De Grootste Oliebollen van de Game-industrie 2017 Editie 

De Grootste Oliebollen van de Game-industrie 2017 Editie 2017-12-29T12:38:16
Een nieuwe december, een nieuwe lichting versgebakken oliebollen. PeterKoelewijn verzamelde weer de domste uitspraken van mensen uit de games-industrie. En dit jaar combineert hij het met de domste beslissingen, want soms zijn er geen woorden nodig om een oliebol te zijn!

In deze vaste eindejaars-Feature kijk ik terug op de pijnlijkste of gewoon lachwekkendste uitspraken van mensen uit de games-industrie. Er zijn dit jaar echter ook veel domme beslissingen genomen door een bedrijf als geheel. Vandaar dat ik ooit oliebolwaardige beslissingen beloon met zo’n gloeiendhete, zoete snack. Genoeg gewacht, hier zijn de grootste oliebollen van 2017!
    

Sony - Weigert als enige crossplay voor populaire multiplayer-games

Sony is met de PS4 heer en meester op de consolemarkt. In sommige landen, waaronder Nederland, is het bijna onvermijdelijk dat je populaire multiplayer-games op de zwarte Japanse doos gaat spelen. Want hoe moet je anders met je vrienden de nieuwe FIFA of Call of Duty spelen? Via crossplay servers?!

Het onmogelijke is inmiddels gebeurd mede dankzij Microsoft. Games zoals Minecraft en Rocket League kunnen niet alleen op Xbox One maar ook op PC en zelfs de Nintendo Switch samen gespeeld worden. Sony vindt het echter prima dat er een ijzeren gordijn tussen de servers zit. Meer kans dat gamers zwichten onder groepsdruk en alsnog de PS4 in huis halen. Oké prima Sony, doe maar zo! Dit is exact hoe de Koude Oorlog werd gestart! Met je honderdmiljoen miljard verkochte PlayStations…

Maar een echte oliebol werd Sony dankzij deze uitspraak van Marketing-man Jim Ryan:

We have a contract with the people who go online with us, that we look after them and they are within the PlayStation curated universe. Exposing what in many cases are children to external influences we have no ability to manage or look after, it's something we have to think about very carefully.

Minecraft

Oh kom op Sony! Mijn moeder wordt net zo hard op de PS4 beledigd door COD-spelers als op de Xbox One. Kinderen beschermen tegen 'external influences' mijn reet, zeg gewoon eerlijk dat je geen zin hebt om Rocket League en andere games samen te spelen met Microsoft en Nintendo. Je zou alsnog een oliebol zijn maar wel een oprechte oliebol.

Oliebollenscore:

Deze oliebol smaakt raar. Gek ook dat de fabrikant alleen rozijnen in het beslag toestaat en geen krenten.

Josef Fares - 'Fuck the Oscars'

De Game Awards van Geoff Keighley zijn altijd wat ongemakkelijk. Aan de ene kant zijn gamejournalisten het roerend eens dat er een award ceremonie moet plaatsvinden voor de beste games van het jaar. Aan de andere kant vinden we allemaal onze eigen mening het belangrijkst dus lachte ook ik de afgelopen jaren net zo hard mee om alle awkward presentaties en fouten die tijdens de livestreams binnenslopen.

Maar dit jaar mag Keighley zichzelf een schouderklopje geven want de ceremonie verliep nagenoeg foutloos en de presentatie was een zevenmijlsstap in de goede richting ten opzichte van vorig jaar. Weg zijn de pijnlijk niet-grappige presentatoren en militairen die mensen onstage teabaggen als in een multiplayer shooter!

Maar genoeg geslijmd want gamedirector Josef Fares ging naar huis met de Oliebol Award! Check z’n rant hieronder.

Voor de duidelijkheid, Keighley en Fares hebben allebei toegegeven dat het uit de hand liep maar dat ze het alsnog aandoenlijk vonden. Daar kan ik in meegaan… maar het feit blijft dat Fares z’n middelvinger opstak richting een camera en de beroemdste filmawards ter wereld zat te trashtalken in een jaar dat de Game Awards eindelijk de zo lang gewilde prestige begint te krijgen. Misschien volgend jaar gewoon een videoboodschap opnemen?

Game Awards

Oliebollenscore:

Deze oliebol is prima te doen. Fuck chocoladecroissants!
    

Niantic - Pokémon GO Fest was een ramp

Als je niet weet wat Pokémon GO is, hoor je in dit rijtje oliebollen thuis. Niantics smartphone-game blijft een onvoorstelbaar succes en zelfs nu de hysterie gedaald is, blijft het aantal dagelijks actieve spelers enorm. Reden voor Niantic om een heus Pokémon GO Fest te organiseren in hartje Chicago! Wat kan er misgaan? Nou…

Hebben jullie weleens een droom gehad, dat je op een podium voor een gigantisch publiek staat, maar dat je bent vergeten wat je moest doen, dat niets werkt, het publiek je begint uit te joelen, je verstijfd bent dat je je niet kunt bewegen en dat je plotseling alleen een onderbroek draagt? Ik wed dat de medewerkers van Niantic zich zo gevoeld moeten hebben tijdens het Pokémon GO Fest want alles dat fout kon gaan ging ook fout. Check de schokkende beelden hieronder.

Pokémon GO is nog even populair als altijd, er zijn alleen maar meer zeldzame Pokémon om te vangen en de servers staan niet langer in lichterlaaie. Niantic is heel wat wijzer geworden… en een oliebol rijker.

Pokémon GO Fest

Oliebollenscore:

Wat, je hebt maar beslag voor 10 oliebollen? Weet je wel niet hoeveel honger ik heb?!
    

Cliff Bleszinski - 'The Press can fuck off'

Cliff Bleszinski is een graag geziene gast voor de camera want hij is relatief jong voor een game director, aantrekkelijk en heeft een grote bek. In een ander leven was hij vast een uitstekende PU-redacteur geweest, maar in plaats daarvan vecht hij nu voor het voortbestaan van zijn multiplayer heroshooter LawBreakers. Het grootste probleem van de game is dat Overwatch eerder uitkwam en een groot deel van de al erg drukke multiplayer shooter-markt opeiste. In vergelijking heeft LawBreakers met zijn realistische designs iets te weinig smoel om tussen alle concurrentie op te vallen.

Het aantal actieve spelers daalde dan ook dramatisch na de launch, ondanks vrij positieve reviews. Bleszinski gaf in een interview toe dat LawBreakers een trage start heeft maar dat hij het ziet als een marathon. Hij had ook dit te zeggen over de gamepers die naar zijn mening veel te veel over de lage spelersaantallen op Steam schreef:

They’re just looking for clicks, man. They’re just looking for ad revenue. We’re going to keep doing what we’re doing, and they’re welcome to print whatever they want – but as far as I’m concerned, they can fuck off. We’re going to keep making our game for our fans.

LawBreakers

Hahahaha, is goed Cliff. Neem een oliebol namens ons en veel succes met je game!

Oliebollenscore:

Deze oliebol heeft meer krenten dan LawBreakers actieve spelers!

PewDiePie - Racistische bullshit

2017 was geen goed jaar voor social media. Facebook worstelt met de verspreiding van nepnieuws en Twitter is… nou ja, net zo afschuwelijk als altijd alleen nu met 280 tekens! Oh ja en laat ik YouTube niet vergeten. De grootste videosite ter wereld blijkt een broedplaats te zijn voor het verspreiden van de meest disturbing content. Dat is voor volwassenen al erg maar voor kinderen helemaal fucked up want YouTube Kids bleek ook al niet kindvriendelijk te zijn. Maar het kersje op de ophefstronthoop is Felix Kjellberg, beter bekend als PewDiePie de gevallen YouTube-koning.

PewDiePie kreeg dit jaar de publieke opinie tegen zich nadat meerdere kranten, met de Wall Street Journal voorop, artikelen schreven over zijn racistische grappen. PewDiePie had meerdere video’s met nazibeelden en antisemitische teksten gemaakt als pogingen tot humor. Reden voor sponsor Disney om afscheid te nemen van PewDiePie en ook YouTube zelf schopte hun grote held van premiumkanaal Red af.

PewDiePie

Genoeg voor een oliebol? Jep, maar er is meer! Later in het jaar floepte PewDiePie er tijdens een PUBG-livestream nog even een racistisch scheldwoord uit. Kjellberg heeft inmiddels zijn excuses aangeboden voor alle incidenten maar feit is dat YouTube nu videocontent stukken strenger controleert voor adverteerders. Het voordeel van de twijfel bestaat niet meer en veel andere YouTubers klagen steen en been over dramatisch dalende inkomsten door deze ingrepen. PewDiePie’s racistische bullshit heeft daar aan bijgedragen en daar helpt geen enkel excuus tegen. Een hele grote kindvriendelijke oliebol!

Oliebollenscore:

Uh, waarom staat er een hakenkruis op deze oliebol? Ik heb opeens niet zo’n honger…
     

Atlus - Persona 5 livestreams verbieden

Persona 5 is een van de beste games van het jaar en het is fantastisch hoe deze ooit obscure serie dankzij mond-tot-mond reclame is doorgestoten naar de JRPG eredivisie. Misschien daarom dat het extra pijnlijk was toen Atlus als een politieagent optrad tegen Persona 5-streams. In een dreigend geschreven statement waarschuwde Atlus na de launch om Persona 5 niet na een bepaalde in-game datum te streamen. Deze video’s zouden allemaal een copyright claim krijgen óf er zou zelfs een tijdelijke accountban aangevraagd worden

Really Atlus? Voor het tonen van gameplay van Persona 5? Beter bekend als… GRATIS RECLAME!!! De drogreden van Atlus was dat ze spelers willen beschermen tegen spoilers, maar een maand later werden de draconische maatregelen afgezwakt en bood de uitgever excuses aan voor de dreigende toon van hun eerdere bericht. Gamers kunnen het grootste deel van Persona 5 nu probleemloos streamen.

Persona 5

Gelukkig maar, want iedereen verdient het om Persona 5 te proberen. Nog bedankt voor de topgame Atlus! Neem een oliebol en doe de volgende keer wat meer research naar de games die wereldberoemd werden dankzij het werk van enthousiaste streamers.

Oliebollenscore:

Deze oliebol is zo lekker… YOU’LL NEVER SEE IT COMIIIIIIIING!!!

PUBG Corporation - Meelijwekkend slechte Xbox One ports afleveren

De Xbox One en exclusieve games, het blijft een huwelijk dat veel te vaak droog staat. Microsoft heeft veel tegenslagen geïncasseerd, zoals de annulering van Scalebound en het uitstel van Crackdown 3. Naast het geweldige Cuphead is er niet veel dat de Xbox One X dit najaar deed onderscheiden van de grote boze PS4. De console exclusive port van PlayerUnknown’s Battlegrounds was dan ook een hoognodig lichtpunt in de releaseschema. Toch? Oh nee… neeneeneeneeneeNEE!

Wow, dat is de meest buggy release van het jaar… op één na dan.

PUBG

Oliebollenscore:

Er kruipen maden uit deze oliebol… en ik heb net een hap genomen!

EA en BioWare - Mass Effect Andromeda in buggy staat afleveren

Tja, wat valt er nog te zeggen over Mass Effect Andromeda. Cliff Bleszinski noemde Mass Effect ooit de Star Wars van een nieuwe generatie en jullie weten hoeveel respect ik heb voor zijn mening. Het succes van de eerdere games en Dragon Age Inquisition maakte de hype voor BioWare’s volgende scifi epos torenhoog. En wat een natte scheet in het gezicht was Andromeda!

Toegegeven, als je de monsterpatch download is de nieuwe Mass Effect nu bijna glitch- en bugvrij te spelen. Tijdens de launch was het echter hilarisch slecht speelbaar, zoals deze dodelijke compilatievideo laat zien.

Een post-mortem verslag van Kotaku onthulde na de launch hoe slecht de ontwikkeling van Andromeda is verlopen. Het boterde niet tussen de verschillende BioWare-studios, de Frostbite Engine is een nachtmerrie om RPG's voor te ontwikkelen en de schaal van de game werd constant verkleind waardoor het schrijfteam pas veel te laat wist wat de fuck ze nou precies moesten schrijven. Zelfs na patchen is het eindproduct niet van hetzelfde niveau als de oorspronkelijke trilogie. Hey, dat heeft het nu ook gemeen met Star Wars!

Mass Effect Andromeda

Ik had de oliebol graag aan BioWare Montreal gegeven maar EA heeft de studio opgedoekt. Ook werd er geen singleplayer DLC voor Mass Effect Andromeda ontwikkeld en is de hele godvergeten franchise in de vrieskist gesmeten om de focus op Anthem te leggen. EA, wat een topbedrijf, echt! Dit verzin je toch niet meer. Dit is echt het domste dat ze ooit geda… hey, van wie is die doos hier eigenlijk? Of is dat een… oh nee… nee, alles behalve dat! NOOOOOOOO!!!           

Oliebollenscore:

Dit is nog erger dan die keer dat de bakker 3 kleuren oliebol verkocht en ze precies hetzelfde smaakten!
      

EA - Star Wars Battlefront II loot box meltdown

Oh EA, EA, EA… je hebt echt de wc-bril op je lightsaber gekregen met Star Wars Battlefront II. Loot boxes bestaan al jaren maar pas sinds het succes van Overwatch worden ze massaal in Triple A-games gedouwd. Waar Blizzards shooter het nog bij cosmetische beloningen houdt, verscheen er dit jaar een nieuwe lichting Triple A loot boxes die zelfs gameplay bonussen gaven. Middle-Earth: Shadow of War en vele anderen zijn net zo schuldig maar de Kroon van Kutheid gaat naar Star Wars: Battlefront II. Een prima game zit zichzelf finaal in de weg door een overdaad aan loot crates. EA zag de bui al voor de launch hangen en slashte de ingame prijzen voor populaire Star Wars-helden met driekwart.

Maar het vuur laaide hoger op dan EA en zelfs critici durfden te denken. Diverse controleorganen voor gokactiviteiten onderzoeken nu of loot boxes onder gokken vallen en uitgevers zoals EA in overtreding zijn door de dienst voor kinderen toegankelijk te maken. Het Nederlandse onderzoek wordt begin 2018 afgerond. De media heeft niet zo lang gewacht om erover te berichten dus uiteraard zijn veel ouders inmiddels ook op de hoogte. Reden voor Disney om de telefoon te pakken en het heft in eigen handen te nemen. EA ging door het stof en schakelde de Battlefront II loot boxes vlak voor de launch uit.

Star Wars Battlefront II

De beslissing moet tijdelijk zijn maar ik betwijfel of we ze ooit gaan terugzien. Knappe oliebol die deze geest terugkrijgt in de fles. Om Yoda uit nasty ass Episode II: Attack of the Clones te parafraseren: Begun the Loot Box War has!

Oliebollenscore:

Geen score want de bakker heeft een lege doos bezorgd…
     

De competitie was weer erg spannend dit jaar maar EA is de grootse oliebol van 2017 geworden! Natuurlijk wil ik iedereen in de games-industrie dit jaar weer bedanken voor het harde werk en de enorme inzet. Ik ben niet boos, alleen een beetje teleurgesteld… en licht tot mild geïrriteerd maar dat kan ook door de feestdagen komen. Tot de volgende oliebollen party!

REACTIES (21) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord