De beste episodische games 

De beste episodische games 2017-09-18T11:29:46
In deze feature zet Alie de beste episodische games voor jullie op een rijtje. Zo leer je je freelancers nog eens kennen. We hadden geen idee dat onze redactrice stiekem een masochist is. Een andere verklaring voor haar voorliefde voor episodische games is er volgens ons in ieder geval niet.

Eigenlijk is een episodisch format best wel kloterig... Wie heeft er nu zin steeds weken of soms wel maanden te moeten wachten om erachter te komen hoe een game verder gaat? Een soap met cliffhanger vlak voor de zomerstop is nog minder frustrerend!

Weldenkende mensen zouden er bovenstaande mening op na kunnen houden, maar daar hoor ik in ieder geval niet bij. Ik ben blijkbaar masochistisch genoeg om ontzettend te genieten van episodische games. De steeds weer opbouwende spanning en de voorpret van het wachten...

Ik presenteer jullie in deze feature daarom met veel plezier de beste episodische games.

The Walking Dead
    

The Walking Dead

Inmiddels kent deze serie al drie seizoenen en een spin-off, maar het begon ooit allemaal met Clementine en Lee. Het draait in The Walking Dead van Telltale Games om een jong meisje en een veroordeelde crimineel, die het samen moeten redden in een door zombies overgenomen wereld. Het hartverwarmende (of hartverscheurende) verhaal komt extra hard binnen omdat jij in deze episodische games de keuzes maakt, die nooit geheel goed of slecht zijn... Maar wel altijd door iedereen onthouden worden.
    

The Wolf Among Us

Als je aan episodische games denkt, denk je waarschijnlijk ook meteen aan Telltale Games. Nu wilde ik deze feature graag zoveel mogelijk afwisselend houden, maar toch vond ik dat The Wolf Among Us niet mocht ontbreken. Deze op de comic Fable gebaseerde episodische game zit vol met sprookjespersonages, die overgoten zijn met een dikke laag film noir. Het uiterst sfeervolle detectiveverhaal draait om Bigsby, oftewel de Big Bad Wolf, die de verbannen inwoners van Fabletown moet beschermen.

The Wolf Among Us
    

King’s Quest

King’s Quest van Sierra Entertainment is met zijn releasedatum in 1980 een van de eerste graphic adventures games ooit gemaakt. Dat leuke feitje mag je echter meteen weer vergeten. Belangrijker is het om te weten dat het een van de leukste graphic adventures games ooit gemaakt is. Ben je al lekker aan het wandelen langs memory lane of was je in de jaren ’80 nog niet eens geboren? In beide gevallen heb ik goed nieuws: de episodische versie van deze serie is minstens net zo leuk, en introduceert zelfs een aantal nieuwe elementen.
   

Tales of Monkey Island

Ha, verrassing! Daar was Telltale Games toch nog een keer. Ik vond echter dat het avontuur dat Guybrush Threepwood in 2009 beleefde toch echt (ook) niet mocht ontbreken in deze feature. Alhoewel ik trouwens bijna voor de misschien nog wel mallere avonturen van Sam & Max (namedrop!) was gegaan. Dat Tales of Monkey Island deze plek bekleedt, is echter te danken aan mijn ongeneesbare, eeuwenoude zwak voor klungelige piraten met een hart van goud...

Tales of Monkey Island
   

Broken Age

Dat zwak breidt zich ook uit naar een van de mannen achter de Monkey Island-serie: Tim Schafer. Full Throttle, Grim Fandango en Day of the Tentacle; ik ben nou eenmaal dol op zijn games. Ik was daarom dolgelukkig toen ik hoorde over Broken Age en al snel daarna ontroostbaar toen ik hoorde over de financiële problemen bij ontwikkelaar Double Fine Productions. Gelukkig kwam Broken Age er alsnog, maar dan wel in een tweedelig episodisch format. En laat ik dat dus helemaal niet erg vinden!
    

Kentucky Route Zero

De onbekendste game in deze feature met 10 van de beste episodische games is ongetwijfeld Kentucky Route Zero. Onterecht, aangezien deze game een bijzonder interessant verhaal vertelt over een geheime weg onder de rotsen van Kentucky en de mysterieuze reizigers die deze bewandelen. De sfeer die ontwikkelaar Cardboard Computer heeft weten neer te zetten, is uniek, zeker in combinatie met de graphics en muziek. Een waarschuwing is echter wel op zijn plaats: de laatste episode is nog niet uit...

Kentucky Route Zero
    

Life is Strange

Ik houd enorm van tienerseries en –films, zelfs nu ik me inmiddels toch echt een dertiger mag noemen. Het is zodoende dus niet verwonderlijk dat ik me aangetrokken voelde tot Life is Strange. Hetgeen er echter voor zorgde dat ik deze episodische game van Square Enix en Dontnod Entertainment met veel plezier speelde, is bovenal het (gek genoeg) realistisch aanvoelende verhaal, dat gebaseerd is op het butterfly-effect. Bonuspunten voor het feit dat je verschillende keuzeopties kunt checken en de fijne soundtrack.
    

Resident Evil Revelations 2

Een van de redenen waarom ik zo van de Resident Evil-games houd, zijn de personages. Favoriet is Leon S. Kennedy, maar ik was eveneens blij Claire Redfield en Barry Burton weer eens te treffen. De combinatie van deze twee personages geeft Resident Evil Revelations 2 namelijk het beste van twee werelden: survival horror en actie. En anders dan je wellicht zou vermoeden, doet de episodische structuur van deze game (juist) helemaal niets af aan de spanning en de opbouw van het verhaal.

Resident Evil Revelations 2
    

Bioshock Infinite: Burial at Sea

Ook Bioshock Infinite: Burial at Sea bewijst dat grote franchises wel eens iets anders willen proberen. Deze expansie voor BioShock Infinite werd namelijk in een episodisch format uitgebracht. Dat het hier “slechts” om twee episodes gaat, mag de pret (en een plekje in deze feature) niet drukken! De grootste kritiek op de game was namelijk dat deze tekort duurde. Oftewel: we hebben hier volgens velen te maken met een waardig einde aan de BioShock-serie.
    

Hitman

Kun je je de scepsis nog herinneren toen deze episodische reboot van Hitman aangekondigd werd? Zo ja, wijs deze mensen er dan vooral even op dat deze game toch echt een van de beste in de serie geworden is. De episodes staan allemaal in het teken van een bepaald doelwit dat zich ophoudt op een mooie locatie, zoals Sapienza. Juist het feit dat je steeds moest wachten op een nieuwe episode geeft je alle de vrijheid alle locaties compleet door te spitten en de beste manier te vinden om je target uit te schakelen. O, en voor de haters: inmiddels is de game ook gebundeld uitgekomen.

Hitman
    

Dat waren 10 van de beste episodische games ooit gemaakt. Althans, in mijn nederige opinie. Misschien hebben jullie een hele andere mening en verkiezen jullie games als Dreamfall Chapters, Starcraft II, The Lion’s Song, Tales From the Borderlands, Game of Thrones, The Journey Down of D4. Ik hoor in ieder geval graag van jullie in de comments!

REACTIES (26) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord