De beste Openingsscènes in Games 

De beste Openingsscènes in Games 2015-10-28T12:44:35
Een goed begin is het halve werk, roept men wel eens. Geldt dat ook voor games? Hoe een game van start gaat is in ieder geval van groot belang voor hoe je de rest van de game ervaart en deze tien legendarische openingsscènes laten zien hoe dat moet.

Aah, dat magische moment dat je die langverwachte game voor het eerst opstart, dat titelscherm, die introductie, die eerste stapjes gameplay... Het begin van een game moet goed zijn, het moet boeien vanaf het eerste moment, want het zet de toon voor de uren die volgen. Sommigen bestaan alleen uit filmpjes, sommigen uit gameplay, sommigen uit allebei, maar de memorabele openingsscènes hieronder zijn stuk voor stuk een onmisbaar element van wat deze games zo briljant maakt.
    

Fallout 3 - War Never Changes

Deel 4 staat voor de deur en om alvast een beetje in de stemming te komen (alsof je dat nog niet was), beginnen we vandaag met de legendarische intro van Fallout 3. Zoals je vast wel weet bevat de opening van elke Fallout-game een voice-over die elke keer anders, maar altijd begint met de iconische woorden: “War… war never changes”. De toon is gezet en na de intro begint je post-apocalyptische avontuur meteen op het meest logische moment: met je eigen geboorte in de Vault! Mogelijk hebben we in de eerste trailer van Fallout 4 al een deel van de nieuwe openingsscène gezien en één ding is in ieder geval zeker: oorlog verandert nooit.

     

Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots - War has Changed

Oh wacht, volgens Solid Snake verandert oorlog wel degelijk. Sorry Fallout-voice-over-meneer, Snake geeft in de intro van Metal Gear Solid 4 een aantal zeer sterke argumenten die uw theorie een beetje onderuit halen. Tenminste, in het gestoorde universum van Hideo Kojima dan. Deze sfeervolle openingsscène gooit Snake en de speler midden in een grimmig slagveld in het Midden-Oosten, waar alle strijders opeens Engels praten… War has changed alright. De titel Metal Gear Solid staat trouwens altijd garant voor een sterke openingsscène, maar deze video doet ons de stem van David Hayter wel een beetje missen.

     

Grim Fandango - Everybody here is just as dead as you

Deze openingsscène is misschien wel perfect in de simpele maar effectieve manier waarop het de setting en het hoofdpersonage introduceert. Manny Calavera is een cynische reisagent in het Land der Doden, die op de een of andere manier alleen maar slechte klanten krijgt, waardoor hij al veel te lang vast zit en niet verder kan op zijn vierjarige reis door het hiernamaals. Geniaal was ook de vrijwel naadloze overgang tussen cutscene en gameplay, wat voor 1998 best wel indrukwekkend was.

    

Half-Life 2 - Rise and Shine, Mr Freeman

Stel je voor, zit je net rustig een beetje te snurken in de trein, krijg je opeens het bleke gezicht van de G-Man voor je kanis, die je vertelt dat je wakker moet worden en dingen moet gaan doen. Lekker dan. Gelukkig blijkt dat je er toch al uit moest, want het is het eindpunt van de trein. Het station is echter nogal ongezellig en ondanks het vriendelijke welkom van meneer Breen, denk je niet dat je je snel thuis zult voelen in City 17. Zo’n eerste indruk is nou eenmaal snel gemaakt en dat geldt natuurlijk ook voor de game die aan dit verhaaltje vastzit. Half-Life 2 weet je van begin af aan te pakken zoals weinig andere games dat kunnen.

    

God of War 3 - I bring the destruction of Olympus!

Episch dekt niet de lading wat betreft de intro van God of War 3. Deel drie gaat precies verder waar deel twee eindigde: met die vriendelijke wit-met-rode knakker op de rug van Gaia, gezellig samen met wat andere titanen Olympus beklimmen, met als doel Zeus en zijn kompanen helemaal kapot te maken. Binnen enkele minuten sta je alweer te vechten met je zwaardjes en wordt je geconfronteerd met de enorme schaal van die game. En dan meteen al die boss fight met Poseidon, holy crap. Vanaf dat moment weet je het: Kratos is back!

     

Batman: Arkham Asylum - Honey, I’m home!

De eerste game van Rocksteady’s Arkham-reeks begint gelijk lekker met een ongewoon uitgebreide kennismaking met de bad guy van het verhaal. Batman heeft de Joker weer eens gevangengenomen en hem hoogstpersoonlijk naar Arkham geëscorteerd, om er zeker van te zijn dat de goedlachse klootviool niks uithaalt. Het zou echter maar een saaie en korte game zijn geweest als de Joker de gevangenis niet van binnenuit wist over te nemen. Knokken maar!

      

The Witcher 3: Wild Hunt - Nigh is the Time of Madness and Disdain

De intro van The Witcher 3 is behoorlijk lang en all over the place, maar daarom niet minder awesome. Net als de game zelf eigenlijk! Het begint met een erg toffe introductie in comic-stijl, vervolgens zien we een krankzinnig mooi gemaakte cinematic waarin we zien hoe Geralt zijn favoriete heks op het spoor is, wat met een droom-sequence overgaat in in-game graphics. Het duurt wat lang voor je eindelijk zelf kunt spelen, maar damn wat ziet het er gaaf uit.

   

Command & Conquer: Red Alert - Time will tell…

Westwoods Command & Conquer-games stonden naast baanbrekende real-time strategy gameplay ook bekend om haar enorm cheesy live-action cutscenes met B-acteurs, afgewisseld met voor die tijd best prima 3D cinematics vol oorlogtuig. Het begin van Red Alert is fantastisch: Albert Einstein heeft een tijdmachine uitgevonden, waarmee hij Hitler uit de geschiedenis heeft gewist en daarmee de tweede wereld oorlog succesvol heeft kunnen voorkomen. Klinkt als goed nieuws, maar Einstein maakt zich zorgen over de toekomst, en terecht. Wat volgt is een fantastische opening cinematic, met natuurlijk het onvergetelijke nummer ‘Hell March’, van Frank Klepacki.

    

Medal of Honor: Frontline - Fire in the Hole!

De grote geallieerde landing op de stranden van Normandië blijft dankzij films als The Longest Day en natuurlijk Saving Private Ryan erg tot de verbeelding spreken. Maar hé, games zijn eigenlijk veel leuker dan films, want hoe gaaf is het om zelf Omaha Beach op te kunnen stormen, om die moffen een lesje te leren! In Medal of Honor: Frontline (2002) kon het en dat was een machtig intense ervaring. Ongeveer dezelfde strandscène zat eerder dat jaar trouwens ook al in Medal of Honor: Allied Assault, voor PC.

   

BioShock - Welcome to Rapture

En dan nu mijn persoonlijke favoriet en een beetje een inkoppertje voor deze lijst: onze eerste trip naar onderwaterstad Rapture. De vliegtuigcrash, de mysterieuze vuurtoren, de trip in de bathysfeer, de speech van Andrew Ryan, de skyline van de stad, de muziek, je eerste ontmoeting met een splicer, alles aan het begin van BioShock klopt! Wie na het zien van deze intro geen zin heeft om verder te spelen, is gek.

     

Bonus: World of Warcraft - gewoon mooi
     

       

En zo kan ik nog wel even doorgaan, maar nu zijn jullie aan de beurt! Wat is voor jou het meest geniale begin van een game ooit? Vertel het ons in de comments.

REACTIES (59) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord