De beste moderne metroidvania’s 

De beste moderne metroidvania’s 2020-02-04T10:35:39
Metroidvania’s zijn weer helemaal in trek! Het genre heeft de laatste jaren vooral dankzij de toenemende populariteit van indiegames een nieuw leven gekregen en dat levert een hoop mooie pareltjes op. Dit zijn de beste metroidvania’s van de afgelopen jaren volgens Michel.

Mocht je niet bekend zijn met de term ‘metroidvania’, dan leggen we het even kort aan je uit. Een metroidvania is een game waarin de spelwereld meestal één groot geheel is en bestaat uit met elkaar verbonden paden. Gamers spelen normaliter verschillende wapens, moves of upgrades vrij waarmee ze delen van de spelwereld die voorheen onbereikbaar waren, kunnen bezoeken. De genrenaam is gebaseerd op twee franchises die aan de wieg van het genre hebben gestaan: Metroid en Castlevania.

Castlevania: Symphony of the Night


Het maakt verder niet zoveel uit in wat voor vorm bovenstaand concept wordt gegoten. Zo is Metroid Prime in feite een first-person shooter, maar door het ontwerp van de spelwereld en de manier waarop je nieuwe gebieden bezoekt, is het ook een metroidvania. Toch is zijn de meeste metroidvania’s 2D-actiegames en -platformers, net zoals de meeste delen in bovengenoemde inspiratiebronnen.

Nu we het genre hebben uitgelegd, volgen hier de beste recente metroidvaniagames in willekeurige volgorde!

Hollow Knight (PC, PS4, Xbox One, Switch)

De koning van de moderne metroidvania’s hoort natuurlijk in dit rijtje thuis. Hollow Knight is een gigantische game met ontelbare locaties die samen een prachtige, geloofwaardige ondergrondse insectenwereld vormen. De game begint nog vrij overzichtelijk met alleen de bovenste laag van deze uitgebreide spelwereld, maar al snel speel je locatie na locatie vrij en verken je de meest gevarieerde gebieden. Dankzij de geweldige world building voelt Hallownest als een echte, levende wereld aan. De prachtige muziek en de simpele, doch stijlvolle graphics maken de presentatie compleet.

Hoewel Hollow Knight vrij simpel begint, is het absoluut geen game voor mensen zonder enige ervaring met het genre. Je hebt namelijk nog geen kaart van elk nieuw gebied wat je verkent – die moet je gedurende je eerste, spannende tocht door dat gebied zien te vinden. Het paniekerige gevoel dat je aan het verdwalen bent is zeker voor fans van het genre een waar genot, maar dus zeker niet voor iedereen weggelegd. Ook de eindbazen kunnen erg pittig zijn en het spel heeft daardoor soms wel wat weg van een soulslike. De aanhouder wint, en het loont absoluut om dit unieke spel met tientallen uren speelplezier te doorlopen. Dat de hoofdmoot van het spel door maar twee mensen is ontwikkeld, is extra indrukwekkend! Als het goed is verschijnt dit jaar het langverwachte vervolg, Hollow Knight: Silksong.


Metroid: Samus Returns (3DS)

In een lijstje met ijzersterke metroidvania’s mag een Metroid-game natuurlijk niet ontbreken. Helaas komen die tegenwoordig niet zo vaak meer uit – al wordt er bij Retro Studios inmiddels gelukkig hard gewerkt aan Metroid Prime 4. In 2017 maakte de franchise een indrukwekkende comeback met Metroid: Samus Returns, een remake van de Game Boy-game Metroid II. In het spel maakt hoofdpersonage Samus Aran jacht op een flink aantal Metroids, kleine, kwalachtige aliens die desalniettemin erg dodelijk uit de hoek kunnen komen.

De remake toont niet alleen aan dat het concept achter het genre al jarenlang ijzersterk is, het was ook een indrukwekkende prestatie van ontwikkelaar MercurySteam om zo’n kwaliteitsproduct binnen de geprezen franchise af te leveren. We zouden het dan ook helemaal niet erg vinden als de Spaanse studio de kans krijgt om een compleet originele, tweedimensionale Metroid-game voor de Switch te ontwikkelen. Duimen maar…

Ori and the Blind Forest (Xbox One, PC, Switch)

Ori and the Blind Forest is een beetje de tegenhanger van Hollow Knight. Het spel is qua moeilijkheidsgraad een stuk toegankelijker dan laatstgenoemde game. Vijanden zijn gemakkelijker te verslaan en ook de spelwereld is een stuk overzichtelijker, waardoor je nauwelijks kans hebt om te verdwalen. In plaats daarvan wordt de nadruk gelegd op je zo vloeiend mogelijk door de wereld verplaatsen, dat zeker met de latere moves die je in de game ontgrendelt op spectaculaire wijze mogelijk is.

Ori speelt daardoor heerlijk weg en is ook een stuk vriendelijker naar mensen die voor het eerst met het genre kennismaken. De werkelijk prachtige graphics brengen het bos waar de game zich afspeelt tot leven. Of je het spel nou op de PC, Xbox One en Switch speelt: Ori oogt fantastisch. En net zoals bij Hollow Knight krijgen we dit jaar ook op Ori een vervolg: Ori and the Will of the Wisps. Hopelijk blijft daarin de toegankelijke gameplay intact, al mag de spelwereld wat ons betreft best een beetje ingewikkelder worden.

Axiom Verge (PS4, Xbox One, Switch, PC, Vita, Wii U)

Axiom Verge is de ultieme uitdaging voor alle fans van metroidvania’s die alle andere uitdagingen al zijn overkomen. De 8-bit-graphics geven wat dat betreft al weg dat we hier te maken hebben met een bikkelhard spel dat de rode loper niet voor de speler uitrolt… die mag je, zoals het genre betaamt, lekker zelf vinden! Het spel is enorm geïnspireerd door de originele Metroid, maar geeft er regelmatig zijn eigen draai aan met duizelingwekkende wapens, moves en power-ups. Op afstand bestuurbare drones en warp-punten zijn maar een paar van de unieke eigenschappen van dit spel. Niet voor beginners dus, maar de voldoening wanneer je het einde bereikt is daarom des te groter. En – het lijkt een trend te worden – ook Axiom Verge krijgt later dit jaar een langverwacht vervolg.

Steamworld Dig 2 (PS4, PC, Switch, 3DS, Vita)

De Steamworld-reeks van Image & Form staat al jaren garant voor originele indiegames in allerlei genres, maar met Steamworld Dig heeft de ontwikkelaar wat ons betreft zijn meesterwerk afgeleverd. De game steekt hetzelfde in elkaar als andere metroidvania’s: je speelt langzaam upgrades vrij om nieuwe delen van de spelwereld te bezoeken. De manier waarop is echter erg origineel: als een robot graaf je je en weg door allerlei mijnen en bepaal je tot op zekere hoogte dus zélf het pad dat je maakt.

Dat graven werkt zeer verslavend, en doordat je je graafgereedschap steeds sterker maakt en uitbreidt, werk je verschillende soorten obstakels uit de weg. Gecombineerd met de mooie lichteffecten in de verschillende grotten die je bezoekt levert het een erg fijne metroidvania op. Dankzij de relatief korte speelduur en de relaxte opbouw van het spel, is dit ook een prima instapgame voor mensen die nieuw in het genre zijn.

Yoku’s Island Express (PS4, Xbox One, Switch, PC)

Yoku’s Island Express is een metroidvania met een unieke twist: je bestuurt een mestkever die een balletje over een eiland heen rolt. Hoewel dit eiland is ingedeeld als een gebruikelijke metroidvania – dus met verschillende gebieden die gedurende het spel langzaam maar zeker toegankelijk worden – is de manier waarop je je voortbeweegt wel apart te noemen. Het eiland bestaat in feite uit talloze, door de natuur gevormde flipperkasten, waar je Yoku en het balletje dat hij te allen tijde vasthoudt doorheen laat stuiteren. Zo knal je door op de juiste momenten met de flippers op en neer te gaan Yoku naar een volgend gebied, of zet je diverse bewegingen in de omgeving in gang om zo nieuwe routes te creëren.

Dat levert een uiterst originele game op – een kruising tussen een metroidvania en pinball – en het geheel wordt bij elkaar gehouden door een heerlijk kleurrijke presentatie die doet denken aan de hoogtijdagen van Rare. Het eiland is daarbij heerlijk gevarieerd, met bosrijke gebieden, besneeuwde bergen en vulkanische grotten, en de personages en het verhaal zijn aandoenlijk. In een uurtje of tien knal je er wel doorheen, maar dan heb je wel een prima compacte metroidvania met een unieke twist gespeeld.

Dit zijn wat ons betreft de beste moderne metroidvania’s, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer. Jij hebt mogelijk dan ook een andere favoriet die hier niet genoemd wordt. Laat het vooral weten in de reacties!

REACTIES (37) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord