De historie van Assassin's Creed 

De historie van Assassin's Creed 2014-11-14T01:32:06
Soms heb je best wat aan die geschiedenislessen... Zo helpt het je in ieder geval met de historische feiten in Assassin's Creed. Dat Ubisoft daarnaast ook wat fictie niet uit de weg gaat, lees je in deze Feature. Alie neemt je mee naar de Kruistochten, waarin de Assassijnen en Tempeliers lijnrecht tegenover elkaar stonden.

Al eerder schreef ik over de briljante gedachtegang dat Assassin’s Creed, Watch Dogs en Far Cry zich allemaal in hetzelfde universum afspelen. Hartstikke leuk, zo’n complottheorie, natuurlijk, maar al schrijvende, realiseerde ik me echter iets… Als de games allemaal verbonden zijn dan komt dat natuurlijk omdat ze zich allemaal in de echte wereld afspelen. De wereld, zoals jij en ik die kennen dus. Bewijs hiervoor zagen jullie ook al een beetje in mijn Feature over real-life locaties die een plekje veroverden in games. Als vervolg op die twee Features neem ik ditmaal specifiek de Assassin’s Creed serie onder de loep, want in hoeverre zijn deze games nou echt historisch verantwoord?

Assassin's Creed

 

De eerste Assassin’s Creed

Centraal in de Assassin’s Creed games staat voornamelijk de vijandschap tussen de Assassijnen en de Tempeliers. Zodoende wil ik in deze Feature vooral kijken naar de echte relatie tussen de twee groeperingen. Laten we daarbij in eerste instantie eens aannemen dat zowel de Assassijnen als de Tempeliers na hun gloriedagen ten tijde van de Kruistochten langzaamaan zijn verdwenen (over Illuminati toestanden hebben we het later nog wel). In dat geval moeten we ons dus vooral richten op de allereerste Assassin’s Creed game.

In Assassin’s Creed wordt Desmond Miles ontvoerd door Abstergo Industries (volgens Ubisoft de moderne Tempeliers). Via de Animus beleeft hij de herinneringen van zijn voorouder. Abstergo wil namelijk meer weten over Altaïr Ibn-La’Ahad, een assassijn ten tijde van de Derde Kruistocht (1189-1192). Altaïr wilde Robert de Sablé stoppen in zijn poging een artefact te pakken. Hij breekt hierbij drie van de leerstellingen van de Assassijnen. De leider van de orde degradeert hem en geeft hem opdracht negen Tempeliers te doden. Als hij hier in slaagt, krijgt hij zijn oude status terug.

Assassin's Creed I

 

De Assassijnen en Tempeliers

Je kunt de eerste Tempeliers in principe zien als een soort christelijke weldoeners, die pelgrims naar het Heilige Land escorteerden. De ridderorde werd naar verloop van tijd erkend door de Katholieke Kerk, waardoor hun aantal groeide en ze deelnamen aan de kruistochten. De kruistochten waren militaire ondernemingen van de westerse christenen tussen 1095 en 1271 in Palestina. Ze hadden de overtuiging dat heilige plaatsen in het Heilige Land, die zij als rechtmatig eigendom van de christenen beschouwden, bevrijd moesten worden van de islamitische heersers.

De sluipmoordenaars in Assassin’s Creed zijn voornamelijk gebaseerd op de volgelingen van Hassan-i-Sabbah. Deze Hassan-i-Sabbah was een Iraanse missionaris van de Ismaili Nizari sekte, die in de late 11de eeuw de gemeenschap van de Assassijnen stichtte. Door middel van zijn huurmoordenaars wilde Hassan-i-Sabbah leiders en politici afschrikken, zodat men zich bij eventuele snode plannen wel tweemaal zou bedenken. De Assassijnen waren allen zeer geleerde mannen en getraind om gemakkelijk informatie over hun doelwit te verkrijgen en deze vervolgens desgewenst om te leggen.

Assassijnen Hassan-i-Sabbah

 

De kruistochten

De Assassijnen verzetten zich niet alleen tegen vele islamitische heersers, maar ook tegen de kruisvaarders in Palestina. De relatie tussen de Assassijnen en Tempeliers als aartsvijanden, moeten we dan ook zoeken in deze kruistochten.

De moslims in de wijde omgeving van het Heilige Land werden onder Salah ad-Din Yoessoef bin Ajjoeb (beter bekend als simpelweg Saladin) verenigd tot een zeer machtige staat. Deze Saladin probeerde in 1176 de basis van de Assassijnen aan te vallen. Bang om in zijn slaap aangevallen te worden door een sluipmoordenaar liet hij krijt en sintels om zijn tent strooien, zodat eventuele voetstappen gezien konden worden. Volgens een versie van de geschiedschrijving vond Saladin toen hij op een nacht wakker schrok een briefje dat met een met gif gecoate dolk opgehangen was. Hierop stond dat Saladin de dood zou vinden als hij niet zou stoppen met zijn aanval op de Assassijnen. Of dit waar is, is eigenlijk niet van belang, want het is Saladin sowieso niet gelukt om Masyaf in te nemen, maar kwam het zelf tot een verbond tussen hem en de toenmalige leider van de Assassijnen, Rashid ad-Din Sinan. Samen trokken zij ten strijde tegen de kruisvaarders, onder wie dus de Tempeliers.

Kruistochten - Emile Signolo

 

Het einde van de aartsvijanden?

De Assassijnen en de Tempeliers stonden dus tegenover elkaar in de Kruistochten en waren in dat opzicht inderdaad aartsvijanden. Ook heel veel van de details in deze eerste game kloppen echt. Zo waren de Assassijnen ten tijde van de Derde Kruistocht inderdaad gevestigd in Masyaf en heeft Robert de Sablé echt bestaan. Helaas leert de geschiedenis ons dat zowel de Assassijnen als de Tempeliers niet meer (in hun volle glorie) bestaan.

De Mongoolse veroveraar maakte bijvoorbeeld in 1256 een einde aan de activiteit van de Assassijnen in Perzië en sultan Baibars riep in 1273 een halt toe aan hun politieke bestaan in Syrië. Wellicht bleef er een enkeling over, maar geschat wordt dat de laatste echte Assassijn aan het begin van de 15de eeuw overleed. Desondanks hebben onder verschillende benamingen zich ook in onze tijd aanhangers van deze Ismaëlische leer gehandhaafd, zoals in Pakistan en India de zogenaamde Chodja's. De Tempeliers raakten na het einde van de Kruistochten uit de gratie. De Franse koning Filips wilde de macht van de katholieke kerk breken en liet duizenden Tempeliers oppakken, martelen en verbranden op verdenking van ketterij. De katholieke kerk was niet opgewassen tegen de machtige koning van Frankrijk en veel geestelijken nauwelijks bereid zich tegen hem uit te spreken. Uiteindelijk besloot Paus Clemens V de tempelorde op te heffen. Het lijkt er echter op dat de Tempeliers onder dwang alles hebben bekend wat de inquisitie wilde horen, maar dat er nooit daadwerkelijk concreet bewijs is gevonden.

Tempeliers door Marius Granet

 

Meer feiten en fictie

Van de vijandschap tussen de Assassijnen en de Tempeliers zoals die ten tijde van de Kruistoschten bestond, is tegenwoordig dan ook geen sprake meer. Desondanks is in de overige Assassin’s Creed games best wat echte geschiedschrijving terugvinden.

Assassin’s Creed II laat het je tijdens de vijftiende-eeuwse Renaissance in Italië als Ezio opnemen tegen de Tempeliers onder leiding van paus Rodrigo Borgia. En ook in het echt had deze Borgia niet zoveel goeds in de zin… Zo schijnt hij door omkoping verkozen te zijn tot paus en hielp hij na zijn installatie zijn gehele familie aan hoge posities. Tijdens zijn heerschappij hield hij zich volgens de overlevering vooral bezig met het vermoorden van rivalen en het aanwakkeren van oorlogen. Tot iemand er in 1503 genoeg van kreeg en hem vergiftigde. Maar goed, wellicht alleen maar passend voor een man die in het echt dus wellicht nog gemener was dan zijn Assassin’s Creed II counterpart. In Assassin’s Creed III reisden we vervolgens af naar het koloniale Amerika, waar sluipmoordenaar Connor zijn land wil bevrijdden van de Tempeliers. Zijn volk biedt tegenstand tegen de Engelse overheerser en steunen George Washington. Deze is de eerste president van Amerika en leidde de Amerikaanse strijdkrachten tijdens de Amerikaanse Revolutie. Zijn overwinningen tegen de Engelsen, het verraad van Benedict Arnold, de arrestatie van Charles Lee na de Battle of Monmouth zijn allemaal historische gebeurtenissen.

Paus Rodrigo Borgia

 

Illuminati, Hitler en Jezus

Ubisoft weet dus eigenlijk best wel knap de lijn tussen feit en fictie te bewandelen. Assassijnen en Tempeliers waren inderdaad een poos aartsvijanden en men geeft personages en locaties waarheidsgetrouw weer. Maar natuurlijk weten we heel veel uit het verleden simpelweg niet. Juist daarom kan de ontwikkelaar zich flink wat creatieve vrijheid veroorloven. En daarnaast: wie houdt er nu niet van een fijne complottheorie? Daarom nu over tot wel interessante voorbeelden van complottheorieën en de kijk van Ubisoft hierop.

  • We weten allemaal hoe de geheime genootschap Illuminati eigenlijk de gehele wereld bestuurt. Historisch gezien verwijst de naam volgens velen naar de Beierse Illuminati. Hun doel was de reformatie van de kerk en de emancipatie van de burgerij. In 1785 werden zij echter verboden op verdenking van inmenging in de buitenlandse politiek. In 1896 werd de orde echter opnieuw opgericht en sinds 1926 opereerden ze vanuit Berlijn. Uiteindelijk verdwenen ze in 1929 definitief uit de boeken… Maar dat zegt natuurlijk helemaal niks! Ubisoft weet hoe het echt zit: de Illuminati zijn nog springlevend, en bovenal eigenlijk Tempeliers.
  • De Tempelberg is een van de belangrijkste heilige plaatsen in Jeruzalem en volgens de Bijbel de locatie van de eerste Tempel gebouwd door Salomo. Mensen met een rijke fantasie beweren dat de Tempeliers hier bewijs vonden waaruit blijkt dat Jezus helemaal niet is gestorven aan het kruis, maar vrolijk verder leefde en uiteindelijk zelfs met Maria Magdalena trouwde. Ubisoft gaat nog een stapje verder, want niet alleen bestaat de Tempel van Salomo echt, maar de Tempeliers vonden daar naast wat oude documenten nog iets veel interessanters: een Piece of Eden.
  • De moord op John F. Kennedy is helemaal voer voor complottheorieën, zo geloven veel Amerikanen daadwerkelijk niet dat Lee Harvey Oswald als eenling zijn daad pleegde. Zo was het ’t werk van de maffia, de Russen of de vicepresident… Assassin’s Creed-fans weten natuurlijk hoe het echt zit! JFk had een Piece of Eden in zijn bezit en dat was reden genoeg voor de Tempeliers om hem uit de weg te ruimen.
  • De zelfmoord van Hitler wordt door een aantal mensen als een verzinsel beschouwd. Zij stellen dat de lichamen in de bunker die van dubbelgangers zijn en dat de dictator samen met Eva Braun langs de geallieerden wist te sluipen om uiteindelijk naar Zuid-Amerika te vluchtten. Bij Ubisoft kan men ook niet geloven dat Hitler het zomaar op zou geven. Hij probeerde volgens hen dan ook zeker te ontkomen... Gelukkig werd daar door de Assassin's echter snel een stokje voor gestoken!

Illuminati

Ach, laten we het er op houden dat de Assassin’s Creed games een leuke mix tussen feit en fictie weten te brengen. Veel is gebaseerd op historische feiten, maar minstens net zo veel is simpelweg aan de breinen van Ubisoft ontsproten. Zolang wij plezier aan de games beleven, en je ook gewoon braaf je lesboek voor geschiedenis blijft inkijken, helemaal geen probleem. Have fun met Assassin’s Creed Unity en Rogue en laat het me vooral in de comments weten als jullie daar nog wat leuke feiten en ficties tegenkomen!

REACTIES (28) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord