De beste gameschrijvers 

De beste gameschrijvers 2016-05-21T01:32:41
Heb je je ooit afgevraagd wie de mensen achter de werelden uit Half-Life, Uncharted en Final Fantasy zijn? Alie stelde een lijst met de 10 beste gameschrijvers samen. Hoogste tijd, aangezien het schrijven van een goed gameverhaal bijna net zo knap is als het tikken van een feature voor PU.

Voor mij hebben veel van de meest memorabele games een goed verhaal. Natuurlijk is het soms leuk een game te spelen die geheel draait om gameplay en skills, maat het allerliefst laat ik me daarbij meteen ook meeslepen door een dikke vette storyline.

Maar wat maakt een verhaal nu goed? Als we dat zouden ontleden, hebben we het over zaken als een interessant thema, een spannend plot, een goede vertelstructuur, levende personages, en de juiste stijl en toon. Deze Feature draait om de 10 schrijvers die al deze zaken vlekkeloos hebben verwerkt in onze lievelingsgames.

De beste gameschrijvers

  

Tim Schafer – Grim Fandango, Day of the Tentacle

Tim Schafer is creative director bij Double Fine Productions, dat hij in 2000 oprichtte. Daarvoor werkte hij meer dan tien jaar aan de adventure games van LucasArts. Aldaar begon hij zijn carrière als programmeur en dialoogschrijver. Later mocht hij samen met Dave Grossman aan het werk aan The Secret of Monkey Island. In eerste instantie zou dit een vrij serieuze game worden, maar nadat twee derde van de dialoog vervangen was door het werk van Schafer raakte men er bij LucasArts van overtuigd dat de game het veel beter zou doen als comedy… En daarmee was het hek van de dam, zodat toppers als Day of the Tentacle en Grim Fandango volgden.

Grim Fandango

  

David Gaider – Dragon Age, Star Wars: Knights of the Old Republic

Op 3 maart 2015 maakte David Gaider bekend dat hij niet langer de lead schrijver voor de Dragon Age-serie zou zijn… Vreselijk zonde, aangezien de man die ook meewerkte aan Star Wars: Knights of the Old Republic de sterren van de hemel schrijft. Dat bewees hij trouwens ook met de drie Dragon Age-boeken van zijn hand, waarin we onder meer leren hoe het conflict tussen de mages en templars toch zo uit de hand kon lopen. Laten we hopen dat hij bij zijn nieuwe werkgever Beamdog net zulke mooie verhalen kan gaan tikken.

Dragon Age

  

Neil Druckmann – The Last of Us, Uncharted

Wie ooit The Last of Us of het pas uitgekomen Uncharted 4: A Thief’s End heeft gespeeld, weet dat men bij ontwikkelaar Naughty Dog in hun handjes mag knijpen met Neil Druckmann. Nadat hij hen in eerste instantie flink moest stalken om hem überhaupt een stageplek te gunnen, maakte hij vervolgens binnen een paar maanden een fikse promotie naar gameplay programmer. Zijn zegetocht zette zich voort, zodat hij nu ondertussen met een paar BAFTA-awards en andere onderscheidingen op zak eveneens de titels lead writer en creative director voor zijn naam mag plakken.

The Last of Us

  

David Cage – Heavy Rain, Beyond: Two Souls

David Cage vindt het zo jammer dat games eigenlijk altijd dezelfde verhalen vertellen. Ze gaan volgens hem standaard over een machtsstrijd; de brave hendriken tegen de slechteriken, terwijl er zoveel meer te vertellen is en zoveel andere emoties aangesproken kunnen worden. En iedereen zal het moeten toegeven: met zijn Heavy Rain en Beyond: Two Souls heeft Cage inderdaad eens iets geheel anders weten neer te zetten… Lekker anders, wel te verstaan.

Heavy Rain

  

Hideo Kojima – Metal Gear Solid

Als er een woord is dat Hideo Kojima perfect beschrijft dan zou dat sowieso ‘onnavolgbaar’ moeten zijn. Ondertussen snapt namelijk niemand (behalve onze Samuel dan) meer precies hoe het verhaal van zijn Metal Gear-serie in elkaar steekt. Erg is dat echter helemaal niet, aangezien de vele plottwists en vraagtekens de games juist zo geweldig maken. Laten we daarom vooral blij zijn dat het verlegen jongetje dat vroeger geen verhaal gepubliceerd kreeg en eigenlijk films wilde maken uiteindelijk met steun van zijn moeder en geïnspireerd door Super Mario Bros. toch zou kiezen voor een carrière in de game-industrie.

Metal Gear

  

Dan Houser – GTA, Red Dead Redemption

Dan Houser is verantwoordelijk voor een van de meest controversiële franchises ooit: Grand Theft Auto. Dat deze controverse bewust op wordt gezocht door de Brit blijkt wel uit het feit dat hij stelt vooral graag baanbrekend te willen zijn. Daarnaast is Houser, naar eigen zeggen, vooral een filmfan, zodat hij ook zijn games een filmische kwaliteit mee wil geven. Grote woorden, die hij gelukkig ook daadwerkelijk weet om te zetten in grote daden.

GTA

  

Kazushige Nojima – Final Fantasy, Kingdom Hearts

Van liefdesverhalen tot grote veldslagen; de verhalen van freelancer Kazushige Nojima hebben vooral gemeen dat ze allemaal complexe emoties bevatten. Of het nu gaat om de grote klassiekers binnen de Final Fantasy-serie of de alom geliefde Kingdom Hearts-games, wanneer de naam van deze Japanner de credits siert, weet je zeker dat je een verhaal voorgeschoteld gaat krijgen dat je in ieder geval niet snel zal vergeten.

Final Fantasy

  

Marc Laidlaw – Half-Life

Pas nadat hij Myst speelde, raakte horror- en science fictionschrijver Marc Laidlaw verzot op games. Voordat hij onderdeel werd van Valve was hij zelfs de enige schrijver aan zijn Half-Life. Tezamen met zijn “literaire posse” wist hij een van de meest geliefde franchises ooit te creëren. Helaas weten we met het vertrek van Laidlaw begin dit jaar bij Valve echter zeker dat iemand anders de rol van lead writer op zich zal nemen voor het (te) langverwachte Half-Life 3… Tenzij de game natuurlijk stiekem toch al gewoon helemaal af is, natuurlijk.

Half-Life

  

Ken Levine – BioShock, System Shock

Ook Ken Levine wist net als de hierboven genoemde Marc Laidlaw een geweldig verhaal in een shooter te stoppen. Levine putte voor zijn BioShock vooral inspiratie uit klassieke literatuur van bijvoorbeeld George Orwell, wiens werk zo bepalend is geweest voor de toon en de boodschap van deze game. Maar ook de invloeden van Stanley Kubrick en de Coen-broers zijn duidelijk terug te vinden in zijn sociologische en filosofische thematiek.

BioShock

  

Richard Dansky – De Tom Clancy-games, Far Cry

Uiteraard heeft Richard Dansky dankzij schrijver Tom Clancy een ontzettend groot oeuvre om uit te putten voor zijn games. Dat neemt echter niet weg dat deze man ook zelf ontzettend vaardig is met zijn toetsenbord, maar bovenal ontzettend ijverig is. Met meer dan 130 role-playing sourcebooks en ruim een dozijn games op zijn naam vraag je je af hoe nog tijd wist te maken voor zijn instructieboek waarin hij haarfijn uitlegt hoe ook jij zo’n succesvolle gameschrijver kan worden.

Tom Clancy

  

Wegens ruimtegebrek moeten grootheden als Erik Wolpaw (Portal), Drew Karpyshyn (Mass Effect) en Marianne Krawczyk (God of War) het doen met deze miezerige vermelding… Dat het zo lastig was om keuzes te maken, bewijst echter alleen maar wat een geweldige verhalen er met ons favoriete medium te vertellen zijn.

Van wiens verhalen kunnen jullie intens genieten? Ben ik nog veel betere gameschrijvers vergeten? Laat dit en nog veel meer gerust weten in de comments!

REACTIES (60) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord