De beste virtuele card games 

De beste virtuele card games 2015-09-20T22:42:46
Soms heeft Roy even geen zin in schieten, springen en klimmen. Soms wil hij rustig achterover zitten en nadenken over de kaart die hij nu gaat spelen. Hij is dus de beste persoon om jullie een lijstje voor te schotelen van de beste virtuele card games.

Dood, verderf en grote rode uitroeptekens boven je hoofd is allemaal leuk en aardig, maar soms ben ik in een bui om iets meer na te denken tijdens mijn game-tijd. Loze uurtjes besteed ik daarom graag aan Hearthstone, waar een paar weken geleden overigens een nieuwe uitbreiding van is uitgekomen. Voor gelijkgestemden heb ik daarom even wat research gedaan naar soortgelijke card games die je op je console of PC kan spelen.

 

Hearthstone

Laat ik dan maar beginnen met de populairste trading card game van het moment, Hearthstone. Met ruim 15 miljoen spelers steekt de card game van Blizzard met kop en schouders boven de rest uit. Het is het perfect voorbeeld van easy to learn, hard to master, maar als je genoeg geld neerlegt om packs te kopen, dan kom je ook een heel eind. Uiteindelijk komt het er natuurlijk wel op neer dat je goede kaarten ook goed moet kunnen gebruiken, maar dat kost heel wat tijd en inzicht.

Twitch en YouTube staat vol met Hearthstone spelers die tutorials maken of simpelweg een heel filmpje wijden aan een bepaalde kaart en zijn positieve en negatieve punten belichten. Hearthstone is in principe free to play, maar ranked matches worden wel een stuk moeilijker als je niet de juiste kaarten hebt om mee te kunnen in de meta game. Maar je kan altijd je geluk beproeven in de Arena, waarin je zelf een deck maakt door steeds uit drie kaarten te kiezen. En anders kan je de willekeur van de Tavern Brawl eens proberen. Voor ieder wat wils.

 

Warhammer 40K Space Wolf

Dit is misschien niet wat je verwacht van een kaartspel, maar je bouwt nog steeds een deck en speelt beurtelings kaarten. Space Wolfs heeft alleen wat meer weg van een pot XCOM dan van Yu Gi Oh. Je verzet je character over een in rosters verdeeld speelveld en wanneer je een vijand tegenkomt, trek je verdomd snel een pak kaarten uit je space armor.

Aan de hand van je deck bepaal je dus welke acties je kan doen. Met onder andere wapenkaarten en kaarten om te bewegen en om jezelf en anderen te buffen, is het een behoorlijk tactische aangelegenheid. Tel daarbij wat EXP op en character gerelateerde skills die je kunt unlocken en dan heb je een behoorlijk pittig spelletje in je handen. Gratis te spelen op iOs en Android.

 

Pokémon Trading Card Game Online

Waarschijnlijk hebben de meeste van jullie vroeger wel Pokémonkaarten gehad. De tekst en cijfertjes op die kaarten waren op schoolpleinen vaak ondergeschikt aan de het plaatje en als je een ‘glimmende’ had, was je helemaal het mannetje. Nu we ouder en wijzer zijn, weten we ondertussen dat je er daadwerkelijk een tof spelletje mee kan spelen en dat kan sinds een tijdje dus ook online. Het is gratis te downloaden op pokemon.com en het spel zelf is erg gebruiksvriendelijk en simpel om te leren.

Naarmate je meer speelt, wil je natuurlijk meer kaarten om nieuwe decks te bouwen en ook in die behoefte voorziet het Pokémon TCG. Je kan booster packs winnen door trainer battles te spelen, maar je kan ook altijd nog een oproep doen om die ene kaart die je nodig hebt te ruilen tegen iemand anders. Eigenlijk biedt dit spel je alle gemakken van het bestaande kaartspel minus de enigszins smerige lichaamsgeur van je tegenstander te kunnen ruiken. Als research heb ik het weer oven opgepakt en ik merk direct dat het bloed stroomt waar het niet gaan kan, want ‘even checken’ werd al snel een paar uurtjes spelen.

 

Magic 2015 – Duals of the Planeswalkers

Toen ik vroeger in de lokale geek-georiënteerde winkel Pokémonkaarten ruilde, speelde de ‘grote jongens met paardenstaarten’ Magic the Gathering. Een spel waar ik de ballen verstand van had, maar nu je het tegenwoordig zelfs op je laptop kan spelen (en sinds die ene aflevering van South Park) ben ik het toch meer gaan waarderen. Op Steam kost Duals of the Planeswalkers €9,99, maar je kan het uitbreiden met drie expansions die je nóg meer kaarten geeft en extra campaign missies.

Magic is een van de weinige card games die je met meer dan twee spelers kan spelen en dat kan voor de nodige chaos en naargeestige opmerkingen zorgen. Ook bij Magic 2015 kan je eigenlijk alles wat je in het bestaande kaartspel ook kan, maar dan zonder de moeite om je duurste kaarten in mint condition te houden en je hebt fancy animaties die de realiteit laten verbleken.

 

Yu-Gi-Oh! Zexal – Power of Chaos

Een beetje anime fan, zou het me nooit vergeven als Yu-Gi-Oh niet in deze feature zou staan. De hele serie, die acht jaar op tv was en een handvol spin-offs heeft gekregen, draait puur en alleen om card battles. De franchise heeft al eerder games gehad op bijvoorbeeld de GBA (die ik echt kapot heb gespeeld) maar ik wilde iets recenters pakken. En dat is Zexal geworden.

De game is gratis te downloaden en ziet er wederom best netjes en overzichtelijk uit. Het Yu-Gi-Oh universum is best groots en uitgebreid, maar in principe hoef je je daar niet door af te laten schrikken. Het begint lekker rustig en naarmate je meer challenges haalt, krijg je meer kaarten tot je beschikking om je deck precies te maken hoe jij wil. 

Yu-Gi-Oh

Dus als je wat tijd te doden hebt en je hebt even geen zin in de soms volledige willekeur van Hearthstone, dan zie ik een prachtige toekomst in je kaarten. Want Jan mag dan wel zijn kristallen bol hebben, ik ben meer van het lezen van kaarten.

REACTIES (28) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord