De grootste game console flops ooit 

De grootste game console flops ooit 2016-02-10T14:46:49
De PlayStation 4 gaat als een malle over de toonbank en ook de Xbox One verkoopt prima, maar niet alle consoles hebben succes gehad de afgelopen jaren. Florian zet in deze feature de grootste console flops ooit voor je op een rij.

Apple Bandai Pippin

De Apple Bandai Pippin, of ‘PiP P!N’, werd ontworpen door Apple, maar gemaakt door Bandai. De console kwam in 1995 op de markt en draaide op een aangepaste Mac OS met een 66Mhz PowerPC processor, 6MB RAM, 128kb NVRam, 16Bit VGA chip en CD-Rom drive. De console was een directe concurrent van de originele PlayStation, Sega Saturn en Nintendo 64.

Pippin

De Pippin koste 600 dollar bij launch, terwijl de PlayStation bijvoorbeeld 300 dollar koste, maar vooral het gebrek aan (leuke) games en de vreemde controller met het oldschool muis balletje zorgde er voor dat de console een flop werd. Het schijnt dat er 100.000 exemplaren zijn gemaakt, waarvan er in totaal maar 42.000 zijn verkocht. Check de Apple Bandai Pippin hieronder in actie.

 
Sega Saturn

Na de bijzonder succesvolle Mega Drive kwam Sega in 1995 met de Saturn. De Saturn had een dubbele CPU op 28Mhz, 32bit graphics processor, 16bit sound CPU, 2x 2MB Ram en CD-Rom drive. Grappig detail is dat de specs van de Sega Saturn al eind 1993 bepaald waren, maar toen Sony in 1994 liet zien waar de PlayStation toe in staat was, besloot Sega een extra processor in de Saturn te zetten.

Saturn

De Sega Saturn was in eerste instantie een hit in Japan door het mega succesvolle Virtua Fighter, maar de rest van de wereld liep er niet echt warm voor. Daarnaast had Sega net voor de Mega Drive de 32X en Mega CD uitgebracht (ook dikke flops) en was Sony aan het vlammen met de PlayStation en Nintendo met de N64. Ondanks dat er toffe games zijn uitgekomen voor de Saturn, zoals Virtua Fighter, Panzer Dragoon en Nights into Dreams kwam de Saturn nooit lekker van de grond en moet het doen met ruim 9 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd.

 
Atari Jaguar

Terwijl iedereen nog druk bezig was met 16bit consoles als de Mega Drive en SNES en zo langzamerhand uitkeek naar de komst van 32bit consoles in de vorm van de Sega Saturn en PlayStation, kwam Atari in 1994 al met de eerste 64bit console, de Atari Jaguar. De console was op papier de meest krachtige console ooit, maar door de ingewikkelde dual-chip architectuur was het heel lastig om games te ontwikkelen voor de Jaguar en zagen ze er over het algemeen ook niet beter uit dan de 16bit games. Buiten dat, heb je die controller gezien?!

Jaguar

De Atari Jaguar is uiteindelijk maar 250.000 keer over de toonbank gegaan en de doodsteek kwam toen de PlayStation en Sega Saturn in 1995 en de N64 in 1996 op de markt kwamen. In 1996 trok Atari de stekker uit de console en dat was meteen ook de laatste console hardware van Atari.

Door de overname van Hasbro Interactive kwamen de rechten van de Atari Jaguar vrij, waardoor het een open systeem werd. Tot op de dag van vandaag wordt de Jaguar nog steeds gebruikt door een aantal fanatiekelingen die nog steeds homebrew maken voor de console. Check de Jaguar games in het filmpje!

 
Ouya

Oh ja, je zou bijna de Ouya vergeten! Het is nog niet zo heel lang geleden toen Ouya met een prachtige belofte kwam. Een compleet open source home console voor 100 euro, waar je een shitload leuke games mee kon spelen op je TV! Uiteindelijk bleek het een underpowered console, waar je een aantal simpele Android games op kon spelen, die ook nog eens massaal niet werden gekocht.

Ouya

Aangezien de Ouya compleet open source is, nam niemand de moeite om ook maar 1 game te kopen voor de console, waardoor de Ouya nu zo goed als dood is. De populairste game was Towerfall en die werd in totaal maar 7000 keer verkocht.

Gek is wel dat de Ouya is ontstaan uit een gigantisch succesvol Kickstarter project, waardoor het leek dat Ouya een verkoopbom zou worden, maar nu mogen we toch wel spreken van een grote flop. Gameplay van Ouya games? Speel wat games op je telefoon!


Sega Dreamcast

Een van mijn favoriete console flops is de Sega Dreamcast. Na de tegenvallende resultaten van de Saturn moest Sega alles op alles zetten om met de Dreamcast alles goed te maken, maar ondanks dat de Dreamcast een fantastische console was, kon eigenlijk niemand op tegen de koning die door het leven ging als PlayStation 2, een van de best verkochte consoles allertijden.

Dreamcast

De Dreamcast was de allereerste console met een ingebouwde modem waardoor er online play mogelijk was en ook games als Virtua Fighter 3, Crazy Taxi, Sonic en Shenmue waren top. De console had potentie, maar Sony blies zo hard van de toren dat de PS2 de beste console ooit zou worden dat de verkoop van de Dreamcast na launch al snel terugliep. Er zijn uiteindelijk ruim 9 miljoen exemplaren verkocht, vergelijkbaar met wat de Saturn heeft gedaan. Het was de laatste console van Sega.

Wat ook niet echt hielp? De Dreamcast had zo goed als geen beveiliging, waardoor piracy al heel snel mogelijk werd. Hierdoor hadden 3rd party devs er geen vertrouwen meer in en de gamers hadden sowieso al niet echt vertrouwen meer na de geflopte 32X, Mega CD en Saturn. Check de Dreamcast games hieronder.


Philips CD-i

In 1991 kwam Philips op de markt met de Compact Disc Interactive, oftewel de CD-i. Net als de 3DO (ook een flop) werd de CD-i op de markt gezet als een multimedia apparaat, aangezien je met de ingebouwde CD-Rom drive niet alleen games kon spelen, maar ook video CD’s kon bekijken. Dat mocht ook wel, met de 700 dollar launch prijs.

CDi

De CD-i zou eigenlijk een add-on worden voor de SNES, maar toen dat niet doorging, kreeg Philips wel de rechten om een aantal games uit te brengen met Nintendo characters. De games waren Link: The Faces of Evil, Zelda: The Wand of Gamelon, Zelda's Adventure en Hotel Mario. Je raadt het al, allemaal bagger games.

De crappy controller/afstandsbediening was al erg genoeg, maar de games waren simpelweg afschuwelijk. Ook de real life beelden zagen er ruk uit, wat de Philips CD-i een mega flop maakte. Totale verkoop van de CD-i staat op ongeveer 1 miljoen. CD-i games in het filmpje!

 
Sony PSX

Wait whut, de PSX? Nee, ik heb het hier niet over de eerste PlayStation die zo ook weleens genoemd wordt, maar over de uit de kluiten gewassen PlayStation 2 met DVR mogelijkheden. De PSX kwam eind 2003 uit in Japan voor omgerekend dik 600 euro en is door tegenvallende verkoopcijfers nooit in Europa of de USA uitgekomen.

PSX

De PSX was eigenlijk een digitale video recorder waar ook PlayStation en PlayStation 2 games op afgespeeld konden worden. De PSX had daarnaast ook online mogelijkheden en een ingebouwde harddisk voor opnames en online games als Final Fantasy XI. Grappig detail is dat de PSX het eerste Sony device was met de bekende XMB, die we kennen van de PS3, PSP en Sony TV’s.

Game footage showen heeft geen zin, maar je kunt in het filmpje wel de PSX zelf aanschouwen.

 
Virtual Boy

In de lijst met de grootste console flops ooit mag de Nintendo Virtual Boy absoluut niet ontbreken. Al in 1995 deed Nintendo een poging om virtual reality gaming naar de huiskamer te brengen, maar in feite was het een semi-handheld-achtig apparaat, waarmee je een soort 3D beelden kon waarnemen als de knipperende rode lijntjes je geen knallende koppijn gaven.

VB

Zelfs de techniek in de aankomende virtual reality brillen zijn verre van perfect en in 1995 was het tergend slecht. Het was ergens wel cool dat de games een 3D effect kregen, maar daar was alles wel mee gezegd.

De Virtual Boy is in Japan en de USA maar 6 maanden beschikbaar geweest en toen trok Nintendo er de stekker alweer uit. Met 770.000 verkochte exemplaren is het een van de grootste flops voor Nintendo ooit. Koekeloer hieronder.

REACTIES (85) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord