De geschiedenis van de E3 

De geschiedenis van de E3 2016-06-08T13:10:31
Voor een geschiedenislesje kun je altijd bij Alie terecht. Zeker als het zo’n jaarlijks hoogtepunt als de E3 betreft. Van het ontstaan van de beurs tot aan de beste games die de 21 edities tot dusver te bieden hadden; lees hieronder alles over de geschiedenis van de E3.

Voor ons gamers is de Electronic Entertainment Expo, oftewel de E3, een van de hoogtepunten van het jaar. De trade show van de game-industrie wordt door uitgevers en ontwikkelaars gebruikt om het publiek kennis te laten maken met hun nieuwste games, hardware en accessoires. Zodoende vinden de echt grote onthullingen plaats tijdens de E3; wanneer de gehele wereld kijkt en we met z'n allen enthousiast wordt gemaakt voor de toekomst van gaming.

E3

   

Weggemoffelde games

Voordat de E3 in 1995 voor de eerste keer georganiseerd werd, trok de (nog kleinere) game-industrie naar onder meer de Consumer Electronics Show (CES). Met de groeispurt die de industrie aan het begin van de jaren ’90 doormaakte, hadden veel professionals echter het gevoel dat deze trade shows niet meer voldeden. De CES stond namelijk niet echt in het teken van games; je kon er ook terecht voor telefoons, koelkasten en stereo’s.

Veel partijen uit de game-industrie waren het zat tijdens de CES weggemoffeld te worden in hoekjes en tenten. Een van de laatste druppels was het feit dat de door de Interactive Digital Software Association (IDSA; inmiddels de ESA) aangevraagde privéruimte voor ontwikkelaars afgekeurd werd door de CES. De IDG Infotainment World vond het daarmee genoeg geweest, zodat zij tezamen met de IDSA besloten de E3 te organiseren. 

Een van de partijen die het al langere tijd zat was, vooral nadat hun nieuwe Mega Drives in 1991 zeiknat waren geregend, was SEGA Amerika. Zij waren dan ook een van de eersten die hun steun uitspraken voor de E3. Ook anderen volgden snel, alhoewel het wat langer duurde voordat Nintendo, de tweede grote speler in de nineties, hun steun aan de CES zou opzeggen. Dat had uiteindelijk voornamelijk te maken met het feit dat de twee beurzen ook nog eens gelijktijdig gehouden werden, zodat bedrijven wel moesten kiezen.

CES

   

De allereerste E3

De allereerste E3 die in 1995 werd georganiseerd, was met een oppervlakte van 65.000 m2 en met bijna 50.000 aanwezigen meteen een doorslaand succes. Dit kwam onder meer door de aankondigingen van de PlayStation en de Sega Saturn, vooral omdat men deze laatste console, in tegenstelling tot de oorspronkelijke launchdatum in september, ook meteen diezelfde dag nog zou lanceren. Alsnog was het echter de console van nieuwkomer Sony die de show wist te stelen met zijn $100 lagere prijskaartje.

Maar ook de daaropvolgende jaren gebeurden er genoeg noemenswaardige dingen. Neem 1996; het jaar waarin de Nintendo 64 en de klassieker Super Mario 64 getoond werden, Capcom de wereld kennis liet maken met hun Resident Evil, en Naughty Dog met Crash Bandicoot hun eerste PlayStation-game showde. Het was ook het jaar dat het publiek de Unreal Engine, StarCraft en Final Fantasy VII voor hun kiezen kregen.

1997 stond eveneens garant voor diverse toppers, zoals Half-Life, Unreal en Metal Gear Solid. Daarnaast werd in dat jaar geschiedenis geschreven met een van de allereerste offline eSports-toernooien ooit, namelijk een Quake-tournament. Over elk jaar is echter wel iets moois te vertellen, zo toonde Nintendo in 1998 de voltooide versie van The Legend of Zelda: Ocarina of Time en nam het aantal bezoekers ten opzichte van voorgaande jaren met  75% toe tot 70.000.

   

Afscheid en nieuwkomers

De editie van 1999 stond in het teken van de Dreamcast en de Nintendo Dolphin, die we later zouden leren kennen onder de naam GameCube. Het daaropvolgende jaar maakte de wereld kennis met de PlayStation 2, Game Boy Advance en Unreal Engine 2. In 2001 maakte Microsoft de line-up voor hun Xbox bekend, en presenteerde Nintendo de games voor hun paarse kubus. Het was tevens het jaar waarin de Dreamcast zijn zwanenzang zong…

Ondanks dat SEGA er vanaf 2001 niet meer bij zou zijn als platformmaker, bleef de E3 alsmaar verder groeien. Zo werd 2002 het jaar van Xbox Live, Ninja Gaiden, Metroid Prime, Kingdom Hearts en Warcraft III. Voor de meeste mensen zal de editie van 2003 voor altijd in het teken staan van Half-Life 2 en Call of Duty, terwijl de show van 2004 de boeken ingaat dankzij toppers als The Legend of Zelda: Twilight Princess en F.E.A.R.

In 2005 was de E3 uitgegroeid tot zo’n fenomeen dat de conventie uit werd gezonden op tv, hetgeen de Amerikaanse zender G4 tot aan de editie van 2012 zou blijven doen. In datzelfde jaar presenteerde Sony hun PlayStation 3, onthulde Nintendo hun Wii, die we destijds nog kenden als de Revolution, en toonde Microsoft de Xbox 360. De daarop volgende editie stond bol van de games voor deze consoles, zoals Gears of War, Super Mario Galaxy en Ridge Racer.

PS3 op E3 2006

   

Grote veranderingen

Na de editie van 2006 maakte de ESA bekend dat de E3 flink zou veranderen. Ondanks dat de beurs in eerste instantie bedoeld was voor professionals, werden er door de jaren heen steeds meer mensen toegelaten. Vanaf 2007 zou de beurs voortaan echter alleen nog maar op strikte uitnodiging te bezoeken zijn. In eerste instantie vreesden velen hierdoor voor de toekomst van indie-ontwikkelaars, maar dit werd opgevangen met The Indie Games Showcase. Voor de thuisblijvers veranderde er echter niet zo veel, aangezien de show dat jaar gewoon weer in het teken zou staan van games als BioShock, Assassin’s Creed, Crysis en Uncharted: Drake’s Fortune.

In 2008 nam het aantal bezoekers nog eens met 50% af, zodat er uiteindelijk slechts 5.000 man aanwezig was tijdens de beurs. Zij konden echter wel hun hart ophalen aan Fallout 3, Fable II en God of War III. De veranderingen in het format van de E3 bleken echter toch niet het succes waarop men bij de ESA had gehoopt, zodat men in 2009 een groot aantal veranderingen terugdraaide en er bijvoorbeeld weer meer genodigden welkom waren... Zelfs ruim 700% meer, waardoor er dat jaar uiteindelijk meer dan 40.000 mensen geheel live een blik konden werpen op New Super Mario Bros. Wii en Final Fantasy XIV, en zij hoogstpersoonlijk kennis konden maken met de motion controls van Sony en Microsoft.

E3 2009

   

De 20ste editie

Van de getoonde games op de E3 van 2010 hebben onder meer The Legend of Zelda: Skyward Sword, Saints Row: The Third en Kingdom Hearts 3D een blijvende indruk gemaakt. In 2011 wisten Halo 4, Mass Effect en The Elder Scrolls V: Skyrim onze gamerhartjes sneller te laten kloppen, en vergaapten we ons voor het eerst aan de Wii U. Het daaropvolgende jaar stolen New Super Mario Bros. U, Watch Dogs, Tomb Raider en South Park: The Stick of Truth de show. Het zou uiteindelijk echter nog een jaartje duren voordat Sony en Microsoft hun nieuwe consoles eveneens wereldkundig maakten. Het was tevens in 2013 dat Nintendo besloot hun presentatie voortaan anders in te kleden, namelijk met kleinere presentaties gericht op specifiekere doelgroepen.

In 2014 was het groot feest, aangezien de E3 toen zijn 20ste editie meemaakte. Dat heugelijke feit werd onder meer gevierd met games als Dragon Age: Inquisition, The Witcher 3: Wild Hunt, Bloodborne, en Super Smash Bros. for Wii U, daarnaast werden bijvoorbeeld de verzamelgevoelige amiibo getoond. Ook vorig jaar was het weer een hele happening met games als No Man’s Sky, The Last Guardian en Mass Effect Andromeda, presentaties van de Microsoft HoloLens en Oculus VR, en het Nintendo World Championship.

   

Aan alle 21 E3’s die tot dusver zijn georganiseerd, had ik wel een geheel eigen Feature kunnen wijden. Zoveel hoogtepunten: geweldige games, nieuwe consoles en memorabele presentaties. Ik kan daarom niet wachten tot die 12 juni waarop de E3 2016 losbarst... Laat me tot die tijd vooral weten welke editie van de E3 jullie de allerbeste vonden, wat jullie favoriete herinneringen zijn en of ik iets ben vergeten in mijn geschiedenisles.

REACTIES (18) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord