De allerbeste Mario Kart-parcoursen 

De allerbeste Mario Kart-parcoursen 2019-10-08T10:48:37
Mario Kart: Tour is inmiddels al meer dan een week uit op smartphones. Een prima excuus om de allerbeste Mario Kart-parcoursen ooit te bepalen. Michel behandelt zijn tien favoriete tracks. Ben jij het er mee eens?

Over smaak valt niet te twisten. In onderstaande lijst mis je dus vast een aantal tracks die jij onder je favorieten schaart. Iedereen heeft ook zo zijn eigen Mario Kart als favoriet, afhankelijk van welke je veel hebt gespeeld. Double Dash is bijvoorbeeld mijn ultieme Mario Kart-game, dus logischerwijs heb ik daar behoorlijk wat parcoursen van gekozen. Of je het nou eens bent met onderstaande lijst of niet, hier komen - in willekeurige volgorde - mijn favoriete Mario Kart-banen!

Toad Harbor (Mario Kart 8 / Deluxe)

Het is misschien niet de meest originele parcours in deze lijst, maar Toad Harbor is wel een van de meest iconische moderne Mario Kart-tracks met genoeg variatie om elke race weer spannend te maken. De track is duidelijk geïnspireerd op San Francisco, met de flinke heuvel in het midden van het havenstadje en de rondscheurende trams.

Daarbij is het een genot om met de speciale karretjes uit Mario Kart 8 over de muren te rijden. Toad Harbor is wat mij betreft echter vooral zo memorabel dankzij het prachtige, rustgevende uiterlijk. Dit is nou een stadje waar ik zelf wel in zou willen wonen! Nou ja, afgezien van de rondscheurende loodgieters en vele bananenschillen op de weg natuurlijk.

Mario Kart 8


Toad's Turnpike (Mario Kart 64)

Wéér een Toad-track! Vele gamers haten dit parcours juist, maar ik vind Toad's Turnpike werkelijk geweldig. Dat komt denk ik vooral omdat het helemaal nergens op slaat: heeft ooit iemand een snelweg in een andere Mario-game gezien? Hoe dan ook is het een genot om tussen de vele auto's en vrachtwagens te scheuren om zo naar de overwinning te racen. Raak de vele wagens op de weg alleen niet aan, want je bent zo geplet...

Persoonlijk vind ik de remake van de track in Mario Kart 8 nóg beter, al is het maar omdat je de keuze hebt om op verschillende momenten ook via de muren langs de weg te rijden. En die heerlijke muziek gaat nooit meer uit mijn hoofd!

Mario Kart 64


Baby Park (Mario Kart: Double Dash)

De ultieme party-racebaan! Ik ben de tel kwijt hoevaak ik deze track heb gereden. Sommige avonden met vrienden startten we dit parcours keer op keer opnieuw op. En het blééf leuk. De track is even simpel als geniaal: je rijdt in feite in een ovaal, zeven rondjes lang, met een pretpark op de achtergrond. Maar door de vele items op de baan - die ook nog eens over het middenstuk tussen de twee kanten kunnen vliegen - wordt het binnen een paar rondes een ab-so-lute chaos.

Juist daarom vind ik de remakes van de track in latere games ook niet zo sterk: Double Dash had naast de gebruikelijke items ook nog eens de unieke items van elk afzonderlijk personage, wat garand stond voor extra chaos. Mijn buren moeten sommige avonden vast hebben gedacht dat er iemand in mijn huis vermoord werd, zo hard werd er geschreeuwd tijdens het racen op Baby Park.

Mario Kart: Double Dash


Tick Tock Clock (Mario Kart DS)

Ik had persoonlijk vrij weinig met de DS-versie van Mario Kart, maar zelfs ik kon genieten van Tick Tock Clock: een track die zich afspeelt in een gigantische klok. Want waarom ook niet. Allerlei bewegende onderdelen van de klok kunnen voor een boost in je snelheid zorgen... of je juist vertragen. De prima Mario Kart 8-remake voegt daar sterk verbeterde graphics aan toe en is wat mij betreft de ultieme versie van deze baan! Omdat ik je ogen niet wil beschadigen met wel érg scherpe pixels, heb ik daarom een screenshot van de MK8-versie erbij gezet.

Mario Kart DS


Maple Treeway (Mario Kart Wii)

Mario Kart Wii is de meest succesvolle Mario Kart-game ooit, maar dat neemt niet weg dat ik het een verschrikkelijke game vindt. Het was een enorme stap terug ten opzichte van Double Dash, om nog maar te zwijgen over die gare plastic stuurtjes waar je de Wii-mote in kon stoppen. Toch zie ik ook in dat er een aantal prima parcoursen in de game zitten, waaronder dus Maple Treeway.

Het is vooral de magische setting van Maple Treeway die het 'm doet. De herfstachtige kleuren in dit bosrijk gebied, de gigantische sprong door de bomen, de vele bladeren die in de weg liggen, en natuurlijk de prachtige muziek: Maple Treeway is een hoogtepunt in een verder verschrikkelijke Mario Kart-game. 

Maple Treeway


Yoshi Circuit (Mario Kart: Double Dash)

Tijd voor nog een parcours uit Double Dash, ditmaal Yoshi Circuit! De track is zo origineel omdat de baan zelf in de vorm van niemand minder dan Yoshi vormgegeven is. Het blijkt dat dit voor een aantal heerlijk scherpe bochten zorgt, wat de track ideaal maakt voor de geoefende Mario Kart-spelers.

Oftewel: op Yoshi Circuit worden de amateurs vaak van de experts gescheiden. Natuurlijk schaar ik mijzelf graag onder laatstgenoemde groep, al vlieg zelfs ik af en toe nog wel eens uit de bocht op deze track. Hoe dan ook is Yoshi Circuit een van de meest pure geweldige racebanen in de Mario Kart-reeks.

Yoshi Circuit


Cheese Land (Mario Kart: Super Circuit)

Persoonlijk ben ik niet een groot fan van de wat platte circuits uit de oude Mario Kart-games. Toch moet ook ik toegeven dat Cheese Land een klassieker is. Heel de track speelt zich af op een planeet... gemaakt van kaas. Juist ja. Speel vooral de Mario Kart 8-versie om te zien hoe de track er met moderne technologie uitziet. Het is in die game meteen een van de meest uitdagende parcoursen.

Mario Kart Super Circuit


Sunshine Airport (Mario Kart 8 / Deluxe)

Sunshine Airport is een van de meest spectaculaire tracks in de meest recente Mario Kart. Niet alleen scheur je over een vliegveld, vol met nauwe straatjes, uitdagende bochten en lopende banden waar vrachten op voorbij komen, je rijdt ook tussen de wielen van vliegtuigen door en vliegt op een gegeven moment zelf door de lucht! 

Veel Mario Kart-tracks bestaan óf uit een geinige gimmick, óf zijn bedoeld om puur je raceskills op te botvieren, maar Sunshine Airport is een van de weinige tracks die beide stijlen combineert, en met groot succes. Misschien wel mijn favoriete baan in Mario Kart 8!

Mario Kart 8


DK Mountain (Mario Kart: Double Dash)

Vooruit, nog een track uit Double Dash dan. DK Mountain is werkelijk spectaculair. Eerst is er een korte klim omhoog, waarna je in een kanon rijdt die je ver de lucht in schiet. Je landt vervolgens op een actieve vulkaan, waar je met een rotvaart weer vanaf rijdt terwijl er om je heen rotsblokken naar beneden vallen.

Gecombineerd met de chaos van andere spelers die allemaal items naar je gooien, wordt dat al snel een flink zooitje. De kers op de taart is een houten brug aan het einde van de track, waar je vast al menig maal af bent geduwd, vlak voordat je de finish behaalde...

Mario Kart: Double Dash


Koopa Troopa Beach (Mario Kart 64)

Eigenlijk is Koopa Troopa Beach niet bijzonder speciaal, maar toen de Nintendo 64 net uit was en we met z'n allen massaal Mario Kart 64 speelden, wist geen andere game een zonnig strand zo realistisch na te bootsen. Er liepen zelfs kreeften rond waar je vooral niet tegenaan moest rijden en er was een geheime route! De weg splitste zich op een gegeven moment zelfs, waardoor je kon kiezen welke kant je op reed. Misschien tegenwoordig niet bijzonder, maar voor die tijd voelde het revolutionair aan. Neem mij terug naar simpelere tijden, neem mij terug naar Koopa Troopa Beach!

Mario Kart 64


Je bent het vast niet compleet eens met deze tien Mario Kart-tracks. Ik heb bijvoorbeeld een hekel aan de diverse Rainbow Roads, om nog maar te zwijgen over het verschrikkelijke doolhof genaamd Yoshi Valley! Maar wellicht vallen die tracks juist onder jouw favorieten. Laat van je horen in de reacties!

REACTIES (12) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord