De 22ste eeuw volgens games 

De 22ste eeuw volgens games 2017-06-27T15:58:40
Men neme 17 games die zich in de 22ste eeuw afspelen en schetst aan de hand daarvan een toekomstbeeld voor de mensheid. Wij weten ook niet hoe realistisch dat is of hoe Alie in vredesnaam aan haar ideeën komt... Maar goed, ontdek snel hoe de 22ste eeuw eruit ziet volgens games.

Als je inmiddels hoverboards verwacht had in het dagelijks leven kom je bedrogen uit. Maar dat Back to the Future het mis had, wil niet zeggen dat toekomstvisies nooit uitkomen. In deze feature een blik op de 22ste eeuw door de ogen van game-ontwikkelaars.

Hoe ziet de 22ste eeuw eruit volgens games?

Om deze gamevisie te bepalen, heb ik gebruik gemaakt van de volgende games:

 1. Alien: Isolation
 2. Battlefield 2142
 3. Doom 3
 4. Mega Man X
 5. Soma
 6. Rage
 7. System Shock 2
 8. Crusader: No Remorse
 9. Flashback
 10. The Journeyman Project
 11. Mission Critical
 12. Mass Effect
 13. Red Faction: Guerrilla
 14. Starflight
 15. Front Mission 3
 16. Guilty Gear
 17. Sid Meier's Alpha Centauri

Mass Effect
    

Het heelal is onze speeltuin

Het moge duidelijk zijn: in de 22ste eeuw verkent de mensheid massaal de ruimte. Daarbij beperken we ons al lang niet meer tot ons eigen sterrenstelsel; we verlaten zelfs de Melkweg om de rest van het heelal een bezoekje te brengen. Helaas blijkt dat heelal echter toch wel echt vol te zitten met allerlei nare aliens.

Mars als uitvalsbasis

In de 22ste eeuw hebben we een tweede thuis gecreëerd op Mars. We bouwen er basissen, en de rode planeet kent geen geheimen meer. Mars heeft ons zelfs het laatste zetje gegeven in onze reis richting de rest van het heelal. We hadden alleen beter niet kunnen beginnen met dat mijnen (of teleporteren)....

We stichten opnieuw kolonies

Onze bezoekjes aan de rest van het heelal beperken zich niet tot een foto op Instagram of een vriendelijk bakje koffie bij de lokale inwoners. Nee, we willen de planeten die we bezoeken meteen koloniseren. Dat die planeten soms al bewoond zijn, is slechts bijzaak. We komen er echter vanzelf achter dat niet elke alien zich zo gemakkelijk gewonnen geeft.

Crusader: No Remorse
    

Klimaatverandering was geen hoax

Van de aarde zoals we die vandaag de dag kennen, is in de 22ste eeuw weinig meer over. We hebben in ieder geval al een ijstijd te verwerken gehad en de natuurlijke bronnen en grondstoffen van de aarde zijn al lang uitgeput. Zoals te verwachten was, werd alleen niet iedereen even hard getroffen door de effecten van deze klimaatverandering.

De Derde Wereldoorlog was een feit

In de 22ste eeuw is de mensheid de Derde Wereldoorlog al bijna weer vergeten. Het landjepik stond tijdens deze wereldwijde strijd in het teken van controle over de laatste grondstoffen die de aarde de mensheid te bieden had. En dat ging logischerwijs natuurlijk gepaard met het gebruik van een paar alles verwoestende atoombommen.

De mensheid op aarde is vrijwel uitgestorven

Er zijn nog maar weinig mensen op onze aarde over in de 22ste eeuw. De impact van een komeet (of atoombom) heeft de mensheid tot op het randje van uitsterven gebracht. De mensheid leeft echter verder in kolonies ver weg in het heelal. De achterblijvers zijn verwikkeld in een keiharde strijd om te overleven, zo krijgen de nederzettingen te maken met bandieten en mutanten.

System Shock 2
    

Aliens zijn niet altijd chill

De mensheid bleek niet alleen in het heelal. Ondanks dat we al tientallen jaren sterke vermoedens hadden over het bestaan van buitenaards leven verliepen de eerste ontmoetingen met aliens niet altijd geweldloos. De schuld lag vaak bij de mens, maar sommige aliens bleken ook gewoon niet erg chill. Zo kwamen we meerdere malen in aanraking met parasitaire aliens die zich in ons binnenste wilde nestelen... Maar goed, soms hadden we óók dat geheel aan onze eigen instelling te danken.

Maar soms best wel lekker

Mensen zijn qua uiterlijk eigenlijk best wel saai. We hebben in ieder geval geen leuke kleurtjes, of een mooi verenpak om indruk te maken op potentiële partners. Geen wonder dat we ons mateloos aangetrokken voelen tot al die exotische aliens, die al dan niet blauw en vrouwelijk zijn.

En in ieder geval altijd slim

Met elke nieuwe alien die we ontmoeten, blijkt maar weer hoe dom de mensheid eigenlijk is. We leggen het keer op keer af en als we dan wel eens slimmer zijn, verslaat het buitenaardse gespuis ons wel qua kracht of snelheid of behendigheid of uithoudingsvermogen... Maar goed, gelukkig is erin de 22ste eeuw altijd wel die ene held, die de mensheid ondanks zijn achterstand weet te redden. Hij of zij wordt daarbij veelal wel stiekem een beetje geholpen door oeroude alientechnologie.

Doom 3
   

Terwijl iedereen toch al wel een stuk slimmer is

Ook in de 22ste eeuw is het gemiddelde IQ 100, maar dat komt simpelweg omdat we dit ijkpunt steeds verplaatsen. De mens wordt dus wel degelijk steeds slimmer. Dit verklaart waarom mensen in de 21ste eeuw nog zo aan het stuntelen waren met reizen sneller dan het licht. Zelfs technieken als de hologram stonden nog slechts in de kinderschoenen.

Gekke wetenschappers bestaan nog steeds

Hoe groter geest, hoe groter beest. Het feit dat je een goedgevulde bovenkamer hebt, wil niet automatisch zeggen dat je deze hersencellen inzet voor de goede zaak. Gekke wetenschappers zijn in de 22ste eeuw nog steeds een groot gevaar. Zo is het bijvoorbeeld niet helemaal de bedoeling dat de persoon die het tijdreizen uitvindt, de tijdlijnen van het verleden op zo’n manier omlegt dat het hier een nog groter zooitje wordt.

A.I. wordt verpakt in androids

Op dit moment werkt men aan verschillende vormen van A.I. Denk maar eens aan autonome auto’s, algoritmen die je voorzien van filmsuggesties en agrarische installaties die rotte appels herkennen. Een robot is voor velen echter de ultieme vorm van kunstmatige intelligentie. In de 22ste eeuw zit A.I. inmiddels verpakt in niet van mensen te onderscheiden androids en op hol geslagen super computers.

Battlefield 2142
    

De macht ligt bij bedrijven

Het zijn in de 22ste eeuw niet langer de overheden die de macht in handen hebben; bedrijven zijn de echte machthebbers. Helaas zijn de doelen van de zakenwereld echter lang niet altijd nobel. De bedrijven opereren namelijk niet altijd geheel binnen de kaders van de wet... Zo experimenteren ze naar hartenlust op nietsvermoedende mensen en is er van vrije wil vrijwel geen sprake meer.

Geheugenverlies is heel gewoon geworden

Geheugenverlies was in eerdere eeuwen vrij zeldzaam. Er was wel een hele heftige gebeurtenis nodig om al je herinneringen (tijdelijk) te wissen. In de 22ste eeuw is echter een grote toename te zien in de hoeveelheid mensen die helemaal niets meer weten van hun verleden. Gelukkig zijn we inmiddels dusdanig technologisch geavanceerd dat amnesie ook gemakkelijk hersteld is. We kunnen zelfs je gehele bewustzijn overzetten naar een nieuw lichaam.

Retro-chic is dé trend

In de 22ste eeuw is iedereen wild van de retro-chic look. Al in de jaren ’70 van de 20ste eeuw begonnen mensen te fantaseren over ruimtereizen en de futuristische technologie die daarvoor nodig zou zijn. Deze look kenmerkt zich door telefoons met hoorns, crt-monitoren en lichtgrijze toetsenborden. De mensheid krijgt er in de 22ste eeuw geen genoeg van.

Alien Isolation
    

De 22ste eeuw is natuurlijk nog vrij ver weg... Gelukkig staat de medische wetenschap ook niet stil en zou het best kunnen dat een aantal van ons het nieuwe millennium nog in mogen luiden. Pak dit voorspellende lijstje er dan nog eens even bij. De commentsectie staat ook dan voor je klaar!

REACTIES (21) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord