De grootste e-sports schandalen 

De grootste e-sports schandalen 2015-07-18T13:50:52
Corrupte wedkantoren en wijdverspreid dopinggebruik zijn niet per se de eerste zaken waar je aan denkt als je aan competitieve games denkt. Toch zijn er in de wereld van e-sports schandalen genoeg! We stuurden riooljournalist en paparazzo Steven op pad om eens wat van de meest controversiƫle gebeurtenissen op een rijtje te zetten.

*Dududuuduuuu* Welkom bij PU Boulevard, jouw bron voor alle sappige roddels. Mag ik een warm applaus voor jullie favoriete roddeltante, hier is Steveeeeeen! *Gejuich* *Dududududuuuuu* 

Recent kwam in het nieuws dat er op grote schaal doping wordt gebruikt in de competitieve Counter-Strike scene, in ieder geval als we speler Semphis mogen geloven. Het ADHD-medicijn Aderall zou door veel spelers genomen worden om hun concentratie een extra boost te geven. Met dit soort Tour de France-praktijken wordt het wederom duidelijk dat ook de e-sports wereld zo haar relletjes en controverses heeft. Spanning en sensatie! Wat zijn de sappigste e-sports verhalen van de afgelopen jaren?

 

Bullshit finale in League of Legends

League of Legends is een van de grootste e-sports van het moment, maar zoals elke beginnende speler zal weten is de community niet altijd even vriendelijk. Een kort onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat drie op de vier LoL-spelers het met je moeder gedaan heeft. De twee teams die in 2012 de finale van de Major League Gaming Summer Championships stonden waren in ieder geval dit soort gasten.

Team Dignitas en Curse NA zouden het tegen elkaar opnemen, en het winnende team zou met een dikke $40,000 vertrekken. Het liep helaas anders. In plaats van het sportief uitspelen van de wedstrijd, staken ze met zijn tienen hun middelvinger op naar de organisatie en het publiek door een volledig onzinpotje te spelen. Ze speelden een “all random, all mid” game, waarin iedereen een willekeurig personage kiest en door de middelste lane stormt. Technisch gezien is dit wel een echt potje LoL, maar het valt in het straatje knife only in Counter-Strike of 300% damage in Super Smash Bros. - iets wat je eens in de zoveel tijd voor de grap met je vrienden doet als je moe bent van al dat serieuze gedoe. Hier een voorbeeld: 

Het werd snel duidelijk waarom ze besloten de match te verkloten. Ze hadden afgesproken om de prijzenpot te verdelen, dus het maakte niet meer uit wie er zou winnen. Toch? Jazeker wel! De organisatie pikte deze onzin uiteraard niet en diskwalificeerd beide teams. Tja, als finalist de degelijkheid niet eens op kan brengen om gewoon te doen waar je voor betaald wordt dan zoek je ‘t maar uit.

 

Geen vrouwen toegestaan in Hearthstone

In 2014 was er een Fins e-sports evenement voor Hearthstone spelers dat gold als een kwalificatie voor het Koreaanse IeSF World Championship. Niet bepaald een potje dat je even tijdens het kakken speelt, dus. Op Reddit verscheen vrij snel een plaatje waarop te zien was dat het toernooi alleen toegankelijk was voor Finse mannen, en dus niet voor vrouwen. Dit zorgde logischerwijs voor nogal wat verbazing en verontwaardiging bij de Hearthstone community - wat had het geslacht van een speler in hemelsnaam met de skills van een speler te maken? Een van de mooi dingen aan e-sports was toch juist dat dit soort verdelingen niet meer gemaakt hoefden te worden?

Nadat het internet lucht kreeg van de uitsluiting van vrouwen in het toernooi deed het wat het het beste doet: een goed potje rellen. Het bleek dat het onderscheid niets met het Finse evenement te maken had, maar dat het IeSF in hun toernooien alleen mannen toestond. Toen de Koreaanse organisatie doorhad dat de community hun messen aan het slijpen was kwamen ze met een lachwekkend excuus: Om serieus genomen te worden door fysieke sporten, zoals op de Olympische spelen, was de scheiding van man en vrouw noodzakelijk. Ze verwezen bijvoorbeeld naar schaaktoernooien, waar deze scheiding ook aanwezig is. Juist. Het kon de community gelukkig niets schelen wat de schaakmeesters allemaal uitvreten, en vrij snel daarna stapte de IeSF over naar unisex toernooien. Hearthstone voor allen!  

 

 

Match fixing in Starcraft

Volgens velen ben je pas echt een grote sport als er met elke wedstrijd grote hoeveelheden geld in de lucht zweven bij wedkantoren. Hoewel je hier in Nederland nog wel eens een maatje kan vinden om een zakje kikkers mee te verwedden, is dit in Zuid-Korea wel anders. Daar gaan er miljoenen in de Starcraft-scene om. Helaas komt met groot geld ook een kudde grote stakkers die dit geld willen misbruiken, en hier is niet iedereen bestand tegen.

Gokwebsites hebben in 2010 grof geld betaald aan een paar van de grootste Starcraft spelers om hun wedstrijden opzettelijk te verliezen. Een aantal spelers dat hiervan beschuldigd werd waren sAviOr, By. 1st, DarkElf go.go en Luxury. Een aantal van deze spelers is gepakt en de beschuldigingen waren zelfs zo ernstig dat sommigen van hen de gevangenis in moesten. Dit was niet alleen een groot schandaal binnen de gamingwereld; zelfs reguliere nieuwskanalen (BBC) deden verslag van de gebeurtenissen.  

 

ESPN presentator zeikt e-sports af

De vraag of e-sports als ‘echte’ sport gezien moeten worden is met de dag relevanter, maar voor sommige mensen is het antwoord heel duidelijk: nee. Eerder dit jaar zond ESPN 2 een Heroes of the Storm toernooi uit. Het toernooi heette Heroes of the Dorm omdat de spelers hun collegegeld vergoed konden krijgen, iets wat in de VS tot wel $100,000 dollar per jaar kan zijn. Best een tof initiatief van Blizzard, en ook best tof dat ESPN de sprong waagde en de boel uitzond.

Helaas kon het evenement op geen enkele sympathie rekenen van ESPN radiomannetje Colin Cowherd. In zijn radioshow brandde hij het hele toernooi namelijk tot de grond af. Niet alleen had hij het over de verkeerde game (League of Legends), hij maakte ook nog eens alle betrokkenen belachelijk. En dan niet het soort belachelijk waar om te lachen is:

Hij vergeleek het luisteren naar e-sports match met het steken van een geweer in zijn mond en probeerde wanhopig op elke manier duidelijk te maken dat hij het écht niet leuk vindt. Als klap op de vuurpijl gebruikte hij een soundboard met het geluid ‘Nerds!’ om de boel af te maken.

Ik snap best als e-sports niet je ding is, maar kom op, ESPN zendt ook EETWEDSTRIJDEN uit. Eetwedstrijden! Waarbij mensen hun waffel volproppen met taart of hotdogs! En dan hier zo over flippen? Rustig aan, man.

 

Stiekeme Bitcoin mining

Niet alleen uTorrent probeert stiekem je processorkracht te gebruiken om Bitcoins te minen,  zelfs grote e-sports organisaties doen een poging. In 2013 bracht het e-sports netwerk ESEA een anti-cheat client uit waarin malware zat die computers gebruikte om bitcoins te minen. Niet cool, natuurlijk. Toen gebruikers erachter kwamen dat hun computers werden misbruikt, werd een bizarre statement de deur uit gedaan door ESEA medeoprichter Eric ‘Ipkane’ Thunberg, waarin het voorval als een 1 april grap werd afgeschreven:

"Lol that got aggressive quickly. Back towards the end of march, as BTC was skyrocketing, Jaguar and I were talking about how cool it would be if we could use massive amounts of GPUs logged into the client to mine. We went back and forth about it, considered doing something for April fools, didn't get it done in time, and eventually elected to put some test code in the client and try it on a few admin accounts, ours included. We ran the test for a few days on our accounts, decided it wasn't worth the potential drama, and pulled the plug, or so we thought.Fast forward to 48 hours ago, a fuck up in the client server results in a restart which results in a setting getting changed which enables it for all idle users, and here we are."

Een paar uur later kwam Thunberg met een nieuwe statement omdat een aantal gebruikers hem erop wezen dat hun anti-virus programma’s al veel langer dan de beweerde 48 uur moeilijk deden over de software. Hij gaf toe dat de malware al langer deel van de client was, en dat er inmiddels $3,602.21 aan Bitcoins binnen was gehaald. Hij beloofde dit geld te gebruiken voor de prijzenpot van het volgende toernooi en gaf alle gedupeerden een maand gratis hun premium service. Schijnbaar had een medewerker alles op eigen houtje gedaan. Hmm….

*Dudududuuuu* Kijkt u de volgende keer weer? Want u weet het: een dag niet geroddeld is een dag niet geleefd! *Duduuduuduuuuu*

REACTIES (47) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord