De 15 bruutste monsters in The Witcher 3: Wild Hunt, ranked! 

De 15 bruutste monsters in The Witcher 3: Wild Hunt, ranked! 2019-10-15T12:51:37
Het wonder is geschied: The Witcher 3 is uit voor Nintendo Switch! Een mooi moment om weer eens te kijken naar welke smerige schepsels je allemaal over Geralts zilveren kling kunt jagen. Sven sloeg zijn bestiary open en zette de bruutste vijftien op een rij.

Een half jaar geleden had niemand buiten CD Projekt het kunnen bedenken, maar vanaf vandaag is het echt zo: een van de grootste RPG’s ooit is speelbaar op een handheld. Aangezien The Switcher, officieel bekend als The Witcher 3: Wild Hunt - Complete Edition, ook alle DLC bevat, betekent dat een hele zooi monsters om te slachten onderweg. Tijd om te kijken wat nu eigenlijk de ranzigste, meest memorabele en bruutste beesten zijn die je in de game kunt tegenkomen.

The Witcher 3 wordt om veel zaken geprezen: het rijke verhaal, de prachtige gamewereld, de eindeloos boeiende side quests, en ga zo maar door. Maar wat zou de game zijn zonder haar vele fantastische monsters? The Witcher geeft een unieke, vaak extra smerige draai aan een hele zooi wezens uit oude folklore en mythologie. Pak je zilveren zwaard en hang ‘m in de olie, want hier zijn, volgens mij althans, de vijftien vetste monsters in The Witcher 3. Op volgorde van nasty naar compleet gestoord! Oh, wees gewaarschuwd: kleine spoilers, hier en daar.

15. The Chort in White Orchard

Helemaal bovenaan mijn lijst van beste Witcher beesten staat er een waar Geralt geen opdracht voor krijgt, maar die juist achter hem aankomen als hij zelf een soort contract op zijn hoofd heeft. Het zit zo: toen de game net uit was ontdekten spelers dat je in White Orchard een onbeperkt aantal koeien kon slachten en verkopen, door tussendoor telkens te mediteren. Deze sappige exploit werd door de ontwikkelaar opgelost, door voortaan een enorme, veel te sterke Chort (een soort trolachtige geit met drie ogen) op je af te laten stormen, als je te veel koeien omlegt in dit gebied. Dit geintje is later weer verwerkt twee nieuwe Gwent-kaarten: een koe en de ‘Bovine Defense Force’. Als de koe wordt aangevallen, komt er een Bovine Defense Force voor terug.

  

14. Spotted Wight

Wights zijn eigenlijk gewoon zombies, en daarom per definitie best wel saai, afgezaagd en ongeïnspireerd. Toch maak ik een uitzondering voor de Spotted Wight van Toussaint, de laatste in haar soort. Ik zeg haar, want dit exemplaar is eigenlijk een lang geleden vervloekte vrouw. Vanwege haar vloek, is ze geobsedeerd door lepels. Een duidelijke verwijzing naar internetlegende Salad Fingers?

  

13. Ekimma

Het mooie aan vampieren in The Witcher is dat ze er meestal ook daadwerkelijk uitzien als vleermuizen. Neem bijvoorbeeld de Ekimma, een charmante kruising tussen een oud mannetje en een hoefijzerneusvleermuis. Ook leuk: de meeste vampieren in The Witcher zuigen geen bloed uit je nek, maar vinden het makkelijker om je gewoon meteen aan vlarden te scheuren. Ook verander je na een aanval niet zelf in een vampier, dat zijn maar sprookjes. Zou bovendien lastig zijn, met een lichaam in mootjes.

   

12. Mourntart the Gravehag

Deze heeft haar plek voornamelijk de danken aan haar fantastische naam. Mourntart is daarnaast een uitstekende vertegenwoordiger voor haar familie van Necrophages, die naast Gravehags bijvoorbeeld ook Water Hags, Drowners en de klassieke Ghouls bevat. Allemaal even irritant, maar daarom wel extra lekker hakvoer.

   

11. Botchling

Een Botchling, in mijn Witcher-notities simpelweg aangeduid als ‘boze baby’, is een verkeerd begraven, doodgeboren foetus van een ongewenst kind, die weer tot leven is gekomen en nu zwangere vrouwen aanvalt. Ziek. Het zijn enorme krengen om tegen te vechten, maar er is ook een manier om hun vloek op te heffen, waarna het een Lubberkin wordt, een soort vriendelijke huisgeest. En nu weten we ook waar Casper het spookje vandaan komt...  

  

10. The Caretaker

Op de tiende plaats is beland: de lugubere butler en tevens begravenisondernemer van Olgierd “Beckham” von Everec. Hier wil ik verder niet veel woorden aan kwijt, want de frusterende bossfight met deze aan elkaar genaaide freak bezorgt me nog steeds nachtmerries.

    

9. The Toad Prince

Yep, deze fatsige, schreeuwende, gif kotsende pad was ooit daadwerkelijk een prins. Maar, in tegenstelling tot die andere bekende betoverde amfibie, laat dit glibberige beestje zich niet zo makkelijk kussen! Het is de eerste bossfight in de Hearts of Stone uitbreiding en het laat meteen merken dat de moeilijkheidsgraad hier net een tikje hoger ligt.

   

8. Bruxa

Een schuwe, maar extreem nasty soort vampier, dat zich voortdoet als jonge vrouw. In gevecht zijn ze bliksemsnel en kunnen ze ook nog eens onzichtbaar worden. Dat laatste heeft eigenlijk niet zo veel nut, als je hoort hoe oorverdovend hard ze schreeuwen. Vechten doen ze trouwens naakt, uiteraard. We zien voor het eerst een Bruxa in onderstaande cinematische trailer, maar je komt ze in de game pas tegen in de Blood & Wine uitbreiding. In deze trailer zien we trouwens Orianna, een bekend gezicht uit Toussaint, in een gevecht dat nooit in de game plaatsvindt.

   

7. Griffin

Het eerste fatsoenlijke monster dat je in the Witcher 3 tegenkomt zal je niet snel vergeten. Het is namelijk sterk genoeg om paarden de lucht in te sleuren en op te peuzelen. Hij ziet eruit als een redelijk traditionele Griffioen, met het lichaam van een leeuw en de kop en vleugels van een roofvogel, maar dan wel krankzinnig groot! Gelukkig zijn ze vrij makkelijk neer te halen met je kruisboogje, een wapen dat in de rest van de game gek genoeg ontzettend underpowered is. Of doe ik iets verkeerd?

  

6. Cockatrice

Gelijk maar even door naar het volgende vliegende monster en alleen al om de naam cooler dan een Griffin: de Cockatrice! Het klopt perfect bij wat het is: een ietwat uit de kluiten gewassen en vrij agressieve, vliegende haan. Waanzinnig tof bovendien om zo’n enorme kippenkop als trofee aan je zadel te hangen. 

   

5. Shaelmaar

Dit knoestige rotswezen is eigenlijk een beetje zielig, want hij wordt misbruikt voor gladiatorengevechten in Toussaint. Shaelmaars zijn bovendien blind en vinden hun weg door middel van echolocatie. Als ze je horen, rollen ze met een rotgang op je af, in de hoop je plat te walsen. Een beetje witcher ontwijkt ze makkelijk, maar als die witcher nog iets van een hart over heeft, dan ziet hij dat het eigenlijk hele schattige beestjes zijn.

  

4. Trollolo the Singing Rock Troll

Rock Trollen zijn niet heel erg slimme figuren, maar in veel gevallen wel vriendelijker dan de meeste andere beesten in de game. De meer ‘ontwikkelde’ individuen knopen zelfs graag een praatje met je aan. Mijn favoriet is echter toch wel Trollolo, die tijdens zijn wachtdienst graag een beetje zingt. Wat ik nog niet wist is dat dit blijkbaar parodieën zijn op bekende Poolse liedjes.

   

3. Leshen

Een van de meest angstaanjagende wezens in The Witcher is toch wel de Leshen. Het zijn een soort bewakers van het bos, die letterlijk en figuurlijk diepgeworteld in het woud zitten. Een Leshen heeft een menselijk figuur, maar bestaat helemaal uit hout. Een beetje zoals Groot dus, maar dan een stuk minder gezellig. Wat daar ook niet bij helpt is dan zijn hoofd (of masker?) een schedel van een hert is, compleet met enorm gewei.

   

2. The Beast of Beauclair

De Blood & Wine uitbreiding begint goed: Geralt wordt gevraagd om naar Toussaint te komen, om daar het mysterieuze ‘Beest van Beauclair’ op te sporen en uit te schakelen. Zonder al te veel te spoilen: het blijkt een ongekend gevaarlijke Higher Vampire te zijn, niet te vergelijken met elk ander monstercontract die Geralt ooit aangenomen heeft. Ik vind vampieren normaalgesproken een beetje stom, maar hoe ze uitgevoerd zijn in The Witcher en ook de lore erachter is best wel heel erg awesome.

   

1. The Crones

Daar heb je ze wel hoor, hoe kan het ook anders, gewoon op nummer 1! Brewess, Weavess en Whispess, beter bekend als de Ladies of the Wood, over liever nog The Crones. Het zijn stiekem eigenlijk een soort heksen, maar deze drie zusjes zijn gewoon te iconisch, te slecht, te grotesk, en te smerig om niet op deze lijst van monsters mee te nemen. Niemand weet precies wat ze zijn of waar ze vandaan komen, maar net als andere heksen kunnen ze van gedaante wisselen. Echter, waar de meeste heksen zich het liefst van hun beste kant laten zien, zijn The Crones alleen mooi als niemand kijkt.

Tot zover mijn persoonlijke top 15 gespuis uit The Witcher 3! Dat zijn nog eens wat anders dan Pokémon. Je bent het vast niet eens met de volgorde, of ik ben nog een hele zooi gedrochten vergeten, maar daar zijn de comments voor. Ga jij de game trouwens op de Switch spelen? Ik begin er in ieder geval wel weer trek in te krijgen, maar misschien toch liever gewoon in 4K...

REACTIES (24) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord