De Lore achter Pokémon – deel 1: de 11 meest bizarre Pokédex-openbaringen 

De Lore achter Pokémon – deel 1: de 11 meest bizarre Pokédex-openbaringen 2019-01-29T16:26:43
In zijn nieuwe Lore-serial duikt Poké Ball-jongleur Marvin in de wereld van Pokémon. Maar voor hij de vele godenverhalen en verwarrende Pokémon-mythes behandelt, haakt hij eerst in op de absurde dingen die de Pokémon-games ons hebben geleerd. Vandaag: bizarre, angstaanjagende en grofweg fucked up Pokédex-omschrijvingen.

Spoink

Veel schattiger dan een klein varkentje met een roze bol op zijn hoofd en een krulstaart ter grootte van zijn lichaam wordt het niet. Spoink hopt om het af te maken ook altijd vrolijk rond. Nouja, vrolijk… Volgens de Pokédex in Pokémon Ruby (en FireRed/LeafGreen) heeft deze Psychic Piggy geen keuze, zijn leven is een ware hel. Het rondstuiteren van Spoink zorgt er namelijk voor dat zijn hart blijft kloppen, wat wil zeggen dat stilstaan zijn dood betekent. Je kunt je dus schamen, de volgende keer dat je een Spoink knock-out mept in een Pokémon-game.

En in de volgende Pokémon-RPG die je speelt vang je élke Spoink die je tegenkomt en evolueer je hem zo snel mogelijk, anders ben je een verschrikkelijke Pokémontrainer. Evolutie Grumpig heeft het hartprobleem namelijk niet – die heeft zelfs goede dansmoves.

Spoink bounces around on its tail. The shock of its bouncing makes its heart pump. As a result, this POKéMON cannot afford to stop bouncing - if it stops, its heart will stop. (Pokémon Ruby)

Spoink Pokémon
                        

Deino / Zweilous

Waar Spoink zijn leven enorm verbetert zodra hij evolueert, wordt Deino zijn lijden niet bepaald minder van een evolutie. Deino, de dark-/dragon-type, ziet niets door de vacht voor zijn ogen, en brengt zijn omgeving in kaart door overal tegen aan te tackelen en alles om zich heen te bijten. Daarbij verwondt hij zichzelf continu, en vreet ‘ie alles op wat beweegt.

Deino evolueert na genoeg rondbeuken in Zweilous, de tweehoofdige pokémon die het nooit met zichzelf eens is. De twee hoofden hebben namelijk allebei een eigen wil, en dominantie wordt bepaald aan de hand van wie van de twee het meeste voedsel in zijn keel laat verdwijnen. Blind, vol wonden en een gespleten persoonlijkheid – wat een leven.

They cannot see, so they tackle and bite to learn about their surroundings. Their bodies are covered in wounds. (Pokémon White)

Zweilous Pokémon
                          

Froslass

Froslass klinkt als bevroren vrouw, maar dat de naam zó uit de Pokémon-realiteit is geplukt… Volgens Pokémon Moon is de ziel van een vrouw die de weg kwijt is op met sneeuw bedekte bergen aan een stuk ijs gaan hechten, waardoor Frostlass ontstaat. Frostlass eet grotendeels alleen de zielen van mannen. Wat.

Fun fact: veel van dit soort bizarre pokémon zijn gebaseerd op Japanse mythes en Yokai – in dit geval Yuki-onna. Yuki-onna betekent ‘sneeuw vrouw’ - Froslass.

The soul of a woman lost on a snowy mountain possessed an icicle, becoming this Pokémon. The food it most relishes is the souls of men. (Pokémon Moon)

Froslass pokémon
                         

Mimikyu

Wat er onder die wannabe-Pikachu-look van Mimikyu schuilt is een raadsel. Eén persoon heeft het ooit gezien en stierf ter plekke door de shock (volgens Pokémon Sun). Daar staat gelukkig tegenover dat het volgens Pokémon Moon niet zijn bedoeling was, en dat hij een Pikachu-outfit voor zichzelf maakte om dichter bij mensen en andere Pokémon te kunnen komen.

Mocht je een Mimikyu tegenkomen die zijn hoofd schuin houdt, dan heeft hij volgens de Pokédex zo hard zichzelf in zijn vermomming gepropt dat zijn nek ervan brak. O, en hij is bijna altijd verdrietig.

Its actual appearance is unknown. A scholar who saw what was under its rag was overwhelmed by terror and died from the shock. (Pokémon Sun)

It stands in front of a mirror, trying to fix its broken neck as if its life depended on it. It has a hard time getting it right, so it’s crying inside. (Pokémon Ultra Sun)

Mimikyu Pokémon
                     

Yamask

Niets te zien hier. Behalve dan de bevestiging dat ieder mens een zwaar depressieve pokémon kan worden in de vorm van Yamask. Yamask heeft een (ya)masker bij zich, en dat lijkt op het gezicht dat hij had toen hij nog een mens was. Hij heeft ook nog altijd zijn herinneringen van toen hij nog een mens was, een van de redenen dat hij vaak huilt. Wanneer krijgen we Ash zijn existentiële crisis eigenlijk te zien in de anime?

Each of them carries a mask that used to be its face when it was human. Sometimes they look at it and cry. (Pokémon Black)

Yamask pokémon
                      

Yveltal

Er is niets mis met tienjarige jongens en meisjes die hun ouderlijk huis verlaten om met zakmonsters te vechten en niet te stoppen voor ze tot kampioen worden gekroond en de wereld hebben gered. Niets, tot een van die tienjarigen zijn Togepi naar level 100 heeft gegrind, de pokémon Yveltal tegenkomt en hem per ongeluk doodmaakt. Deze legendarische rakker absorbeert zodra hij sterft namelijk álle levensenergie in zijn omgeving (lees: de aarde) en verandert in een cocon. Jep, het hele Pokémon-bestaan hangt af van deze ene Yveltal.

When its life comes to an end, it absorbs the life energy of every living thing and turns into a cocoon once more. (Pokémon Y)

Yveltal Pokémon
                     

Kadabra

Kadabra wordt geforceerd om te leven met slechts één lepel. En om het nog erger te maken blijkt uit Pokémon FireRed dat Kadabra eerst een kind was. Een mensenkind, ja - met vier van die ledematen en haar op z’n bol – dat op een normale avond in slaap viel en de volgende ochtend als Kadabra wakker werd. Laten we maar er maar niet over nadenken hoe Abra dan tot stand is gekomen…

It happened one morning - a boy with extrasensory powers awoke in bed transformed into KADABRA. (Pokémon FireRed)

Kadabra Pokémon
                 

Lampent

Lampent vind je meestal in de buurt van een ziekenhuis. Daar wacht hij namelijk tot er mensen sterven, om vervolgens hun zielen op te slurpen en als brandstof te gebruiken voor zijn altijd brandende vlam. Hoe blijft iedereen in de wereld van Pokémon toch zo kalm als ze weten dat dit soort dingen kunnen gebeuren wanneer ze doodgaan?!

The spirits it absorbs fuel its baleful fire. It hangs around hospitals waiting for people to pass on. (Pokémon Omega Ruby)

Lampent Pokémon
                       

Honedge

Als je Honedge ziet denk je misschien aan Excalibur, maar als koning Arthur aan dit zwaard (ooit een mens) had getrokken was dat middeleeuwse verhaal wel erg kort geweest. Wie Honedge bij zijn gevest pakt, krijgt de blauwe doek om zich heen gewikkeld en zijn levensenergie uit zich gezogen. Pokémon. Kindvriendelijk.

If anyone dares to grab its hilt, it wraps a blue cloth around that person’s arm and drains that person’s life energy completely. (Pokémon Y)

Honedge Pokémon
                    

Drowzee

Heb jij ook wel eens dat je neus begint te jeuken in je slaap? Kans is groot dat het een Drowzee is die je dromen probeert te eten. Dromen die hij nooit zal vergeten, maar jij waarschijnlijk direct. Slaap lekker vanavond!

If your nose becomes itchy while you are sleeping, it’s a sure sign that a DROWZEE is standing above your pillow and trying to eat your dream through your nostrils. (Pokémon Sapphire/Ruby)

Drowzee
                    

Xatu

Iedereen weet dat een van Xatu z’n krachten is dat hij de toekomst kan zien. Volgens de Pokédex in de tweede generatie games (Pokémon Crystal en Pokémon Gold) mediteert Xatu de hele dag, Gold voegt eraan toe dat hij zo lang stilstaat omdat hij mogelijk tegelijkertijd de toekomst en het verleden ziet. Maar dan komt de derde generatie: volgens Pokémon (Omega) Ruby staat Xatu ook de hele dag stil, en de mensen denken blijkbaar dat dat is omdat hij verschrikkelijke dingen ziet in de toekomst.

Jep, die grote groene vogel heeft duistere shit gezien, en daardoor kan hij het niet eens meer opbrengen om met zijn vleugel aan zijn aars te krabben. Waarschijnlijk dus omdat hij ziet dat alles met 100% zekerheid ooit eindigt, plus de manier waarop. Iemand het nummer van een goede psychiater?

XATU stands rooted and still in one spot all day long. People believe that this POKéMON does so out of fear of the terrible things it has foreseen in the future. (Pokémon Ruby)

Xatu Pokémon
                   

De Lore achter Pokémon Serial:

Dinsdag 29/1 – Deel I (de 11 meest bizarre Pokédex-openbaringen)

Dinsdag 26/2 – Deel II (TBA)

Dinsdag 26/3 – Deel III (TBA)

REACTIES (12) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord