De 10 allermooiste concept arts 

De 10 allermooiste concept arts 2015-03-16T21:37:35
Een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van een game is het bepalen van de artistieke vormgeving, door middel van vele schetsen en andere probeersels op papier. Stagiair Mijndert kan er geen genoeg van krijgen en zette zijn 10 favoriete stukken concept art voor je op een rij.

Het tofste aan concept art is dat ze je inzicht geven in de visuele evolutie van een game; van de eerste schetsen op papier, tot prachtig uitgewerkte 3D-werelden op je schermpie thuis. Vooral wanneer je een game door en door kent, is het gaaf om te zien hoe oorspronkelijke ideeën tijdens de ontwikkeling zijn veranderd. Veel ideeën halen de eindstreep niet, of zien er in de game heel anders uit dan aanvankelijk bedacht. Soms is concept art het eerste wat we bij de aankondiging van een game te zien krijgen, maar helaas is het eindresultaat zelden zo vet als de visie van de concept artist. Hieronder een aantal van de meest epische conceptuele kunstwerken ooit. In hoeverre deze succesvol naar de game zijn vertaald, mogen jullie zelf oordelen.

Epic Mickey

In een lijst van epische concept art kan deze game natuurlijk niet ontbreken. Epic Mickey was oorspronkelijk bedacht als een behoorlijk gestoorde en surrealistische game. De uiteindelijke game was nog steeds duister, maar dan een stuk minder bizar en iets minder steampunk. Een aantal bekende Disney personages kregen in deze concept art een nogal angstaanjagende, mechanische uitvoering. Zoals je ziet niet bepaald geschikt voor een familievriendelijke game op de Wii.  

     

BioShock

Deze ronduit indrukwekkende game, heeft qua concept art ook gewoon een interessant verhaal. De eerste BioShock kende namelijk een roerige ontwikkeling, en dat is in de concept art goed terug te zien. In een vroege fase speelde BioShock zich bijvoorbeeld af in een industrieel metrostelsel, met levensgrote insecten die lichamen van mensen in zich konden opnemen. Hier zijn nachtmerries van gemaakt. In een later stadium was de functie van de bekende Little Sisters al snel bekend, maar de vorm stond lang niet vast. Het had niet veel gescheeld, of we hadden in BioShock achter een soort naaktslakken, enorme hamsters of art deco robotjes aan moeten jagen.

          

BioShock Infinite

Omdat BioShock Infinite eigenlijk veel te vroeg werd aangekondigd waren ik en velen met mij zo vreselijk gehyped toen die game eindelijk uitkwam, dat het haast wel tegen móést vallen. Maar dat deed het niet. Nou ja, misschien een beetje dan. De combat was best gaar en het verhaal was misschien iets te veel Disney prinses. Ik kan er mijn vinger niet op leggen, maar het had allemaal net iets grimmiger gemogen, nog net iets bizarder. Iets meer zoals in deze concept art?

      

Wolfenstein: The New Order

Een wereld waarin de Nazi’s de Tweede Wereld Oorlog gewonnen hebben, daar wist de concept artist van Wolfenstein: The New Order overduidelijk wel raad mee. De grafisch ontwerpers zijn helemaal lijp gegaan met dit naargeestige universum en ook het resultaat in de game mag er wezen.  

    

Okami

Deze unieke action adventure game uit 2006 is helemaal geïnspireerd door ouderwetse Japanse schilderkunst, en dat is nergens zo mooi terug te zien als in deze indrukwekkende, handgetekende concept art.

      

Star Wars Battlefront

Het is Star Wars-jaar, en mijn vriendelijke collega/wannabe Jedi Hobie herinnerde mij dat er naast de film, eind dit jaar ook een nieuwe Battlefront uitkomt. Er zijn echter nog steeds geen gameplay beelden verschenen, en dat kan wel eens te maken hebben met de belachelijk hoge standaard die de concept art heeft neergezet. Als de game ook maar een beetje in de buurt komt bij deze sfeerimpressies, dan wordt 2015 een prachtig jaar voor gamende Star Wars fans.

      

The Last of Us

Post-apocalyptische settings kennen we genoeg in games, maar er zijn er maar weinig zo goed uitgewerkt als die van The Last of Us. Het moge duidelijk zijn, Naughty Dog heeft hier iets heel speciaals neergezet. We mogen concept artist John Sweeney bedanken voor deze idioot mooie plaatjes, die uiteindelijk in de game hebben gezorgd voor een bijzonder kleurvolle interpretatie van een verwoest Amerika. John Sweeney, bedankt.

     

Half-Life 2

Als iemand een lugubere, fictieve stad tot leven kan wekken, dan is het Viktor Antonov. Dit genie was als art director voor Half-Life 2 verantwoordelijk voor de vormgeving van het sfeervolle City 17. Antonov is helaas niet meer werkzaam bij Valve, dus of we zijn creaties ooit in (dare I say it) Half-Life 3 zullen terugzien, weet niemand. Gelukkig heeft hij zijn geniale brein onlangs nog los mogen laten op Dunwall, de bedorven stad van de ronduit geniale stealth game Dishonored.

     

Destiny

Destiny is een populaire game op de redactie, en ik weet dat een aantal mensen in mijn nabije omgeving mijn bestaan zullen ontkennen als ik hun favoriete game blijf negeren. Om dat lot te vermijden, neem ik Bungies first-person shooter spektakel graag even mee in dit overzicht. En volkomen terecht, want zoals je ziet is de concept art van Destiny een klasse apart. Waarschijnlijk is dat omdat het gecreëerd is door de Nederlander Jesse van Dijk, die eerder al bij Guerilla verantwoordelijk was voor de concept art van Killzone.

      

Grim Fandango

Een belangrijke taak van de concept artist is het neerzetten van de sfeer van de game. Dat is Peter Chan bij Grim Fandango verdomd goed gelukt. Chan is als vaste ontwerper van Tim Schafer verantwoordelijk geweest voor de look van bekende point-and-click adventures als Day of the Tentacle en Full Throttle. Het feit dat Peter Chan al zijn werk doet in een afgelegen hutje op een eilandje vlakbij Canada, verklaart daarbij een hoop. Alle concept art van Grim Fandango zijn als unlockables inbegrepen bij de HD Remaster van de game, en dat alleen al is een goede reden om deze klassieker nog een keer helemaal uit te spelen.

   

Oke, genoeg concept art voor vandaag, lieve vrienden! Het internet staat er bomvol mee, dus grote kans dat jij nog veel mooiere plaatjes kunt vinden. Schroom vooral niet om ze met ons te delen en gooi ze in de comments!

REACTIES (46) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord