De beste snipergames ooit 

De beste snipergames ooit 2019-12-16T10:47:18
Graddus zegt altijd dat als hij in het leger had gezeten, hij een sluipschutter was geweest. Wij denken dat-ie gewoon aardappels had geschild in de veldkeuken, maar omdat we de beroerdste niet zijn laten we hem een top vijf met de beste snipergames ooit maken.

Het leven draait om op het juiste moment op de juiste plek te zijn. Ben je te laat, dan heb je geen perfecte selfie, kun je die promotie wel op je buik schrijven en sta je na een avondje stappen niet te bekken met de vrouw van je dromen, maar lig je kotsend in een steeg... Jep, timing is alles.

Nergens is deze wijsheid meer van toepassing dan in snipergames. Soms zit je minutenlang door het vizier naar je doelwit te turen, wachtend op die ene kans voor het perfecte schot. Je moet ervan houden. Maar als het dan eenmaal lukt, oeh la la. Die voldoening vind je nergens! Onderstaande vijf titels bootsen het leven van een sluipschutter als geen ander na. Ga ze dus snel spelen, baklap; dit is het juiste moment...

P.s. in deze lijst vind je alleen dedicated snipergames. Spellen waarin je kunt snipen maar het niet de hoofdmoot is (PUBG, Battlefield etc.) doen dus niet mee.

 

5. Silent Scope (Arcade, PS2, Dreamcast, GBA -1999)

Silent Scope is één van mijn favoriete arcadekasten, puur vanwege de dikke snipergun die erop zit gemonteerd. Een beetje à la Time Crisis maar dan waaaaay cooler. Ik weet nog dat ik deze game ergens in 2000 ontdekte tijdens een zomervakantie in Salou en ik in plaats van met mijn vrienden op het strand te bakken letterlijk de hele dag Silent Scope zat te spelen. Aan het einde van de vakantie was ik lijkbleek, maar wist ik wel precies hoeveel munten van 100 Peseta er in je broekzak passen zonder dat-ie scheurt!

Toen ik Silent Scope later voor de PlayStation 2 kocht, realiseerde ik me dat het zonder die plastic gun eigenlijk vrij weinig voorstelt allemaal. Het spel is extreem lineair en speelt lang niet zo lekker met een controller. Toch, een plekje op nummer vijf is vanwege de novelty van de sniperrifle absoluut verdient.

Silent Scope

 

4. Sniper Elite V2 (PS4, PS3, Xbox One, Xbox 360, Switch, Wii U, PC - 2012)

In 2012 schreef ik net voor PU.nl. Dat betekende mezelf bewijzen met nieuwsdiensten, Nachtwachten en features. Al snel kreeg ik het predicaat 'wansmaakman' omdat ik nét wat andere games aandacht gaf dan anderen. Sniper Elite V2 bijvoorbeeld, een nichetitel waar ik zó'n aanstekelijk enthousiasme voor had, dat simpele DLC-nieuwsberichtjes op een gegeven moment toch aardig wat comments genereerden. Zoals hier

2012 was ook de tijd dat Tweede Wereldoorlog-games in het verdomhoekje zaten. Alles moest modern of futuristisch, waardoor Sniper Elite V2 als een soort 'laatste der Mohikanen' bijna de alleenheerschappij in het genre had. De game was zeker niet perfect, maar wel succesvol (er kwam onlangs zelfs een remaster van uit) en gaf ons de zieke killcam die voor snipergames nu vrijwel standaard is.

Sniper Elite V2

 

3. Hitman: Sniper (iOS, Android - 2015)

'Waarom is hier nog nooit eerder een game van gemaakt?', was mijn gedachte toen Hitman: Sniper in 2014 werd aangekondigd. En ja, de combinatie Agent 47 + sniperrifles is een match made in heaven. Tuurlijk, de games hadden al eerder sluipschutterssecties, maar om de kale killer 100% met langeafstandsgeschut in de weer te zien was nieuw. Het is extreem verslavend om elke keer je high score proberen te verbeteren dankzij nóg stylishere / specialere kills. En dat met prima touchcontrols op zowel Apple- als Android-devices. 

Grappig genoeg bleek dit 'simpele' spelletje één van Square Enix' grootste hits ooit, en één van de redenen dat het bedrijf tegenvallers met o.a. Thief en Tomb Raider kon opvangen. Allemaal dankzij een gabber en z'n snipergun.

Hitman: Sniper

 

2. Sniper: Ghost Warrior 3 (PS4, Xbox One, PC - 2017)

Sniper: Ghost Warrior was altijd een beetje het debiele broertje van Sniper Elite. Controls die nét niet lekker werkten, vijanden die je op een kilometer afstand al hoorden of je juist niet zagen als je letterlijk voor hun neus stond... Het voelde allemaal behoorlijk... budget.

En toen verscheen Sniper: Ghost Warrior 3 en trad de serie definitief uit de schaduw. Het focust zich wat meer op realisme, zodat je écht rekening moet houden met zaken als afstand, windsnelheid en hoogteverschil in plaats van alleen maar je doelwit in het vizier krijgen. Ja, je kunt ook 'Warrior'-stijl spelen, maar dat werkt voor geen meter en is ook minstens 5682 keer minder leuk. Er valt nog genoeg te verbeteren (wat het onlangs verschenen Contracts in zekere zin ook deed) maar puur op ambitie en realisme gaat er niets boven Sniper: Ghost Warrior 3.

Sniper: Ghost Warrior 3

 

1. Sniper Elite 4 (PS4, Xbox One, PC - 2017) 

2017 was een goed jaar voor snipergames, want vlak voor de release van Sniper: Ghost Warrior 3 verscheen de beste sluipschutterssim ooit: Sniper Elite 4. Net als in voorgaande delen kruip je in de legerkisten van lieutenant Karl Fairburne, de man die niet alleen de meest stabiele handen, maar ook de strakste scheiding van het Amerikaanse leger heeft.

Karl is een held. In z'n eentje bevrijdt-ie Italië van de Nazi's en knalt hij meer Duitse teelballen aan gort dan ooit. De omgevingen zijn even fraai als afwisselend (Abrunza Monastery, wow), terwijl de AI voor het eerst in een snipergame niet op standje 'oliedom' staat.

Wist je trouwens dat Hitler geen zelfmoord pleegde, maar om het leven kwam omdat Karl een enorme betonnen adelaar op z'n snufferd pleurde? Maar echt, kijk hier maar!

Sniper Elite 4

 

REACTIES (6) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord