin

De ‘Kelly-Hopkinsvillle Encounter’ is een befaamde gebeurtenis vlakbij de dorpen Kelly en Hopkinsville in de Amerikaanse staat Kentucky. Inwoners en media claimen in 1955 aliens te spotten en dat voorval staat sindsdien bekend als een van de best gedocumenteerde UFO-incidenten ooit. Of er daadwerkelijk aliens naar Kentucky kwamen valt nog te bezien, maar het verzamelde bewijsmateriaal is voor Pokémon-fans in ieder geval interessant. Niemand minder dan Sableye is namelijk gebaseerd op hoe inwoners van Kelly en Hopkinsville de aliens, nu bekend als de Hopkinsville Goblins, omschreven. 

Sableye Hopkinsville Goblin 
                          

Elgyem / Beheeyem - Greys

Dan is er nog een pokémon wiens uiterlijk gebaseerd is op een wat meer stereotype alien, de zogenaamde Greys. Deze in Amerika bedachte en gepopulariseerde grijze aliens met grote ogen hebben wel een twist gekregen in Pokémon. Maar dat beetje kleur kan hun oorsprong niet verbergen, zeker niet met Pokédex-beschrijvingen als die hieronder (over Elgyem). De naam van Elgyem is trouwens gebaseerd op de uitspraak van de afkorting LGM en die van Beheeyem op BEM, twee oude afkortingen voor buitenaards leven.

Rumors of its origin are linked to a UFO crash site in the desert 50 years ago. (Pokémon White 2)

Elgyem Beheeyem Pokémon
                       

Zapdos - Thunderbird

Veel Pokéfanaten denken dat Zapdos gebaseerd is op een legende van de Indianen. Een Thunderbird, oftewel Dondervogel. De legende van deze vogel komt in een groot deel van Amerika voor en details over hem verschillen van stam tot stam. In de meest voorkomende legendes en verhalen over de Thunderbird (van de zogenaamde Alonquian mythologie) heeft hij de controle over de ‘bovenwereld’. Deze versie van de Thunderbird heeft meestal een X-vorm, eigenlijk net als Zapdos die zijn vleugels en poten uitstrekt.

Zijn vleugels gebruikt de Dondervogel om – je raadt het al – donder te creëren, en als het hem uitkomt gooit hij ook nog even wat bliksem naar de onderwereld. Bliksem komt net als bij Zapdos ook uit zijn snavel en zelfs zijn ogen en mede door die ingebouwde gadgets wordt de vogel veelvuldig in verband gebracht met oorlog. Vaak wordt gesproken over één Thunderbird, maar bij bepaalde stammen zijn er verhalen over meerdere Thunderbirds.

Zapdos Pokémon
                   

Articuno - Roc

Een andere Legendary Bird, Articuno, heeft mogelijk ook een interessante origine. Hij kan namelijk wel eens gebaseerd zijn op twee soortgelijke mythologische roofvogels uit het Midden-Oosten, de Roc (of Rukh/Rokh) en Simurgh. Deze roofvogels zijn beide gigantisch, zo groot dat ze er volgens de legendes niet vies van zijn om een olifant of iets dergelijks op te tillen. Of ze dat met hun vleugels doen is niet duidelijk.

Articuno Pokémon
                     

Ho-Oh (en Moltres) - Feniks

De Feniks-mythe is een bekende. Of je hem nou kent uit Harry Potter of een oude Griekse vertelling uit 500 voor Christus, de uit as herrijzende vogel is een veelgebruikte inspiratiebron. Zo ook in Pokémon, waar mogelijk twee zakmonsters op de ‘Phoenix’ zijn gebaseerd. Veel mensen denken dat Ho-Oh in ieder geval op hem is gebaseerd, en mogelijk ook Moltres.

Het kan echter ook dat Ho-oh een hele andere oorsprong kent, namelijk de Chinese mythologische vogel Fenghuang. Deze Fenghuang worden omschreven als leider van alle andere vogels en lijken net als Ho-Oh alleen hun gezicht te laten zien in tijden van rust en vrede. De andere Feniks-lookalike, Moltres, lijkt op zijn beurt veel op Slavische mythologische vuurvogels. De Slavische vuurvogels – zhar-ptitsa, Žar-ptica of Pták Ohnivák; kies maar een taal uit – gloeien en staan dus net als Moltres in de fik. 

Ho-Oh Moltres
                  

Xerneas - Eikthyrnir

We gaan ook nog even op de Noordse tour, want het legendarische trio uit Pokémon XYZ heeft opvallend veel overeenkomsten met de Noordse mythologie. Geen hamerzwaaiende blonde goden, maar een mannetjeshert dat bovenop Valhalla staat en de bovenste blaadjes van de mythische boom Yggdrasil eet. Dit hert heet Eikthyrnir en de legendarische pokémon Xerneas lijkt er zeker op. Hij staat er niet om bekend bomen te eten, maar volgens zijn Pokédex-beschrijving was Xerneas zelf duizend jaar lang een boom voor hij weer tot leven werd gewekt. 

Xerneas
                   

Yveltal - Hræsvelgr

Door met Pokémon Y-legendary Yveltal, gebaseerd op de Noordse Hræsvelgr – Oud Noords voor ‘lijkenslikker’. Deze reus neemt de vorm aan van een adelaar en zit voortdurend aan het einde van de wereld. Zijn vleugels zijn zo krachtig dat ze wind veroorzaken, dus het is maar goed dat hij zijn tijd uitzit op het ‘randje van de wereld’. Yveltal is in de Pokémon-lore echter een stuk sterker dan zijn Noordse tegenhanger, al moet Yveltal nog bewijzen dat hij naar het meest noordelijke punt van de hemelen kan vliegen. Wat Yveltal kan is een stuk indrukwekkender; zodra hij sterft neemt hij de levensenergie van “every living thing” (aldus de Pokémon Y-Pokédex) in beslag en verandert hij weer in een cocon. 

Yveltal
                  

Zygarde – Noordse trio

Zygarde doet er nog een schepje bovenop met zijn Noordse roots. De Legendary heeft namelijk drie vormen: 10%, 50% en Complete Form. Deze drie vormen zijn mogelijk gebaseerd op de drie kinderen van de Noordse god Loki en jötun Angrboda: Fenrir, Jörmungandr en Hel. Fenrir is een machtige wolf en de 10%-vorm van Zygarde lijkt ook op een wolf. Die groene sjaal of hondenlijn of wat dan ook rond zijn nek lijkt een referentie naar Gleipnir, de ‘onmogelijke’ ketting die niet te breken is en Fenrir in bedwang houdt.

De 50%-vorm van Zygarde lijkt op een slang, waardoor we na het spelen van God of War natuurlijk allemaal meteen de link met Jörmungandr leggen. Maar hoe lijkt de Complete Form van Zygarde dan op Hel? Tja, goede vraag, hij uhh… heeft ineens de lange haren van een vrouw. Nee, qua uiterlijk heeft hij niet veel gemeen met de mysterieuze en mythologische Hel, maar de Noordse trio is zo wel af.

Zygarde Pokémon
                         

Lucario - Anubis

De gelijkenis tussen Lucario en Anubis is niet te ontkennen. Dat jakhalshoofd is hét kenmerk van de Egyptische god die betrokken is bij begrafenissen en de dood. Het was aan Anubis om de harten van overledenen te beoordelen op de dingen die ze in hun leven hebben gedaan/misdaan. Dit lijkt een beetje op Lucario’s partytrick, het kunnen zien van aura’s. 

Lucario Anubis Pokémon

REACTIES (1) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord