De 10 meest iconische Joker-momenten in films, series en comics 

De 10 meest iconische Joker-momenten in films, series en comics 2019-10-02T12:41:05
Morgen is het zover: Todd Phillips' Joker draait dan in Nederlandse bioscopen. Omdat Joker zijn meest geanticipeerde superheldenfilm van dit jaar is, blikt Wimpie terug op de tien meest iconische momenten van de Clown Prince of Crime in films, series en comics.

Man! Wat heb ik zin in morgen. Lekker met een bakkie popcorn in ’t bioscoopstoeltje plaatsnemen voor Todd Phillips’ visie op de meest onverklaarbare psycho uit het DC-universum. Sommige critici bestempelden Joker als meesterwerk, anderen pamperen het enthousiasme een beetje en zijn wat terughoudender over de kwaliteit van de film. Hoe dan ook lijkt het me leuk om eens terug te kijken naar eerdere optredens van Joker die wel heel iconisch zijn.
    

10. Gotham (2014) – Introductie van Jerome Valeska

Gotham had helaas niet de volledige rechten voor alle personages in de serie, dus kreeg Joker in de serie gedaante als Jerome Valeska. Jerome is een zeer instabiel individu dat opgroeide in Haley’s Circus. Op 18-jarige leeftijd vermoorde hij zijn moeder, waardoor hij werd opgenomen in Arkham Asylum. In bovenstaande scene zien we Jerome’s eerste mental breakdown, die hint naar zijn uiteindelijke transformatie naar de Joker.
    

9. Batman TV-serie (1967) – Surf’s Up, Joker’s Under

Cesar Romero was de eerste acteur die Joker live-action speelde in de beroemde 60’s live-action serie Batman met Adam West in de titelrol. In bovenstaand fragment zien we hoe heerlijk campy en humoristisch zijn acteerprestatie is, want Joker neemt het namelijk op tegen Batman in een… surfwedstrijd? Jawel, in Surf’s Up, Joker’s Under mondt het kwaadaardige plan van Joker om de wereld te veroveren uit in een surf-off tijdens de surfkampioenschappen van Gotham City.
    

8. Batman: Mak of the Phantasm (1993) – Mark Hamill beste Joker-lach?

Ondanks dat Joker niet de centrale bad guy is in Mask of the Phantasm, maakt hij wel een zeer memorabele verschijning met de stem van Mark Hamill. Door de film heen shined Hamill, maar het is bovenstaand fragment dat zich richting het einde afspeelt, dat mijn Joker-hartje sneller doet kloppen. Verslagen door Batman en in handen van The Phantasm, ziet Joker zijn schuilplaats vernietigd worden en rest hem niets anders dan een laatste maniakale lach. Misschien wel Hamills meest memorabele Joker-lach ooit.
    

7. The Dark Knight (2008) – ‘How about a magic trick?’

Sprekend over live-action optredens van Joker kan The Dark Knight uiteraard niet achterblijven. Heath Ledger voert in de deze befaamde scene een nogal fucked up goocheltrucje uit met een potlood. De scene, die zich aan het begin van de film afspeelt, werpt een korte maar effectieve blik op de doelen van Joker in de film. Hij is alleen maar uit op chaos en anarchie en deinst er niet voor terug om Gothams gangsters op knallende wijze uit te dagen om Batman te vermoorden.
    

6. The Killing Joke (1986) – Joker verlamt Barbara

Alan Moore’s The Killing Joke wordt gezien als het ultieme Joker-verhaal en vanzelfsprekend zien we in de graphic novel weer genoeg brute, gestoorde misdaden van de Clown Prince of Crime. Hij kreeg een compleet nieuw achtergrondverhaal in deze comic, die Todd Phillips waarschijnlijk goed heeft bekeken voor de achtergrond van Arthur Flecks personage in Joker. In bovenstaande panels zien we hoe Joker het huis van Jim Gordon binnendringt en zijn dochter Barbara, op dat moment nog Batgril, neerschiet. Uiteindelijk blijkt Barbara verlamd te zijn door de kogel, waardoor haar carrière als Batgirl ten einde komt. Een leuke sidenote: dit moment is losjes overgedaan in een flashback in Batman: Arkham Knight. Check dat fragment hieronder:


    

5. Batman (1989) – Jokers parade door Gotham City

Naast Heath Ledger, Cesar Romero en Jared Leto was ook Jack Nicholson ooit aan de beurt om Joker te spelen. In Tim Burtons eerste Batman-film speelt Nicholson de crimineel Jack Napier die, na een aanvaarding met Batman, in een vat zoutzuur terechtkomt en verandert in de crimineel die altijd lacht. Nicholson wist zijn eigen gestoorde draai te geven aan deze versie van Joker, die uiteindelijk de moordenaar blijkt te zijn van Thomas en Martha Wayne. In bovenstaande scene veinst de schurk een grootse parade waarin hij miljoenen dollars uitstrooit over de straten van Gotham, maar uiteindelijk wordt zijn kwaadaardige plan duidelijk: hij wil heel Gotham onderdompelen in zijn Symlex zenuwgas.
    

4. The Dark Knight Returns (1986) – Joker breekt zijn eigen nek

In Frank Millers The Dark Knight Returns lijkt Bruce Wayne, dan 55 jaar, complete schijt te hebben aan alles. Robin is vermoord door Joker, waardoor Bruce zijn mantel aan de wilgen heeft gehangen. Als Wayne besluit om terug te keren als Batman, wordt vaker de suggestie gewekt dat hij bad guys gewoon om zeep helpt, maar je ziet het nooit echt in de comic. Fans speculeren dan ook of Batman nou een moordenaar is of niet. In ieder geval heeft hij niet het doorzettingsvermogen om Joker na een bloedige confrontatie te vermoorden, waarna de clown zijn eigen nek breekt om Batman te framen voor zijn dood.

Zack Snyder zei ten tijde van de Batman v Superman-release dat hij zich flink heeft laten inspireren door The Dark Knight Returns. Hij liet Battflecks Bruce Wayne al zijn idealen loslaten en genadeloos criminelen afslachten. In een shot zie je dat ook zijn Robin is vermoord door Jared Leto’s Joker, maar helaas hebben we die traumatische gebeurtenis nooit kunnen herbeleven in het DCEU na Battflecks vertrek.
    

3. The Dark Knight (2008) – Batman ondervraagt Joker

Misschien wel dé scene die Heath Ledgers postuum Oscar onderschrijft. Harvey Dent en Rachel Dawes zijn ontvoerd terwijl Joker opgesloten zit in het GCPD. Gordon geeft Batman toestemming om Joker hardhandig te ondervragen en het gesprek dat daarop volgt ontaardt in totale chaos, precies wat Joker voor ogen heeft. Ledger overtuigt in deze scene door zijn weerzinwekkende acteerprestatie, die feilloos wisselt van kalmte, naar sarcasme, naar totale gestoordheid. Ik hoef hier verder niets meer over te zeggen. Geniet maar gewoon van het fragment hierboven.
    

2. The Killing Joke (1988) – Joker krijgt Batman aan het lachen

Het einde van The Killing Joke is geniaal. Of je nu de filmversie hebt bekeken of de comic hebt gelezen, in beide media is het moment uiterst effectief. Nadat Joker is verslagen door Batman, vertelt hij een grapje over twee gevangen die samen besluiten te ontsnappen. Het grolletje krijgt ook de Duistere Ridder aan het lachen, waarna hij Joker vastpakt en inrekent. Of vermoordt Batman hem? Tijdens het lezen van de comic neigde ik naar het laatste, maar toen ik de film bekeek leek het toch alsof Batman hem niet vermoorde. Wat denk jij, moord of niet?     

1. A Death in the Family (1988) – Joker vermoordt Jason Todd

Het gevaar en de meedogenloosheid van Jokers fucked up persoonlijkheid komt werkelijk tot uiting in de Jim Starlins A Death in the Family. Inderdaad, Joker heeft Barbara verlamd, maar een échte zware emotionele klap voor Batman en zijn lezers, die daadwerkelijk werd toegediend door zijn aartsvijand, had tot dusver nog niet plaatsgevonden. Jason Todd, een van de Robins die Batman hielp tijdens zijn avonturen, werd niet zo lekker ontvangen door het lezerspubliek, dus DC besloot om lezers een keuze te geven. Nadat Joker Jason toetakelde met een koevoet en daarna zijn huis opblies, kregen lezers de keuze. Zou Jason de aanval overleven, of zou hij sterven. Men koos, tot groot ongenoegen van de uitgever, voor het laatste. Een iconisch Joker-moment, misschien wel het meest iconische Joker-moment, was geboren.

Dat was hem alweer, mijn top tien van beste Joker-momentjes. Uiteraard zijn er nog talloze geweldige momenten te benoemen in het DC-universum, waaronder verschillende sterke Mark Hamill-momenten in The Animated Series en Batman: Beyond. Drop dus vooral jouw favoriete momenten van de Clown Prince of Crime. Wie weet hebben we na morgen weer wat iconische fragmenten uit Joker die we aan dit rijtje kunnen toevoegen. De soundtrack van Hildur Guðnadóttir -wat een naam!- staat in ieder geval op Spotify om me nog heel even zoet te houden!

REACTIES (9) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord