De grote Metal Gear-samenvatting - deel 2: de Solid Snake-saga 

De grote Metal Gear-samenvatting - deel 2: de Solid Snake-saga 2015-08-31T17:25:21
Zijn jullie weer klaar voor een paar duizend woorden? Excuses, ik heb echt m’n best gedaan om het allemaal zoveel mogelijk in te korten, maar zelfs versimpeld blijft het verhaal van Metal Gear een haast Bijbels boekwerk. Het is je aandacht echter meer dan waard, want Solid Snake is niet voor niets één van de grootste iconen in gaming!

Hé, what’s up? Kijk, we hebben véél te verwerken, dus ik laat de gezellige praatjes even voor wat ze zijn. Ik raad je dus aan om even het voorwoord te lezen en de hele Big Boss-saga tot je te nemen. Al is de Solid Snake-saga eigenlijk ook gewoon nog deel van de Big Boss-saga, maar... Weet je, laat maar; je zult het straks wel snappen. Denk ik. Hóóp ik. Hou je solide slang dus maar stevig vast, want daar gaan we!

    

Game: Metal Gear (MSX, NES, 1987)

Tijd: 1995

Metal Gear

Ja, de állereerste game in de gehele serie... speelt zich precies in het midden van de gehele tijdlijn af. LOL. Bedankt, Kojima. Handig.

Na de gebeurtenissen van Ground Zeroes en The Phantom Pain, heeft Zero (de leider van The Patriots/Cipher, en dus in feite degene die de Verenigde Staten écht bestuurt) het niet makkelijk: niet alleen zijn al zijn pogingen om Big Boss weer aan zijn organisatie toe te voegen mislukt, maar hij wordt nu ook geconfronteerd met ouderdom, z’n achteruit hollende gezondheid én z’n wantrouwen jegens de mensen om hem heen. Wetende dat hij stervende is, zoekt hij naar een geschikt iemand om hem (en het leiderschap over The Patriots) op te volgen, maar na het verraad van zowel Big Boss als Skull Face vertrouwt hij niemand meer.

Hij raakt in contact met Dr. Strangelove (de vrouw die de kunstmatige intelligentie van Peace Walker heeft gemaakt, en rond deze tijd niet meer voor Big Boss werkt) en geeft haar de opdracht een ultiem netwerk van kunstmatige intelligenties te maken. Dit netwerk (bestaande uit vier kernen en één hoofdkern die alles overziet) bevat al Zero z’n idealen en kennis, en heeft toegang tot al zijn middelen. Zero geeft het z’n zegen als zijnde zijn echte opvolger, waarmee dit kunstmatige netwerk in één klap de nieuwe versie van The Patriots wordt.

MG 1987

Ondertussen besluit Big Boss (na zijn ongelukkige avonturen met FOXHOUND, Militaires Sans Frontières én Diamond Dogs) dat de enige manier waarop hij effectief zijn plannen kan uitvoeren én The Patriots te slim af kan zijn, is door zich juist níet meer af te zonderen van de Amerikaanse regering maar er juist weer deel van uit te maken. Terwijl hij dus blijft werken aan zijn droom (de oprichting van de militaire natie Outer Heaven, volgens hem de visie van zijn mentor The Boss) besluit hij weer terug te keren bij z’n oude black ops-eenheid FOXHOUND. Iedereen (lees: de Amerikaanse regering en het gepeupel) verwelkomt deze legendarische oorlogheld terug en hij krijgt meteen weer de positie van FOXHOUND-commandant toegewezen. Saillant detail: naast veteranen als Revolver Ocelot (één van de oprichters van The Patriots) en Gray Fox, is één van de leden van deze versie van de FOXHOUND-eenheid niemand minder dan het “groentje” Solid Snake. Juist: één van de drie succesvolle klonen van het Les Enfants Terribles-project, en ja, één van de “zonen” van leider Big Boss. (Maar uiteraard weet Solid Snake dat op dit moment nog niet, dus sssssshhhhhhht.)

Niet lang daarna, in 1995 om precies te zijn, komen er berichten binnen dat er ergens in Zuid-Afrika een gigantisch fort gebouwd is genaamd Outer Heaven, en dat de troepen ervan in het bezit zijn van een nieuw massavernietigingswapen. (Jullie mogen drie keer raden hoe dat ding heet.) De Verenigde Staten (lees: The Patriots) besluit FOXHOUND de opdracht te geven uit te zoeken wat daar nou echt gaande is en om dit wapen te vernietigen. Big Boss, stiekem dus de leider van zowel FOXHOUND als Outer Heaven, geeft Gray Fox de opdracht om dit in z’n eentje te klaren, maar Gray Fox wordt al snel door de Outer Heaven-troepen gevangen genomen. Vervolgens geeft Big Boss dezelfde opdracht aan Solid Snake (jawel, dames en heren, hij mag eindelijk meedoen) die zonder gear in de jungle van Zuid-Afrika wordt gedropt.

SS 1987

Ondanks z’n gebrek aan ervaring, blijkt Snake echter een stuk capabeler te zijn dan zijn kameraad, want niet alleen weet hij de elite huurlingen van Outer Heaven uit te schakelen (waarvan boemerangexpert Dirty Duck zonder twijfel de beste naam heeft) maar hij weet ook alle wetenschappers én Gray Fox te redden. Fox vertelt Snake wat er aan de hand is: dat Outer Heaven bijna klaar is met het ontwikkelen van hun massavernietigingswapen, wat een wandelende, all purpose tank is die bijna overal te wereld en in elke gevechtssituatie ingezet kan worden, én kernkoppen kan afschieten. (Oké, voor ons is dit ondertussen allang oud nieuws, maar toen deze game net uitkwam was dit de nieuwste, heetste shit, oké?) De naam van dit wapen? TX-55 Metal Gear.

Snake stuit op de Metal Gear en weet dankzij de info van de wetenschappers de zwakke plekken van de mecha te vinden en te vernietigen. De vernietiging van de TX-55 zet echter het zelfvernietigingsproces van heel Outer Heaven in gang, waardoor Snake als een malle tracht te ontsnappen. Het is op dat moment dat hij gestopt wordt door de ware leider van Outer Heaven: niemand minder dan de leider van z’n eigen FOXHOUND-eenheid, Big Boss. Big Boss legt Snake uit dat hij hem enkel op de missie gestuurd heeft om de wereld (lees: The Patriots) in de maling te nemen omtrent z’n ware intenties. Oh, en hij had nooit verwacht dat dit groentje zo goed zou blijken te zijn; net als met Gray Fox, had Big Boss verwacht dat rookie Snake gevangen genomen zou worden, wat tijd zou winnen voor de completering van Metal Gear. Het succes van Snake heeft het plan van Big Boss echter helemaal verpletterd (die arme man heeft echt núl mazzel) en de bittere, doorgedraaide Big Boss besluit het daarom op te nemen tegen zijn jongere kloon, in een poging om samen ten onder te gaan in het instortende Outer Heaven.

Wellicht dankzij zijn legendarische genen weet de jongere Snake echter korte metten te maken met zijn voormalige commandant, en terwijl Outer Heaven achter hem ontploft, weet Snake ternauwernood aan de dood te ontsnappen. Succesvol in zijn missie, keert de nu allesbehalve groene Snake terug naar de Verenigde Staten, terwijl de NAVO de restanten van Outer Heaven volledig platgooit. En met Big Boss vermoedelijk dood, neemt veteraan Roy Campbell de leiding over van de FOXHOUND-eenheid. Maar ui-ter-aard heeft Big Boss de (zoveelste) vernietiging van zijn droom overleefd, en hij besluit onder te duiken tot de tijd rijp is voor Outer Heaven 2.0 en de voortzetting van zijn oorlog tegen The Patriots. Ondertussen besluit Snake, ondanks het succes van de missie, weg te gaan bij FOXHOUND en vervroegd met pensioen te gaan, gedesillusioneerd door het feit dat hij zich verraden voelt door zijn idool en mentor. (Klinkt dat bekend?)


[Sorry, wat!?]

Oké, hier de Metal Gear for Idiots-versie: een bejaarde Zero verandert The Patriots (de schaduworganisatie die feitelijk de wereld beheerst) in een Skynet-achtig netwerk. Big Boss doet alsof ie terugkeert bij FOXHOUND, maar bouwt ondertussen stiekem Outer Heaven én een Metal Gear, om z’n oorlog tegen The Patriots voort te zetten. Vervolgens stuurt hij Solid Snake op Outer Heaven af, om The Patriots het idee te geven dat ie stiekem aan hun kant staat, maar Solid Snake blijkt een keihaarde baas (ha) te zijn en schakelt Metal Gear, Outer Heaven én Big Boss uit. De wereld verneemt dat Big Boss dood is en Solid Snake wordt gezien als de nieuwe oppersoldaat.

   

Game: Metal Gear 2: Solid Snake (MSX2, 1990)

Tijd: 1999

Metal Gear 2

No rest for the wicked, echter, want Snake wordt weer in actie geroepen door Campbell en zijn voormalig eenheid FOXHOUND. Zijn missie deze keer is het infiltreren van een militaire vesting in het (fictieve) land Zanzibar Land in Midden-Azië, waar een waardevolle wetenschapper gevangen wordt gehouden die de (zeer lucratieve) oplossing heeft voor het wereldwijde olieprobleem. Snake wil de opdracht in eerste instantie niet aannemen, tot hij hoort dat het uiterst gemilitariseerde Zanzibar Land daar blijkbaar ook een nieuwe Metal Gear huisvest. Getergd door posttraumatische stress als gevolg van zijn confrontatie met Big Boss in Outer Heaven, besluit Snake de missie te aanvaarden, hopend dat het z’n geest tot rust zal kunnen brengen.

Met behulp van wat bondgenoten die hij tijdens zijn missie ontmoet, weet Snake Zanzibar Land succesvol te infiltreren, waar hij Dr. Madnar tegenkomt, de maker van de TX-55 Metal Gear (de vorige, dus). Madnar vertelt Snake dat Big Boss het loodje zeker niet gelegd heeft, gezien hij de ware leider van Zanzibar Land is en Madnar gedwongen heeft om een nieuwe Metal Gear te maken met nog meer vuurkracht dan de TX-55: Metal Gear D. (“He loves the D” grapjes in 5, 4, 3...) Niet lang daarna stuit onze held op de wandelende tank, die door niemand anders bestuurt wordt dan... Snake z’n voormalige FOXHOUND-kameraad Gray Fox. Fox blijkt namelijk al jarenlang de meest trouwe bondgenoot te zijn van Big Boss, wat een grote verrassing is voor Solid Snake (maar niet voor de mensen die mijn samenvatting van de Big Boss-saga hebben gelezen).

MGS D

Na een intens gevecht, waarbij Snake gebruik weet te maken van de combinatie “frag grenades” en “de zwakke plekken van Metal Gear D”, volgt een persoonlijker gevecht, waarbij Gray Fox en Snake het tegen elkaar opnemen met enkel hun vuisten. Er is geen greintje haat tussen de twee voormalige vrienden te vinden; slechts een wederzijds respect, alvorens Snake zijn meer ervaren tegenstander volledig de grond in ramt. Bebloed en verslagen vertelt Fox aan Snake waarom hij überhaupt zoveel respect heeft voor Big Boss: niet omdat ie per se in zijn z’n idealen gelooft, maar omdat hij zich enkel levend kan voelen op het slagveld; Big Boss voorzag hem daarvan. Snake laat de stervende Gray Fox achter op het slagveld waar ze zojuist samen hebben gestreden, op zoek naar Big Boss.

Met de formule van olievervanger OILIX in z’n zak (de wetenschapper die ‘t bedacht heeft bleek helaas al een tijdje dood te zijn) confronteert Snake voor de tweede keer zijn voormalige mentor en commandant Big Boss. Snake vertelt hem hoe hij op dit moment gewacht heeft; op de kans om zijn nachtmerries voorgoed te beëindigen. Maar Big Boss antwoordt dat de nachtmerries nooit zullen weggaan voor mensen zoals zij; dat ze hun ware aard enkel kunnen vinden in de hitte van de strijd en dat hij slechts een plek wil creëren waar die strijd altijd mogelijk is. Verward door deze filosofische speech én in het nadeel omdat ie geen ammunitie meer heeft, besluit Snake de situatie maar te McGyveren en een vlammenwerpertje te maken met behulp van een aansteker en een bus haarlak. Wat zowel fucking hilarisch als extreem badass is. 

MG BB vs SS

Snake zet Big Boss in vuur en vlam (legendarische soldaat, m’n reet) en vlucht uit Zanzibar Land met de OILIX-formule, die hij kort daarna aan Campbell overhandigt. Campbell bedankt Snake en biedt hem weer een officiele positie binnen FOXHOUND aan, maar Snake weigert het aanbod aangezien hij zijn nachtmerries eindelijk een plekje heeft weten te geven. Onze held vertrekt naar Alaska, om in alle rust oud te worden. Wat niet eens zo’n heel gek scenario is, want die sleehonden die ze daar hebben zijn geweldig. (Ik heb een ding voor Husky-honden, laat me.)

Maar we zijn er nog niet! Jullie waren The Patriots toch niet vergeten, hè? Je weet wel, het hypergeavanceerde computernetwerk dat Zero gebruikt om de wereld te beheersen? Nou, na Snake z’n overwinning in Zanzibar Land weten ze het lichaam van Big Boss te vinden, vol te pompen met nanomachines (microscopische apparaatjes die rondzwemmen in je bloedvaten; onthoud deze dingen) en kunstmatig in leven te houden door middel van invriestechnologie. Tja, ondanks de oorlogen die Zero en Big Boss tegen elkaar hebben gevochten, heeft de bejaarde dictator nog altijd een zwak voor zijn favoriete supersoldaat-annex-messias. Het gaat zelfs zo ver dat hij de hoofdkern van The Patriots op symbolische wijze vergrendelt met de biologische data van Big Boss (lees: wie toegang wil tot het alomvattende netwerk van The Patriots heeft het lichaam van Big Boss nodig) want redenen.

big boss vs zero

Oh, maar het wordt beter, lezertjes. Na het “definitieve” vertek van Solid Snake, besluit ook Campbell de FOXHOUND-eenheid te verlaten. The Patriots (lees: het AI-netwerk) besluiten daarop de andere zoon van Big Boss, genaamd Liquid Snake, het nieuwe hoofd te maken van FOXHOUND. Ook manipuleren ze de verkiezingen dusdanig dat George Sears de nieuwe president wordt van de Verenigde Staten. Wie Sears is? Nou, later zal hij voornamelijk bekend komen te staan als Solidus Snake; de derde, perfecte kloon van Big Boss. Als je hoofd nu in duizend stukjes gespat is en je jezelf afvraagt waarom een hyperintelligent netwerk de klonen van Big Boss zulke hoge posities zou aanmeten: vergeet niet dat dit netwerk gebaseerd is op Zero, de man die (naast heerschappij over de Aarde) eigenlijk alleen nog maar herenigd wilde worden met Big Boss. N’awww.

Kunnen we nu dan eindelijk verdergaan met één van de meest invloedrijke games allertijden? Bijna. We zijn nog één persoon vergeten: Revolver Ocelot. Ocelot is altijd deel van The Patriots geweest als zijnde de rechterhand van zowel Zero als (voornamelijk) Big Boss. Het “overlijden” van Big Boss maakt hem extreem verdrietig, maar als trouwe volgeling besluit hij om de visie van Big Boss alsnog waar te maken. Toen hij echter zag dat Zero besloot om The Patriots te veranderen in een veredelde serverruimte, begon Ocelot al twijfels te krijgen over z’n deelname aan de schaduworganisatie; toen hij zag dat Zero het lichaam van Big Boss ook nog eens in leven hield als zijnde kasplantje-annex-sleutel, was de maat helemaal vol voor de Russische scherpschutter. Het liefst wil hij dus The Patriots (of wat daar nog van over is) verlaten, maar hij besluit uiteindelijk toch nog (als dubbelspion) in dienst te blijven van Zero en z’n computers. Want informatie is ammunitie, niet waar?

[Sorry, wat!?]

Oké, hier de Metal Gear for Idiots-versie: Solid Snake moet terugkeren om wéér een nieuwe Metal Gear uit te schakelen en komt erachter dat Gray Fox samenwerkt met Big Boss, die dus nog niet dood is. Snake schakelt alles en iedereen uit en wint, maar besluit vervolgens om kluizenaar te worden, want trauma’s enzo. The Patriots (Zero + Skynet) vinden vervolgens het verslagen lichaam van Big Boss, wekken het (half) tot leven en gebruiken het als symbolische sleutel voor het hele netwerk. Ondertussen maken ze van Liquid Snake het nieuwe hoofd van FOXHOUND, en van Solidus Snake de president van de Verenigde Staten. Revolver Ocelot, werkzaam voor The Patriots, begint alles zat te worden, maar blijft werken voor de organisatie in de hoop wellicht het één en andere te kunnen manipuleren.

   

Game: Metal Gear Solid (PSX, 1998)

Tijd: 2005

MGS

Je weet toch hoe black ops-eenheden continu rogue gaan in de wereld van Metal Gear? Ja, nou, het is wéér gebeurd. Een terroristengroep genaamd The Sons of Big Boss heeft namelijk Shadow Moses Island (een militaire basis in Alaska) overgenomen. Deze groepering bestaat uit het Genome Soldiers-leger (soldaten met wiens genen gekloot is om ze meer op die van Big Boss te laten lijken) en... FOXHOUND, deze keer onder leiding van Liquid Snake. Deze versie van FOXHOUND is de meest memorabele, onder andere vanwege personages als de onvergeetlijke, psychokinetische Psycho Mantis en Revolver Ocelot.

The Sons of Big Boss claimen een nieuwe Metal Gear te bezitten (oh, of-fucking-course) en ze dreigen een nuke te lanceren tenzij ze van de Amerikaanse overheid het lichaam van Big Boss overhandigd krijgen. Want wat blijkt nou, de cellen van de Genome Soldiers blijken niet helemaal superstabiel te zijn na al dat gemanipuleer, en ze hopen dat ‘t DNA van Big Boss de sleutel is om zichzelf te helen. Ook willen ze uiteindelijk de droom van hun idool Big Boss te vervullen door een nieuw Outer Heaven te creëren. Wat overigens ook meteen verklaart waarom Ocelot met Liquid en co. meedoet; die man is immers overal te vinden waar Big Boss genoemd wordt.

MGS 1998

Roy Campbell, de voormalige leider van FOXHOUND, besluit door deze dreiging z’n pensioen even te laten voor wat het is. Hij neemt contact op met Solid Snake, in de hoop dat hij hem kan overtuigen om ook weer terug het veld in te gaan. Snake stemt uiteindelijk toe en accepteert de missie: Shadow Moses infiltreren, enkele belangrijke mensen redden én de Metal Gear uitschakelen. Hij slaagt erin op het eiland te komen en de vesting binnen te dringen, en vindt uiteindelijk de mensen die hij moet bevrijden. Zij vertellen hem alles over het nieuwe massavernietigingswapen: Metal Gear REX. (Vertrouw overigens niemand die beweert dat andere Metal Gears toffer zijn, want REX is de beste. Feit.) Niet alleen ziet deze Metal Gear d’r uit als een soort RoboCop-achtige Tyrannosaurus, maar hij bevat ook een magnetische railgun die op ontraceerbare wijze kernkoppen kan afschieten. Shit is kéihard.

Geschokt dat hij nu voor de derde keer een Metal Gear moet vernietigen, probeert Solid Snake de gevangenen te bevrijden. Stuk voor stuk bezwijken ze echter vanuit het niets aan een mysterieuze hartaanval. Snake snapt er allemaal geen ene reet van, wat niet verholpen wordt door het feit dat hij daarna een mysterieuze ninja tegenkomt die ook nog eens een fucking cyborg blijkt te zijn. Deze half-mechanische ninja blijkt niemand minder te zijn dan een weer tot leven gewekte Gray Fox; de man die door Snake verslagen was in Zanzibar Land. Gray Fox verdwijnt na een “vriendschappelijk gevecht” - al is het Snake niet duidelijk aan wiens kant de ninja nou eigenlijk staat - en Snake komt in contact met Hal Emmerich, beter bekend als Otacon. (En ja, dat is de zoon van Huey Emmerich, de maker van Peace Walker.) Otacon en Snake krijgen al vrij snel een bromance nadat Otacon toegeeft spijt te hebben dat hij REX heeft gemaakt.

REX

Snake confronteert de leden van FOXHOUND en verslaat ze uiteindelijk allemaal. Inclusief Revolver Ocelot, al werd Snake daarbij geholpen door Gray Fox, die met z’n ninja skills de rechterhand van Ocelot afhakte alsof het boter was. Ouch. Uiteindelijk staat alleen Liquid Snake onze held nog in de weg, en ja hoor: hij wacht Solid Snake op in z’n spiksplinternieuwe Metal Gear REX. Solid Snake wordt bijna door de mecha vernietigd, maar Gray Fox springt wederom tussenbeide om z’n voormalige strijdmakker te helpen. Hij schakelt met z’n zwaard één van de verdedigingssystemen uit van de wandelende tank, maar wordt prompt daarna overmeesterd door Liquid z’n nieuwe speeltje. Gray Fox zegt op emotionele wijze vaarwel tegen Snake en wordt vervolgens geplet onder de poot van REX.

In een Super Saiyan-achtige razernij haalt Snake de Metal Gear neer met een paar goed geplaatste Stinger-raketten. Liquid stapt uit het wrak en vertelt onze held de schokkende waarheid: dat ze broers zijn; de genetisch gemanipuleerde producten van het Big Boss-kloonprogramma Les Enfants Terribles. Liquid gaat een stap verder en vertelt zijn “broer” ook dat hij met REX een door oorlog verscheurde wereld wil creëren waar “mensen zoals zij” altijd een plek kunnen hebben als de krijgers die ze zijn (zijn manier om de visie van Big Boss tot uiting te brengen). Vervolgens komt de echte aap uit de mouw: Liquid gelooft dat hij alle inferieure genen van Big Boss heeft gekregen en dat Solid alle superieure genen bezit (wat overigens niet waar is). Eén van de redenen dat hij Solid Snake dus wil vernietigen én een nieuwe Outer Heaven wil creëren, is om te bewijzen dat hij z’n genen kan ontstijgen en de beste Snake kan worden die ooit geleefd heeft.

SS vs LS

De twee Snakes vechten het vervolgens op homo-erotische doch uiterst stoere wijze uit bovenop het wrak van de Metal Gear REX. Zonder shirts, want testosteron. Solid Snake wint natuurlijk, want niemand fuckt met de bandana. Hij grijpt een jeep en probeert eindelijk de Shadow Moses-nachtmerrie achter zich te laten, maar ziet dat Liquid Snake nog stééds leeft en hem nu achtervolgt. De twee jeeps botsen op elkaar, en Solid Snake wordt wakker terwijl hij ziet hoe Liquid op hem afloopt met een gun. Het einde van Solid Snake lijkt nabij... totdat Liquid het óók opeens vanuit het niets begeeft en in elkaar stort. Snake ontdekt wat er gaande is: vlak voor de missie werd hij zonder het te weten door ene Naomi Hunter geïnjecteerd met een speciaal virus genaamd FoxDIE. Dit virus is door middel van nanotechnologie geprogrammeerd om specifieke mensen uit te schakelen; iedereen die Snake probeerde te redden maar bezweek aan een “hartaanval” was dus door dit virus te grazen genomen.

Snake is in feite door het Amerikaanse leger veranderd in een biologisch wapen. Het was nooit de bedoeling dat hij z’n missie tot een goed einde zou brengen, maar enkel dat hij de boel zou infecteren zodat het leger daarna op hun dode gemakje de Metal Gear REX buit kon maken. Walgend vervloekt Snake de mensen die hem verraden hebben, en samen met Otacon verlaat hij het eiland om later Philanthropy op te richten (een tweemansoperatie die zich puur richt op het vernietigen van Metal Gear-achtige dreigingen). De vraag is nu wanneer ‘t FoxDIE-virus in zijn eigen lichaam hém te pakken zal nemen, maar daar heeft hij helaas nog geen antwoord op. Alles lijkt nu voorbij... totdat Ocelot, die alles overleefd heeft (minus rechterhand) een belletje geeft aan zijn “ware” opdrachtgever: de nu voormalige president van de VS, George Sears, a.k.a. Solidus Snake. Zijn boodschap? Dat hij de blauwdrukken van Metal Gear REX heeft weten te bemachtigen. Dun-dun-duuuuuun.

[Sorry, wat!?]

Oké, hier de Metal Gear for Idiots-versie: Er is wéér een nieuwe Metal Gear ontwikkeld, die deze keer gejat is door Liquid Snake, die boos is op de wereld omdat hij zichzelf ziet als de inferieure kloon van Big Boss. Solid Snake wordt op hem afgestuurd, vernietigt de nieuwe Metal Gear en neemt het op tegen Liquid. Door dit gevecht komt Snake erachter dat hij en Liquid eigenlijk klonen zijn van Big Boss én dat hij een speciaal virus met zich meedraagt dat hem ooit zal doden. Dit virus doodt Liquid. Samen met z’n nieuwe BFF Otacon besluit Snake om de rest van z’n waarschijnlijk korte leven te wijden aan het bevechten van Metal Gears en Big Boss-achtige dreigingen zoals Liquid. Ondertussen heeft Revolver Ocelot (die als dubbelagent deed alsof ie bij Liquid hoorde) de blauwdrukken van die nieuwe Metal Gear gejat, die hij vervolgens naar z’n “ware” werknemer stuurt: Solidus Snake, de derde kloon van Big Boss.

   

Game: Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty (PS2, 2001)

Tijd: 2007 en 2009

MGS Sons of Liberty

Oh, man. Deze is fucked up. Daar gaan we.

Solid Snake krijgt te horen dat het Amerikaanse leger een nieuwe, amfibische Metal Gear aan het maken is: Metal Gear RAY. (Nou, dan weten we ook meteen wat er met die blauwdrukken van REX is gebeurd.) Snake besluit het tankschip te infiltreren waar de mariniers het wapen vermoedelijk hebben opgeslagen, in de hoop foto’s van RAY te maken en het nieuws wereldwijd te verspreiden. Op het moment dat hij de draakachtige mecha (we kunnen ondertussen echt allang niet meer praten over tanks) vindt, ziet hij dat Revolver Ocelot ook aanwezig is, inclusief... een nieuwe rechterhand? Ocelot lijkt samen te werken met de mariniers, maar begint zich plotseling extreem raar te gedragen wanneer hij Snake ziet. Wat blijkt: hij heeft de arm van het lijk van Liquid Snake verwijderd en die aan z’n eigen stomp laten vastzetten, en de geest van Liquid kan de persoonlijkheid van Ocelot via de hand overnemen. (... Kijk mij niet zo raar aan; ik heb het niet bedacht.) Ocelot kaapt de gloednieuwe RAY, vernietigt het tankschip en iedereen aan boord, en ontsnapt, een gigantische olievlek in de zee achterlatend. De wereld geeft de vermoedelijk gestorven Solid Snake de schuld van het incident, en de overheid bouwt een groot platform in de zee genaamd Big Shell, om te helpen met de opruiming van de olievlek. 

Twee jaar later wordt Raiden, het nieuwste lid van de FOXHOUND-eenheid, door Roy Campbell ingeschakeld om Big Shell te infiltreren. Een terroristische groep genaamd The Sons of Liberty heeft het olieplatform namelijk overgenomen, inclusief gijzelaars (waarvan de nieuwe president van de VS, Johnson, er één van is). De groepering bestaat uit een grote bende Russische huurlingen, de uiterst bekwame (en ironische) antiterreur-eenheid Dead Cell én hun leider... Solid Snake. Raiden komt in contact met de bizarre leden van Dead Cell (waaronder een bommenexpert op rolschaatsen en een biseksuele vampier) maar overleeft met behulp van de mysterieuze marinier Iroquis Pliskin. Pliskin onthult de échte Solid Snake te zijn en helpt Raiden met het vinden van de gegijzelde president. Een opgeluchte maar nog zichtbaar zeer bange Johnson vertelt Raiden hoe de vork in de steel zit: Big Shell, het olieplatform waar ze zich op bevinden, is eigenlijk een reusachtige Metal Gear: Arsenal Gear.

Big Shell

De volgende openbaring blijkt echter nog veel schokkender te zijn; Johnson vertelt Raiden dat democratie niet bestaat en dat hij het niet eens voor het zeggen heeft, aangezien Amerika in feite geregeerd wordt door een mysterieuze organisatie genaamd The Patriots (ken je hen nog?), die hem hebben aangewezen als president. Ook vertelt hij dat één van de AI-netwerken van The Patriots, een gigantische computer genaamd GW, aanwezig is ergens op Arsenal Gear. Johnson eindigt deze gigantische golf met expositie door vervolgens te delen dat de echte leider van The Sons of Liberty niet Solid Snake is, maar de vorige president van de VS: George Sears. Inderdaad: Solidus Snake; de derde kloon van Big Boss. Solidus werd door The Patriots uit het Witte Huis verwijderd toen ze erachter kwamen dat hij iets te maken had met het incident op Shadow Moses, waarop Solidus besloot om samen met Dead Cell wraak te nemen in een poging de controle van The Patriots te dwarsbomen.

Johnson is nog maar net klaar met het versplinteren van Raiden z’n arme brein aan de hand van al deze samenzweringswaarheden, of hij wordt op sadistische wijze vermoord door Revolver Ocelot. Een verwarde maar woeste Raiden, die nog maar net kan omgaan met de waarheid dat hij dus eigenlijk ook maar slechts een pion is van The Patriots (aangezien ze ook het leger beheersen) besluit om een manier te vinden om zowel Solidus als Dead Cell als Arsenal Gear als The Patriots uit te schakelen. Eén van de gijzelaars blijkt het zusje van Otacon te zijn en voorziet Raiden van een speciaal virus dat hopelijk GW kan uitschakelen. Raiden infiltreert die diepste niveaus van Arsenal Gear, uploadt het virus, en schakelt uiteindelijk ook één voor één de leden van Dead Cell uit. Het culmineert in een gigantisch spektakel wanneer Raiden een groep van 25 (!) massaal geproduceerde Metal Gear RAY’s moet uitschakelen.

dead cell

Vervolgens verschijnt Ocelot weer ten tonele, die toegeeft (weer) dubbelagentje te hebben gespeeld: hij werkte namelijk niet zozeer voor Solidus (zoals het einde van de vorige game deed vermoeden) maar stiekem juist voor The Patriots! Hij vertelt hoe alles wat zich heeft afgespeeld allemaal in scène is gezet door The Patriots; hun echte plan was namelijk om te kijken of ze een willekeurige soldaat als Raiden konden veranderen in een legendarisch iemand als Solid Snake, simpelweg door de gebeurtenissen van Shadow Moses na te bootsen. Ja, alles wat zich op Big Shell heeft afgespeeld (van de gevechten tegen een bizarre, supernatuurlijke eenheid dat geleid wordt door een kloon van Big Boss, tot de confrontatie met nóg een cybernetische ninja) was slechts onderdeel van S3: ‘Solid Snake Simulation’. Op dat moment wordt Ocelot echter weer overgenomen door Liquid Snake (ik vraag me echt af hoe Ocelot masturbeert, met zo’n hand), die aankondigt The Patriots juist te willen vernietigen door middel van Ocelot z’n lichaam én de eerdere, gestolen RAY.

Het eerder geüploadde virus begint Patriots-kern GW nu aan te tasten, wat niet alleen voor een paar van de meest memorabele mindfucks in gaming zorgt, maar ook voor het feit dat heel Arsenal Gear ‘m begint te flippen; het hele platform begint te varen, tot het uiteindelijk de haven van New York bereikt en zich volledig in Manhattan boort. Het is hier dat Raiden eindelijk face-to-face komt te staan met Solidus, de man die hij in eerste instantie moest uitschakelen maar uiteindelijk een doel mee blijkt te delen: de vernietiging van de The Patriots. Een strijdklare Solidus vertelt Raiden dat hij van plan is The Patriots zélf uit te schakelen en vervolgens een natie te creëren genaamd ‘Sons of Liberty’, maar plotseling wordt Raiden gecontacteerd door één van de AI’s van The Patriots. De kunstmatige intelligentie vertelt hem hoe Ocelot ernaast zat; de gebeurtenissen op Arsenal Gear waren inderdaad een simulatie, maar die S3 staat voornamelijk voor ‘Selection for Social Sanity’. Met deze programma proberen The Patriots namelijk de informatie die mensen krijgen toegediend (bijvoorbeeld via de media) te manipuleren om nieuwe contexten te creëren en zo de publieke opinie te stroomlijnen jegens hun wil.

Patriots

Alles wat Raiden dus heeft meegemaakt, was dus niet alleen door de Patriots in scène gezet om te kijken of hij tot een tweede Solid Snake gevormd kon worden, maar voornamelijk juist om te kijken of hij kon geloven wat zij wilden dat hij zou geloven. De mentaal gebroken Raiden wil op dat moment weglopen, maar de AI van The Patriots dwingt hem te vechten met hun voormalige pion Solidus. (Als Raiden namelijk faalt, dan vermoorden ze heel veel mensen, inclusief zijn vriendin Rose.) Raiden neemt het op tegen Solidus en doodt hem, en vraagt zich af op verslagen wijze af of hij nou gewonnen of verloren heeft. Op dat moment verschijnt Solid Snake weer in het plaatje om Raiden een hart onder de riem te steken. Want ja, The Patriots bestaan nog en hun dienaar Ocelot is ervandoor met RAY, maar Snake is er wel in geslaagd om een zender op RAY te plaatsen voordat Ocelot er mee verdween.

Snake belooft Raiden dat hij samen met Otacon op zoek zal gaan naar Ocelot en RAY, om zo hopelijk ook de kern van The Patriots te kunnen vinden en uit te schakelen. Raiden, getraumatiseerd door het feit dat zijn hele leven tot dat punt eigenlijk beslist werd door een groep computers dat meer geld heeft dan Oprah, Apple en Bill Gates bij elkaar, gaat terug naar huis om uit te rusten in de armen van zijn vriendin Rose.

[Sorry, wat!?]

Oké, hier de Metal Gear for Idiots-versie: Revolver Ocelot jat de nieuwste Metal Gear, de amfibische Metal Gear RAY, en Solid Snake krijgt daar vervolgens de schuld van. Twee jaar later wordt groentje Raiden eropuit gestuurd om een terroristische groep uit te schakelen op een olieplatform, waar hij zoveel ‘Illuminati Confirmed’ shit te horen krijgt dat ie bijna in een existentiële crisis terecht komt. Zo komt hij erachter dat de voormalige president van de VS (Solidus Snake) de leider is van de terroristen, dat Amerika geregeerd wordt door een zelfbewust netwerk van computerintelligenties genaamd The Patriots, en dat hijzelf door The Patriots op deze “vermoord Solidus” missie gestuurd is om als proefkonijn te dienen voor een massaal project om de stroom van informatie te manipuleren (en zo een nog strakkere grip te krijgen op de bevolking).

Met behulp van Solid Snake slaagt Raiden erin het avontuur te overleven, de terroristische groepering uit te schakelen en één van de intelligenties van The Patriots (GW) te infecteren met een virus, maar alsnog blijft Raiden als een gebroken man achter door het besef dat zijn hele leven gemanipuleerd is door The Patriots. Snake belooft Raiden dat ie wraak zal nemen op The Patriots door de ontsnapte Ocelot te vinden (die dus niet voor Solidus werkte maar dienaar van The Patriots bleek te zijn) en daarmee hopelijk ook The Patriots zelf.

    

Game: Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots (PS3, 2008)

Tijd: 2014

MGS Guns of the Patriots

Het allerlaatste deel in de serie. Nog eventjes, jongens en meisjes.

De wereld is drastisch veranderd in de vijf jaar na het Big Shell-incident. Nanomachines (microscopische technologie waar soldaten al sinds de gebeurtenissen van de eerste Metal Gear Solid mee worden ingespoten om ze sterker te maken) zijn zo’n normaal onderdeel geworden van legers, dat oorlog zo goed als wereldwijd volledig geprivatiseerd is geworden. Oorlogen worden dus niet meer uitgevochten door landen, maar door zogenaamde PMC’s (externe militaire bedrijven die hun soldaten allemaal injecteren met nanomachines). De meeste van deze PMC’s worden echter door één moederbedrijf gerund en de leider van dit gigantische bedrijf is niemand minder dan Revolver Ocelot. Als marktleider van de gehele oorlogsindustrie is hij dus in feite in vijf jaar de meest invloedrijke man ter wereld geworden. Dit maakt The Patriots bang, gezien zij voorheen de meest invloedrijke macht op de aardbol vormden. “Maar werkt Ocelot niet voor The Patriots?”, hoor ik je nu denken. Ja, dat dééd hij. Totdat de arm van Liquid Snake Ocelot volledig begon over te nemen en een nieuw persoon vormde: Liquid Ocelot. Deze nieuwe Ocelot bezit de haat jegens The Patriots van Liquid Snake én de kennis over The Patriots van Revolver Ocelot. Liquid Ocelot z’n missie? Om The Patriots voorgoed uit te schakelen, hun centrale netwerk over te nemen en daarmee volledige dominantie te krijgen over de aardkloot.

Solid Snake is ondertussen nog altijd op zoek naar Ocelot, denkende dat ie nog voor The Patriots werkt. Ook is Snake erachter gekomen dat hij veel te snel oud wordt als gevolg van de manier waarop hij gekloond is, maar dat weerhoudt hem niet van zijn queeste om Ocelot en The Patriots te vernietigen. Op een dag wordt hij gecontacteerd door z’n voormalige kolonel, Roy Campbell. Campbell vertelt Snake dat Ocelot in het Midden-Oosten gespot is, en Snake vliegt er meteen naartoe, niet wetende dat Campbell die informatie van The Patriots heeft gekregen. Met andere woorden: Snake wordt dus (zonder het te weten) door The Patriots gebruikt om hun voormalig slaafje Ocelot te vermoorden, terwijl Snake zelf Ocelot wil grijpen in de hoop The Patriots te kunnen vinden. Shit. Is. Verwarrend.

Liquid Ocelot

Snake laat zichzelf injecteren met de nieuwste nanomachines (om fysiek compatibel te worden met de nieuwste generatie vuurwapens) en vindt Ocelot, maar faalt in zijn poging hem uit te schakelen. Hij weet echter wel Naomi Hunterte redden (de vrouw die hem twee games geleden met FoxDIE injecteerde). Zij geef hem nog meer slecht nieuws: niet alleen heeft Snake door z’n versnelde ouderdom waarschijnlijk nog maar minder dan een jaar te leven, maar het FoxDIE-virus dat nog altijd in hem zit is gemuteerd. Het virus was gemaakt om specifieke mensen te vermoorden, maar door deze mutatie zal het virus op zeer korte termijn élk mens doodmaken waarmee het in contact komt. In feite is Snake nu dus de gevaarlijkste tikkende tijdbom in de geschiedenis van de mensheid geworden; het is slechts een kwestie van tijd voordat hij onbewust ultra-ebola op de wereld ontketent. Gelukkig heeft ze ook nieuws waar Snake nog iets aan heeft, en ze vertelt hem wat Ocelot z’n volgende stap zal zijn. Ocelot is op zoek naar het lichaam van Big Boss, aangezien zijn biologische data als sleutel dient voor de beveiliging dat op het centrale netwerk van The Patriots zit. Snake gaat er meteen op uit, hopelijk om Ocelot voor te zijn.

Onderweg komt Snake Raiden weer tegen, die sinds de gebeurtenissen van vijf jaar geleden niet heeft stilgezeten en zichzelf ala Gray Fox heeft laten veranderen in een cybernetische ninja, om een beter wapen te zijn tegen The Patriots. Met behulp van Raiden achterhaalt Snake dat het lichaam van Big Boss zich ergens in Praag bevindt. Eenmaal aangekomen in Praag, komt hij een organisatie tegen die geleid wordt door een bejaarde, blonde vrouw. Deze vrouw blijkt EVA te zijn (de dubbelagente uit Snake Eater die ooit een keer de “snake” van Big Boss bereden heeft) en zij is degene die het lichaam van Big Boss bewaakt, mede om het uit de handen van zowel The Patriots als Ocelot te houden. Ze is blij Snake te zien en vertelt hem dat ze technisch gezien zijn moeder is, gezien zij hem (en z’n twee dode broers) gebaard heeft. Tijd voor een familiereünie is er echter niet, gezien Ocelot onze held heeft weten te traceren en het mooie moment tussen moeder en zoon op lompe wijze onderbreekt.

EVA

Snake en EVA proberen met het lichaam van Big Boss te ontsnappen, maar weten de pure militaire agressie van Ocelot z’n troepen niet af te kunnen schudden. Ocelot bemachtigt het lichaam van Big Boss en geeft onze helden vervolgens een trap na door te zeggen dat hij het lichaam eigenlijk helemaal niet meer nodig heeft; zijn mensen waren er namelijk al in geslaagd om de beveiling van het netwerk van The Patriots te omzeilen door middel van zieke, 1337 hacking skills. Hij laat het het lichaam van Big Boss op een brandstapel gooien, waarna een wanhopige EVA erachteraan springt in een poging het lichaam van haar vroegere minnaar te redden. Snake probeert op zijn beurt z’n moeder te redden (wat hem een nare brandwond aan ‘t gezicht oplevert) maar EVA bezwijkt aan haar verwondingen. Om de vernedering compleet te maken, geeft Ocelot onze held tenslotte een demonstratie van wat hij kan nu hij controle heeft over het netwerk van The Patriots: complete controle over alle nanomachines ter wereld. Met een simpel gebaar activeert hij een signaal waarmee hij de nanomachines van alle legers ter wereld uitschakelt, behalve van die in z’n eigen PMC’s. In één klap heeft Ocelot controle gekregen over de volledige militaire wereld. De nanomachines in Snake z’n lichaam beginnen ook uit te schakelen, wat zoveel pijn veroorzaakt dat hij door z’n knieën zakt en crepeert. Ocelot ontsnapt.

Snake herstelt en komt er dankzij Otacon achter dat Ocelot nog maar één ding nodig heeft om The Patriots voor eens en altijd uit te schakelen en de wereld over te nemen: de railgun van Metal Gear REX en een ontraceerbare kernkop. Met die twee wapens kan Ocelot namelijk een nucleaire aanval lanceren op het centrum van The Patriots. Snake reist meteen af naar Shadow Moses Island, de locatie waar de eerste Metal Gear Solid zich afspeelde. Hij vindt de nog werkzame Metal Gear REX, maar wordt niet lang daarna weer geconfronteerd door Ocelot... die in de Metal Gear RAY verschijnt waarmee hij aan het eind van de vorige game ontsnapte. Wellicht het tofste moment van de hele franchise vindt plaats wanneer Snake en Ocelot het tegen elkaar opnemen in een Metal Gear vs. Metal Gear gevecht. (Ik hoef jullie denk ik niet uit te leggen hoeveel liters ejaculaat de fanboys hebben geproduceerd toen ze te horen kregen dat ze REX mochten besturen. Ondergetekende alleen al was goed voor zo’n twee volle pakken melk.)

Shadow moses

Snake bewijst dat REX de vetste fucking Metal Gear is die ooit gemaakt is en verslaat RAY. Ocelot besluit vervolgens vals te spelen en roept zijn troef op: Outer Haven (niet Heaven dus, maar Haven), een gigantische onderzeeër gebaseerd op Arsenal Gear, die ook nog eens de centrale kern van de AI van The Patriots huisvest. Ocelot gaat aan boord en geeft de opdracht om Shadow Moses te rammen, inclusief Solid Snake. Op dat moment springt Raiden tussenbeide en weet met z’n nietige cybernetische ninjalichaam zowel het momentum van Outer Haven te breken als ons laatste beetje suspension of disbelief. Maar goed, Snake weet dus dankzij z’n platinumblonde vriend te ontsnappen en maakt zich vervolgens meteen klaar om in de tegenaanval te gaan. Hij krijgt van Otacon en co. een vernieuwd computervirus en wordt vervolgens met een soort high-tech, magnetische katapult aan boord van Outer Haven geschoten (nee, echt). Eenmaal aan boord, kruipt Snake door een tunnel vol magnetronstralen, wat hem bijna de das omdoet; nauwelijks levend weet hij de serverruimte van van Outer Haven te bereiken. Oog in oog met de centrale kern van het hele netwerk van The Patriots, besluit Snake het virus te uploaden. Het virus wordt meteen naar alle andere AI’s gestuurd en in no time is het gehele netwerk van The Patriots voor eens en voor altijd uitgeschakeld.

De strijd is bijna over. Er is nog maar één persoon die Snake in de weg staat, en dat is Liquid Ocelot himself. Laaiend dat Snake met de vernietiging van het Patriots-netwerk ook zijn controle over alle legers in de wereld heeft verwoest, neemt Ocelot het nog eenmaal tegen zijn oude rivaal op in een haast poëtisch vuistgevecht dat doet denken aan het gevecht dat Snake ooit met zijn broer bovenop Metal Gear REX had. Na een lang gevecht wat Snake tot meer dan het uiterste duwt, sterft Ocelot uiteindelijk. Ocelot en zijn legers zijn verslagen, en Snake leert dat ook The Patriots voorgoed verdwenen zijn aangezien het AI-netwerk de letterlijke en complete vervanging was van de gehele organisatie. De wereld is eindelijk werkelijk vrij. Eind goed, al goed.

outer haven

... Althans, nog niet helemaal. Er is nog één ding los draadje. Wetend dat hij een virus met zich meedraagt dat de potentie heeft om de mensheid weg te vagen, besluit Snake in z’n eentje naar het graf van Big Boss toe te gaan. Eenmaal op het kerkhof aangekomen haalt hij een pistool uit z’n zak, en met tranen in z’n ogen stopt hij de loop in z’n mond. We zien niet wat er gebeurt; we horen enkel een knal. Als de camera zich weer op het graf van Big Boss focust, zien we dat Snake zichzelf nog niet voor z’n kop geschoten heeft. Hij twijfelde. Maar nog voordat hij een tweede poging kan wagen, ziet hij opeens een man op hem aflopen. Volledig geshockeerd laat hij het pistool vallen. “Big... Boss!?” Tegen alle verwachtingen in zijn vader en zoon weer herenigd, voor de eerste keer sinds Solid Snake op inventieve wijze Big Boss versloeg in Zanzibar Land. Wat blijkt: het lichaam dat in Praag in vlammen was opgegaan, was niet die van Big Boss, maar vans kloon Solidus Snake. En niemand die het verschil kon zien of meten omdat Solidus een perfécte kloon was van de legendarische soldaat. De echte Big Boss leefde jarenlang in een kunstmatige coma, maar de vernietiging van Zero’s Patriots-netwerk heeft hem eindelijk doen ontwaken.

Wetend dat hij niet lang meer heeft grijpt Big Boss de kans om zijn enige levende zoon alles uit te leggen. Hij vertelt Snake over The Boss, over hoe hij samen met Zero en Ocelot The Patriots oprichtte, hoe hij de organisatie verliet om (de vele varianten op) Outer Heaven te stichten, hoe Ocelot helemaal niet overgenomen was door Liquids hand maar slechts deed alsof (om in feite The Patriots in de maling te kunnen nemen) en hoe bijna elke grote speler van dit verhaal geen kwaad bedoelde. Zelfs Zero, de man die verantwoordelijk was voor het netwerk van The Patriots, deed alles ook alleen maar omdat hij oprecht dacht dat hij de wereld daarmee zou helpen én de visie van The Boss ermee zou vervullen. “Pas nu snap ik de ware visie van The Boss en hoe pijnlijk ironisch die is, Snake. Het enige wat The Boss uiteindelijk wilde was... om de wereld simpelweg met rust te laten”, vertelt de geëmotioneerde vader, op een manier waarmee hij duidelijk laat zien dat ook hij eindelijk rust gevonden heeft.

MGS Zero death

Big Boss wijst vervolgens naar de man die hij heeft meegenomen: een extreem bejaarde man in een rolstoel; een kasplantje dat met moeite in leven wordt gehouden. Het is niemand minder dan Zero. Big Boss loopt naar hem toe, draait de zuurstoftank dicht en euthanaseert zijn voormalige vriend, collega en vijand. Het is deels een mercy killing (om het lijden van de bijna hersendode Zero te beëindigen) en deels een symbolisch gebaar waarmee Big Boss de nasleep van alle zondes die hij en Zero ooit in de naam van The Boss hebben begaan, voorgoed beëindigt.

Plotseling zakt Big Boss zelf ook door z’n knieën. Het is het FoxDIE-virus van Snake; het heeft Big Boss te pakken. Snake is bang dat dit betekent dat het virus volledig gemuteerd is en nu iedereen te grazen genomen kan worden, maar Big Boss stelt hem gerust: toen Snake aan het begin van deze missie geïnjecteerd werd met nanomachines om hem “compatibel te maken met de nieuwste wapens” werd hij ook geïnjecteerd met een nieuwe versie van het FoxDIE-virus. Deze versie was gemaakt door The Patriots om de oude, afvallige facties van The Patriots te doden, waaronder dus ook Big Boss. Het goede nieuws voor Snake? Het oude virus heeft plaats moeten maken voor het nieuwe; de originele, muterende variant van FoxDIE zat dus al niet meer in z’n lichaam sinds het begin van deze game. Stervend maar voldaan, bedankt Big Boss zijn zoon nog éénmaal voor het rechtzetten van de fouten die hij gemaakt heeft. De meest legendarische soldaat allertijden sterft in de armen van Solid Snake, vlak naast het graf van zijn mentor The Boss.

Snake staat op en loopt de horizon tegemoet. Het feit dat hij versnelt ouder is niet verandert, maar dat maakt hem niets meer uit: hij heeft eindelijk rust. Hij hoeft niet meer te vechten; hij heeft de wereld eindelijk gered. Van de Metal Gears. Van The Patriots. Van z’n vader. Van zichzelf. Hij besluit zijn laatste jaar op deze Aarde te leven op een manier die een soldaat zoals hijzelf nog nooit eerder heeft meegemaakt: in volledige vrede.

[Sorry, wat!?]

Oké, hier de Metal Gear for Idiots-versie: de zoektocht naar Ocelot brengt Snake naar het Midden-Oosten, waar hij erachter komt dat Ocelot in feite de eigenaar is geworden van de wereldwijde oorlogsindustrie. Ocelots doel is nu het veroveren van het netwerk van zijn voormalige werkgever, The Patriots, zodat hij controle zal hebben over werkelijk élk leger op Aarde en daarmee feitelijk de wereld zal beheersen. Met behulp van Raiden, Naomi Hunter, een bejaarde EVA en, jawel, Metal Gear REX, ontdekt Snake de zetel van Ocelots macht: Outer Haven, een gigantische Metal Gear die ook de kern bevat van het netwerk van The Patriots. Snake infiltreert Outer Haven en plant een speciaal virus in het netwerk, waarmee hij The Patriots (die dus al een paar decennia lang alleen nog maar bestaan uit kunstmatige intelligentie) voorgoed vernietigt. Ook slaat hij rivaal Ocelot het graf in, waarmee hij z’n levenslange missie voorgoed tot een goed einde brengt.

Toch moet hij nog één ding doen. Snake loopt naar het graf van zijn vader Big Boss, in een poging om zelfmoord te plegen. Het virus dat al sinds Metal Gear Solid 1 in zijn bloedbaan leeft, staat namelijk op het punt te muteren, wat mogelijk fataal kan zijn voor de mensheid. Op dat exacte moment staat een levende Big Boss echter voor z’n neus; de vernietiging van The Patriots bevrijdde hem uit z’n decennialange kunstmatige coma. Big Boss vertelt zijn zoon alles, inclusief zijn eigen zondes, deelname aan The Patriots, het belang van Ocelot z’n daden (die een triple agent was en uiteindelijk enkel loyaal was aan Big Boss) en wat de ware visie van The Boss nou uiteindelijk bleek te zijn: het volledig met rust laten van de wereld. Big Boss sterft vervolgens aan de gevolgen van Snake z’n virus, maar niet voordat hij Snake vertelt dat het virus niet meer kan muteren vanwege een eerdere injectie. De wereld is dus voorgoed veilig, van The Patriots, van Metal Gear en van het virus. Snake legt zijn gestorven vader naast het graf van The Boss en besluit zijn laatste jaar op Aarde in vrede te leven.

REACTIES (35) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord