De grote Metal Gear-samenvatting - deel 1: de Big Boss-saga 

De grote Metal Gear-samenvatting - deel 1: de Big Boss-saga 2015-08-31T13:57:50
M’n vingers doen pijn en ik ben verdorie pas halverwege, maar het was het waard. Hier de samenvatting van het verhaal van de legendarische held die uiteindelijk een tragische schurk werd (... toch?) en de de eerste, échte Snake was: Big Boss. Waarschuwing: het is allemaal nogal ingewikkeld.

Goed om te zien dat mijn voorwoord van gisteren jullie niet heeft afgeschrikt, trouwe lezers. En als je je nu afvraagt “welk voorwoord?”, foei. Ga dat vooral eerst lezen, want een beetje context en begrip is wel zo prettig. Verder heb ik de namen van de belangrijkste mensen dik gedrukt én geef ik aan het eind van elke game een soort van samenvatting-van-de-samenvatting, dus zo moeten jullie er echt wel uitkomen. Hoop ik. Enfin, dit gaat allemaal al lang genoeg duren, dus ik duik er meteen in. Hou je hersenpan vast.

Game: Metal Gear Solid 3: Snake Eater (PlayStation 2, 2004)

Tijd: 1963 en 1964

Snake Eater

Het allereerste hoofdstuk in de Metal Gear-saga speelt zich af in de jaren zestig, in een gespannen tijd voor de gehele wereld. Iedereen herinnert zich de Tweede Wereldoorlog nog goed en het bestaan van nucleaire wapens heeft voor een onzeker tijdperk gezorgd: de Koude Oorlog. Deze onzekerheid heeft er ook voor gezorgd dat de rijkste en meest invloedrijke mensen van de belangrijkste drie supermachten (Rusland, China en de VS) een geheime organisatie hebben opgericht genaamd The Philosophers. Het doel van deze organisatie is om gruwelijkheden als wereldoorlogen en nucleaire vernietiging voorgoed te voorkomen door achter de schermen alles te beheersen. The Philosophers bestaan uit onder andere kopstukken van de CIA, KGB en het Chinese Volksbevrijdingsleger, en samen brengen ze een gigantische som geld bij elkaar (rond de triljoen dollar) om hun plannen tot uiting te kunnen brengen. Deze som geld krijgt de naam The Philosopher’s Legacy.

In 1963 krijgt een ex-Green Beret genaamd John de opdracht om een speciale éénmansmissie uit te voeren, ondanks dat hij nu deel uitmaakt van de speciale FOX-eenheid dat deels bestaat uit de legendarische vrouwelijke soldaat The Boss. John krijgt de codenaam Naked Snake; zijn missie is om in het geheim naar Rusland te gaan, een wetenschapper te bevrijden en zijn creatie te vernietigen: een supertank genaamd Shagohod, die kernkoppen kan afschieten. (En ja, de Shagohod is de voorloper van de Metal Gear. Goed gezien.) Snake lijkt in z’n missie te slagen, maar wordt op het allerlaatste moment gedwarsboomd door... zijn krijgsmakker en mentor, de legendarische The Boss. Zij verwondt Snake en vertelt dat ze besloten heeft om over te lopen naar Rusland. Ze vlucht met de wetenschapper en haar nieuwe bondgenoot, de Russische Volgin, een afvallige militair met elektrische krachten. Vlak voordat ze aan de horizon verdwijnen schiet Volgin een kernkop af. De explosie is gigantisch en Snake overleeft het hele scenario ternauwernood. Zijn missie is echter op elk front gefaald: de wetenschapper is weg, de Shagohod bestaat nog, The Boss is overgelopen én er is een atoombom afgevuurd waar de VS de schuld van krijgt.

Major Zero

De leider van Snake z’n FOX-eenheid, MajorZero, besluit Snake nog een kans te geven en geeft hem de opdracht om zowel de Shagohod als zijn voormalige mentor The Boss uit te schakelen én de naam van de VS te zuiveren. Snake keert terug naar Rusland, waar hij wordt bijgestaan door de wulpse spionne EVA (die eigenlijk een dubbelspionne is voor de Chineze tak van The Philosophers) en Revolver Ocelot, een jonge militair die voor Volgin werkt maar een bijna vriendschappelijke rivaliteit opbouwt met Snake. Onderweg wordt hij tegengewerkt door de COBRA-eenheid, het voormalige team van The Boss, bestaande uit ervaren soldaten met bovennatuurlijke krachten. Snake schakelt ze één voor één uit, als de keiharde baas die hij is. Wel wordt Snake gevangen genomen door Volgin en gemarteld, resulterend in blijvende schade aan z’n rechteroog. (Hallo, iconisch ooglapje.) Snake ontsnapt, en neemt het op tegen Volgin en de Shagohod. Hij schakelt ze allebei uit op manieren waar Michael Bay een pijnlijke erectie van zou krijgen, en besluit het op te nemen tegen zijn laatste doelwit: de overloper The Boss.

Tijdens een emotioneel gevecht in een prachtig bloemenveld weet Snake zijn ervaren, legendarische mentor toch de baas (sorry) te zijn. Met pijn in zijn hart haalt hij de trekker over en beëindigt hij het bestaan van de meest belangrijke persoon in zijn leven, maar niet voordat zij hem een microfilm geeft met daarop... de gehele Philosopher’s Legacy. (Ca-ching.) Mission complete, en als kadootje aan zichzelf besluit Snake samen met EVA onder te duiken in een blokhut in Alaska, waar hij haar laat zien waar z’n codenaam nog meer voor staat. Wanneer hij de volgende dag wakker wordt, blijkt EVA spoorloos, en vindt onze held een bandje waarop de sexy dubbelspionne alles opbiecht: dat zij eigenlijk voor China (en dus The Philosophers) werkt en het haar missie was om het geld te vinden. Wat ze daarna vertelt, schokt Snake pas echt tot in de kern, namelijk dat The Boss helemaal geen overloper was. Zij was een dubbelspionne voor de Verenigde Staten; haar verraad was slechts een leugen om dichter bij Volgin te komen, die op dat moment de eigenaar was van The Philosopher’s Legacy. Toen Volgin (uiterst onvoorzien) de atoombom detoneerde als gevolg van Snake z’n aanwezigheid, moest haar missie worden aangepast om de explosie niet in verband te brengen met de VS. Haar laatste missie was dus om de Legacy aan Snake te overhandigen en vervolgens door hem gedood te worden, zodat iedereen zou blijven denken dat ze wél een overloper was en de VS in geen enkel opzicht gelinkt zou worden aan Volgin, de Shagohod en de nucleaire explosie. (Adem in, adem uit.)

Big Boss

Het besef dat The Boss het ultieme vaderlandsoffer heeft gemaakt (door te sterven voor haar land terwijl de hele wereld, inclusief haar land, denkt dat ze gestorven is als verrader) verandert Snake voorgoed. Het desillusioneert hem, mede omdat hij gelooft in de droom van The Boss: een vrije wereld, waarin soldaten krijgers kunnen zijn zonder gebonden te zijn aan een ideologie. Enfin, Snake arriveert in de VS en wordt onthaald als een held voor het vernietigen van de Shagohod en de verrader voormalig bekend als The Boss, én het binnenhalen van de helft van The Philosopher’s Legacy. (De andere helft is meegenomen door Ocelot, die een triple agent blijkt te zijn voor zowel de CIA als The Philosophers.) Snake krijgt de titel Big Boss, voor het verslaan van zijn mentor; een titel die hij dankzij de waarheid met moeite accepteert.

In de nasleep van dit alles verlaat Snake, nu dus Big Boss, zijn FOX-eenheid. Hij wil immers geen deel meer uitmaken van de eenheid waar zijn mentor gezien wordt als verrader. Niet lang daarna doet zijn leider, Zero, hetzelfde.

   

[Sorry, wat!?]

Oké, hier de Metal Gear for Idiots-versie: Snake moet een voorloper van de Metal Gear (een nucleaire tank) vernietigen en een grote som geld van een Illuminati-achtige organisatie te pakken krijgen. Hij wordt gedwarsboomd door zijn voormalige mentor en een paar X-men-achtige krijgers. Hij vermoordt iedereen (inclusief de Metal Gear en z’n mentor) vindt de helft van het geld, krijgt de naam Big Boss en komt erachter dat zijn mentor eigenlijk gewoon een good guy was. Hierdoor wordt Big Boss een beetje emo en wil hij eigenlijk nooit meer voor de regering werken.

Game: Metal Gear Solid: Portable Ops (PlayStation Portable, 2006)

Tijd: 1970

Porable Ops

(Disclaimer: er zijn mensen die zeggen dat Portable Ops “non-canon” is, oftewel: dat het geen officieel onderdeel vormt van de Metal Gear-saga. Die mensen hebben het fout. Kojima heeft toegegeven dat hij de game an sich achteraf niet zo goed vond en dat hij z’n fouten achteraf heeft “rechtgezet” met Peace Walker, maar hij doelde vooral op gameplay. Qua verhaal is Portable Ops niet alleen een officieel deel van het verhaal, maar ook een erg belangrijk deel.)

Zes jaar na de gebeurtenissen van Snake Eater, wordt Big Boss in Zuid- Amerika gevangen genomen door de eenheid die hij zojuist verlaten had: FOX. (Goede mensenkennis, Big Boss.) FOX is rogue gegaan (verwacht deze plotontwikkeling nog veel vaker tegen te komen, trouwens) en ze martelen Big Boss in de hoop te leren waar de volledige Philosopher’s Legacy is. Tijdens zijn gevangenschap ontmoet Big Boss Green Beret Roy Campbell en samen ontsnappen de twee uit de klauwen van FOX. Vervolgens krijgt Big Boss te horen dat hij en zijn maat Zero de schuld krijgen voor de plotselinge corruptie van zijn voormalige eenheid. Dit maakt Big Boss zo boos dat hij samen met onder andere Zero, Campbell, Gray Fox (Frank Jaeger, ook een voormalig lid van FOX) en Revolver Ocelot (die na de gebeurtenissen van Snake Eater extreem veel respect voor Big Boss heeft gekregen) een nieuwe eenheid opricht om z’n naam te zuiveren en wraak te nemen. De naam van deze nieuwe, FOX-opjagende eenheid? FOXHOUND. Hoe toepasselijk.

Gene Gray Fox

Big Boss neemt het, met behulp van z’n nieuwe eenheid FOXHOUND, op tegen FOX en hun nieuwe leider Gene. Gene wil het geld van de Legacy bemachtigen om z’n eigen militaire natie te creëren (“Army’s Heaven”) en heeft (eigenlijk net als Snake en FOXHOUND) een haat jegens The Philosophers, mede omdat ze op hem geëxperimenteerd hebben in de hoop hem net zo goed te maken als The Boss. Hij dreigt een nucleaire raket naar de VS af te schieten als hij het geld niet krijgt; een win-win situatie voor hem, omdat hij met diezelfde raket hoopt The Philosophers te ontwrichten. Hoe hij deze raket wil lanceren? Met behulp van de échte voorloper van de tweebenige Metal Gear: de vierpotige Metal Gear RAXA. (De Shagohod was immers, net als een “normale” tank, een rijdend voertuig, waardoor hij niet op elk soort terrein inzetbaar was.)

Big Boss weet Gene te verslaan - want Big Boss is Big Boss - en Gene ziet in dat hijzelf nooit zo goed zal worden als The Boss, en dat Big Boss inderdaad de ware opvolger is van The Boss. Voordat Gene z’n laatste adem uitblaast, geeft hij Big Boss uit respect de locatie, blauwdrukken en manschappen waarmee hij samen met de FOX-eenheid Army’s Heaven wilde maken. Ook geeft hij Big Boss de tweede helft van de Philosopher’s Legacy. Big Boss keert terug naar de VS en zijn collega’s met een heel leger en genoeg geld om een klein land te runnen. Wat hij echter niet weet, is dat twee van zijn collega’s, Ocelot en Zero, de hele opstand van Gene en FOX achter de schermen hebben opgestart, om zo de tweede helft van de Legacy te kunnen vinden en de identiteiten van de overgebleven Philosopher’s te kunnen achterhalen. Dankzij Big Boss hebben Ocelot en Zero nu dus de gehele Legacy, een privéleger en alle informatie omtrent de ware heersers van deze planeet. Shiiiiiiiiiit.

Ocelot

Zero en Ocelot maken korte metten met de Philosophers en vestigen met hun bijna ongelimiteerde middelen (en wat andere leden van FOXHOUND) hun eigen louche superorganisatie om Amerika van achter de schermen mee te beheersen: The Patriots. Ze vragen hun favoriete legendarische soldaat Big Boss om het gezicht ervan te worden en Big Boss gaat er enigszins twijfelachtig in mee. Zero belooft Big Boss dat The Patriots gecreëerd worden om de ware visie van The Boss tot een realiteit te brengen: een vrije, grensloze wereld. En dat klinkt goed in de oren van Big Boss, die eigenlijk niets liever wil dan de droom van zijn icoon tot vervulling te brengen.

Big Boss begint echter al snel te twijfelen aan de manier waarop Zero deze “vrije wereld” tot uiting lijkt te willen brengen. Big Boss z’n interpretatie van The Boss d’r visie, is immers soldaten een plek te geven waar ze zichzelf kunnen zijn en kunnen werken voor wie ze willen, zonder invloed van religie, nationaliteit of opgelegde ideologie (bijna hetzelfde als wat Gene wilde doen met Army’s Heaven, dus). Zero z’n idee van een vrije, militaire wereld lijkt echter het wegvagen van grenzen te zijn door middel van het samenvoegen van álle legers op de wereld en daar totale controle over te hebben. En ja, ironisch genoeg is dat eigenlijk precies wat hun voorgangers, The Philosophers, al soort van wilden doen.

Zero

Het is rond deze tijd van twijfel, dat Big Boss een ongeluk krijgt en in z’n eerste coma terecht komt. Zero, die aanvoelt dat zijn posterboy niet meer helemaal lekker in z’n vel zit omtrent The Patriots en hem écht niet kwijt wil, besluit om tijdens deze coma wat DNA van hem te jatten voor een geheim project genaamd Les Enfants Terribles. Zero laat drie klonen maken van Big Boss, in de hoop zo altijd zijn favoriete uitvoerende macht-slash-rechterhand tot z’n beschikking te hebben. (Overigens worden twee van die klonen gezien als inferieur en werd er daarom een derde gemaakt, die de perfecte kloon van Big Boss moet zijn. Wie de surrogaatmoeder van deze klonen is? EVA, dat mokkel uit Snake Eater. Bam.)

Eenmaal ontwaakt uit z’n coma ontdekt Big Boss wat Zero met z’n mannenkwark gedaan heeft, wat hem woest maakt. Dit hele kloongedoe is voor hem de druppel die de Patriots-emmer doet overlopen en hij begint in te zien dat hij en Zero het nooit eens zullen worden over de echte visie van The Boss. Extra gedesillusioneerd en met nog minder vertrouwen jegens organisaties, verlaat Big Boss The Patriots én militaire eenheid FOXHOUND. Samen met Kazuhira Miller (een Japans-Amerikaanse soldaat die hij in Colombia heeft leren kennen, en de enige persoon die dusdanig tof is dat ie ‘s nachts z’n zonnebril mag ophouden) richt Big Boss een nieuwe militaire eenheid op, eentje die eindelijk volledig naar zijn eigen ideaal (en dus, naar die van The Boss) gevormd kan worden: Militaires Sans Frontières. (Het agressieve broertje van Artsen Zonder Grenzen.) Beledigd, verontwaardigd en teleurgesteld, verandert Zero zijn naam naar Cipher. De oorlog tussen Big Boss en Cipher (a.k.a. Zero, a.k.a. The Patriots) is officieel begonnen.

[Sorry, wat!?]

Oké, hier de Metal Gear for Idiots-versie: Big Boss moet het opnemen tegen zijn oude eenheid FOX, die opeens evil is geworden. Hij verslaat de nieuwe leider ervan inclusief bijbehorende nieuwe proto-Metal Gear, en krijgt van die leider de rest van het Legacy-geld én een heel leger. Wat Big Boss echter niet weet is dat de opstand van FOX in scène is gezet door z’n maten Ocelot en vooral Zero, om zo alle macht van The Philosophers te kunnen jatten en de nieuwe Philosophers te worden: The Patriots. Big Boss sluit zich ook maar aan bij The Patriots, maar voelt al snel dat Zero niet de vrije wereld wil creëeren die hij en The Boss voor ogen hadden. Vervolgens verlaat Big Boss The Patriots (en dus Zero) nadat hij erachterkomt dat Zero klonen van hem heeft gemaakt. Hij besluit z’n eigen militaire eenheid genaamd MSF op te richten, volgens zijn eigen idee van wat The Boss wilde en om de corrupte acties van Zero te bestrijden. Zero, nu extreem machtig als hoofd van The Patriots, die Amerika van achter de schermen beheersen, verandert z’n naam naar Cipher. Shit is, zoals ze zeggen, aan. 

  

Game: Metal Gear Solid: Peace Walker (PlayStation Portable, 2010)

Tijd: 1974

Peace Walker

Big Boss en Miller (en hun huurlingengroep MSF) worden door een groepje mensen uit Costa Rica benaderd om weerstand te bieden tegen een onbekende militaire groep die daar bonje aan het schoppen is. Big Boss vermoedt dat dit leger ingezet is door de CIA en wil daarom eigenlijk de missie niet aannemen aangezien dit mensen het idee kan geven dat hij ruzie zoekt met Amerika (waar hij juist niets meer mee te maken wil hebben). Er zijn echter drie redenen waarom hij de missie besluit te aanvaarden: 1) één van de mensen die om zijn hulp vragen is het jonge meisje Paz, die emotioneel op Big Boss weet in te spelen, 2) er komen berichten binnen dat dit plotselinge leger kernkoppen bezit (*hoest* Metal Gear *kuch*) en 3) Big Boss hoort op een bandje afkomstig uit dat gebied de stem van The Boss. Inderdaad, zijn mentor; de vrouw die al jaren dood hoort te zijn. Big Boss aanvaardt de missie; Miller is blij dat ze dankzij deze missie de manschappen én basis van MSF (Mother Base) kunnen uitbouwen.

Tijdens het uitvoeren van zijn missie ontmoet Big Boss het jongetje Chico, die een waardevolle toevoeging aan z’n team blijkt te zijn, mede dankzij zijn kennis van het gebied. Big Boss ontdekt dat het leger inderdaad een CIA-eenheid blijkt te zijn (ui-ter-aard een corrupte) onderleiding van voormalig CIA-hoofd Hot Coldman. (Beste kutnaam ooit.) Ook z’n vermoedens dat deze eenheid een Metal Gear aan het bouwen is blijkt te kloppen: de titulaire Peace Walker is een wandelende tank die zich niet alleen over de meeste soorten terrein kan manoeuvreren én kernkoppen kan lanceren, maar ook nog eens bestuurd wordt door een extreem geavanceerde kunstmatige intelligentie.

Peace Walker

Big Boss redt twee wetenschappers: Huey Emmeric, de maker van Peace Walker, en Dr. Strangelove, de maker van de kunstmatige intelligentie. Dankzij hen leert Big Boss de waarheid over Peace Walker: het kan overal detecteren waar ter wereld een atoombom wordt gelanceerd en meteen terugslaan met een eigen kernkop. En omdat het ding wordt bestuurd door een AI, zullen er geen menselijke fouten worden gemaakt. Met andere woorden: als de wereld weet dat Peace Walker atoomaanslagen altijd feilloos zal vergelden, dan zal niemand nog durven om een nucleaire oorlog te beginnen. (Ben ik de enige die dit zowel extreem logisch als extreem retarded vindt klinken?) Het probleem is echter dat Coldman de effectiviteit van Peace Walker wil bewijzen door het valse informatie te voeren en daarmee een nucleaire aanslag te plegen, hopend daarmee Big Boss z’n MSF te vernietigen én zijn positie terug te krijgen als hoofd van de CIA.

Big Boss leert echter nog iets anders: de stem die hij op dat bandje hoorde? Dat was niet de echte The Boss; dat was de kunstmatige intelligentie van Peace Walker. Dr. Strangelove was namelijk een trouwe volgeling van The Boss (net als Big Boss, eigenlijk) en besloot daarom om de kunstmatige intelligentie van haar superwapen te baseren op de persoonlijkheid, logica, emoties en “ziel” van The Boss. Maar natuurlijk.

Coldman

Big Boss neemt het op tegen Coldman en lijkt te winnen, maar vlak voordat Coldman het loodje legt, herprogrammeert hij het Peace Walker-signaal om de VS te laten denken dat Rusland een atoombom heeft afgeschoten. Big Boss probeert de tank te stoppen, maar slaagt er niet in de haast ondoordringbare kern te vernietigen. Maar dan gebeurt er iets miraculeus: de kunstmatige persoonlijkheid van The Boss neemt de tank volledig over en dwingt het logge massavernietigingswapen de zee in, waar het zichzelf (en het signaal) “verdrinkt”. Op symbolische wijze sterft The Boss zo voor een tweede keer. De VS ziet het signaal verdwijnen en besluit net op tijd om geen raketten op Rusland af te vuren.

Big Boss is blij dat alles voorbij lijkt te zijn, maar betreurt het feit dat iedereen om hem heen toegang lijkt te hebben tot kernwapens. Door Peace Walker heeft hij ingezien dat MSF nooit een serieuze kans gaat hebben tegen nucleaire machten zonder zélf een goed antwoord op deze dreiging te hebben. Hij hakt de knoop door en geeft Huey Emmeric en Dr. Strangelove (nu onderdeel van zijn MSF) opdracht om een Metal Gear te bouwen voor hém. En dat doen ze. Niet veel later bezit Militaires Sans Frontières z’n eigen wandelende, nucleaire tank: Metal Gear ZEKE.

Zeke

En net wanneer alles goed lijkt te gaan, slaat het noodlot toe: Metal Gear ZEKE wordt gegijzeld door niemand minder dan Paz, het jonge meisje dat Big Boss onder zijn hoede had genomen. Zij blijkt namelijk een dubbelspionne te zijn voor Cipher en het is haar missie om Big Boss te overtuigen weer deel te worden van Zero z’n schaduworganisatie. Zij geeft de legendarische soldaat een ultimatum: wordt weer de rechterhand van Zero of kijk hulpeloos toe hoe je eigen Metal Gear ZEKE een atoombom op de VS afvuurt. Big Boss laat zich echter niet intimideren door kleine, blonde meisjes, en vernietigt z’n eigen Metal Gear, resulterend in een explosie die Paz de oceaan inflikkert. Hartstikke dood, natuurlijk. (*proest*)

De dag is eindelijk gered, maar alles wat nog over was van Big Boss z’n humeur is voorgoed aan duigen geslagen nu hij wederom verraden is door mensen waar hij om gaf en MSF bijna vernietigd was door Cipher. Vastberadener dan ooit dat hij nooit meer onderdeel zal worden van een shady organisatie, geeft hij zijn troepen een speech waarin hij belooft hen te leiden naar de ultieme, vrije, militaire natie Outer Heaven, waar ze zullen mogen vechten voor wie ze maar willen, ongeacht ideologie of achtergrond. Oh, en hij belooft wraak. Veel wraak. Op Cipher. Grrrrrrrrr.

[Sorry, wat!?]

Oké, hier de Metal Gear for Idiots-versie: Big Boss z’n nieuwe eenheid MSF wordt ingehuurd om Costa Rica te verdedigen tegen een nieuwe dreiging. Big Boss ontdekt dat er een nieuwe Metal Gear wordt gemaakt die wordt bestuurd door een digitale versie van de persoonlijkheid van The Boss. Na de vernietiging van deze Metal Gear, besluit Big Boss om z’n éigen Metal Gear te laten bouwen als verzekering tegen de opkomst van alle nieuwe nucleaire dreigingen. Deze Metal Gear wordt echter gejat door Costa Ricaan Paz, die niet lief en onschuldig blijkt te zijn, maar juist blijkt te werken voor Big Boss z’n ex-buddy en grootste vijand: Cipher (a.k.a. Zero/The Patriots). Na het verslaan van Paz en z’n eigen Metal Gear, is Big Boss chagrijniger dan ooit en extra vastberaden om Outer Heaven te stichten (de vrije natie voor militairen; volgens hem de droom van The Boss) én wraak te nemen op Cipher.

  

Game: Metal Gear Solid V: Ground Zeroes (PS3, PS3, X360, XBone, PC, 2014)

Tijd: 1974 en 1975

Ground Zeroes

Dankzij de gebeurtenissen van Peace Walker is Big Boss z’n elite huurlingeenheid Militaires Sans Frontières behoorlijk gegroeid, zowel in omvang als qua reputatie. Geruchten gaan echter ook dat MSF in het bezit is van kernkoppen (wat ook het geval is, ondanks de vernietiging van Metal Gear ZEKE) en daarom krijgen Big Boss en Miller van de Verenigde Naties te horen dat ze binnenkort geïnspecteerd worden op atoomwapens. Op aanraden van Huey Emmerich gaan de twee akkoord, ervan overtuigd dat ze de restanten van ZEKE geheim kunnen houden, al vinden ze de timing van de inspectie wel extreem verdacht.

Hun argwaan wordt groter wanneer ze rond dezelfde tijd te horen krijgen dat hun jonge bondgenoot Chico gevangen gehouden wordt op een ‘blacksite’ in Cuba, genaamd Camp Omega. (Een ‘blacksite’ is een kamp waar zowel de VS als Cuba geen officiële jurisdictie hebben. Met andere woorden: mensen worden er gemarteld, want YOLO.) Wat Chico daar doet? Nou, Paz, het meisje wat vermoedelijk dood de oceaan in werd gesmeten, werd levend gevonden door een Cubaanse visser, waarop Cipher haar meteen kwam halen om haar uit te horen. En aangezien Chico stiekem verliefd was op Paz, besloot hij, als een anusmongool, Paz maar te gaan te redden. In z’n eentje. Zucht.

Paz

Enfin, in eerste instantie besluiten Big Boss en Miller dat Paz daar maar lekker maar wegrotten, maar het feit dat “hun” Chico daar ook wordt vastgehouden én Paz van alles weet over MSF is uiteindelijk toch genoeg reden voor Big Boss om naar Camp Omega te gaan en de twee kids te bevrijden. Al voelt ie zich er alsnog niet lekker bij; hij vindt het wel heel toevallig dat hij deze informatie gelekt krijgt precies rond dezelfde tijd dat  de nucleaire inspectie van de VN uitgevoerd moet worden.

Big Boss arriveert in Camp Omega, doet waar ie goed in is, en weet Chico en Paz te bevrijden uit het nare kamp. Z’n vermoedens worden werkelijkheid wanneer hij in de helikopter ziet dat er iets in het lichaam van de gemartelde, verkrachte en bewusteloze Paz genaaid zit: een bom. Zonder verdoving wordt de bom uit haar lichaam gehaald, terwijl de helikopter terugvliegt naar Mother Base (de basis van MSF).

Skull Face

Eenmaal aangekomen op de basis is de hel letterlijk losgebroken. De nucleaire inspectie was inderdaad een leugen; het was een Trojaans Paard voor Cipher z’n dodelijke XOF-eenheid (inderdaad, FOX omgekeerd), onder leiding van Skull Face, om toegang te verkrijgen tot Mother Base en alles op te blazen. Big Boss landt, probeert terug te vechten tegen de XOF-troepen en weet nog maar net Miller en Huey Emmerich te redden van het in de oceaan zinkende Mother Base.

Miller is door het dolle heen en is ervan overtuigd dat Paz de schuldige is; dat zij Cipher alles verteld heeft over MSF en hun Mother Base. Hij schudt haar zo stevig door elkaar dat het getraumatiseerde, nauwelijks levende meisje wakker wordt. Wat blijkt, Chico was degene die Skull Face verteld heeft over Mother Base. Ook Paz werd ondervraagd, maar Skull Face wilde van haar voornamelijk weten waar haar opdrachtgever, Zero (Cipher) zich nou bevindt. En ja, dat is verwarrend, want zijn Skull Face en de XOF-troepen niet zélf onderdeel van Cipher? Waarom lijken ze het zowel op te willen nemen tegen Big Boss als Zero? Goede vragen, maar de antwoorden daarop krijg je pas in The Phantom Pain.

Big Boss

Enfin, tijd om alles goed uit te leggen heeft Paz niet, want... er zit een tweede bom in haar lichaam, op een plek waar “Big Boss nooit zal kijken”. (Yup. Daar.) Ze besluit iedereen aan boord van de helikopter te redden door de deuren te openen en zich te laten vallen... alleen is ze net te laat. De explosie vaagt Paz volledig weg, maar weet de helikopter ook nog vol te raken. Het voertuig stort neer.

Negen jaar later (!) ontwaakt Big Boss in een ziekenhuis in Cyprus.

[Sorry, wat!?]

Oké, hier de Metal Gear for Idiots-versie: Paz blijkt nog te leven en wordt gevangen gehouden door Skull Face en de duistere XOF, Cipher z’n black ops-eenheid. Big Boss besluit de dubbelspionne te redden, voornamelijk om ervoor te zorgen dat ze Cipher niet van informatie over MSF voorziet. Dit was echter precies zo gepland door XOF en de eenheid lanceert een keiharde aanslag op MSF en Mother Base terwijl Big Boss elders aan het kutten is. Big Boss weet nog maar net zijn dierbaarste collega’s te redden voordat hij heel MSF en Mother Base in vlammen ziet opgaan. Tijd om te treuren heeft hij echter niet, want er blijkt een bom in Paz te zitten die ontploft voordat ze zichzelf in veiligheid kunnen brengen. Big Boss overleeft het allemaal ternauwernood, maar valt in een coma van negen jaar. Cipher lijkt aan de winnende hand.

   

Game: Metal Gear Solid V: The Phantom Pain (PS3, PS3, X360, XBone, PC, 2015)

Tijd: 1984

The Phantom Pain

Aan wiens kant staat Skul Face nou? Zullen we weer een nieuwe Metal Gear-tank zien? Waarom is Quiet halfnaakt? Is dit de beste game allertijden? Zal Big Boss de wereld redden? Snapt Nino überhaupt íets van deze franchise?

Dat ga ik niet verklappen. Dat mogen jullie zelf ontdekken.

Snappen jullie het allemaal nog een beetje? Hebben jullie vragen? Willen jullie dingen toevoegen waarvan jullie vinden dat ze echt niet mogen ontbreken? Comments, jongen! Laat ze achter. En check dan meteen deel 2: de Solid Snake-saga.

REACTIES (72) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord