De jaren ’00 in de game industrie 

De jaren ’00 in de game industrie 2015-05-21T14:49:37
Aangezien jullie haar ervaringen in de nineties met plezier hebben gelezen, lieten we Alie in haar geheugen graven naar de meest memorabele zaken uit de jaren '00. Een trip down memory lane is altijd leuk, zeker als het gaat om de hypes, consoles en franchises die zo kenmerkend zijn geweest voor de zeroes.

Vorige maand schreef ik over de jaren ’90 in gaming. Toen had ik het onder andere over de console wars, de opkomst van 3D graphics en 50 toppers die de nineties hebben gekenmerkt. Ditmaal neem ik de zeroes onder de loep. Hoe was het om in het vorige decennium een gamer te zijn? Jullie lezen hieronder over de zesde en zevende generatie consoles, ritmegames, 50 noemenswaardige nieuwe franchises en nog veel meer zaken die de jaren '00 getypeerd hebben.

BioShock

  

De zesde en zevende generatie consoles

De eerste helft van de zeroes stond grotendeels in het teken van twee grote aankondigingen: Sega trok zich terug uit de console wars, terwijl Microsoft het slagveld juist betrad. Sega liet weten dat de tegenvallende resultaten van de Saturn en Dreamcast, de eerste console van de zesde generatie, bijdroegen aan de beslissing zich weer te profileren als third party ontwikkelaar. De jaren ’00 werden zodoende gedomineerd door Nintendo en Sony, en nieuwkomer Microsoft met hun Xbox. De oorlog van de zesde generatie werd echter ruimschoots gewonnen door de PlayStation 2, die uit zou groeien tot de best verkopende console allertijden.

De Xbox 360 luidde in 2005 de zevende generatie consoles in, een jaar later op de voet gevolgd door de PlayStation 3 en Wii. Kenmerkend voor deze consoles zijn de HD-ready graphics, draadloze controllers en online services. De innovatieve controllers van de Wii, die volledig bewegingsgevoelig waren en unieke gameplay mogelijk maakten, hebben er mede voor gezorgd dat deze console van Nintendo de best verkopende van de drie werd. Ook op de handheldmarkt bleef Nintendo met de release van de Nintendo DS in 2004 de dominante partij, alhoewel PlayStation met de PSP in 2005, de eerste serieuze concurrent uitbracht.

Zesde generatie consoles

Ondanks dat PC-gaming het gehele decennium populair bleef, had het platform toch te lijden onder het geavanceerder worden van console graphics. Hierbij speelde de standaardisatie die ontwikkelaars vonden bij consoles ook een rol, aangezien de prestatie van een PC-game afhankelijk is van de speler zijn hardware. Desondanks bleef de PC voor strategy, simulatie en online games toch het verkozen platform.

  

Controversiële graphics

Het was in deze zeroes dat we drie-dimensionele polygonen voorgoed vaarwel zeiden en ontwikkelaars dankzij verbeterende technologie de focus op meeslepende en interactieve omgevingen legden, waarbij gebruik werd gemaakt van realistische fysica en slimmere kunstmatige intelligente. In tegenstelling tot de nineties ging het in dit decennium dus voornamelijk om het oppoetsen en polijsten van de graphics, zodat we tegen het einde van de jaren ’00 kennis konden maken met games in high definition.

Hoe realistischer een game, hoe groter de kans op een controverse of schandaal... Zo stonden de zeroes ook grotendeels in het teken van debatten rondom gewelddadige en seksuele inhoud, en het verslavende effect van games. Het was vooral Grand Theft Auto dat nogal wat ophef veroorzaakte, zeker toen in 2004 melding werd gemaakt van de Hot Coffee mod, een door modders ontdekte (uitgeschakelde) seksueel getinte minigame. Onder druk van publieke opinie veranderde de ESRB de rating van San Andreas in Adults Only, waardoor de game uit de schappen werd gehaald.

GTA: San Andreas

  

Media centers en popcultuur

In de jaren ’00 werden onze consoles voorzien van ingebouwde dvd-spelers en hard drives, zodat deze transformeerden in ware media centers. Tevens werd het online gamen geïntroduceerd, in eerste instantie door de Dreamcast, en vervolgens door Xbox Live dat een jaar na de release van het systeem de lucht inging. Terwijl het decennium voortschreed, werden er ook aan de nieuwste consoles steeds meer features toegevoegd en belandde de industrie zelfs middenin de oorlog tussen HD DVD (Microsoft) en Blu-ray (Sony). Nintendo hield zich afzijdig en koos ervoor de mogelijkheid films af te spelen niet te bieden, maar zich met de Wii te richten op meer interactieve gameplay. Iets dat Sony en Microsoft later eveneens probeerden te bereiken met soortgelijke accessoires, namelijk respectievelijk de PlayStation Move en Kinect.

Games werden in het vorige decennium een steeds verder geïntegreerd onderdeel van onze (pop)cultuur, zodat ook andere media interesse begonnen te tonen. Het maken van op games gebaseerde films was niet per se nieuw, maar wist nog niet eerder zoveel mensen naar de bioscopen te trekken. Zo leverde Lara Croft: Tomb Raider in Amerika alleen al $247 miljoen op. Andere filmadaptaties betreffen bijvoorbeeld: Resident Evil, Silent Hill, Max Payne, Hitman, Alone in the Dark, DOOM, House of the Dead en Dungeon Siege. Daarnaast vond in de zeroes ook het allereerste live concert plaats, waarbij men met een orkest gamemuziek ten gehore bracht.

Mass Effect

  

Hypes!

Een van de grote spelers van de zeroes is Blizzard, dat met Diablo II (2000) volgens velen een van de beste games ooit wist te maken. In 2004 volgde World of Warcraft, de meest succesvolle MMORPG die lange tijd meer dan 10 miljoen spelers aan zich wist te binden. Een andere zeer populaire game uit de zeroes is The Sims. Dit spin-off project van de Sim City franchise is een van de best verkopende PC-games allertijden, vooral omdat deze game ook vrouwelijke en casual gamers wist aan te trekken. Een andere hype betreft de ritmegames, zoals bijvoorbeeld Dance Dance Revolution en Beatmania. De grootste impact in dit genre werd echter in 2005 gemaakt met de komst van Guitar Hero.

Hieronder een lijstje met 50 noemenswaardige franchises die tijdens het vorige decennium ontstaan zijn:

50 franchises van de jaren '00

  

Het leven van een gamer in de zeroes

Mocht je de zeroes niet helemaal bewust hebben meegemaakt dan vraag je je na het lezen van deze Feature wellicht af hoe het leven van een gamer er in dat decennium uit zag. Hieronder 25 voorbeelden van belevenissen die de rest van ons waarschijnlijk bekend voor zullen komen:

 1. Voor de allereerste keer een Call of Duty spelen
 2. Ontdekken hoe verrekte kort drie dagen zijn in Majora’s Mask
 3. Ontdekken dat Microsoft ook consoles kan bouwen
 4. Kramp in je vingers spelen met Guitar Hero
 5. Een van de grootste plottwists ooit beleven in BioShock
 6. Weer eens ouderwets een Mario-game de game van het jaar vinden
 7. Belachelijk veel lol hebben met een Gravity Gun in Half Life 2
 8. Bang zijn nooit meer een Sonic-game te kunnen spelen
 9. Trots zijn op je strike in Wii Sports
 10. Kwijlend kijken naar de graphics van Gran Tursimo 3
 11. Je leven kwijtraken aan Diablo… Of World of Warcraft, natuurlijk
 12. Bullet Time duiksprongen maken en je hoofd stoten in Max Payne
 13. Proberen je gezin, de buren en eigenlijk iedereen te vermoorden in The Sims
 14. Puzzels oplossen met een gun in Portal
 15. Met open mond kijken naar de eerste colossus in Shadow of the Colossus
 16. The Council in Mass Effect grondig haten
 17. Twijfelen aan werkelijk alles dankzij Silent Hill 2
 18. Dankzij Assassin’s Creed 2 echt het gevoel hebben in Venetië te zijn geweest
 19. Je super badass voelen op de rug van Epona in The Twilight Princess
 20. In TimeSplitters 2 bijna de perfecte opvolger van GoldenEye 007 vinden
 21. Het in Fallout 3 aan de stok krijgen met een Super Mutant Behemoth
 22. Stiekem een beetje verslaafd zijn aan Nintendogs 
 23. Microsoft bedanken voor het maken van Halo
 24. Dankzij GTA III voor het eerst volledige vrijheid ervaren
 25. Nooit meer naar Spanje op vakantie durven na het spelen van Resident Evil IV

World of Warcraft

Jep, de zeroes zaten werkelijk vol herinneringen voor het leven. Laat in de comments weten hoe jullie de jaren '00 hebben beleefd, wat jullie hoogte- en dieptepunten van het decennium zijn geweest, en of deze tien jaren het überhaupt halen bij de eveneens schitterende nineties!

REACTIES (33) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord