De geschiedenis van Borderlands 

De geschiedenis van Borderlands 2015-03-27T16:20:39
Knappe jongens als we zijn op de redactie, kunnen we een game met de subtitel ‘The Handsome Collection’ natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan. Roy slaat de geschiedenisboeken open over Borderlands.

We gaan in deze feature ruim acht jaar terug in de tijd jongens en meisjes! Denk aan klittebandschoenen met lichtjes, euro’s nog steeds omrekenen naar guldens en het begin van de Borderlands franchise. De Handsome Collection van Borderlands is nu verkrijgbaar en dat is een goede gelegenheid om de geschiedenisboeken er even op na te slaan. Let op, je wordt overhoord!

Borderlands

      

Borderlands

De eerste Borderlands werd in 2007 aangekondigd in een issue van Game Informer in volle cell shaded-loze glorie. Want zoals sommigen van jullie zich misschien nog kunnen herinneren was de cartoony style van Borderlands in de eerste instantie helemaal niet de planning. Wouter is het in ieder geval niet vergeten, en de eerste beelden die hij mocht aanschouwen op de E3 waren volgens hem veel toffer dan de stijl die Gearbox nu aanhoudt.

Borderlands

   

Anyway, na wat uitstel kwam Gearbox eind 2009 op de proppen met de cell shaded, cartoony stijl die we allemaal kennen én waar we van houden. Nu noemde ik Borderlands in de intro een shooter, maar eigenlijk is het net zoveel rpg als shooter. Met het loot-element, het levelsysteem en de skill trees maken Borderlands misschien zelfs wel een betere rpg dan de gemiddelde rpg, ofzo. Maar hey, dat is een kwestie van smaak, maar ik, en 4,5 miljoen anderen, vonden Borderlands in ieder geval de moeite waard om te kopen. Dan kwamen daarbij ook nog eens vier DLC packs uit die wederom gretig aftrek vonden.

Borderlands DLC:

 • The Zombie Island of Dr. Ned
 • Mad Moxxi’s Underdome Riot
 • The Secret Army of General Knoxx
 • Claptrap’s New Robot Revolution

Borderlands

       

Borderlands 2

Wanneer iets 4,5 miljoen keer verkoopt, moet er natuurlijk een vervolg komen. Zo gaat dat bij films, series en tupperware-bakjes waar je boterhammen echt precies inpassen, en dat is bij games niet anders. Borderlands 2 verscheen in september van 2012 en bracht ons vier nieuwe personages om mee te spelen (exclusief DLC) in een wereld die wat coherenter en interessanter was dan Pandora uit het eerste deel. Het had dezelfde stijl als het eerste deel en dat gaat ook niet meer veranderen. Cell shaded is Borderlands en het misstaat de serie ook absoluut niet.

Wat nieuw was in Borderlands 2 was het ‘slag status effect’ waardoor vijanden meer schade kregen door andere bronnen dan slag damage. Dat werkt vooral lekker in de multiplayer, en dat is ook eigenlijk de enige manier waarop je Borderlands speelt: met vrienden. Maar één van de grootste toevoegingen is de Badass Rank. Deze kan je verhogen door kleine challenges te halen en met badass points kan je verschillende stats van al je characters verhogen. Borderlands 2 is in totaal meer dan 12 miljoen keer verkocht.

Borderlands 2 DLC:

 • Captain Scarlett and Her Pirate’s Booty
 • Mr. Torgue's Campaign of Carnage
 • Sir Hammerlock's Big Game Hunt
 • Tiny Tina's Assault on Dragon Keep
 • T.K. Baha's Bloody Harvest
 • The Horrible Hunger of the Ravenous Wattle Gobbler
 • How Marcus Saved Mercenary Day
 • Mad Moxxi and the Wedding Day Massacre
 • Sir Hammerlock vs. the Son of Crawmerax
 • Premiere Club: Mechromancer Pack
 • Psycho and Ultimate Vault Hunter Upgrade Pack
 • Ultimate Vault Hunter Upgrade Pack 2: Digistruct Peak Challenge

 Borderlands 2

        

Borderlands: The Pre-Sequel

Met ogen als dollartekens, cell shaded zakken vol geld en een antagonist uit deel 2 waren er genoeg redenen voor Gearbox om een nieuwe Borderlands te ontwikkelen, deze keer werd dat ontwikkelen alleen gedaan door 2K Australia. Het werd geen Borderlands 3, want daarvoor was het te last-gen en Handsome Jack was eigenlijk te dood om hem in een sequel te proppen. Maar een deeltje tussen 1 en 2 in, ja, dat kon eigenlijk wel. Zo zag Borderlands: The Pre-Sequel in oktober van 2014 het levenslicht. Wederom met vier nieuwe characters die deze keer op Elpis, een maan van Pandora, terecht komen en werken voor Handsome Jack.

Elpis bracht naast een lagere zwaartekracht, en dus hogere sprongen, ook wat zuurstofproblemen met zich mee. Maar dat werd gecounterd door een O2 kits die weer hun eigen perks hadden. Daarnaast werden er laser en cryo-weapons toegevoegd om de gameplay nog wat op te spicen.

Borderlands: The Pre-Sequel DLC

 • Shock Drop Slaughter Pit
 • Doppelganger Pack
 • The Holodome Onslaught
 • Baroness Pack
 • Claptastic Voyage

Borderlands The Pre-sequel

        

Tales from the Borderlands

Tussen al het geweld in de grote boze game-wereld was er een ontwikkelaar die dapper weerstand wist te bieden tegen al de fps-en en open world games. Deze ontwikkelaar was Telltale Games en zij maakten gewoon lekker point and click-achtige spellekes. Gearbox vond dat het verhaal en de lore van hun gestoorde psycho kindje nog niet uitgebreid genoeg was en liepen arm in arm met Telltale de zonsondergang tegemoet. Tales from the Borderlands was geboren.

Het is een Telltale game in hart en nieren, maar dan in het Borderlands universum. Het is dus net wat zwartgalliger wat humor betreft terwijl het wel de vrolijkheid uitstraalt van een Borderlands game. De hoofdrollen worden deze keer gespeeld door Rhys en Fiona die op Pandora op zoek gaan naar meer vault keys na de dood van Handsome Jack in deel 2. Hoe het verhaal verloopt, hangt sterk af van de keuzes die je maakt in de game, zoals we gewend zijn van Telltale. Ondertussen zijn er twee episodes uit en moeten er dit jaar nog drie verschijnen.

Tales from the Borderlands

         

The Handsome Collection

Dan hebben we nu The Handsome Collection! De betere, grotere en snellere versie van Borderlands 2, The Pre-Sequel en al hun DLC. Deze twee games gaan nu current-gen en dat ziet er allemaal net wat gelikter uit dan voorheen. Het is mogelijk om je save games van de vorige generatie consoles over te zetten (niet van Xbox naar PlayStation of vice versa, maar dat spreekt voor zich) dus je kan lekker knallen met je Badass Rank intact. Dat Borderlands 2 en The Pre-Sequel samen gebundeld zijn, is ook wel lekker omdat de verhalen van beide games erg veel op elkaar leunen. En tenzij je een season pass had en 200 vrije uurtjes, is dit wel een aanrader voor diegene die nooit aan de serie zijn toegekomen of een shitload aan DLC gemist hebben.

REACTIES (46) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord