De grootste Oliebollen van de games-industrie 2014 Editie 

De grootste Oliebollen van de games-industrie 2014 Editie 2014-12-12T13:35:49
December is de maand van lijstjes maar ook van oliebollen, dus waarom combineren we niet het prettige met het aangename? Welke oliebollen deden in 2014 de domste of ongelukkigste uitspraken? Onze eigen oliebol PeterKoelewijn zocht het uit!

2014 was een geweldig jaar… voor game-journalisten. Want oh mijn GabeN wat waren er een boel rellen om over te schrijven. ‘Het Aanzien van 2014’ kan een speciale gamers-editie krijgen, zo erg is het. Voor deze Feature heb ik me daarom toegespitst op uitspraken gedaan door mensen uit de gamesindustrie zelf. Welke tegeltjeswijsheden veroorzaakten in 2014 een facepalm-combo van Naked Gun proporties?

 

Ubisoft – Female assassins in Assassin’s Creed Unity kost te veel moeite

Wie? Alex Amancio, creative director Assassin’s Creed: Unity

Oh Ubisoft. Je hebt met Valiant Hearts en Far Cry 4 een paar van de beste games van het jaar uitgebracht. Maar daar gaat het gamers niet om. Het enige dat zij willen weten is waarom jullie in de nieuwe Electronic Arts zijn veranderd. De pre-Dragon Age: Inquisition EA that is!

De perfecte storm die losbarstte na de release van Assassin’s Creed: Unity, werd niet alleen veroorzaakt door de vele bugs. De eerste druk in de atmosfeer ontstond al op de E3, toen creative director Alex Amancio in een interview uitlegde waarom er geen vrouwelijke assassins gekozen kunnen worden tijdens de co-op missions. Nee bedankt! Dat kost te veel moeite!

"It's double the animations, it's double the voices, all that stuff and double the visual assets. Especially because we have customizable assassins. It was really a lot of extra production work."

Uuuuuh, is dat niet een van de eerste opties die je verzint met customisable characters? MAN of VROUW?! Dat de serie bekendstaat om zijn sterke vrouwelijke NPC’s en dat de Ubisoft vervolgens loopt te pochen over hoeveel mensen er aan de ingame Notre Dame hebben gewerkt, hielpen ook niet mee.

Alex Amancio 

Oliebollen score:

Deze oliebol van Ubisoft ziet er prachtig vormgegeven uit, maar er zit een raar luchtje aan. Ruiken jullie ook bullshit?

 

Ubisoft - Assassin’s Creed: Unity Parity

Wie? Vincent Pontbriand, senior producer en Alex Amancio, creative director Assassin’s Creed: Unity

Oké, hierna hou ik op met Ubisoft maar de ‘parity’- en ‘30fps’- uitspraken zijn een gedeelde oliebol waard. Zowel de Xbox One als de PS4 versie van AC: Unity zijn gelocked op 900p en 30fps. Als reden gaf Vincent Pontbriand, senior producer van de game, op dat ze de discussie willen vermijden. Haha, ja want Ubisoft geeft nooit de voorkeur aan één console met exclusieve content.

Maar Alex Amancio steelt opnieuw de oliebol met zijn verdediging van de 30fps voor Assassin’s Creed-games:

“30 was our goal, it feels more cinematic. 60 is really good for a shooter, action adventure not so much. It actually feels better for people when it’s at that 30fps. It also lets us push the limits of everything to the maximum. It’s like when people start asking about resolution. Is it the number of the quality of [sic] the pixels that you want? If the game looks gorgeous, who cares about the number?”

Blijkbaar geven een boel mensen erom want de hoon was niet van de lucht na de buggie release van de game. Assassin’s Creed Unity’s framerate blijkt amper 30fps aan te kunnen, zelfs met de huidige patches geïnstalleerd. Nu heeft Assassin’s Creed nooit de meest stabiele framerate gehad, maar na Amancio’s quote kun je erop rekenen dat gamers de beeldjes gaan tellen bij toekomstige delen.

Assassin's Creed Unity

Oliebollen score:

Jup, deze Ubisoft oliebollen bevatten bullshit!

 

Nintendo – Games streamen is niet leuk

Wie? Reggie Fils-Aime, president van Nintendo of America

Reggie Fils-Aime

Games streamen is leuk. Vraag maar aan… uh, ons! Het PU Twitch-kanaal krijgt steeds meer abo’s en door de positieve reacties van de kijkers, zijn we zeker van plan door te blijven streamen in 2015. Helaas ziet Reggie Fils-Aime het anders zitten. Wii U krijgt geen Twitch-functie zoals de PS4 en Xbox One om een simpele reden:

"We don't think streaming 30 minutes of gameplay by itself is a lot of fun"

Nee, samen met je ouders op de bank spelen met een Kukident-glimlach op is fun. Dat is tenminste wat de Nintendo-advertenties laten zien. En Nintendo weet het altijd beter! Stelletje ouwe mensen zijn het. Streamen is de toekomst. Hell, men livestreamt tegenwoordig over het livestreamen van games.

Oliebollen score

Leuk zo’n ouderwetse met de handgedraaide oliebol. Maar morgen is ie oud en bijt je er je tanden op stuk.

 

Phil Fish – Geef je droom als gamedeveloper op

Wie? Phil Fish, maker van Fez

Phil Fish heeft bijna in zijn eentje de prachtige indieplatformer Fez gemaakt. Vervolgens begon hij met een nog veel ambitieuzer project: iedereen op het internet schofferen. Soms heeft hij een punt en soms niet, maar hij verkondigt het altijd met een onuitstaanbare hufterigheid. Nadat hackers zijn persoonlijke gegevens, bedrijfsinformatie en code van Fez online hadden gepubliceerd, begon Fish een Twitter meltdown van oudtestamentische proporties. Dit is de oliebol-passage:

“This is video games. This is your audience. To every aspiring game developer out there: don’t. Give up. It’s not worth it. Nothing is worth this. Give up on your dreams. They are actually nightmares. Just don’t do it. Run away! Run Away!”

Dat je zelf de handdoek in de ring gooit, prima. Dat op zich is al een statement, want wat de hackers gedaan hebben is onvergeeflijk. Zeker niet om zoiets als videogames. Maar andere startende gamedevs oproepen om ook te kappen? Fuck dat. Niet iedere gamedev is een oliebol!

Phil Fish

Oliebollen score:

Deze oliebol heeft een goede textuur maar ik mis smaak. Er is weinig liefde in het bakken gestopt.

 

Microsoft - We hebben Tomb Raider niet gekocht

Wie? Phil Spencer, hoofd van de Microsoft Xbox-divisie

De ophef rondom de Rise of the Tomb Raider exclusiviteit heeft Microsoft grotendeels aan zichzelf te danken. Ze hadden game de meteen op de E3 als exclusive moeten aankondigen. Dan hadden ze waarschijnlijk zelfs lof geoogst. De ‘aankondiging’ op Gamescom was dus letterlijk gebaseerd op niets want de game kwam al naar Xbox One toe!

Dat Phil Spencer met weinig plezier het volgende zei in een interview kort na de show, schoot als een krent in het verkeerde keelgat.

“Yes, the deal has a duration. I didn’t buy it. I don’t own the franchise. I have Tomb Raider shipping next holiday exclusively on Xbox. It is Xbox 360 and Xbox One. I’m not trying to fake anybody out in terms of where this thing is. What they do with the franchise in the long run is not mine. I don’t control it."

Tijdelijke exclusiviteit is een gevoelig topic en Phil Spencer had zeker meer tact kunnen gebruiken. Nou ja, Microsoft heeft tenminste iets om tegen Uncharted 4 en Zelda Wii U in te zetten volgend jaar.

Phil Spencer

Oliebol score:

Op de verpakking staat dat deze oliebol een vernieuwd recept heeft maar ik proef niets nieuws.

 

Bungie - That Wizard Came From The Moon

Peter Dinklage is een geweldig acteur die terecht een Emmy won voor zijn vertolking van Tyrion in Game of Thrones. Hell, deze scène uit het laatste seizoen alleen al is kippenvel-opwekkend. Maar waar was dat acteertalent toen hij z’n teksten insprak voor Destiny?

Deze passage is uit de game gehaald al had Bungie wel de nodige zelfspot voor de ontstane meme. Helaas is Dinklebot niet veel memorabeler in het eindproduct. Bizar! Bungie heeft ervaring met het schrijven en regisseren van A.I. persoonlijkheden in Halo. Was Peter Dinklage gewoon de oliebol die geen zin had in deze klus of heeft Bungie Ghost verkeerd geschreven? Ik geef ze allebei een oliebol voor de zekerheid.

Destiny

Oliebol score

Deze oliebol is wat flauw maar gelukkig kan ik er extra poedersuiker bijkopen.

 

Don Mesa – De economics voor Triple A games werken niet op de PS Vita

Wie? Don Mesa, director of product planning en software innovation bij SCE.

De PlayStation Vita is de Dreamcast onder de handhelds. Geweldig design, heerlijke controls, veel obscure maar goed beoordeelde games… maar het mist system sellers. En daarom kopen weinig mensen de Vita en werken ‘the economics’ van Triple A-games niet volgens Don Mesa.

"The economics simply don’t work with the traditional process. We have to do something different to get AAA games on Vita”

En anders is in dit geval remote play met PS4-games en PS3-games aanbieden via PlayStation Now. Oké Don, ouwe oliebol, we leggen het nog één keer uit. Als je wil dat je systeem verkoopt, dan moet je er system sellers voor maken. Dat zijn games die zo indrukwekkend zijn of iets zo unieks doen dat je het alleen maar voor die ene spelcomputer kunt kopen. En wie niet gelooft dat dit nog steeds werkt, wil ik graag wijzen op een apparaatje genaamd de Nintendo 3DS! Het had zo mooi kunnen zijn Don… geloof in de economics! Zij geloven ook in jou!

PlayStation Vita

Oliebol score

Helaas, deze oliebol is te duur. Maar aan de overkant van de straat staat iemand een oliebol te eten, geniet daar maar van.

 

Mike Maulbeck – I am going to kill Gabe Newell

Wie? Mike Maulbeck, maker van Paranautical Activity

Mike Maulbeck’s Paranautical Activity zat al een tijdje in Steam Early Access maar tijdens de Halloween Sale zou dan eindelijk de volledige game te koop zijn voor PC-gamers. Valve had Maulbeck zelfs een plekje in de banner beloofd omdat het mooi bij het Halloween-thema paste. Super toch? Helaas maakte Valve de fout om de game nog steeds als Early Access-titel te promoten. Maulbeck was not amused op Twitter.

“I am going to kill Gabe Newell. He is going to die.”

Maulbeck had de tweet al gewist voordat het echt in het nieuws kwam, maar het internet vergeet nooit iets. Vooral niet als je een demigod als Gabe Newell met de dood bedreigt. Valve schopte Paranautical Activity van Steam af en maakte officieel bekend dat het kwam door de doodsbedreiging. En terecht want alleen oliebollen sturen doodsbedreigingen naar mensen vanwege een videogame. Maulbeck gaf kort na het incident aan spijt te hebben en verliet ontwikkelaar Code Avarice… om een paar weken later weer terug te keren.

Gabe Newell

Oliebol score

The hell?! Deze oliebol is halfgaar! Ik ga die oliebollenbakker in z’n eigen vet frituren!

 

Bonus: iedereen in deze Sonic Boom video

Bas kwam op de valreep nog met deze briljante Sonic Boom video aanzetten. Als je je afvraagt wie er de oliebol is? Iedereen vanaf 2:30!

Oliebol score

Laat maar.

 

En dat waren de domste uitspraken uit de gamesindustrie van 2014. Ik hoop dat jullie net zo hard gecringed hebben als ik. Zo, en nu heb ik zin om een allerlaatste oliebol in m’n appelflap te stoppen. Die heb ik ook wel verdiend sinds ik foute info gebruikte in m’n Assassin’s Creed Unity blog.

Over Nieuwjaars-snacks gesproken. Gaan jullie voor oliebollen, appelflappen of oesters dit jaar? Zet het in de comments! Uh, Graddus wil het graag weten.

REACTIES (40) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord