De grote PS Vita Feature 

De grote PS Vita Feature 2012-09-17T12:58:49
Normaal gesproken houdt Florian zich vooral bezig met de geruchten over nieuwe aankomende hardware in zijn Features, maar in het geval van de PlayStation Vita is dat een ander verhaal. Hij heeft de nieuwe handheld van Sony namelijk al een paar weken in zijn bezit en is daarom de aangewezen persoon om ons alles over de PS Vita te vertellen.

De PS Vita ligt officieel vanaf morgen in de winkels, maar de mensen die mijn Blog hebben gelezen, weten dat ik de PS Vita uit Japan heb geïmporteerd. Ik heb dus de mogelijkheid gehad om al een paar weken helemaal los te gaan met de nieuwe handheld en in deze Feature krijg je dan ook een complete review. Is de PS Vita zijn geld waard? Let's find out!

Specs en Features

Laat ik beginnen met het technische verhaal, dan hebben we dat gehad en kunnen we ons richten op de echt belangrijke dingen. Even de officiële specs op een rij:

- CPU: ARM Cortex - A9 core, bestaande uit 4 cores
- GPU: De SGX543MP4+
- Screen: 5 inch (16:9) 16 miljoen kleuren OLED multi touch screen met een resolutie van 960 x 544
- Rear Touch Pad: Multi touch pad
- Cameras: Front en rear camera
- Sound: Built-in stereo speakers en built-in microphone
- Sensors: Six-axis motion sensing system, three-axis electronic compass
- Location: Built-in GPS, Wi-Fi location service support
- Wireless Communications: Mobile network connectivity (3G)
IEEE 802.11b/g/n (n = 1x1)(Wi-Fi)(Infrastructure mode/Ad-hoc mode)
- Bluetooth® 2.1+EDR (A2DP/AVRCP/HSP)

Nu we alle technische specs achter de rug hebben, kan ik vertellen wat de PS Vita allemaal voor ons gamers kan betekenen. Het is tof dat de handheld heel wat power onder de motorkap heeft, maar kan je er ook wat mee?

Specs en Features: de betekenis

Grafisch

Over de grafische kracht van de PS Vita kan ik heel kort zijn. De PS Vita presteert het namelijk om games van bijna PS3 kwaliteit op het prachtige beeldschermpje te knallen. Games als Uncharted: Golden Abyss en WipEout 2048 doen bijna niet onder voor zijn grote broers op de PS3 en dat is een mooie prestatie van Sony. Je zult dan ook vaak denken, 'niet normaal dat dit mogelijk is in de palm van je hand.'

5"screen

De kracht van de PS Vita wordt ook nog eens geholpen door het prachtige 5" OLED scherm, wat werkelijk een jaw-dropper is. Het beeld is echt haarscherp en de kleuren zijn heel fel en 'dik ingekleurd', waardoor je echt die HD ervaring krijgt. Het is een multi touch screen, waardoor het meerdere aanraking tegelijk kan detecteren en is vergelijkbaar met de meeste smartphones van tegenwoordig. Al moet ik wel zeggen dat de Vita nog wel een stuk gevoeliger is. Dat is even wennen, maar je mist je daardoor bijna nooit! Het komt zelden voor dat het beeldscherm je aanraking niet voelt, of iets anders aanklikt. Iets wat op de phones nog weleens wil gebeuren.

Touchpad

De PS Vita heeft ook aan de achterkant een touchpad en daarmee kan je bepaalde dingen in games besturen. Zo klim je bijvoorbeeld in een liaan in Uncharted met het touchpad en bestuur je de Little Deviants door het landschap te veranderen met het touchpad. Het mooiste van dit alles is dat het in de meeste games als extra in de game zit. Als je helemaal geen zin hebt om touch te gebruiken, kan je de meeste games ook gewoon spelen met de knopjes.

Buttons

De buttons op de PS Vita zijn wat je gewend bent van de PS3 controller, maar dan iets kleiner. Dat is even wennen, maar omdat alles zo gevoelig is, werkt het wel allemaal heel goed. Vooral het tweede analoge stickje is een gift van de gaming goden en daarmee voelen games exact zo aan als op de consoles. Na een paar uur spelen, heb je niet eens meer door dat je op een handheld speelt, iets wat mij heel duidelijk werd na de eerste nacht Uncharted: Golden Abyss spelen.

Camera

De camera aan de voor en achterkant van de PS Vita zijn vooral bedoeld voor apps en Augmented Reality games. Met de camera aan de voorkant kan je bijvoorbeeld een foto van je gezicht maken en in games stoppen, terwijl de camera aan de achterkant bedoeld is voor AR games. Er kunnen zeker foto's en videos gemaakt worden met de camera, maar verwacht daar niet teveel van. Je Phone maakt veel betere pics, maar het is wel tof dat het kan! Zeker in samenwerking met de apps, maar daarover later meer.

Microfoon

De PS Vita heeft een ingebouwde microfoon, waarmee je in-game kunt chatten met andere gamers. Ook kan je met maximaal 8 vrienden een chatroom opstarten en zo met elkaar lullen, ongeacht welke games je speelt. Yep, de PS Vita ondersteunt wel cross-chat, iets dat de PS3 nog steeds niet kan en waarschijnlijk ook nooit zal ondersteunen. Ook in games kan de mic gebruikt worden! Zo kan je zingen in Little Deviants, een kreet opnemen voor in Reality Fighters, of je rakketen afvuren in WipEout 2048.

Cross platform

Het is met de PS Vita mogelijk om cross platform tegen PlayStation 3 gamers te spelen. Sony zegt dit in de toekomst steeds vaker te gaan doen, maar voorlopig moeten we het doen met WipEout 2048 en de nieuwe Motorstorm. Online kunnen PS Vita gamers en PS3 gamers tegen elkaar spelen, mits ze beide de game in bezit hebben en ook daar doet Sony niet lullig over. Ze hebben namelijk laten weten dat je een aantal games maar één keer hoeft te kopen, om ze op beide systemen te kunnen spelen! Dit werkt zelfs met terugwerkende kracht, maar ook daarover later meer.

GPS

Elke PS Vita krijgt GPS, waardoor het mogelijk wordt om je locatie te bepalen. Dit heeft voordelen in apps als Near, maar ook in games gaat dit gebruikt worden. Zo checkt Modnation Racers bijvoorbeeld hoeveel kilometer je in het echt hebt afgelegd en beloont je daarvoor in de game door je punten te geven. Met Reality Fighters is het bijvoorbeeld mogelijk om je fighter ergens op de wereld achter te laten, zodat andere die in de buurt zijn er tegen kunnen vechten. Verwacht nog veel meer van dit soort grapjes.

Six-axis motion gaming

Net als de PS3 controllers heeft ook de PS Vita motion sensing in de vorm van six-axis functionaliteit. Hiermee kan je bijvoorbeeld sturen in racegames als WipEout 2048 en de golfbaan checken in Everybody's Golf, maar de vetste implantatie van de six-axis techniek vind je in Uncharted. Met de Six-axis kan je daar zoomen met je guns en dat werkt echt heel erg goed. Zodra je dat onder de knie hebt, wil je niet meer anders!

Memory Sticks

Met het kopen van de PS Vita ben je er helaas nog niet, want de meeste games hebben een speciale PS Vita memory stick nodig, om überhaupt gespeeld te kunnen worden. De verdomd kleine memory sticks zijn beschikbaar in 4GB, 8GB en 16GB en in Japan en China is ook nog een 32GB beschikbaar. Deze stukjes opslag zijn niet goedkoop en als je bedenkt dat een gemiddelde PS Vita game toch zeker dik boven de 1GB uitkomt, heb je best een flinke nodig. Tenzij je alles fysiek in de winkels koopt natuurlijk, dan nemen de games geen ruimte in beslag.

De Apps

Mooi, nu we dat allemaal hebben gehad, kunnen we ons richten op de apps en games, de hoofdreden waarom je een PS Vita zou willen hebben. Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen, de PS Vita is vooral bedoeld om games op te spelen! Sure, er zijn een aantal apps die je kunt gebruiken en dat is een leuke extra, maar daarvoor koop je geen Vita. Het gaat om de games en die zijn dik in orde! Toch nog even alle apps die beschikbaar zijn morgen tijdens de launch:

- Facebook: Precies wat je verwacht van een Facebook app en vergelijkbaar met wat je op je smartphone kunt doen. Wel grappig is de link met een aantal games, waardoor je Facebook pagina automatisch wordt aangepast als je een bepaalde game haalt, of Trophy unlockt.

- Live Tweet: De Twitter app, waarmee je ook op de PS Vita je vrienden kan volgen en zelf berichtjes kan posten. Handig is dat dit kan, terwijl je een game aan het spelen bent. Je kunt het dus bijvoorbeeld direct melden als je wat tofs hebt meegemaakt tijdens je game.

- Flickr: Een app, waarmee je foto's kunt posten op Flickr. Op zich niet zo spannend, maar met de PS Vita kan je heel gemakkelijk screenshots maken van de games die je speelt! Hierdoor staan er nu al heel veel vette game pics op Flickr van gamers die iets leuks meemaken op de PS Vita.

- FourSquare: Ook sociaalnetwerksite FourSquare heeft een eigen app, waarmee je kunt laten weten waar je uithangt en wat je aan het spelen bent. Ook hiermee verdien je punten en de experience is hetzelfde als op je smartphone.

Pre-installed apps

- Content Manager: Hiermee kan je alle content tussen je PS Vita en PS3 of PC managen. Zie het als een soort back-up programma, waarin je ook losse foto's of filmpjes kunt verplaatsen. Erg handig dat dit ook op je PS3 werkt!

- Browser: De PS Vita heeft een ingebouwde webbroser, waarmee je over het net kunt surfen. De browser biedt echter geen Flash ondersteuning, iets wat hopelijk nog wel komt. Sony is sowieso bezig met HTML5 voor de PS Vita browser.

- Maps: Vergelijkbaar met Google Maps op je telefoon. Je kunt je positie bepalen, maar ook navigeren en kijken waar andere PS Vita gebruikers zich bevinden.

- Music: Hier knal je al je MP3'tjes in, zodat je de Vita ook als MP3 speler kunt gebruiken. Een hoop games ondersteunen het gebruik van je eigen muziek in-game.

- Videos: Hier vind je gedownloade filmpjes van het PSN terug, maar ook je eigen gemaakt filmpjes en video's die je via de Content Manager op de PS Vita hebt gezet.

- Photos: Hier staan al je gemaakte foto's met de ingebouwde camera's, maar ook je screenshots kan je hier terugvinden en de pics die je hebt gekregen van vrienden via het PSN.

- Remote Play: Je kunt met de PS Vita je PS3 besturen via je privé netwerk, of via internet. Je kunt daardoor bepaalde content uit de Store alvast naar je PS3 downloaden, maar ook opgeslagen filmpjes, foto's en muziek op je PS3 wordt gestreamd naar de PS Vita. Het is ook mogelijk om een aantal PS3 games op de PS Vita te spelen, maar daar geeft Sony binnenkort meer info over. Het is absoluut technisch mogelijk om alle PS3 games op de PS Vita te spelen, dat hebben de hackers al bewezen.

- PS Store: Vergelijkbaar met de PS Store op de PS3 en biedt alle nieuwe content aan voor de PS Vita. Demo's, apps, video's, wallpapers en games trek je allemaal van de PS Store met je eigen PSN account, die je dus ook voor de PS3 gebruikt. Het is ook mogelijk om via de PS3 content te downloaden voor je PS Vita! De gedownloade content zet je daarna over met de Content Manager. Op het moment van schrijven is de PS Store in Europa nog steeds niet open. Sony heeft laten weten dat dit vanavond rond middernacht zal gebeuren.

- Friends: Check wat je vrienden op het PSN aan het spelen zijn! Via de app kan je ook heel makkelijk zien of je vrienden op de PS3, of de PS Vita aan het spelen zijn en welke game ze spelen.

- Group Messaging: Hiermee verstuur je berichten naar al je PSN vrienden. Je kunt ook heel gemakkelijk meerdere PSN vrienden hetzelfde berichtje sturen met de app. Ideaal als je een multiplayer battle wilt organiseren met je online friends.

- Party: Hiermee zet je een party chat op. Je kunt met maximaal 8 personen gezellig lullen in de chatroom, zonder dat daarvoor iedereen dezelfde game moet spelen. Yep, crossplay chat!

- Trophies: Ook alle PS Vita games hebben Trophy support en dat betekent dat je alle vooruitgang kunt checken in de Trophy app. Je kunt heel gemakkelijk alleen je PS Vita games checken, maar ook al je PS3 Trophies zijn aanwezig. Elke PS Vita Trophy wordt dan ook netjes bij het totaal van je account opgeteld. Trophy whores, waaronder ikzelf, worden hier heel vrolijk van!

- Near: Met Near kan je zien wat andere PS Vita gamers in je nabije omgeving doen. In een straal van 50KM kan je checken wie er online zijn en wat ze aan het spelen zijn. Hiermee kan je heel makkelijk een tegenstander vinden, of juist nieuwe vrienden voor je PSN account. Uiteraard kan je dit ook geheel uitzetten als je geen behoefte hebt aan pottenkijkers.

- Welcome Park: Dit is een simpele game die je alle features van de PS Vita leert kennen. Het zijn mini-games, waarin alle speciale features, zoals de touchscreen en touchpad worden gebruikt. Zeker de moeite waard om even te checken en de game ondersteunt ook Trophies.

Games

Laten we dan nu eindelijk gaan kijken welke games er gespeeld kunnen worden op de PS Vita bij launch! Aangezien het er echt een shitload zijn, alleen een korte omschrijving en of het je geld waard is. Here we go:

- Everybody’s Golf (€34.99) Zeker de moeite waard en maakt leuk gebruik van de PS Vita mogelijkheden. Prijs is wel een beetje aan de hoge kant.

- Little Deviants (€24.99) Een serie verdomd geinige mini-games die alle features van de PS Vita optimaal benutten. Prijs is wel oké.

- Modnation Racers: Road Trip (€34.99) Leuk dat je onderweg ook kunt racen en karts en tracks kunt bouwen. Wel een gemis dat je niet online tegen elkaar kunt racen. Daardoor misschien een tikkie te duur.

- Reality Fighters (€24.99) Een grappige fighting game die gebruik maakt van de Augmented Reality mogelijkheden van de PS Vita. Leuk om te checken, prijs een beetje aan de hoge kant.

- Uncharted: Golden Abyss (€44.99) De absolute topper voor de PS Vita bij launch! Drake is ook op de PS Vita fantastisch en dit is dan ook een verplicht nummertje. Yep, prijs is hoog, maar dan krijg je wel wat!

- WipEout 2048 (€34.99) De beste keuze na Uncharted! WipEout ziet er ook op de PS Vita prachtig uit en het is al helemaal tof dat je online tegen de PS3 gamers kunt spelen. De prijs is oké voor wat je krijgt en PS3 bezitters met WipEout HD en Fury krijgen straks de DLC voor WipEout 2048 geheel gratis.

- Escape Plan (€12.99) Geweldige puzzelgame, waarin je twee grappige characters van de dood moet zien te redden. Een kruising tussen een platform game en een puzzle game. Is die 13 Euro zeker waard!

- Hustle Kings (€7.99) Een toffe poolbiljart game, die ook nog eens speelbaar is tegen PS3 gamers. Als je deze game al in je bezit had voor de PS3, mag je hem nu gratis downloaden voor de PS Vita! En anders is het voor 8 Euro geen miskoop.

- Motorstorm RC (€5.99) De mini uitvoering van Motorstorm met op afstand bestuurbare auto'tjes. Game is speelbaar op zowel de PS Vita als de PS3 en hoeft dus ook maar één keer aangeschaft te worden. Prijs is erg netjes, al is de game niet heel groot.

- Super Stardust Delta & DLC Bundle (€9.99) Vergelijkbaar met Super Stardust op de PS3, maar dan in een nieuw jasje. Ook met nieuwe gamemodes, die de PS Vita mogelijkheden optimaal benut. Zeker een toffe game voor een tientje!

- Top Darts (€7.99) Een wel aardige darts game, die crossplatform gespeeld kan worden. Ook voor deze game geldt, als je hem al had voor de PS3 mag je hem gratis downloaden voor de PS Vita. Vind ik persoonlijk z'n geld niet waard, maar ben dan ook geen liefhebber.

- Plants Vs Zombies (€11.25) Plants Vs Zombies blijft ook op de PS Vita een fantastische game, maar is al wel wat ouder en daarom is de prijs van 11 Euro wel een beetje hoog.

- Cliff Diving, Table Football en Fireworks (Free) Gratis Augmented Reality Games en zijn zeker cool om even te checken.

- Army Corps Of Hell (€39.99) Hack & slash RPG van Square Enix. Best vermakelijk, maar de prijs van 40 Euro helaas niet waard.

- Virtua Tennis 4 – World Tour Edition (€39.99) Virtua Tennis zoals we die kennen van de consoles, maar dan op de PS Vita, met aangepaste besturing. Als je hem nog niet hebt gespeeld op de consoles is het zeker een vette game, die grafisch bijna niet onder doet voor zijn grote broers.

- Asphalt: Injection (€24.99) Racegame van Gameloft. Hier kan ik heel kort over zijn! Die shit is bagger en moet je lekker op de Store laten staan. Je 25 Euro zeker niet waard.

- Lumines Electronic Symphony (€34.99) Leuke puzzelgame die gebruik maakt van muziek. Zeker een leuke game, maar voor 35 Euro wel belachelijk duur.

- Rayman Origins (€34.99) Ook op de PS Vita is Rayman Origins absoluut fantastisch en is meer dan prima geschikt voor onderweg. Nog niet gespeeld op de consoles? Kopen die handel! 35 Euro is netjes voor deze game.

- EA Sports FIFA Football (€49.99) Nog niet gespeeld, maar volgens voetbalfan Maarten is het absoluut fantastisch. De prijs is wel een beetje aan de hoge kant, maar vooruit.

- Shinobido 2 (€39.99) Een direct vervolg op de PS2 game en hakken met je kitana gaat ook prima op de PS Vita. Prijs wederom een beetje aan de hoge kant.

- Touch My Katamari (€29.99) Typisch Japanse game, waarmee je als bal alles probeert aan je vast te plakken voor een nog grotere bal. Klinkt vaag en dat is het ook. Best grappig, maar geen 30 Euro waard.

- Blazblue Continuum Shift Extend (€39.99) Fighting game met kleurrijke graphics. Absoluut een toffe game voor liefhebbers en heeft die typische Japanse feel. 40 Euro? Best prijzig!

- Michael Jackson The Experience HD (€19.99) Ook op de PS Vita is Michael Jackson nog steeds springlevend, al is het wel een beetje suf dat je nu moet dansen met touch aanrakingen, in plaats van echt te bewegen. Dit werkt niet echt op de PS Vita en is alleen voor de hardcore fans verplichte kost.

- Ultimate Marvel Vs Capcom 3 (€44.99) De beste fighting game voor de PS Vita bij launch. Zeker een prima game geworden, al moet je natuurlijk wel iets hebben met de superheroes in de game. Een dikke game voor fighters, maar de prijs is wel een beetje te hoog.

- Dynasty Warriors Next (€34.99) Precies wat je verwacht van een Dynasty Warriors en werkt verdomd goed op de Vita moet ik zeggen. Het is best lekker om onderweg een beetje te hakken en zagen, al is de prijs wel een beetje hoog voor zo'n 'simpele' game.

- Ninja Gaiden Sigma Plus (€34.99) Een remake van de oude Ninja Gaiden Sigma en dus alleen interessant als je de game niet al op de console hebt gespeeld. Verder wel een strakke game die grafisch tot de top behoort. Als je hem nog niet hebt gespeeld is 35 Euro nog net oké.

- Ridge Racer (€19.99) Geen Sony launch is compleet zonder een nieuwe Ridge Racer, al moet ik zeggen dat deze versie wel schaamteloos slecht is. Met maar een paar tracks en auto's is dit eigenlijk een soort demo waar je 20 Euro voor betaalt. De game wordt nog uitgebreid met (betaalde) DLC in de nabije toekomst.

- Dungeon Hunter: Alliance (€34.99) Hack & slash RPG die we natuurlijk al lang kennen van de andere platforms. Op zich een best coole game, maar de prijs is werkelijk belachelijk! Deze game kan je op elk ander platform krijgen voor minder dan 10 Euro.

- A-Men (€14.99) Een toffe platform game, waarin er gepuzzeld moet worden. De kleurrijke game ziet er erg mooi uit op het scherm van de PS Vita en is voor 15 Euro zeker een goede optie.

- F1 2011 (€49.99) Zeker wel een vette Formula 1 game, maar is al een tijdje beschikbaar voor de consoles. Het is dan ook een goede poort met hier en daar wat Vita aanpassingen, maar of dat genoeg is om 50 Euro neer te leggen? Alleen voor de echte fans!

- Tales From Space: Mutant Blobs Attack (€6.99) Leuke platform puzzlegame, waarin je een Blob veilig door een level heen moet loodsen. Zeker cool voor onderweg en met 7 Euro ook niet de duurste game.

Er is dus genoeg om uit te kiezen als je morgen naar de winkel rent en de PlayStation Store bezoekt. Ook met de toekomst zit het wel goed, aangezien zo'n beetje elke first party dev aan nieuwe games werkt een ook de third party devs zijn druk bezig met nieuwe games voor de handheld. De fout die Sony met de PSP maakte, maken ze dus niet nog een keer!

Kopen of niet?

Laat ik afsluiten met een soort voorlopige conclusie. Ik heb de PS Vita nu een paar weken in mijn bezit en heb er dan ook de hoofdprijs voor betaald. Niemand kan ontkennen dat even 400 Euro voor een nieuwe handheld met een memory stick en game neertellen weinig is en dat is toch wel een groot nadeel. De PS Vita is niet goedkoop en de memory sticks en games al helemaal niet en dat zou een reden kunnen zijn om nog even te wachten met het aankopen van de PS Vita. Heel begrijpelijk, maar aan de andere kant...

Aan de andere kant haal je wel echt een stukje state of the art techniek in huis en als je daar gevoelig voor bent, zal je een big smile op je bek krijgen als je de Vita voor het eerst aanzet. De PS Vita is dan ook een prachtig stukje techniek geworden, waar je meer dan prima hele vette games op kunt spelen en dat is toch wat wij gamers willen? Ook ziet de toekomst er rooskleurig uit met een shitload aan vette titels en toekomstige apps en dus zal je met de PS Vita sowieso geen miskoop doen. Zelfs als je maar heel weinig onderweg bent, is het gewoon een super vet ding om in je bezit te hebben en als je fan bent van de games van Sony word je bijna verplicht om er één te halen.

De conclusie? De PS Vita is fokkin vet, maar kost je wel een rib uit je lijf! Maak je keuze, see you online.

REACTIES (55) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord