De 20 beste co-op games voor de PlayStation 4 

De 20 beste co-op games voor de PlayStation 4 2019-09-10T15:27:32
Nu Marvin langer dan twee jaar een relatie in stand weet te houden is hij een zelfbenoemde co-op expert geworden. Vandaag staat hij stil bij de beste co-op PS4-games die je gezellig samen op de bank kunt spelen. 20 stuks maar liefst, genoeg voor maanden aan gameplezier, drama en verscheurde vriendschappen.

Liever een video kijken dan lezen? Check dan dit:

  

De LEGO-games (Harry Potter Collection, Marvel Super Heroes 2, etc.)

Samen op de bank zitten en talloze digitale LEGO-blokjes verpulveren met personages uit je favoriete franchises is tijdloos. De LEGO-games staan dan ook ferm bovenaan de meeste lijstjes met beste co-op games – ze hebben bijna alles: humor, puzzels, een heerlijke (metroidvania-achtige) progressie en duizenden unlockables en collectibles. Dat de games te spelen zijn door jong en oud is een mooi pluspunt, en geen enkele generatie is veilig voor het 100%-virus dat ongetwijfeld toe zal slaan. Je komt voor de leuke blokjes en blijft voor de achievements. Het loont om deze games zo compleet mogelijk te doorlopen, want voor je het weet duik je zo op een nieuwe mechanic of compleet nieuwe levels, en dat is altijd een leuke verrassing.

De beste LEGO-games uitkiezen is een feature op zich, dus daarom gooien we het hier even op één hoop. Het meeste plezier zal je ongetwijfeld uit de LEGO Hary Potter Collection, LEGO Marvel Super Heroes 2, LEGO Jurassic World en LEGO Star Wars: The Force Awakens halen. Mocht je de smaak te pakken krijgen dan staan er heel wat uren aan co-op-plezier in het verschiet, games als LEGO The Incredibles, LEGO Batman en LEGO DC Super-Villains zullen dan ook het spelen meer dan waard zijn.

LEGO Harry Potter
            

Overcooked 2

Samen in de keuken staan schept een band, maar je best doen om niet een controller naar elkaars hoofd te gooien doet dat nog meer. Gelukkig kun je de twee bezigheden combineren in Overcooked 2, dat op zich een simpel concept heeft. Je moet recepten creëren binnen een bepaalde tijd, maar de recepten worden steeds ingewikkelder en de omgevingen verraderlijker. Daarom kunnen alleen de best geoliede teams het ver schoppen in de game, mits ze goed opgewassen zijn tegen keuzestress en een torenhoge druk. Toch, als het eenmaal goed loopt (of juist gruwelijk fout gaat) staat Overcooked 2 gelijk aan een stomend bord vol plezier.
        

Minecraft

Moeten we hier nou echt een beschrijving bij geven? Iedereen en zijn moeder kent Minecraft, en hoewel de game een flinke gebruiksaanwijzing heeft moet ook iedereen hem makkelijk op kunnen pakken. Of je nou rustig samen een huisje bouwt, de wereld gaat ontdekken, monsters te lijf gaat of een willekeurige meme namaakt met blokjes; Minecraft biedt een scala aan co-opmogelijkheden waar je zowel in een middagje doorheen kunt als maanden mee bezig kunt zijn.

Minecraft
             

Diablo 3

Wat betreft co-opgameplay waar je makkelijk in en uit kunt droppen staat Diablo 3 hoog in het vaandel. De klassieke hack & slash-combat vertaalt zich heerlijk naar de PS4 en samen op knoppen rammen terwijl zeeën aan demonen dood neer pleuren is een machtig gevoel. Als je al bezig bent met een game (Seasonal of anders) kan jouw vriend je zo joinen, en kun je hem een tijdje achter je aan slepen om hem gear te bezorgen en zo sterker te worden. Voor je het weet sta je met z’n tweeën Malthael af te slachten.
        

Rocket League

Verreweg de meest competitieve game op deze lijst: Rocket League. We willen hier vooral games bespreken waarin je moet samenwerken, en dat kan gelukkig ook in Rocket League. Of het nou 2v2, 3v3 of 4v4 is, of je nou Hoops speelt of helemaal los gaat met de instellingen in de Rumble-modus en elkaar het velt rondtrapt met gigantische schoenen; Rocket League staat garant voor competitie, razendsnel teamwork en al dan niet glorieuze overwinningen. Leuk als je het al veel speelt, nog leuker om samen spelenderwijs beter te worden en online tegenstanders de ballen om de zijspiegels te schieten.

 Rocket League splitscreen
                  

FIFA / PES

Gelijk maar door met de volgende voetbalgames, al zijn dit natuurlijk betere voetbalsimulatoren dan Rocket League. FIFA en PES zijn al twee decennia de leukste games die je kunt spelen met je vrienden, mits jullie voetbalfans zijn. Als dat zo is kun je zat avonden vullen met toernooitjes (als je genoeg vrienden over de vloer hebt) of samen online mensen te lijf gaan in een van de vele gamemodi.
           

Dying Light: The Following

Zombies zijn inmiddels een vast onderdeel van onze cultuur, want er kan geen jaar voorbij gaan of er duiken wel weer drie nieuwe zombiefilms en/of games op. Wat betreft co-op zombiegames heb je helaas niet erg veel keuze, maar de zombiegame die wél co-op kan is meteen een van de beste ooit gemaakt: Dying Light. Samen door de stad freerunnen terwijl je zombies van elkaar af probeert te houden, achter dezelfde quest-objectives aangaan of juist elk een eigen pad kiezen, het kan allemaal. Een tof verhaal, nog toffere gameplay en een ongekende adrenalinerush als het nacht wordt; Dying Light is een aanrader voor elke zombiefanaat. Helaas heeft Dying Light geen splitscreen, en zal je dus twee PS4’s nodig hebben.

 Dying Light the following
                    

Littlebigplanet 3

Platformers zijn bij uitstek het soort games dat je lekker met elkaar op de bank kunt spelen, waarbij je elkaar natuurlijk flink gaat uitlachen als de ander weer eens van een plateautje af pleurt of tegen een vijand aanloopt. LittleBigPlanet 3 doet er nog een stapje bovenop, want er komt ook een dosis creativiteit bij kijken in de level editor. Sterker nog, er is zó veel te doen in LittleBigPlanet 3 dat het moeilijk kan zijn om iedereen op de bank enthousiast te krijgen, maar als dat eenmaal gebeurt…
        

Borderlands: The Handsome Collection

Op het moment van schrijven is Borderlands: The Handsome Collection de absolute top wat betreft co-op-lootshooters. Borderlands 2 is immers een van de leukste shooters ooit gemaakt, en het feit dat je daar met z’n tweeën (of meer) doorheen kunt lopen terwijl je zeeën aan vijanden door hun hoofden schiet maakt het alleen maar beter. Door personages en wapens op elkaar af te stemmen kun je heerlijk variëren in de gameplay, en door samen te werken zal je steeds sterkere bosses aankunnen en daardoor de dikste loot kunnen bemachtigen. Lekker kwijlen op pixelwapens!

Borderlands splitscreen
              

Rayman Legends

Wie denkt aan co-op-games denkt al snel aan platformers, en wie denkt aan platformers denkt (helaas) al snel aan Nintendo-games, maar dat wil niet zeggen dat er op de PS4 niets te beleven valt. Rayman Legends is een van de leukste platformers die je kunt spelen op de PS4: toffe (en iconische) personages, de mogelijkheid om lekker snel door levels te rennen en te verzamelen wat je wilt en net genoeg afwisseling om je een paar keer te verrassen. Wholesome fun voor de hele familie.
          

Divinity: Original Sin (1 & 2)

Dit is zeker geen game die je zomaar even opstart met je broertje die wel een keer Minecraft heeft gespeeld of met je vader die uitsluitend FIFA speelt. Nee, Divinity: Original Sin is een game voor liefhebbers van Dungeons & Dragons en soortgelijke diepgaande RPG’s. De keuzes in deze game zijn zo veelvuldig dat geen enkele playthrough hetzelfde zal zijn, de quests zijn vaak fantastisch geschreven en de gameplay is ook heerlijk om onder de knie te krijgen. Ja, er gaat enorm veel tijd in deze games zitten, maar wie houdt van top-down RPG’s als Baldur’s Gate en nog nooit zoiets in een co-opstijl heeft meegemaakt, staat hier een openbaring te wachten.

 Divinity 2 splitscreen
              

Alienation

Een twin-stick shooter als geen ander: in Alienation sta je met maximaal vier mensen tegenover legers aan aliens. Denk Halo, maar dan van bovenaf en nóg meer chaos dat zich voltrekt op het scherm. Ja, met vier man kan deze game een tikkeltje te druk worden en kan het moeilijk worden om goed te zien wat er nou allemaal gebeurt op de tv, maar Alienation houdt jullie allemaal gegarandeerd op het puntje van de stoel – uhh, bank.
        

Don’t Starve Together

Klinkt simpel, is het niet; in Don’t Starve Together is het zaak dat je overleeft door basissen te bouwen en resources en eten te verzamelen. Don’t Starve was op zich al een fantastische game voor fans van survivalgames, maar met zijn tweeën neemt het plezier alleen maar toe. Het is immers wel lekker om al het werk te verdelen tussen twee mensen, en met de constante dreiging van permadeath (voor allebei de spelers) móét je wel goed samenwerken om te overleven.

Don't Starve Together
             

A Way Out

Vandaag de dag worden er bar weinig co-op games gemaakt die je samen op de bank kunt spelen; meestal moet je allebei achter een console zitten en online te werk gaan. A Way Out is daarom een unieke game die je alleen al vanwege zijn insteek een kans zou moeten geven. Deze game is namelijk alleen maar te spelen met twee mensen; het verhaal draait om twee gevangenismaatjes die samen moeten werken om het hoofd boven water te houden en een uitweg uit hun gevangenis-levensstijl te vinden. Het is een verademing om de wisselwerking tussen de twee personages mee te maken, en hopelijk is A Way Out de aanleiding voor meer game-ontwikkelaars om unieke co-op games als deze te produceren.
        

N++

Bij N++ zal je waarschijnlijk aan een hoop kapotte controllers in de hoek van je kamer denken, maar tegenwoordig kun je de game ook gewoon met z’n tweeën spelen om de stress wat te verlichten. Niet dat dat zal gebeuren; co-op in N++ staat nog steeds bomvol lastige levels, vervelende obstakels en bizar snelle gameplay. Ditmaal moet je echter samenwerken om puzzels op te lossen, bijvoorbeeld door met schakelaren te experimenteren en verdomd goed te timen. Stressvol, maar fantastisch.

 N++
                 

Rock Band / Guitar Hero

Wie van muziek houdt moet gewoon Guitar Hero of Rock Band in huis halen, want samen met je vrienden een digitale band vormen is ook een tijdloze ervaring. Helaas kost het net even wat meer dan de gemiddelde game (je hebt de bijbehorende gitaren, drumstel en microfoon nodig om een hele band te beginnen en die zijn niet bepaald goedkoop), maar als je vrienden hebt die ook van muziek houden dan kun je met Guitar Hero Live en Rock Band 4 geen kwaad doen. Er komen ook zeker skills bij kijken, dus probeer maar eens allemaal het Expert-niveau aan te kunnen en dan de sterren uit de digitale hemel te spelen.
         

Guacamelee! 2

Er staan iets te weinig games in deze lijst waarin je je agressie en je passie voor avocado’s kwijt kunt, en daarom bestaat Guacamelee! 2. Reis samen door de Mexiverse om heerlijk sfeervolle levels te doorlopen die bomvol interessante platform-momentjes zitten, en die af te wisselen met een paar erg intrigerende bossfights.

Guacamelee! 2
                  

Crypt of the Necrodancer

Deze game is al een genot om in je eentje te spelen; op zich is het doorlopen van dungeons en het afslachten van gepixeleerde monsters niet uniek, maar door de nadruk op muzikaliteit is Crypt of the Necrodancer een van de leukste indies die de afgelopen jaren op de PS4 is verschenen. Dat je dat samen kunt doen maakt het alleen nog maar leuker; elke beweging die jullie maken moet op de beat van de muziek gaan, dus met louter op knoppen rammen kom je er niet.
       

Unravel 2

Soms wil je gewoon een game waar je je niet al te veel voor moet inspannen, en Unravel 2 is zo’n game. De wollige personages moeten samen een prachtige wereld doorlopen om enkele simpele puzzels op te lossen, en moeten daarbij gebruik maken van het wol dat hen verbindt. Swingen vanaf het lichaam van de ander, samen één wollig personage worden of het ietwat vage verhaal samen proberen te ontrafelen; Unravel 2 speel je lekker onderuitgezakt op de bank zonder je al te druk te maken.
         

Gang Beasts

Van een rustige game naar een game die jullie luid vloekend en schreeuwend op de bank zal laten staan: Gang Beasts. Oké, Gang Beasts is niet bepaald een coöperatieve game (tenzij je teams maakt of iets dergelijks) maar de game is zo verdomd grappig dat dat even niet uitmaakt. Er zijn een paar verschillende modi (football, endless wave, standaard multiplayer-gevechten) waarin je helemaal los kunt gaan, en vooral de frustrerende controls en hilarische physics zullen er voor zorgen dat geen enkel potje loopt zoals je wilt. Dat maakt Gang Beasts des te grappiger en een verplicht nummertje als je regelmatig met vrienden op de bank zit te gamen.

 Gang Beasts

Ken jij nog toffe co-op games die je kunt spelen op PS4? Drop het dan in de comments! Honorable mentions: Lovers in a Dangerous Spacetime, Spelunky, Sundered: Eldritch Edition, Resogun, Attack on Titan 2, Sonic Mania. 

REACTIES (18) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord