De 10 meest overhypete games van de afgelopen tien jaar 

De 10 meest overhypete games van de afgelopen tien jaar 2019-12-19T12:28:26
Het decennium nadert zijn einde en Marvin heeft nog altijd een ranzige nasmaak in zijn bek van alle games die dood zijn gegooid met hype. Van de nachtmerrie die Aliens: Colonial Marines tot de pijnlijke val van Bioware en de bizarre hype voor Skyrim - dit zijn de 10 (uiterst subjectieve) meest overhypete games van de afgelopen 10 jaar.

No Man’s Sky

Het paradepaartje van deze lijst! Bij dit onderwerp denk je waarschijnlijk direct aan No Man’s Sky. Dat komt niet alleen door de hyper-hypetrein die de fans voor de release van de game aanzwengelden, want niemand gooide meer kolen op dat vuur dan gamedirector Sean Murray. Interviews met hem bleken gevuld te zijn met loze beloften en halve waarheden, met als opvallendste toch wel de multiplayer.

Dat is niet alles. ‘Planetary physics’, waarbij de afstand tot de zon, grootte, rotatietijd, etc. bepaalt wat je tegenkomt op een planeet; grootschalige ruimtegevechten met facties; handmatig tussen sterrenstelsels vliegen - de lijst is aardig lang. No Man’s Sky is inmiddels een stuk beter door allerlei gratis updates en vult zeker een niche op, maar goed is anders.

No Man's Sky
  

Mass Effect Andromeda

Mass Effect 2 is een van de beste games van de afgelopen 10 jaar en volgde een van de beste RPG’s van het decennium ervoor op (Dragon Age: Origins). Mass Effect 3 en Dragon Age 2 maakten op hun beurt de verwachtingen niet helemaal waar, maar als je Bioware heet en zo’n imponerende gamegeschiedenis hebt moet je meer doen om alle goodwill weg te blazen. Dragon Age: Inquisition leek zelfs een stap in de goede richting, dus ‘eindelijk’ een nieuwe Mass Effect zou die trend zeker voortzetten!

Er is vijf jaar aan gewerkt, er zijn miljoenen euro’s ingepompt, en een nieuwe Mass Effect-game in een nieuw sterrenstelsel moet wel awesome zijn, toch? Meh. Intern gingen er allerlei dingen fout bij Bioware, met als resultaat dat Mass Effect: Andromeda een zooitje werd. Rare animaties, bugs, een tegenvallend verhaal; allerminst overtuigend. Een voorproefje op de meest overhypete game van Bioware dit decennium…

Mass Effect Andromeda
  

Anthem

De downfall van Bioware was compleet na de faalhaas die Anthem heet. Je bent het misschien al weer vergeten - in de anderhalf jaar tussen de onthulling en de release nam de hype geleidelijk af - maar die onthullingstrailer zag er gruwelijk goed uit. Als superhelden rondvliegen en rondschieten in toffe exosuits, en dat in een prachtige, gigantische open wereld vol dingen om te doen – het leek bijna te mooi om waar te zijn. O, het was te mooi om waar te zijn? Is ook zo, want de uiteindelijke release is een schim van die eerste beelden en pijnlijk saai. Nu we een half jaar later ook weten dat de nieuwe content weinig verbetert, zullen we in ieder geval nooit weer in zo’n super gelikte ‘gameplay’-trailer trappen, toch? Toch..?

Anthem
  

Hideo Kojima - Metal Gear Solid V: The Phantom Pain & Death Stranding

Weet je wat, twee Hideo Kojima-games voor de prijs van één. Eentje van het einde van zijn tijdperk bij Konami, de ander van het begin van een nieuw tijdperk bij zijn eigen gamestudio. Laten we vooropstellen dat er nog altijd mensen zijn die elke zet van Kojima briljant vinden en hem tot zijn allerlaatste game aan toe trouw zullen volgen – all power to ya, maar er zijn ook een hele hoop gamers zwaar teleurgesteld. In ieder geval weten zij na dit decennium dat een Kojima-game gewoon niet aan ze besteed is. Metal Gear Solid V was voor velen een uitstekend vervolg en uiterst toffe stealth-game, maar voor anderen een fucking bizarre game vol eentonige missies en mysterieuze ademtechnieken.

Death Stranding gooit alle gameconventies overhoop en biedt je een ervaring waarin je vooral aan het rondlopen bent – en tja, dat is niet aan iedereen besteed. Het verhaal is daarbovenop nog bizarrer dan MGSV en met (mainstream) sterren als Norman Reedus, Mads Mikkelsen en Léa Seydoux zou je misschien een iets toegankelijkere game verwachten. De hype was mede door de acteurs en de grootse woorden van Hideo Kojima gi-gan-tisch, maar de game vult zo’n kleine niche op dat al die aandacht nogal overbodig was.  

Death Stranding
  

Crackdown 3

Net als bij No Man’s Sky is het bij Crackdown 3 een gevalletje van onmogelijke beloftes van de ontwikkelaar/uitgever. Crackdown 3 zou een adrenaline-gevulde powertrip worden waarin je álles in een gigantische stad compleet naar de tering zou kunnen schieten. De physics zouden hierbij de pan uitstijgen – zo ingewikkeld dat ze op de Xbox Cloud berekend moeten worden! – en jou net zo hard wegblazen als de gebouwen in de game. Het resultaat was uiteindelijk een saaie openwereldgame met physics die het niet halen bij de chaotische glorie die het zou zijn, en de beloofde powertrip voelde eerder als een tripje naar de supermarkt.

Crackdown 3
  

The Elder Scrolls V: Skyrim

Een game hoeft niet slecht te zijn om als overhyped te worden bestempeld, en dat laat Skyrim zeker zien. We hoeven het eigenlijk al niet meer over de kwaliteiten van de game te hebben, gamers zijn zo massaal overtuigd en de game heeft zulke legendarische proporties aangenomen dat dat buiten kijf staat. Maar dat is ook wel een beetje een probleem. Als iedereen en zijn moeder van de daken schreeuwt dat dit de beste RPG ooit is, en massa’s hun best doen om iedereen te bekeren tot de religie die The Elder Scrolls V: Skyrim heet, creëer je een beeld van een game dat simpelweg niet haalbaar is. Fantastisch spel, maar die hype… Er is een reden dat Bethesda deel zes niet durft uit te geven!

The Elder Scrolls V: Skyrim
  

Shenmue 3

Zal Half-Life 3 eigenlijk in de top 10 overhypete games van het vólgende decennium komen? Na zoveel jaren stilte rondom het project en enorm enthousiasme van iedereen die ooit de franchise heeft aangeraakt, kan dat haast niet anders. En als we het toch hebben over games die jaaaaaren op zich laten wachten, dan kunnen we ook niet om Shenmue 3 heen. Achttien jaar na release kwam de game eindelijk uit met behulp van een succesvolle Kickstarter-campagne waar fans meer dan 6,3 miljoen dollar inpompten. Wie hoopte op meer van hetzelfde zal zich uitstekend vermaken met de game, maar voor de rest van ons valt toch vooral op hoe er behalve de graphics eigenlijk bar weinig vooruitgang is geboekt in die achttien jaar. Shenmue 3 voelt aan als een game van het vorige decennium – misschien hadden we toen ook al moeten stoppen met hypen.

Shenmue 3
  

Kingdom Hearts 3

Van de ene game die bij zijn stokoude roots blijft door naar de andere game die dat doet: Kingdom Hearts 3! Deze franchise roept nogal… sterke gevoelens op bij fans, en terecht. De twee delen ervoor definieerden de jeugd van sommige spelers, die al sinds 2005 uitkeken naar een vervolg. Dat Kingdom Hearts 3 een feest van herkenning zou worden is daarom ook geen verrassing, maar wie nu voor het eerst in de franchise probeert te komen heeft een lastig karwei voor zich. Het verhaal is nog altijd verdomde bizar en de dialogen zijn nog altijd iets waar je je gehoorgang van zou willen vullen met hete olie – maar hey, de combat is verbeterd! Voor sommigen is het een meesterwerk, maar wie zijn plassertje niet ziet groeien bij het horen van het woord ‘Disney’ zal toch vooral blij zijn dat de hype nu achter de rug is.

Kingdom Hearts 3
  

Aliens: Colonial Marines

Nog zo´n ding die je mogelijk niet meer herinnert: er was ooit een tijd dat we reikhalzend uitkeken naar Alien-games. De sci-fi-franchise staat ondanks een hoop tegenvallende films nog erg hoog in het vaandel en lijkt ook meer dan genoeg mogelijkheden te bieden om een paar toffe games in te maken. Ook op dat vlak is Alien echter niet bepaald succesvol, maar Aliens: Colonial Marines zou daar verandering in brengen! Gearbox zou het wel even doen, tot bleek dat de ontwikkeling grotendeels gewoon naar andere studio’s werd uitbesteed en het eindproduct een met bugs beladen brandende drol was. Gearbox had het blijkbaar te druk met Borderlans 2 – die was inderdaad tof, maar de blamage die Aliens: Colonial Marines heet hebben ze nog lang niet goedgemaakt.

Aliens: Colonial Marines
  

Watch Dogs

We kunnen geen overhyped-lijstje maken zonder een Ubisoft-game, toch? Juist! Watch Dogs gaat er met de prijzen vandoor vandaag, want wie verwachtte niet een waanzinnige game na de onthulling op de E3 van 2012? Ze lieten een klein stukje gameplay zien en iedereen dacht dat het een enorm innovatieve game zou worden, waarbij je alles naar hartenlust kon hacken. Het eindresultaat? Tja, een standaard GTA-kloon, met een saaie wereld, repetitieve gameplay en slaapverwekkende sidemissies. Watch Dogs: Legion wordt vast beter..!

Watch Dogs

REACTIES (58) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord