De beste F2P games op Steam - Gratis Gamen 

De beste F2P games op Steam - Gratis Gamen 2018-03-21T11:51:28
In dit tweede deel van de Gratis Gamen Serial keert Alie Steam binnenstebuiten om de 10 beste F2P games te vinden. Uiteraard vind je Team Fortress 2 en DotA 2 in deze lijst, maar daarnaast hoopt onze redactrice je te verrassen met bijvoorbeeld een card game en een visual novel.

Ik heb echt geen gat in mijn hand, maar toch is mijn bankrekening altijd leeg. Het is oprecht een mysterie. Maar goed, van armoede wordt men blijkbaar creatief. Zo heb ik een manier gevonden om toch nieuwe games te checken, zonder een dubbeltje uit te geven. Ik ben namelijk groot fan geworden van F2P games. In mijn PU-carrière heb ik daarom al een aantal keer eerder geschreven over gratis games. Ik had me echter nog nooit gericht op ons aller favoriete platform. In deze feature vind je daarom 10 free-to-play games op Steam.   

Team Fortress 2
   

Team Fortress 2

Team Fortress 2 is een team-based FPS, die oorspronkelijk uit 2007 stamt, maar in 2011 via Steam F2P werd. Het draait in de game om twee teams, Reliable Excavation & Demolition (RED) en Builders League United (BLU), die tegen elkaar strijden. Je kunt uit negen klassen kiezen die allemaal hun eigen plus- en minpunten hebben, en een eigen arsenaal met zich meezeulen. Ondertussen kent de game al tientallen maps, waarop je met 32 mensen King of the Hill of Capture the Flag kunt spelen. TF2 kreeg destijds lovende reviews, en nog steeds wordt alle nieuwe content goed ontvangen. Vooral de grafische stijl, gebalanceerde gameplay, humor en het gebruik van chars met echte ‘persoonlijkheden’ worden alom geprezen. De variatie en de look van TF2 zorgen ervoor dat de game eigenlijk nooit verveelt… O, en hats!
   

Dota 2

Valve heeft naast Team Fortress 2 nog een F2P game die massaal gespeeld wordt: DotA 2. Terecht, aangezien DotA 2 de grondlegger van het genre is. Op het eerste gezicht lijkt de insteek vrij simpel, maar daaronder ligt een bizar diepe game, waar je uren en uren en uren in kunt stoppen. Kortgezegd, draait het in DotA 2 om twee teams van elk vijf spelers die het tegen elkaar opnemen. Iedere speler kiest een hero met andere vaardigheden en manieren van spelen, en elk team heeft een eigen fort met daarbinnen een Ancient. Het is de bedoeling de Ancient van je tegenstander te verslaan. Daarnaast level je je hero, verzamel je goud, koop je items, verdedig je het fort en dood je andere spelers. Maar daarmee heb je eigenlijk alleen nog maar een oppervlakkige kennis van DotA 2 opgebouwd. Mocht je bereid zijn al je andere hobby's op te geven dan weet je in ieder geval wel zeker dat je een game te pakken hebt, die oprecht geheel gratis te spelen is.

DotA 2
   

Duelyst

De meeste kaart-games geven je een "been here, done that"-gevoel. Duelyst is anders. Het eerste dat opvalt aan deze F2P Steam-game is het opvallende pixel art-uiterlijk en het feit dat het speelveld er alles behalve typisch uitziet. We hebben hier te maken met een mix van een collectible card game met een turn-based strategy game. Met elke kaart die je speelt, summon je een character op het bord. Je kunt je characters vervolgens bewegen om vijanden te flankeren, of om te vluchten. Zodoende moet je je in Duelyst ook nog eens bezighouden met je positie op het speelveld en het managen resources, en je ogen gericht houden op de snelle actie. Het geeft het vertrouwde genre een geheel nieuwe laag.
    

Path of Exile

Path of Exile is een action RPG in een duistere fantasy wereld. Je exploreert gebieden, voert quests uit en verslaat enemies, waarmee je weer xp en equipment kunt verdienen... Denk de Diablo-serie. De gebieden worden random gegenereerd en zijn instanced, zodat je dus gewoon lekker in je uppie kunt spelen. Je kunt in PoE kiezen uit verschillende klassen, maar je bent hier in principe niet helemaal aan gebonden, je kunt ook skills kiezen die niet overeenkomen met je core attributes. Ook sharen alle klassen dezelfde 1000 passive skills, van waaruit je bij elke level up kunt kiezen. Elk char start op een bepaalde positie in de skill tree, waarvan de nodes een zeer complex netwerk vormen die je met elkaar verbindt. Een soort connect de dots, waarmee het dus ook mogelijk is hybride klassen te fiksen, omdat alles met elkaar in verbinding staat. Daarnaast kun je je ook flink uitleven met verschillende gems en stats en what not. En dat is waar de kracht van PoE ligt. Het is een waar theorycrafters paradise.

Path of Exile
   

Atlas Reactor

Ook Atlas Reactor weet twee verschillende genres te mengen: MOBA en (turn-based) strategie. Het resultaat is een strategische game, waarbij jij en je tegenstanders tegelijkertijd jullie beurten spelen. Daarna kunnen jullie de actie zien ontvouwen. Het fijne is dat het zodoende geen uren duurt voordat een potje gespeeld is. Vooral de modus Decision is lekker chaotisch, zo moet je beslissingen in minder dan 20 seconden nemen. Ook de look van de game wordt positief ontvangen, zo is er een flink roster van kleurrijke en customizable freelancers.
    

Rift

We beloonden Rift ooit met een 86 en schreven daarbij dat als je fris in de game stapt en niet elk element een op een vergelijkt met de marktleider je een mooie ervaring te wachten staat. En dat klopt, Rift biedt ons sinds 2011 al een mooie ervaring, die in 2013 volledig F2P is geworden. Naast de standaard MMORPG-zaken (dungeons, battlegrounds etc.) draait het in Rift ook om zogenaamde rifts, die de indringing van elemental planes in de wereld voorstellen en van waaruit monsters spawnen. De locatie en de moeilijkheidsgraad van rifts is geheel dynamisch, maar aan jou in ieder geval de taak de monsters te verslaan en de rifts te sluiten. Wat Rift verder bijzonder maakt, is de mogelijkheid verschillende talenttrees (souls) met elkaar te combineren. Dit Soulsystem zorgt ervoor dat je in grote mate je char kunt customizen. Je kunt 20 van deze roles opslaan en hier tussen switchen. Een rogue kan in Rift bijvoorbeeld ranged of melee dps zijn, support bieden of tanken.

Rift
    

Emily Is Away

Ik heb geprobeerd om deze lijst met gratis Steam-games zo afwisselend mogelijk te houden. Dus geen 10 shooters of 10 MMO's. Zodoende vind je bijvoorbeeld ook een kaart-game en deze verhalende game. Emily is Away speelt zich af aan het begin van deze eeuw. Het was het tijdperk van Windows XP en de opkomst van instant messaging-programma's. In de interactieve game ga je het gesprek (of de chat) aan met je schoolgenootje Emily. Bij elke reactie krijg je verschillende keuze-opties. Weet jij aan deze friendzone-simulator te ontsnappen?
   

PlanetSide 2

PlanetSide 2 is een MMOFPS, die in 2012 uitkwam als remake van de originele PlanetSide (2003). Net zoals in deze originele game vertelt PlanetSide 2 het verhaal van drie facties die vechten voor territoriale controle over de planeet Auraxis. Dit gevecht speelt zich af in een open-world waarin tot 2000 spelers per continent zich te voet of met behulp van voertuigen voortbewegen. Vandaar dus de term MMO: duizenden mensen voeren continue een grootschalig conflict. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat de game een dag en nachtcyclus kent en dat er geen queues en lobbies zijn. Controle van de continenten, die weer onderverdeeld zijn in territories, is waar het om draait in PlanetSide 2. Door middel van certification points unlock je nieuwe abilities en specialiseer je je in een bepaalde rol. Bekende FPS-elementen, zoals regenerating shields zijn verwerkt in de game. Want jep, we zouden bijna vergeten dat we het hier over een FPS hebben. De twist is alleen dat je niet op geïsoleerde maps speelt, maar dat de battleground organisch ontstaan wanneer grenzen van de territories zich verplaatsen.

PlanetSide 2
   

Fractured Space

Ik schreef ruim drie jaar geleden een feature over het ontstaan van de MOBA. Op dat moment waren DotA 2 en LoL eigenlijk de enige twee grote games in het genre. In de jaren daarna schoten de MOBA's de grond uit, maar alsnog denken veel mensen dat alle MOBA's klonen van elkaar zijn. Dat het anders kan, bewijst Fractured Space. Het grootste verschil met genregenoten is ook meteen het meest opvallende: je kiest namelijk geen "traditionele" hero, maar een ruimteschip. Misschien dat het woord MOBA daarom in veel omschrijvingen lijkt te ontbreken. Fractured Space wordt daar een team-based space combat game genoemd. Dat is echter een gevalltje po-tay-to po-tah-to, want Fractured Space is hoe dan ook gewoon een van de tofste free-to-play games op Steam.
   

Doki Doki Literature Club

Laat je niet weerhouden door de schattige manga-meisjes hieronder. Doki Doki Literature Club krijgt niet voor niets het label "psychological horror" mee op Steam. Het is een horror game vermomd als een dating sim. Ook dat dekt de lading van deze visual novel echter niet... Doki Doki Literature Club zorgt namelijk vooral voor echte emoties. Je zult je namelijk enorm hechten aan de personages, die de fourth wall compleet slopen. Pas alleen wel op: het is een heftige game met flinke triggers.

Doki Doki Literature Club
   

Welke van deze F2P games op Steam hebben jullie al eens geprobeerd? Of welke willen jullie een kans geven? En zelfs als gratis games totaal niet jullie ding zijn, hoor ik alsnog graag jullie mening in de comments!
    

De Gratis Gamen Serial:

Woensdag 21 februari

De beste aankomende F2P games in 2018

Woensdag 18 april:

De beste F2P games op consoles

REACTIES (15) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord