De Grootste Oliebollen van de Gamesindustrie 2018 Editie 

De Grootste Oliebollen van de Gamesindustrie 2018 Editie 2018-12-23T14:18:30
Oliebollen, oliebollen, OLIEBOLLEN! Er zijn weer veel domme uitspraken gedaan en acties uitgevoerd in de gamesindustrie. PeterKoelewijn selecteerde de grootste oliebollen van 2018!

Een jaar kan veel ophef bevatten en ik heb weer de score bijgehouden voor 2018. Net als in voorgaande jaren (lees 2017, 2016, 2015 en 2014  voor de oude oliebollen) breng ik jullie de grootste oliebollen van de gamesindustrie! Want je kunt beter happen in een oliebol dan iets extreem doms zeggen of doen. Ja probeer die maar eens te weerleggen!

Sony – PlayStation Classic is een miskoop

Sony is nooit te beroerd om een idee van Nintendo te jatten en het te verbeteren. Helaas vergaten ze dat laatste te doen met de PlayStation Classic. Deze kleine miniatuurconsole is natuurlijk afgekeken van de kleine Nintendo-consoles, maar de games die je erop kan spelen zijn slecht geoptimaliseerd.

Los van het feit dat veel klassiekers zoals Crash en Spyro ontbreken op de console, zijn veel games inferieure ports! De graphics zien eruit als hondenstront op de gemiddelde HD-tv en Sony geeft 0 opties om tweaks of filters toe te passen zoals de NES en SNES Classic Mini wel doen. Gamers ontdekten kort na de launch dat sommige titels zo slecht geport waren dat er nieuwe glitches in de games ontstonden. Grootste zonde volgens de Amerikanen is echter dat een deel van de titels de PAL-versies zijn met 50 Hertz. Deze lagere beeldverversing is normaal bij ons Eurotrash maar Amerikaanse tv’s worden er niet blij van. Bovendien speelden die games bij ons toen wat trager en dat probleem is nu in 2018 teruggekeerd! Nostalgie is een bitch!

PlayStation Classic

Sony is een grote oliebol geweest door dit schot voor open doel zo af te raffelen. Een van de beste consoles ooit gemaakt verdient beter. 

Oliebolscore:

Deze oliebol smaakt alsof ie vorig jaar gebakken is en vlug in de magnetron is gestopt. Nou ja… 99,99 euro was het?

 

Blizzard – “Jullie hebben toch telefoons?”

Dit jaar kondigde Blizzard een nieuwe Diablo aan! Het was alleen niet de Diablo waar de hele wereld naar smachtte. Diablo Immortal wordt een smartphone spinoff van het spel en zal in samenwerking met het Chinese NetEase ontwikkeld worden. In China zijn ze namelijk helemaal dol op Diablo dus dit is Blizzards manier om die 1,1 miljard klanten te bereiken.

De klanten die op BlizzCon waren hadden echter een volwaardige Diablo IV verwacht en de toondove presentatie van Blizzard was pijnlijk om aan te zien. Je bent groot geworden met het maken van hardcore PC-games, Blizzard! Wie was het licht die dacht dat je de openingspresentatie van je fanevenement kon eindigen met een smartphonegame?

Diablo Immortal

Grootste fuck you gebeurde in de presentatie later, waar Diablo Immortal volledig in de spotlight stond. Het publiek keerde zich tegen hoofdontwikkelaar Wyatt Cheng, die vervolgens de historische woorden zei: “Do you guys not have phones?” Tja…

Oliebolscore:

Deze verkoper beweert dat ik een oliebol heb gekocht, dus waarom sta ik met een appelflap in mijn hand?

 

Konami – Metal Gear Survive

Moet ik deze nog uitleggen? Metal Gear Survive is een matige online multiplayer survival game, gebaseerd op MGSV. Het vernietigt zo’n beetje alles dat de Hideo Kojima-serie geweldig maakte en in het bijzonder deeltje 5: een van de beste games van deze generatie. Dat Konami met de overgebleven leden van het ontwikkelteam deze inspiratieloze multiplayergame maakte, was een echte oliebollenstreek. Als je een van de meest geliefde gamemakers ter wereld moet opvolgen, misschien moet je dan niet proberen om zijn werk te ontmantelen!

Metal Gear Surive

Oliebollenscore:

Dit is geen oliebol, dit is een pak voorgebakken poffertjes van de Aldi!

 

Shaquille O’Neal - Shaq Fu: A Legend Reborn waar niemand om vroeg

Basketballegende Shaquille O’Neal is tegenwoordig vooral beroemd vanwege zijn hilarisch slechte pogingen om een game- en filmster te worden. Op gamevlak heeft hij Shaq Fu afgeleverd, een van de slechtste beat’em ups ooit gemaakt! 2018 was het echter tijd voor een legendarisch vervolg, vol met ironie en zelfspot want de makers weten ook wel hoe belachelijk het is dat ze weer een nieuw deel maken.

Shaq Fu

Gelukkig was de gameplay van het spel uitstekend. Oh wacht… nee, het spel is net zo kut als het origineel! What the fuck Shaq! Dit was je kans om eindelijk een geliefde videogameheld te worden en je verknalt het gewoon nog een keer. Wat een oliebol!

Oliebolscore:

Deze bal is zo taai, ik kan er over het veld mee dribbelen en een slamdunk maken.

 

Filip Miucin – “Ik heb niet bewust plagiaat gepleegd met mijn Dead Cells Review”

Ik had zelf een plek op de shortlist maar het is Filip Miucin die dit jaar de prijs voor meest beschamende gamejournalist wint. Miucin was de Amerikaanse IGN editor verantwoordelijk voor Nintendo-reviews en pleegde keihard plagiaat met zijn Dead Cells-recensie!

De reviewer achter het kleine YouTube-kanaal Boomstick Gaming, ontdekte dat Miucin wel heel erg veel dezelfde punten en zinnen gebruikte in zijn video. Nadat hij bij IGN klaagde, besloot de redactie de Review in te trekken en Miucin op staande voet te ontslaan. In plaats van zijn bek te houden gaf Miucin in een vlog aan dat hij niet bewust plagiaat had gepleegd met Dead Cells. Ook ontkende hij dat het vaker was gebeurd en viel hij Kotaku aan omdat die insinueerde dat zijn FIFA 18 Review ook grotendeels gekopieerd was. Wat volgde was een stortvloed aan beschuldigingen van andere Reviewers die hun zinnen en argumenten terugzagen in Miucins oudere video’s. IGN heeft nu zo’n beetje alles van de gamejournalist gewist!

Filip Miucin

Games goed reviewen wordt vaak onderschat en het werk wordt er niet leuker op als andere gamejournalisten je tekst jatten vanwege tijdgebrek. Zeker niet als je een schijtgame zoals FIFA 18 moet reviewen. Oliebol voor Miucin!

Oliebolscore:

Waarom zit er een Albert Heijn-verpakking om mijn ‘versgebakken’ oliebol?

 

PewDiePie – linkt naar antisemitische video’s

Wacht effe ik krijg een déjà vu. Kreeg Felix ‘PewDiePie’ Kjellberg vorig jaar niet ook al een oliebol omdat ie antisemitische grappen had gemaakt? Jup maar dit jaar is het anders! De koning van YouTube maakte een video waarin hij kleinere kanalen een shoutout gaf. Een ervan was het kanaal E;R wiens Deathnote analysevideo’s hij erg tof vond. Wat hij blijkbaar niet wist was dat het kanaal ook video’s met verborgen en minder verborgen antisemitische boodschappen bevatte.

Deathnote

“Oopsie” was de naam van de video die Felix Kjellberg een dag later publiceerde. Op zelfgenoegzame wijze legt hij daarin uit dat hij de kritiek snapt en de shoutout verwijderd heeft maar tegelijkertijd ook alle ophef overdreven vindt en dat de mainstream media weer een hetze tegen hem aan het maken is. Want hoe DÚRFT The Verge deze kleine YouTuber met 76 miljoen subscribers en minstens zoveel dollars op de bank te bekritiseren omdat hij niet een minimale vorm van eindredactie toepast op zijn video’s!

Anyway PewDiePie, hier is je oprotoliebol. Hopelijk zie ik je volgend jaar niet weer!

Oliebolscore:

Ein YouTuber! Ein OOPSIE! Ein Oliebol!

 

Microsoft - Het X018 snoozefest

Microsoft had een uitstekende E3 presentatie dit jaar dus de verwachtingen waren hooggespannen toen ze het X018 event aankondigden. Zouden er naast third-party games eindelijk weer wat exclusieve first-party games komen? Lol nope! Microsoft kondigde wel de acquisitie van InXile en Obsidian aan, die hopelijk voor de volgende consolegeneratie heel wat vette Xbox content gaan brengen. Voor nu was het echter dezelfde updates voor hetzelfde handjevol Xbox-spellen dat ik normaal ergens halverwege een Nachtwacht plaats.

X018

Niet dat het niet nieuwswaardig is hoor dat Winnie the Pooh terugkeert om weer het saaiste level te hosten in een Kingdom Hearts-game, maar om er nu een wereldwijd livestreamevent voor te organiseren in Mexico City? En dan ook nog met een grote kudde klapvee die extatisch applaudisseert bij iedere scheet? Misschien ben ik wel een te kille Hollander voor zo’n circus. Hey, weet je wat ook Hollands is? Een oliebol!

Oliebollenscore:

Ik bestelde een oliebol met krenten maar deze heeft er 0 inzitten! Oh en volgens mij is het een gefrituurde tennisbal…

 

Het Telltale management - Gaat failliet en laat z’n werknemers in de kou staan

Een van de meest schokkende studiosluitingen van dit jaar was Telltale. De ambachtelijke bakker van episodische series, bleek niet genoeg geld te verdienen aan hun laatste projecten. Bizar genoeg zaten ze halverwege het laatste seizoen van hun grootste cash cow, The Walking Dead. Die zal gelukkig afgemaakt worden door Skybound Entertainment, maar het grootste deel van de 250 ontwikkelaars stond per direct op straat. Zónder ontslagvergoeding en met slechts een paar dagen ziektekostenverzekering over!

Telltale

Tot overmaat van ramp leek het management van de studio zich meer zorgen te maken over het afmaken van de lopende projecten dan de nazorg voor hun mensen. De beerput ging daarna open en de verhalen over hoe Telltale een crunchbedrijf was waar altijd te veel hooi op de vork werd genomen met tig projecten, zijn nu overal op het internet te vinden. Een grote zak oliebollen voor het ex-management van Telltale!

Oliebolscore:

Lekkere oliebol! I will remember this.

 

Rockstar - De 100-urige werkweken voor Red Dead Redemption 2

Red Dead Redemption 2 is een van de beste games van het jaar en eigenlijk is niemand daar verbaasd over. Waar we wel verbaasd over waren, was dat oprichter Dan Houser vrij casual in een interview vertelde over 100-urige werkweken die hij en zijn team draait. Ho wacht effe! Er zitten zoveel uren in een week?!

Het was reden voor verschillende gamesmedia om te onderzoeken hoe de crunchcultuur bij Rockstar tegenwoordig is. De studio was vorige generatie al berucht om z’n krankzinnig lange werkdagen en vijandige cultuur waarin overwerken verplicht werd gesteld. Anno 2018 is het slechts ietsje verbeterd, maar minder kut is nog steeds kut voor de ontwikkelaars.

Red Dead Redemption 2

Dus aan alle hardwerkende Rockstar-ontwikkelaars: bedankt voor het afleveren van deze gruwelijke game. En specifiek voor Dan Houser: neem deze lekkere oliebol voor de moeite!

Oliebolscore:

Een oliebol gebakken met bloed, zweet en tranen smaakt toch minder lekker dan de verkoper beweerde…

 

EA - Faalt nog steeds hard met lootboxes

Het was geen goed jaar voor EA. Ik heb het dan uiteraard over 2016 en 2017… maar 2018 was ook bijzonder shitty voor de lootbox ontwikkelaar! Vorig jaar wonnen ze de olieboltrofee voor de schandalige lootboxes in Star Wars Battlefront 2 maar die puist was nog niet helemaal leeg geknepen. Zo bleek uit de diverse onderzoeken die gokauthoriteiten wereldwijd startten, aan de hand van de Battlefront-ophef. Inmiddels hebben de overheden in Engeland, Nederland en België onderzoeken uitgevoerd en bij de laatste 2 moeten ontwikkelaars zich nu aan strenge regels houden. In België zijn lootboxes in games zelfs helemaal verboden!

Star Wars Battlefront 2

Nu leek EA weinig over de indruk te zijn dat onze kleine markten zich sloten voor hun cashcows, maar de Federal Trade Commission in de VS is ook een onderzoek gestart en als dat verkeerd uitpakt kan het einde van lootboxes weleens in zicht komen. En dat allemaal omdat Electronic Arts te hebzuchtig werd en hun Star Wars-game bezaaide met te veel lootbox bullshit. Waarom doe je ons zoveel pijn EA?!

Oliebolscore:

Gauw je oliebol opeten jongens! Straks begint EA ze te bakken en worden die ook verboden in Nederland!

 

Fallout 76 - De klantenservice en hun cheapo collector’s edition tas

Bethesda was een van de grote verliezers in 2018 met een crappy online Fallout spinoff waar zelfs de honden geen brood van lusten. De game lag binnen 2 weken in de uitverkoop met Black Friday en dat is eigenlijk alles dat je moet weten voor een mooie grafrede.

Maar goed, een slechte game afleveren doet iedere studio weleens. Het was de afhandeling van de klantenservice waar Bethesda echt zijn oliebol verdiende. Niet alleen sjoemelde het bedrijf met de 200 euro kostende collector’s edition, door er een goedkopere nylon tas in de stoppen; de klantenservice gaf vervolgens aan dat ze bekend waren met de wissel maar er niets aan gingen doen. WTF, is dat niet les 1 als je in klantenservice gaat? Pas nadat er wereldwijd een shitstorm ontketende, krabbelde Bethesda terug en inmiddels kunnen verongelijkte kopers zich inschrijven voor een nalevering van de canvastas. Maar Fallout 76 zuigt nog steeds harder dan Kim Holland met een Nilfisk!

Fallout 76

Oliebolscore: Waarom komt deze oliebol in een shitty nylon tas in plaats van canvas tas?!

 

De concurrentie was weer fel maar aan het eind van het jaar won Bethesda de trofee met hun klassieke oliebollenactie! Ik wil opnieuw alle deelnemers bedanken voor hun inzet, want ondanks deze oliebollenstreken hebben ze ook weer veel plezier gebracht aan miljoenen mensen (ja, zelfs EA) en dat is ook wat waard! Dus neem nog een oliebol en laten we allemaal werken aan een beter 2019. Tot volgend jaar!

REACTIES (35) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord