De grootste communicatieflaters ooit: Fallout 76 

De grootste communicatieflaters ooit: Fallout 76 2019-02-24T13:32:13
Sinds Karim stukjes schrijft bij de Power Unlimited, is deze serial er al. Soms zijn de communicatieflaters uit het verleden, soms zijn ze zeer recent. In dit geval is het dat laatste, betreffende Fallout 76…

Eigenlijk verbaast het me dat deze game overal nog best aardig mee weg is gekomen. Natuurlijk zijn de cijfers voor deze game laag en natuurlijk was de communicatie bizar, maar na zelf een kleine speelsessie met de game gehad te hebben een aantal weken geleden, verbaast het me oprecht dat deze game niet gewoon offline gehaald is. Een game die zoveel bugs en glitches heeft, voor geen meter loopt en er simpelweg niet uitziet, had natuurlijk nooit het daglicht mogen zien. En toch bestaat het en kun je het spelen: Fallout 76.

Nu is dat tot daaraan toe, maar het leek er vervolgens ook nog eens op alsof Bethesda de marketing en PR-afdelingen lekker een weekje vrij had gegeven rondom de release. Rondom de launch was er amper tot geen communicatie vanuit Bethesda, terwijl de game afgemaakt werd op het internet. Niemand had enig idee wat er met de game stond te gebeuren en doordat de game er zo slecht aan toe was, wilde veel gamers hun geld terug. Nadat ze een eerste mail kregen waarin werd gemeld dat ze even moesten wachten op hun geld, kwam er vaak een tweede mail achteraan dat refunds helemaal niet mogelijk waren. Uiteindelijk moest er gedreigd worden met rechtszaken voordat Bethesda een keer met een reactie kwam.

Fallout 76 verscheen op 14 november 2018 en pas op 27 november in datzelfde jaar had Bethesda iets te melden. De uitgever en ontwikkelaar liet weten dat ze transparanter moesten zijn en vanaf nu wekelijks updates zouden geven. Ze verontschuldigden zich en lieten weten dat de stille periode niet betekende dat ze niet keihard aan het werk waren om Fallout 76 te fiksen. Bethesda is er inderdaad as we speak keihard mee bezig, maar was bijvoorbeeld de grote mond van Todd Howard in deze periode? De man die iedere E3 opnieuw de harten veroverd met mooie praatjes, maar als het echt nodig is volledig van de aardbodem verdwenen lijkt te zijn?

Overigens was de aanloop naar de full release van de game al zeer hobbelig te noemen. Ten tijde van de beta kon je namelijk steeds maar een korte periode de game spelen, vergelijkbaar met het beta-model dat Nintendo eerder heeft toegepast op bijvoorbeeld Splatoon 2 en ARMS. In het geval van die games, die allen maar een paar gigabyte innemen, is dat te doen. Met een beta van 48GB wordt dat een stukje lastiger, helemaal als de beta zodra je ‘m opstart even de hele game van je PC verwijderd. Bethesda heeft daarna de uren wel verlengd, maar de schade was al gedaan en veel gamers konden de beta niet spelen. Ook hier was opnieuw minimale communicatie over en zou je inmiddels bijna denken dat Todd Howard z’n biezen heeft gepakt en ergens op de bahama’s zit.

Alle promotie en communicatie rondom Fallout 76 blijkt een complete trainwreck te zijn als we er ook nog eens achterkomen dat de Power Armor Edition van Fallout 76 niet de beloofde canvas tas bevat, maar een super goedkope nylon-variant van dezelfde tas. Deze editie van de game was liefst 200 euro waard, maar je betaalde dus eigenlijk voor een nylon variant. Dan had je dus net zo goed naar de Action kunnen gaan voor een tas.

Hier blijft het niet bij, want toen Bethesda in december ook begon met de verkoop van Nuka Rum bottles, wat er overigens best tof uitziet, kwamen ze opnieuw in opspraak. Voor 80 dollar kon je een originele Nuka Rum-fles kopen, helemaal in de stijl van Fallout. Als je deze prijs betaald zou je denken dat je er wat voor terugkrijgt, maar uiteindelijk kreeg iedereen een plastic variant van deze fles thuisgestuurd. Dan betaal je dus circa 78 dollar voor een beetje rum. Gestoord…

Overigens is Bethesda wel van zins, nadat ze eerst zeiden dat ze het niet gingen doen, om alle bovengenoemde tassen te vervangen. Echter gaat dit zelfs op moment van schrijven nog wel even duren, dus fans hebben nog altijd alle reden om boos te zijn. Met name de minimale en soms zelfs compleet foutieve communicatie rondom al deze problemen zorgen ervoor dat mensen niet alleen boos zijn, maar het ook blijven. Communicatie naar je fans is super belangrijk en waar Bethesda er altijd juist om bekend stond om een luisterend oor voor de community te hebben, lijken ze zich compleet afgezonderd te hebben met Fallout 76 als gevolg. Laten we hopen dat andere gamebedrijven meekijken en zien hoe het niet moet, want als dit de kant is die we met z’n allen opgaan, dan kunnen we beter liefhebbers worden van boekjes lezen of zo.

Inmiddels heeft Bethesda het overigens wel iets beter op de rit. Laatst kondigden ze een road map aan voor het komende jaar, met bakken aan nieuwe content. Dit communiceren ze goed, gezien ook gamers die Fallout 76 nog wel spelen lange tijd in onzekerheid hebben geleefd. Na zoveel negativiteit zou je denken dat Bethesda de support snel stopt voor deze game, maar bewonderenswaardig is het wel dat ze er gewoon mee doorgaan en het blijven supporten en fiksen. Als ik alleen heel eerlijk ben, weet ik niet wat hier nog aan te fiksen valt. Je zou inmiddels bijna denken dat het een strategie is geworden om een game helemaal kapot uit te brengen en ‘m dan te fiksen zodat je een jaar later kunt roepen dat je de game nog een tweede kans moet geven.

Bethesda heeft hier niet één communicatieve, maar misschien wel 10 communicatieve fouten gemaakt. Zelf vraag ik me altijd af hoe zoiets in godsnaam kan gebeuren met zoveel mensen in dienst, maar laten we vooral hopen dat het niet meer gebeurt. Iedereen is gebaat bij goede (Bethesda) games en niemand is er bij gebaat om zo’n mooie franchise als Fallout zo te zien afglijden. Laten we hopen dat Bethesda deze lessen meeneemt naar de ontwikkeling van Starfield en The Elder Scrolls 6.

REACTIES (14) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord