Da’s pech - Auction House Diablo III weg! 

Da’s pech - Auction House Diablo III weg! 2014-03-25T13:10:06
Met de komst van Diablo III: Reaper of Souls zijn er behoorlijk wat basismechanics van de game op de schop gegaan. Een daarvan is het sluiten van de auction house en daar is behoorlijk wat trammalant over ontstaan. Is dit nou een goede zaak of niet?

De gebreken van Diablo III lagen hem vooral in de end-game content. Niet alleen kon je eigenlijk alleen de campaign eindeloos herspelen, ook het lootsysteem bleek weinig belonend. Als je een legendarisch voorwerp vindt, dan zou je in pure extase moeten zijn en enthousiast de statistieken af willen wachten. Helaasch was dat in de praktijk wel anders, met minder dan tien procent kans op een wapen of kledingstuk dat ook maar een béétje nuttig zou zijn. 

Het betekende dat gamers hun loot van de Auction House moesten halen. Het verzamelen van goud of het bespelen van de markt om zo geld te verdienen was namelijk velen malen effectiever dan het zelf op zoek gaan naar epische loot. Daardoor bloedde de game voor een groot aantal spelers dood. Met de Real Money Auction House (waar loot dus voor keiharde euro’s werd doorverkocht) kon je ook nog de discussie voeren of Blizzard een hongerige geldwolf was geworden, die harteloos deze topfranchise de nek omdraaide.

Toch zie ik nu, na de sluiting van de Auction House, weer veel gezeik in de general chat. Blijkbaar zijn niet alle spelers het ermee eens dat er nu helemaal geen manier is om je loot te verpatsen. Uiteraard was er ook een grote groep spelers die daadwerkelijk geld verdiende met de verkregen loot; dat zij niet happy zijn is amper raar te noemen. Het leidt me tot de grote vraag voor Diablo III: Is het verdwijnen van de Auction House nou de komst van een ArchAngel of die van een Prime Evil? Ik neem voor het gemak beide standpunten in!

Diablo III Reaper of Souls

 

Het verdwijnen van de Auction House is fantastisch!

Weet je waar Diablo altijd om heeft gedraaid? Vette loot vinden! Niets is vetter dan zelf op pad gaan, keer op keer, om na 6 farmruns dan eindelijk de loot te vinden die je nodig had. Misschien zelfs honderden lootruns. Maar waarom zou je als speler constant het eentonige farmen (dat Diablo zo leuk maakt) volhouden, als je na een simpele zoekopdracht in de Auction house al die moeite overslaat? Bovendien staat de waarde van zulke voorwerpen niet in steen gegrifd, dus eigenlijk is je winst overgeleverd aan de populariteit van de dag.

Daarnaast heb je van die mensen die de hele dag niets anders doen dan de Aucton House afstruinen om alle goedkope voorwerpen op te kopen en die vervolgens voor een hogere prijs weer op de markt te plaatsen. Daardoor wordt het voor ons als normale spelers een stuk lastiger om een goede deal te vinden. Die mensen zou je helemaal niet kwijtraken als de Real Money Auction house nog live was, aangezien die knakkers dan alles voor gold kunnen opkopen en het voor echte knaken zullen verkopen. De topwapens, die op dat moment al zo zeldzaam waren, konden alleen voor héél veel gold of héél veel Euro’s worden gevonden. In een dungeon crawler met loot niet de meest leuke manier om aan je gear te komen!

Diablo III Reaper of Souls

 

Het verdwijnen van de Auction House is verschrikkelijk!

Laten we eerlijk zijn: de Auction House was alleen zo irritant omdat het je enige manier was om aan goede loot te komen. Je had het verdomde kreng nodig zoals Wouter zijn superheldenfix nodig heeft, of Samuel zijn dagelijkse portie Dark Souls II. Het maakte van de Auction House een grotere duivel dan Diablo zelf, maar vergeet niet dat de game feitelijk gebroken was door het loot systeem. Blizzard heeft nu een smart-loot systeem aangebracht waarbij de kans op bruikbare loot vertienvoudigd is. Iedereen kan nu gewoon zelf zijn character gearen, maar wat te doen met alle legendaries die je tijdens het levelen vindt? Die zijn nu waardeloos en worden negen van de tien keer gedisenchant.

Juist nu dit loot systeem is gefixed kan de Auction House een leuke en bescheiden rol spelen in het levelen van alts of het finetunen van je gear. De Real Money Auction House hoeft daarbij niet eens terug te keren, zodat je de irritante farmers weg kunt blijven houden. Maar nu ik op mijn Barbarian allemaal fantastische Witch Doctor loot vindt en er niets mee kan, voel ik me bijna verplicht om iedere class te levelen. Het enige nadeel hieraan is dat ik maar zoveel tijd op een dag heb en dus liever al mijn tijd en gold aan één class besteed. Met de verdwijning van de Auction House heb ik als speler met een tijdlimiet dus minder kans om mijn Barb met enige snelheid van topgear te voorzien. Maar ja, dat is het leven van een casual!

Diablo III Reaper of Souls

 

Wat ik ervan vind

Het moge duidelijk zijn dat ik géén casual ben, maar ik kan me heel goed in de klagers vinden. Persoonlijk vind ik de game zóveel leuker sinds de Auction House is verdwenen, maar op hetzelfde moment werd de Smart Loot toegepast. Dat zou dus evengoed de verklaring voor meer plezier kunnen zijn. Nu gebruikte ik de Auction House zelf maar heel zelden, omdat dat voor mij de plank misslaat als het om de essentie van Diablo-games gaat. Nu iedereen met de komst van Reaper of Souls qua gear weer met een schone lei begint, ben ik veel enthousiaster om Legendaries te farmen. Want ik weet nu zeker dat er niet een of andere rich boy zijn wapens en armor met goudstukken heeft gekocht. Gear kost nu altijd hetzelfde. Bloed. Zweet. En bij iedere death die onverbiddelijke tranen!

REACTIES (24) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord