De acht beste Black Mirror-episodes 

De acht beste Black Mirror-episodes 2017-12-29T12:24:58
Mochten games even geen soelaas brengen, dan hebben we goed nieuws: vanaf vandaag staat het vierde seizoen van Black Mirror op Netflix. Maar wat zijn nu de beste afleveringen in de serie? PU.nl-redacteur Michel noemt zijn acht favorieten.

Mocht je nog niet bekend zijn met Black Mirror: in deze van origine Britse serie worden toekomstbeelden geschetst die zo realistisch zijn dat we ze gemakkelijk over tien, twintig of vijftig jaar realiteit kunnen zien worden. Het drukt kijkers met de neus op de feiten van hoe we hedendaagse technologie in onze samenleving en dagelijks leven gebruiken en waarschuwt daarbij: als we zo doorgaan, kan dit wel eens het resultaat zijn.

BBC bracht twee seizoenen van elk drie afleveringen uit (voor de duidelijkheid: elke aflevering staat dus geheel op zichzelf en kan los bekeken worden), waarna Netflix een derde en vierde seizoen kocht. Dat derde seizoen, bestaande uit zes afleveringen, verscheen in 2015, en vanaf de 29e kunnen we dus 6 nieuwe episodes bingen die Wouter al gereviewed heeft.

Mocht je de serie nog niet hebben gezien, dan raden we je aan linea recta Netflix aan te slingeren en te gaan kijken en vooral niet eerst onderstaande samenvattingen van de zeven beste Black Mirror-episodes te lezen. De serie verrast namelijk vaak en hoe minder je er over weet voordat je gaat kijken, hoe beter de ervaring. Deze lijst is eerder bedoeld voor mensen die de serie al hebben gezien. Vind jij dit ook de beste episodes, of heb je een geheel andere mening? Laat het weten in de reacties!
  

8. Playtest

Playtest is zeker niet de beste Black Mirror-episode ooit, maar wel een aanrader voor gamers. In de aflevering test iemand een augmented realitygame uit en wordt hij in een eng landhuis geplaatst, waar al snel zijn ergste nachtmerries waarheid worden. Inclusief verwijzingen naar gamercultuur (check de covers van de Edge in het kantoor van de ontwikkelaar) en een mooie, doch lugubere blik op hoe realistisch games ooit kunnen worden.7. The National Anthem

De serie ging in 2011 meteen van start met een enorm indrukwekkende aflevering waarin een lid van de Britse koninklijke familie wordt ontvoerd. De enige die haar kan redden is de Britse minister president, die van de ontvoerders live op televisie seks moet hebben met een varken. Pas dan laten de kidnappers haar gaan. Je plaatst jezelf gedurende de aflevering constant in de schoenen van de minister president: zou jij zo ver gaan om iemand te redden? De aflevering geeft daarnaast op een krachtige manier kritiek op de manier waarop we social media en televisie gebruiken en hoe de collectieve mening van een complete maatschappij uiteindelijk het lot van één persoon kan bepalen.


  

6. White Christmas

White Christmas is de (in Groot-Brittannië) gebruikelijke kerstaflevering van de reeks. Hierin worden drie verschillende plotten behandeld die misschien niet ingewikkeld genoeg waren om er een complete aflevering aan te besteden, maar via deze hapklare manier je behoorlijk aan het denken zetten. Hoe ethisch is het bijvoorbeeld om Artificial Intelligence in je huis te hebben die je leven aangenamer maakt, als die AI eigenlijk echt leeft en dus als een soort slaaf in dienst staat van jou? En wat als we misdadigers in een soort persoonlijke hel kunnen stoppen door de illusie te creëren dat er eeuwen voorbij gaan, terwijl het eigenlijk alleen maar om een paar weken gaat?5. White Bear

Dat Black Mirror ook prima gebruikt kan worden om een soort mini-horrorfilms te produceren, bewees White Bear. Hierin wordt een vrouw met amnesie wakker in een Brits dorpje waar om onverklaarbare reden iedereen op haar jaagt. Angstaanjagend natuurlijk, met een plottwist waar je u tegen zegt. Black Mirror gaat duidelijk controversiële onderwerpen niet uit de weg, zoals ook de volgende aflevering op mijn lijst bewijst.4. Shut Up and Dance

Uitleggen waarom Shut Up and Dance je met open mond en een naar gevoel achterlaat, is de plottwist aan het einde van de aflevering verklappen, dus dat probeer ik te vermijden. Maar man, man, man, wat een heftig verhaal. Een kerel komt in de problemen omdat hij zich aftrekt achter zijn laptop en hij via de camera op die laptop gefilmd wordt. Vervolgens wordt hij samen met een andere man die in een soortgelijke situatie terecht is gekomen (gespeeld door Jerome Flynn, Bronn uit Game of Thrones) gechanteerd om allerlei criminele dingen te doen. Een pluspunt voor de perfect bijpassende soundtrack van Radiohead!


   

3. Arkangel

Opvoeding is een onderwerp waar meningen enorm over uiteen lopen. Laat je je kind de wereld zelf verkennen en op hun bek gaan als dat nodig is? Of bescherm je ze juist tegen álles? Ouders neigen tegenwoordig steeds vaker naar het laatste en Arkangel is hier felle kritiek op. Want hoeveel de hoofdrolspeelster uit Arkangel ook van haar dochter houdt, de manier waarop ze haar behandeld zorgt ervoor dat dit zo'n Black Mirror-aflevering wordt waar je nog lang over nadenkt, ook als je zelf geen kinderen hebt.

     

2. The Entire History of You

Dit is een erg ingetogen aflevering die door de persoonlijke aard desalniettemin erg veel indruk op mij heeft gemaakt. In de nabije toekomst wordt alles voor eigen gebruik gefilmd via een camera in de ogen. Het hoofdpersonage in de aflevering vermoedt dat zijn vrouw vreemdgaat en haalt van alles in zijn hoofd door beelden terug te kijken en zo de kleinste nuances als signalen van haar overspel te zien. Met sterk acteerwerk van de nieuwe Doctor Who, Jodie Whittaker.1. San Junipero

En als we het dan toch over relaties hebben, dan kunnen we natuurlijk niet om de onbetwiste nummer één van Black Mirror heen. San Junipero valt allereerst op door de compleet afwijkende sfeer van de rest van de afleveringen in deze serie en de heerlijke jaren ’80 vibe. Maar het belangrijkste is dat dit een prachtig liefdesverhaal is in een geweldig verzonnen scifi-setting. Ook hier geldt dat ik niet al teveel weg wil geven over de plot, mochten mensen die de serie nog niet gezien hebben stiekem meelezen. Gezien de enorm positieve reacties op deze aflevering vermoed ik in ieder geval dat veel kijkers het met mij eens zijn: San Junipero is het absolute hoogtepunt van Black Mirror.

Wat zijn jouw favoriete afleveringen tot nu toe? Laat het weten in de reacties!

REACTIES (14) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord