De lore achter Cyberpunk 2077 – Deel 3: Night City, stad van de toekomst 

De lore achter Cyberpunk 2077 – Deel 3: Night City, stad van de toekomst 2020-12-10T15:41:16
Het is eindelijk zover: Cyberpunk 2077 is uit! Na jarenlang wachten kunnen we de game eindelijk spelen. De kans is dan ook aanzienlijk dat je dit al hebt gedaan. Hopelijk is het daardoor nog niet te laat voor dit derde en laatste achtergrondverhaal, waarin we de maatschappij, megacorporaties en gangs van Night City bespreken!

In deel 1 van ‘De lore achter Cyberpunk 2077’ hadden we het over de jaren vóór 2077, terwijl we in deel 2 bespraken met welke technologieën we in 2077 allemaal te maken hebben. In dit derde en laatste deel van de reeks nemen we de maatschappij, megacorporaties en gangs van Night City onder de loep. We beginnen met een klein stukje over de stichting en opbouw van de stad in 1994 door Richard Night.
   

De ambities van Richard Night

De geschiedenis van Night City begint in 1994, wanneer de ambitieuze Richard Night plannen maakte voor de bouw van een perfecte stad. Hij begint met de aankoop van het dorpje Morro Bay, dat hij om wil toveren in een corporate stad zonder criminaliteit, armoede en chaos. De naam van de stad? Coronado City. Richard vindt de benodigde investeerders om zijn droom werkelijkheid te maken en het project komt van de grond. Vier jaar laten slaat het noodlot toe: Night wordt vermoord door verbitterde concurrentie die het succes van de man niet aan kunnen zien. De verontwaardiging in Coronado City is groot, maar het lukt de moordenaars enkele jaren later desondanks om de vrijgekomen machtspositie te vullen. Het in eerste instantie zo vredige en nette Coronado City transformeert in een toevluchtsoord voor drugssmokkeling, prostitutie, geweld en cyberterrorisme. Als kers op de taart wordt de naam van de stad veranderd naar Night City, ten ere van de man die het project ooit met goede bedoelingen was gestart.

Night City

Het eigenhandig verkennen van Night City is ongetwijfeld één van de leukste activiteiten in Cyberpunk 2077, dus in dit artikel gaan we niet in op de diverse locaties van de stad die in het boek ‘The World of Cyberpunk 2077’ worden omschreven. Er is echter nog meer dan genoeg interessants te vertellen over het leven in Night City…
   

De maatschappij van 2077

De machtsverschillen zijn in 2077 groter dan ooit. Aan de top van de maatschappelijke ladder staan de megacorporaties, die met ijzeren hand over alles en iedereen regeren. Verder is er de worstelende middenklasse, die bestaat uit mensen die het net tot het bedrijfsleven van de megacorporaties hebben geschopt, maar hoogstwaarschijnlijk de top nooit zullen bereiken. Vaak runnen ze hun eigen restaurant, club, autogarage of Braindance studio. Het is net genoeg om van rond te komen, maar een geweldig bestaan leidt deze groep niet. Ten slotte zijn er de down-and-out, oftewel de mensen op de absolute bodem van de maatschappij. Ondanks het hoge aantal mensen dat dagelijks sterft aan drugoverdosis, ziekte, psychologische problemen of moord, groeit deze groep outcasts met de dag.

Night City
   

De megacorporaties van 2077

In deze serie hebben we het al meerdere malen over de megacorporaties gehad, maar wie deze organisaties precies zijn en waar ze voor staan gaan we nu uitlichten. Houd in gedachten dat dit slechts enkelen van de grote bedrijven in Night City zijn, maar dus wel de bedrijven met de meeste macht.

Arasaka

Arasaka Corporation staat aan de top van de ladder vanwege de goede diensten die ze leveren rondom beveiliging en het bankieren voor bedrijven. Daarnaast is het bedrijf de grootste importeur van Japanse handelswaar naar de Amerikaanse en Europese markten. Hun wapens en militaire voertuigen zijn erg gewild onder de politie-eenheden. Vooral als je voor het Corpo-levenspad kiest krijg je in Cyberpunk 2077 veel met Arasaka te maken! De waarde van Arasaka wordt op 890 miljard eurodollars geschat en het bedrijf telt wereldwijd meer dan 595.000 medewerkers.

Arasaka

Militech

Militech is een van de grootste fabrikanten van wapens en militaire voertuigen met faciliteiten op ieder continent. Ze verzorgen uitrusting voor honderden landen in de wereld, maar hun focus ligt op de Verenigde Staten. Als je in Night City de strijd aan gaat met een politieman, is de kans groot dat ze met een wapen van Militech terugschieten. Militech is zo’n 1,2 biljoen eurodollars (twaalf nullen!) waard, en het bedrijf heeft 647.500 mensen in dienst.

KangTao

Kang Tao is een van de nieuwere megacorporaties in 2077. Dankzij dappere keuzes, een gewaagde strategie en ondersteuning van de regering zijn ze in recordtempo naar de top geklommen. Het bedrijf staat voornamelijk bekend om hun ‘smart guns’, die munitie zonder huls gebruiken om zowel gewicht als geld te besparen. Inmiddels werken er al zo’n miljoen mensen voor Kang Tao, en wordt de waarde van het bedrijf op 525 miljard eurodollars geschat.

Corpo

Night Corp

Night Corp is een bedrijf dat zich enkel focust op het reilen en zeilen in Night City. Het bedrijf is de grootste aannemer van aanbestedingen in Night City en ze zijn verantwoordelijk voor de bouw en rennovatie van wegen, bruggen, tunnels, metrolijnen, energiecentrales en riolering. Iets wat je niet verwacht van een megacorporatie, die normaal gesproken vooral om hun hebzucht bekend staan, is dat Night Corp ook veel geld doneert aan de armste kinderen van de stad, en studiebeurzen financiert voor getalenteerde tieners. Het is niet bekend – en moeilijk in te schatten – hoeveel mensen er precies voor Night Corp werken. Ook de waarde van het bedrijf wordt erg ruim genomen, namelijk tussen de 250 en 750 miljard eurodollars.

Trauma Team

De laatste megacorporatie die we onder de loep nemen is Trauma Team International (TT). Ze staan bekend om hun zeer spoedige reactiesysteem voor medische problemen. TT is sneller dan een ambulance, maar ook een stuk dodelijker. In een van de trailers is te zien hoe ze razendsnel op de plaats delict arriveren, enkel om alle aanwezigen meteen kapot te schieten met hun wapens. Niet precies wat je verwacht wanneer je 112 belt en om hulp vraagt, toch?

Trauma Team
   

Wetshandhaving in Night City

Corporate agenten

Corporate agenten bijten niet in de hand die ze voedt. Dit betekent dat deze ‘corp cops’ corrupt zijn tot op het bot, en vanwege de vele overuren die ze maken vaak ook enorm wreed. Het komt vaak genoeg voor dat ze erst schieten en later vragen stellen, hoewel die vragen vervolgens nooit meer gesteld worden.

NCPD

De goede oude politie is in 2077 nog steeds op de straten van Night City te vinden. Ook deze gasten zijn overwerkt en onderbetaald. In veel gevallen zijn ze ook alles behalve goed bewapend, vooral vergeleken met de corp cops. Daarnaast worden ze gedwongen volgens de regels te spelen, waardoor het sterftecijfer onder de agenten hoog ligt. De frustraties die volgen leiden tot wreedheid en corruptie binnen de gelederen, wat een negatieve publieke opinie tot gevolg heeft.

NetWatch

NetWatch werd opgericht als reactie op het ontstaan van het Net en de vele misdaden die hier plaatsvinden. Hun officiële missie is het beveiligen van het Net tegen cybercrime, om het Net veilig te houden voor business en communicatie. Ze hebben enorm veel macht en toegang tot de nieuwste technologie, evenals de tier 5 Netrunners.

NCPD
   

De gangs van Night City

We kunnen het nog wel langer hebben over de handhaving in Night City, maar dan geven we ze wellicht iets te veel krediet. Iedere bewoner van de stad weet namelijk dat de agenten in veel gebieden van de stad helemaal niets te zeggen hebben. Het aantal gangs in Night City is namelijk enorm, en de macht die ze hebben vaak nog groter. Laten we een aantal van de beruchtste gangs bekijken.

Maelstrom

Een gevaarlijke, gewelddadige gang uit het industriegebied van Night City. Leden van Maelstrom zijn gefascineerd door het Net en cyberware, wat ook aan ze te zien is. Van top tot teen zitten ze onder de tatoeages en vaak illegale cyberware. Velen hebben hun lichaam zelfs zo erg aangetast dat ze aan cyberpsychosis lijden – een ziekte die je kunt krijgen wanneer je lichaam voor een te groot percentage van cyberware afhankelijk is.

Maelstrom

Animals

De Animals zijn agressief, vechten graag met hun vuisten en leven zelden lang op dezelfde plek. Ze maken minder gebruik van cyberware dan de meeste gangs, omdat ze liever zelfgemaakte middeltjes gebruiken waardoor ze groter, breder en gespierder worden. Ze zien er allemaal uit alsof ze een flinke stoot uit kunnen delen – wat ze maar al te graag doen.

6thStreet

Ooit begon de 6th Street-gang patriottisch, als echte Amerikanen die de vlag trots om zichzelf heen knopen en ‘FREEDOM!’ schreeuwen. Ze kwamen samen om als heldhaftige politieagenten te functioneren, omdat de NCDP hier niet toe in staat is. Helaas hebben ze dit ideaalbeeld al tijden opzijgezet en is 6th Street in 2077 geen haar beter dan de andere gangs.

TheMox

De Moxes vallen vooral op vanwege hun uitdagende kledingstijl. Het is een kleine, relatief ongevaarlijke gang die vooral bestaat uit sekswerkers, punks en seksuele minderheden. Ze hebben geen eigen terrein, hoewel ze vooral in de buurt van Lizzie’s Bar rondhangen. Dit is een Braindance-club in Night City die je in de game ook kan bezoeken.

The Mox

Valentinos

Misschien wel de grootste gang van Night City. De Valentinos schamen zich niet voor hun gangtatoeages, en dragen vaak kleurrijke kleding. Hun wapens en cyberware zijn vaak van nepgoud en zilver gemaakt.

Tyger Claws

Met zo’n vijfenhalfduizend leden is de Tyger Claws een van de grootste criminele groepen in Night City. De gang bestaat voornamelijk uit Aziaten, die Japantown volledig in hun macht hebben. Ze zijn te herkennen aan hun opvallende tatoeages, snelle motors en katana.

Tyger Claws
   

En zo komt de ‘De lore achter Cyberpunk 2077’ tot een einde… maar de Cyberpunk 2077-pret begint pas net! Veel plezier allen met het spelen van de game!

REACTIES (1) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord