De Grootste Oliebollen van de Games-industrie 2016 Editie 

De Grootste Oliebollen van de Games-industrie 2016 Editie 2016-12-17T17:23:47
2016 is het jaar dat Donald Trump het presidentschap won ondanks een oneindige reeks domme uitspraken. Maar ook de games-industrie kende weer zijn oliebollen die domme uitspraken deden. Wie zijn de grootste oliebollen van de games-industrie in 2016? PeterKoelewijn bakt ze weer bruin!

Het begint onderhand een vaste Feature te worden in december. Na de Grootste Oliebollen van de Games-industrie 2014 en 2015, is 2016 met afstand het vetste jaar voor domme uitspraken. Gelukkig waren de games over het algemeen prima want ik kan niet wachten om een vuurwerkpakket de lucht in de schieten en dit schijtjaar uit te zwaaien. Zelfs nadat ik de domme uitspraken toespits tot mensen verbonden aan de games-industrie, is er nog genoeg om uit te kiezen. Without further ado… hier zijn de Grootste Oliebollen van de Games-industrie 2016!

     

Eiji Aonuma – “Zelda kan de held niet zijn vanwege de balans van de Triforce”

Jep, ik ga er meteen hard in. De man die ons al decennia verblijd met The Legend of Zelda-games, kwam met een hele dikke bullshit reden waarom Link in Breath of the Wild een jongen is en absoluut geen meisje kan zijn. Linkle werd in Hyrule Warriors voor 3DS geïntroduceerd en deed precies dat. Tegenover Gamespot zei hij echter dat het absoluut niet in Breath of the Wild kan. Dit was zijn reden:

“We thought about it. and decided that if we're going to have a female protagonist it's simpler to have Princess Zelda as the main character. [But] if we have princess Zelda as the main character who fights, then what is Link going to do? Taking into account that, and also the idea of the balance of the Triforce, we thought it best to come back to this [original] makeup."

Eiji Aonuma

Ah ja, de balans van de Triforce en zo! Geen idee dat die zo delicaat was. Natuurlijk kan Link ook niets anders doen dan Zelda redden. Zelda zou niet eens een keer voor de verandering prins Link z’n royale aars kunnen redden of zo. En waarom kan Link niet een meisje zijn? Zijn fucking zwaard en schild hebben meer persoonlijkheid dan hij! Hij hoort een gezichtsloze avatar te zijn, daarom kun je hem ook je eigen naam geven, al vanaf game 1! Dit is echt derderangs bullshit van Aonuma en ik hoop dat ie ons expres op een dwaalspoor wil zetten en alsnog een interessante rol voor Zelda in Breath of the Wild stopt. Voor nu krijgt ie een hele grote oliebol!

Oliebollenscore:

Deze oliebol smaakt best lekker ook al is hij door een vrouw gemaakt. Alleen mannen kunnen tenslotte het ingewikkelde proces van een oliebol bakken onder de knie krijgen.

     

Keiji Inafune – Mighty No. 9 makes you cry like a anime fan on prom night

Herinner je je nog dat we allemaal dachten dat Keiji Inafune zijn Mega Man terug zou brengen naar de oude gloriedagen? Inmiddels zijn we een paar jaar verder en kwam spirituele opvolger Mighty No. 9 eindelijk uit. De game is een slordig gemaakt slap aftreksel van Mega Man maar Inafune had voor de release al een oliebol verdiend dankzij deze werkelijk tergend slechte reclame.

“Make the badguys cry like a anime fan on prom night."

Vergelijkingen maken, het blijft een vak! Net als een goede game maken. Voor de anime leken die geen idee hebben wat hier fout aan is. Zie je hoe Mighty No. 9 is getekend? DAT IS ANIME!!! Natuurlijk heeft een of ander leeghoofdig maatpak deze reclame gepitcht, maar de oliebol gaat toch naar Keiji Inafune. Nadat de game werd neergesabeld ging Inafune namelijk door het stof en zei hij dat alle fouten die gemaakt zijn op zijn rekening geschreven moeten worden. Nou bij deze!

Keiji Inafune

Oliebollenscore:

Deze oliebol is nogal zoutig, alsof er iemand in het beslag heeft zitten huilen.

        

Microsoft –NNNNGGGHHHAAAA!”

Wat voor geluid maakt een zombie? HHHHHGGGGAAAAAA. Zie je, dat is een klank die je keel maakt als er lucht doorheen blaast maar de keelspieren niet meer werken. NNNNGGGHHHAAAA is totaal het tegenovergestelde daarvan! En als je het hardop zegt klinkt het ook soort van als een woord dat racisten graag gebruiken om zwarte mensen aan te duiden. Het was ook het onderwerp voor een recente Microsoft Dead Rising 4 nieuwsbrief!

Dead Rising 4

Long Shot? Terecht dat Major Nelson een excuus tweette? Wat je ook vindt, ik denk dat we het allemaal erover eens kunnen zijn dat NNNNGGGHHHAAAA niet het geluid is dat zombies maken! Get your zombie facts straight Microsoft! Een schaal oliebollen voor het hele Dead Rising 4 marketing team!

Oliebollenscore:

Lekkere oliebol! Bijna net zo lekker als… BRAAAAAAIIIIIIINS!

      

Palmer Luckey – “Sorry dat ik Donald Trump steunde”

Oh Palmer Luckey… ooit de golden boy van de VR scene en hét gezicht van Oculus Rift. Maar sinds hij duizenden dollars uitgaf aan een haatgroep die Donald Trump en Anti-Hillary memes maakte, is hij in geen velden of wegen meer te bekennen. Los van het feit dat hij een uitgebrande kliko met een slechte pruik supporte tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezing, deed hij het vermoedelijk ook nog eens onder de pseudoniem NimbleRichMan waarop hij via Reddit allerlei afschuwelijke dingen schreef. Toen de puntjes eenmaal verbonden waren, was Luckeys excuus postje op Facebook een te klein doekje tegen het bloeden.

“I am deeply sorry that my actions are negatively impacting the perception of Oculus and its partners.The recent news stories about me do not accurately represent my views. (…) I am committed to the principles of fair play and equal treatment. I did not write the "NimbleRichMan" posts, nor did I delete the account.”

Palmer Luckey

Inmiddels is er ook bewijs boven tafel gekomen dat Palmer wél toegang tot de NimbleRichMan account had. Maar zelfs als de waarheid nooit volledig bekend wordt en Palmer nooit meer in het openbaar gezien wordt, verdient hij alleen al een oliebol omdat hij op Gary Johnson wilde stemmen. Beter bekend als de presidentskandidaat die op landelijke tv niet wist wat Aleppo is!

Oliebollenscore:

Deze oliebol bevat zoveel bullshit dat… hé wacht eens even, dit is gewoon een gefrituurde hondendrol!

     

Sean Murray – “…”

Misschien wel de interessantste oliebol van 2016 is Sean Murray. De oprichter van Hello Games en hét gezicht van No Man’s Sky. Hij werd door Sony tijdens meerdere persconferenties naar voren gebracht als de vader van het ambitieuze project. Sean Murray is dan ook charismatisch en zijn gepassioneerde betogen voor No Man’s Sky wisten de hele gaming community te overtuigen dat het een topgame zou worden. Ook al werd de game ontwikkeld door een studio die uit een handvol mensen bestond. De droom spatte uiteen toen de game uitkwam en weinig weghad van het eindproduct. Wat was Sean Murrays plan eigenlijk? Stond er meer content gepland voor later in 2016? En hoe vaak zou Hello Games een update geven?

Sean Murray

Maar na de lancering van No Man’s Sky hebben we niets meer gehoord van Murray! De man die het ene interview na de ander gaf, verdween van de aardbodem. Normaal kom je in deze Oliebol Feature terecht als je iets extreem doms hebt gezegd, maar het zwijgen van Murray is misschien nog wel kwetsender. No Man’s Sky is zijn kindje! Mensen zijn boos of verward en weten niet wat ze verder van Hello Games’ service kunnen verwachten. En hoe gaat het met Murray zelf? Heeft hij moeite om het te verwerken? Is hij vooral boos op gamers? Of ligt hij stiekem ergens op een tropisch eiland een zak geld te knuffelen?

Uiteraard hopen we dat Sean Murray over het No Man’s Sky debacle heen komt en meewerkt om de game te maken die het had moeten zijn bij de launch. Maar zijn zwijgen het afgelopen halfjaar is oliedom en zeker een oliebol waard.

Oliebollenscore:

Uh… dit is een lege schaal. Oh, ik krijg de oliebollen pas later maar je gaat me niet vertellen wanneer? Zou deze schaal goed kunnen vliegen denk je?

      

Randy Pitchford – dit fucking liedje!

Gearbox baas en enige overgebleven fan van Aliens: Colonial Marines, Randy Pitchford, staat bekend om zijn domme uitspraken. Dus welke foute soundbite braakte hij in 2016 uit? Nou uh… niets eigenlijk. In plaats daarvan zong hij!

Dit zijn beelden van zijn panel tijdens Pax West in september. Hoezeer we ook zijn mening delen over GamerGate, dit was pijnlijk voor iedereen. Randy, zing de volgende keer gewoon onder de douche. En wat je ook doet zet er geen camera op!

Randy Pitchford

Oliebollenscore:

Deze oliebol is zo goed, ik kan wel in zingen uitbarsten! Maar dat doe ik niet want dat zou fucking genant zijn.

       

Trevor Martin: “Sorry maar wisten jullie niet dat ik CSGO Lotto heb opgericht?”

Trevor Martin, beter bekend als “TmarTn”, en Tom 'ProSyndicate' Cassell zijn bekende YouTubers die dit jaar keihard door de mand vielen. Ze bleken namelijk eigenaars te zijn van CSGO Lotto, een website waar je skins voor Counter-Strike: Global Offensive kunt bieden om kans te maken op betere skins. Valve kreeg hier al eerder juridisch gedonder mee omdat deze skins in het echt voor duizenden dollars verkocht worden. Bovendien maken veel minderjarigen gebruik van de goksites en ook in Amerika is gokken voor kinderen verboden.

Trevor en Tom speelden echter een nog vuiler spelletje om hun goksite aan de man te brengen. Via hun eigen YouTube-kanalen publiceerden ze video’s met titels zoals “HOW TO WIN $13,000 IN 5 MINUTES". Ze deden alsof ze de site totaal niet kenden en wonnen pardoes superwaardevolle skins waarmee ze dik winst maakten. Na onderzoek van H3H3 Productions bleek dat de mannen de site hebben opgericht maar dit helemaal nergens vermelden! Het gelieg begon en in een nu beruchte video (die een eerdere, bozere video verving maar later ook weer offline werd gezet) bood Trevor dan eindelijk zijn excuses aan. Nou ja, niet echt…

Hij vindt nog steeds dat hij niets fout heeft gedaan, ook al voegde hij na de ophef wel waarschuwingen in de video descriptions toe en deed hij alsof ze er altijd al hadden gestaan. Product placement en sluikreclame in YouTube-video’s wordt ook in Nederland sinds dit jaar meer aan banden gelegd, en dat is maar goed ook met oliebollen zoals TmarTn die snel rijk hopen te worden.

CSGO Lotto

Oliebollenscore:

Gatver, deze oliebol zit vol slijm! Het is een slijmbol!

     

Bethesda: "Het succes van DOOM bewijst dat vroege reviews niet nodig zijn"

Bethesda, een ontwikkelaar wiens games doorgaans zwermen van de bugs, besloot dit jaar geen review copies meer van te voren te verschaffen aan journalisten. In plaats daarvan krijgen we de game ÉÉN dag van tevoren waardoor de geloofwaardigheid van reviews op launchdag flink gezakt is.

Hoe is Bethesda tot dit gekke idee gekomen? Nou, herinner je je dat ene Bethesda spel dat niet al te buggy was maar toch heel goed ontvangen werd door reviewers en gamers ondanks dat reviewcopies 1 dag voor launch verzonden werden? Jep, het succes van DOOM was de reden! Dit staat in de officiële statement, geschreven door Bethesda Global Content Leads, Gary Steinman:

“We sent review copies to arrive the day before launch, which led to speculation about the quality of the game. Since then Doom has emerged as a critical and commercial hit, and is now one of the highest-rated shooters of the past few years."

Juist want dat is de enige conclusie die je kan trekken! DOOM werd een succes ondank kritiek van de grote boze gamesmedia. Dat wij meer kritiek hadden op Bethesda’s beslissing dan op hun uitstekende shooter, komt vooral omdat de uitgever de consument bewust een beetje in het donker wil laten. Het is een sneue zet die meestal alleen uitgevers van kutgames toepassen. Steinman schrijft verder dat ze journalisten en gamers dezelfde ervaring willen bieden en dat ze daarom op hetzelfde moment mogen beginnen. Dit argument werd meteen ondermijnd doordat sommige YouTubers ruim voor launch al de eerste uren van de Skyrim Remaster mochten spelen en uitzenden. Waarom journalisten niet? Geen idee! Misschien zijn wij ietsje kritischer of zo?

DOOM

Maar het pijnlijkst van Bethesda’s zet is dat het misschien ook negatieve invloed op hun games kan hebben. Bethesda stopt niet met preorder bonussen maar ze schrijven wel dat ze het respecteren als gamers willen wachten voor er meer reviews uit zijn. Wellicht was dit de reden dat Dishonored 2 bijna 40% minder exemplaren verkocht in Engeland dan de eerste game tijdens launch! Oliebolletje, Bethesda?

Oliebollenscore:

Deze oliebollen zijn zo lekker, ik hoef nooit meer van mijn leven oliebollen te eten. Beter wordt het toch niet!

      

Vivendi: "We hebben geen plannen om Ubisoft over te nemen"

Vivendi probeert langzaam maar zeker Ubisoft over te nemen. Dat weet iedereen, behalve Vivendi blijkbaar. De studio roept al een jaar lang dat ze geen plannen hebben om Ubisoft over te nemen, waarop CEO Yves Guillemot zegt wat Fransen zeggen als ze “Fuck Off” bedoelen. De waarheid is dat Vivendi begin 2016 nog maar 6,6 procent van de Ubisoft aandelen bezat en op het moment van schrijven al boven de 25 procent zit. Dat zit gevaarlijk dicht bij 30 procent waarna er, volgens Franse wetgeving, verplicht een overnamebod moet komen.

Vivendi-Ubisoft

Niettemin blijft Vivendi volhouden dat ze Ubisoft niet willen overnemen… ook al hebben ze in de tussentijd zusterbedrijf Gameloft overgenomen zonder goedkeuring van de Guillemot-familie die de toko oprichtte. Nope, er zijn een boel dikke vette leugenaars geweest in 2016 maar veelvraat Vivendi is toch wel de grootste. Hier heb je een oliebol met een vetpercentage van 80%!

Oliebollenscore:

Oké ik neem nog één oliebol. Nou, misschien nog een tweede. Na de derde hou ik echt op. Een vierde om het af te leren!

     

Michael Pachter: “PC-gamers zijn net racisten”

Ik schreef het al eerder, vergelijkingen maken is een vak apart, zelfs als je schrijver bent. Michael Pachter is normaliter al de vetste oliebol uit de gameanalisten-pan maar tijdens een interview met de Daily Star ging hij nog een stapje verder. Hij werd gevraagd of PC-gamers een PS4 Pro zouden overwegen en dit was zijn antwoord:

“PC gamers are like racists where they only like their own kind and they have no interest in venturing out and mixing with other races. PC Gamers are arrogant twits who are convinced at what they do is better than anyone else could possibly do.”

Oké, ik denk dat 2016 de boeken ingaat als het jaar dat racisme weer mainstream werd in de westerse wereld… maar what the fuck Pachter?! Heeft dit iets te maken met die PC Masterrace meme, gebaseerd op Kahn uit Star Trek en dus overduidelijk een grap? Natuurlijk zijn er gekken te vinden die het te serieus nemen, maar een hele groep gamers voor arrogante racisten uitmaken? O-Lie-Bol!

Michael Pachter

Oliebollenscore:

Er zit zoveel poedersuiker op deze oliebollen, ik zie bijna geen bruin meer!

       

En dat zijn de Grootste Oliebollen van de Games-industrie 2016! Ik bedank jullie weer voor het al het stof dat opgewaaid werd het afgelopen jaar. Dat maakte het speuren naar de vetste oliebollen des te makkelijker. Mis je nog een domme uitspraak of onguur industriefiguur? Zet het in de comments of steek een oliebol in je appelflap en neem het geheim mee in je door verkalkte aderen veroorzaakte vroege graf!

REACTIES (58) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord