De beste games waarin je als dier speelt 

De beste games waarin je als dier speelt 2017-07-11T13:14:50
Games hebben de magische eigenschap je in de huid van iemand anders te plaatsen. Helemaal bijzonder is het als we in de vacht van iets mogen kruipen en zelfs avonturen gaan beleven als andere organismen. Bas voelt zich beer genoeg om de beste games waarin je als dier speelt onder de loep te nemen.

Dieren komen regelmatig voorbij in games, maar toch is het aantal spellen waarin een dier een speelbaar hoofdpersonage is gering. Om de selectie nog beperkter te maken, zijn er een aantal regels opgesteld om in aanmerking te komen voor een plek in deze feature. De game moet namelijk aan de volgende criteria voldoen:

  • Pokémon zijn geen dieren, dat zijn pokkenbeesten!
  • Personages die zich verkleden als een dier en eigenschappen hiervan overnemen, tellen niet mee.
  • Tiger Woods is geen echte tijger.
  • Maar één game per franchise
  • Verzonnen dieren doen niet mee, sorry Ratchet!
      

The Legend of Zelda: Twilight Princess

In The Legend of Zelda krijgen we regelmatig unieke gameplay mechanismes voorgeschoteld. Zo zijn we al de wereld over gegaan per boot, trein of als muurschildering. In Twilight Princess verandert Link in een wolf met unieke vaardigheden. In zijn strijd om de wereld te redden van Ganondorf heb je zowel de moed van de krijger in het groen als de snelheid en behendigheid van de wolf nodig om te voorkomen dat Hyrule in de Twilight verdwijnt.

De wolf is eigenlijk een vloek die voor de speler erg gunstig uitpakt, omdat het ontzettend gaaf is als een grote wilde hond te mogen spelen. De sierlijke bewegingen en het huilen richting de nacht maken naast de klassieke Zelda-formule het een echte must-play voor iedereen.

   

Timesplitters: Future Perfect

Er zijn maar weinig games waarin je als een school vissen speelt die ook nog eens in staat is om een jeep te besturen. Timesplitters zit vol bizarre figuren waarmee je deze first-person shooter kunt spelen. Ieder spel heeft meer dan 50 speelbare personages en daaronder vallen ook de nodige dieren. 

Hoewel de chimpansee het tofste beest is om mee te spelen, is er naast een school vissen nog een T-rex, een zombie-rendier, een eend die ergens van gejat is, een circusbeer en een leeuw. Timesplitters heeft misschien niet de meest uitgewerkte dieren, waarin alle animaties precies zijn overgenomen zoals we de bewegingen kennen van Animal Planet, maar als je eenmaal als circusbeer twee rakketenwerpers richting je vijand vuurt, hoor je daar niemand meer over.
    

Banjo-Kazooie

Deze Nintendo 64 klassieker die ook in de Rare Replay collectie zit, komt regelmatig voor in onze lijstjes. Het is namelijk een van de kleurrijkste, grappigste, vrolijkste en beste games ooit gemaakt. In de glorie dagen van weleer wist Rare zich helemaal te overtreffen in dit avontuur waarin we een honingbeer spelen met een irritante vogel in zijn rugzak.

Banjo Kazooie

Het spel zit verder vol dieren, want zo zijn vriend en vijand afkomstig uit het dierenrijk. In de woestijn kom je een vriendelijke kameel tegen om een wereld later schildpadden zangles te geven. De dierenvriend zit in Banjo-Kazooie helemaal goed, al moet je misschien af en toe wat excessief geweld gebruiken tegen vijandige vachtjes. Een ander hekelpunt voor de dierenvriend is natuurlijk de scene waarin drie jonge ijsberen waterlanders aan het produceren zijn. 
       

Night in the Woods

De game Night in the Woods is een indiegame die nog dit jaar is uitgekomen en waarin we het turbulente leven van Mea de kat volgen. Samen met haar dierlijke vrienden probeert ze haar depressie door te komen. Het spel is niet de meest bekende titel in deze lijst, maar wel echt de moeite waard voor gamers die van een goed verhaal met sterke personages houden.

Night in the Woods zit vol met pratende dieren die een hecht gezelschap vormen. De kleurrijke sfeer en sterke muziek passen helemaal bij het vrolijke imago dat de meeste huis- en knaagdieren hebben. Laat dat nu precies de beesten zijn die in dit spel vertegenwoordigd zijn. 
     

Conker's Bad Fur Day

De dronken eekhoorn ontbrak natuurlijk nog aan deze lijst. In Conker's Bad Fur Day is het de bedoeling dat je je Netflix en Chill-partner terug ziet te vinden terwijl je herstellende bent van een kater. Dit gebeurt natuurlijk zoals we van Rare gewend zijn in een wereld vol met pratende dieren die iets meer vocabulaire hebben gekregen dan normaal gesproken in hun games.

Conker's Bad Fur Day

Bad Fur Day bevat naast een schattige eekhoorn nog een aantal toppers uit het dierenrijk, want zo zijn er nazi-teddyberen (speelbaar in de multiplayer) en is ook de wezel/wetenschapper een van mijn persoonlijke favorieten. Ze Duct Tape!
      

Donkey Kong Country

Op Staphorst na is de wereld het er wel grotendeels over eens dat de aap veel kenmerken vertoont met de mens die daar uit voort is gegroeid. Echter zijn er een tweetal apen die nog mijlen voorlopen op de mensheid en dat zijn natuurlijk Donkey Kong en zijn trouwe makker Diddy Kong. De gorilla en chimpansee wisten al rapmuziek te maken voordat Drake een arrogante idioot met een lage wietweerstand bleek te zijn. Verder beheerst Diddy de technologie achter de jetpack beter dan NASA en hebben beide apen een vitale opa waardoor onze ouderenzorg eerder op een garaniumkwekerij lijkt.

Het is geen toeval dat ook deze twee apen echt groot zijn geworden door Rare, want de Britse studio was onder de vlag van Nintendo een meester in het maken van geweldige spellen met een hoog dierlijk gehalte. Hopelijk laat Nintendo ons niet te lang wachten op het volgende game rondom het duo. 

    

Sam & Max

Sam en Max zijn een hond en een konijn. Nou, big deal! Waarom is dit interessant? Nou, Max is een sadistisch konijn! Oh, dat verandert de zaak. Dit duo is vooral bekend als detectives die de meest bizarre zaken oplossen op een totaal niet logische manier.

De games van beide mannetjes dieren bevinden zich in het point-and-click genre. De context en de humor is wel een heel klein iets klein beetje volwassener dan Freddi Fish. Mocht je dus eindelijk over Freddi Fish heen gegroeid zijn, dan is Sam en Max het ideale opvolg-spel. 

   

Sly Cooper

Hij is de meest bijzondere wasbeer die er is, want Sly Cooper bezit namelijk de vaardigheid om heel goed onopgemerkt te blijven en dat is zeer handig als je als beroep dief bent. Sly is echter wel een ethische crimineel die samen met zijn maatjes Bentley (schildpad) en Murray (nijlpaard) meestal steelt van de slechteriken.

Dat stelen, zelfs als het van criminelen is, niet ongestraft kan blijven, weet Sly als geen ander, want zo wordt hij altijd op de huid gezeten door Carmelita Fox die, zoals je al geraden hebt, een vos is. Aan dieren geen gebrek in deze vrolijke serie die exclusief is voor de PlayStation. 

Sly Cooper  

Tekken 3

Een panda, een kangoeroe en een panter (met een menselijk lichaam) hebben twee dingen gemeen. Het zijn allemaal dieren en ze kunnen ook nog eens kneitergoed vechten in Tekken 3. De Tekken reeks is een van de populairste vechtreeksen die er is en heeft in totaal al meer dan 40 miljoen spellen verkocht. Hier van is een groot deel natuurlijk te danken aan de natuurlijke aantrekkingskracht van de vechtende dieren.

Tekken

In de rest van de serie zijn nog andere schepsels zoals een hagedis, een pandabeer en de tijger van Kazumi te bewonderen. Tekken weet als geen andere game hoe tof het is om met dieren te spelen en al helemaal als je met een bonkige beer een afgetrainde mens in elkaar weet te houwen.
   

Freddi Fish

Stiekem hoopte je dat deze game in de lijst zou staan en dat moet natuurlijk ook. Generaties gamers hebben hun muis-motoriek te danken aan dit spel waarin je een klein visje met een irritant stemmetje moet helpen triviale zaken op te lossen om zo rust en rechtvaardigheid onder de zeegspiegel te creëren. 

Het educatieve karakter is natuurlijk een flink nadeel, maar dat veel personen het op school hebben mogen speel is een ontelbaar pluspunt dat er voor zorgt dat Freddi Fish toch wel de koning van deze lijst is. 

REACTIES (19) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord