Collectible card-games: The Elder Scrolls: Legends vs. Gwent vs. Hearthstone 

Collectible card-games: The Elder Scrolls: Legends vs. Gwent vs. Hearthstone 2019-01-21T11:48:40
In deze feature vergelijkt Alie de drie grootste collectible card-games van dit moment, namelijk: The Elder Scrolls: Legends, Gwent: The Witcher Card Game en Hearthstone. Wat zijn de overeenkomsten en wat zijn de verschillen tussen deze digitale kaartspellen? En welke van de drie komt als winnaar uit de vergelijking?

Heel lang speelde ik alleen maar Hearthstone. Als (World of) Warcraft-fan laat de reden zich gemakkelijk raden. Het door Blizzard geschapen universum spreekt me simpelweg enorm aan. Inmiddels zijn er echter twee kapers op de kust van mijn tijd en aandacht: Gwent en The Elder Scrolls: Legends. In deze feature kijk ik hoe de collectible card games zich verhouden. Daarvoor geef ik echter eerst een beschrijving van de drie games. 

The Elder Scrolls: Legends
     

The Elder Scrolls: Legends

Zoals de naam van deze game al doet vermoeden, zijn de kaarten in The Elder Scrolls: Legends gebaseerd op de personages en lore van de The Elder Scrolls-serie. Het plot (in de Story-modus) draait om het gevecht tegen de High Elf Naarifin, die Cyrodill is binnengedrongen. Hij wil de demon Daedra vrijlaten om een profetie te vervullen. Als The Forgotten Hero is het jouw taak hem te stoppen. Onderweg word je echter steeds uitgedaagd tot gevechten. Het leuke is dat je gaandeweg ook keuzes moet maken. Daarmee bepaal je onder meer welke kaarten je aan je deck toevoegt.

Naast de Story-modus kent The Elder Scrolls: Legends nog vier modi, namelijk Battle mode (PvP tegen vrienden, random matchmaking of ranked), Arena mode (PvE of PvP, waarbij je zoveel mogelijk van de negen potjes moet winnen), Puzzle mode (PvE, waarbij je binnen één beurt je computertegenstander moet verslaan) en Gauntlet mode (periodieke events).

Een deck in The Elder Scrolls: Legends bestaat uit 50 tot 100 kaarten. Je begint de game met drie kaarten en één Magicka. Deze Magicka gebruik je om kaarten te spelen. Elke ronde neemt je Magicka toe. Er zijn vier soorten kaarten: Support (blijvende boost), Action (instant actie), Creatures (je figuren op het bord) en Items (die je Creatures sterker maken). Je speelt je Creatures in één van de twee lanes. En daarmee komen we bij de eerste unieke feature van TES: Legends: je Creatures kunnen alleen andere Creatures binnen hun eigen lane aanvallen. Lanes kunnen verschillende eigenschappen hebben, zoals de Shadow Lane waarbinnen gespeelde Creatures één beurt niet aangevallen kunnen worden.

Een tweede unieke feature in The Elder Scrolls: Legends heeft te maken met Runes. Elke speler begint met een aantal Runes. Voor iedere vijf health points die je verliest, verlies je een Rune. Hiermee verdien je een nieuwe kaart, die je soms meteen kunt inzetten. Door potjes te winnen, kun je kaarten soms ook levelen. In sommige gevallen kun je daarbij kiezen voor verschillende versies van dezelfde kaart.

The Elder Scrolls: Legends
      

Gwent: The Witcher Card Game

Daar waar The Elder Scrolls: Legends gebaseerd is op het The Elder Scrolls-universum heeft Gwent: The Witcher Card Game zijn naam natuurlijk te danken aan The Witcher-serie. Sterker nog: in de The Witcher 3: Wild Hunt kon je Gwent ook al gewoon checken. Ik ken zelfs mensen die het kaartspelletje daar al uren gespeeld hebben. Voor de nieuwkomer leg ik echter graag uit hoe je Gwent precies speelt.

Net als zijn genregenoten is ook Gwent een turn-based card-game. Een potje bestaat in Gwent echter niet uit één ronde, maar uit drie. Als je twee van de drie rondes kunt winnen, heb je het potje gewonnen. Het spelen van kaarten levert je Power op. Het doel is om uiteindelijk meer Power op het bord te hebben liggen dan je tegenstander. Als dat het geval is, win je de ronde. Een ronde eindigt wanneer beide spelers op Pass klikken of geen kaarten meer hebben.

De crux in Gwent is dat je binnen de drie rondes in een potje steeds hetzelfde deck gebruikt. Het is zodoende zaak niet al je beste kaarten in de eerste ronde in te zetten. Elk deck staat in het teken van facties, die verschillende sterke punten hebben. Een deck bestaat uit 25 kaarten. Gwent kent geen manasysteem, zodat je niet een x aantal beurten hoeft te wachten om een kaart te kunnen spelen. Ook deze Witcher-spin-off kent trouwens lanes. Deze lanes zijn echter gebaseerd op het verschil tussen melee- en ranged-kaarten.

Gwent kent verschillende modi, zo zijn er Casual Play en Rank Play. Deze laatste modus werkt met een tier-ladder, waarop je tijdens seizoenen van een maand zo hoog mogelijk probeert te eindigen. Er zijn ook special/seasonal events, waarin je speelt met een deck passend bij het thema en er andere regels gelden. Ten slotte is er de Arena mode, waarbij spelers een deck moeten bouwen met random cards. In deze modus speel je negen potjes met drie levens. Het doel is zoveel mogelijk potjes te winnen.

Gwent: The Witcher Card Game
      

Hearthstone

En dan is er natuurlijk nog het oudgediende Hearthstone, waarschijnlijk de bekendste van de drie trading card-games in deze feature. Zoals gezegd, is deze game van de hand van Blizzard en bouwt de game voort op de Warcraft-serie. Zo zijn de Heroes bijvoorbeeld bekende personages uit die serie. De Heroes hebben allemaal een unieke power, zoals healing of het oproepen van totems. De Heroes representeren een klasse: Warrior, Shaman, Rogue, Paladin, Hunter, Druid, Warlock, Mage en Priest. Veel kaarten zijn specifiek voor de Heroes, alhoewel er ook neutrale kaarten zijn.

Om kaarten te spelen, gebruik je in Hearthstone Mana Crystals. Elke beurt krijg je er een Mana Crystal bij. De kaarten zijn ruwweg te verdelen in vier types: Minions, Spells, Weapons en Hero. Je kunt de kaarten verder onderverdelen naar hun zeldzaamheid. Ook bevatten sommige kaarten speciale effecten. Neem een Minion-kaart met Charge. Dat "Charge" betekent dat de Minion meteen mag aanvallen.

Ook Hearthstone kent een aantal modi. Om te beginnen maakt de kaartgame gebruik van het onderscheid tussen Standard en Wild. Als je een Standard-potje kiest, kun je alleen kaarten in de Basic- en Classics-collecties gebruiken, evenals kaarten uit de meest recente expansies. In Wild kun je echter gebruik maken van alle kaarten in de game.

Binnen Standard en Wild kun je vervolgens kiezen uit Casual- en Ranked-modi. Deze laatste werkt met een tier-ladder, waarmee je beloningen kunt verdienen. Verder kent Hearthstone nog Arena-gevechten en de Tavern Brawl, waarin je elke week een potje met een geheel nieuwe set regels te wachten staat. Ten slotte kent deze trading card-game nog een single-player-avontuur, genaamd Adventures.

Hearthstone
       

The Elder Scrolls: Legends vs. Gwent vs. Hearthstone

Als jullie de beschrijvingen van The Elder Scrolls: Legends, Gwent: The Witcher Card Game en Hearthstone gelezen hebben, zien jullie vast veel overeenkomsten. Logisch, aangezien het nou eenmaal alle drie genregenoten zijn. Vooral TES: Legends en Hearthstone lijken in de basis nogal op elkaar. Laten we die games daarom eerst eens vergelijken.

Er zijn namelijk best wel wat verschillen tussen Hearthstone en Legends te benoemen, zo is Hearthstone met zijn vele expansies op dit moment veel uitgebreider. Aan de andere kant is Legends door de toevoeging van de twee lanes en Runes echter tactisch spannender. Wat me verder opvalt, is dat Legends iets meer F2P lijkt dan Hearthstone. Het is gemakkelijker om in-game currency te verdienen, zodat je minder real-world geld hoeft uit te geven. Om in de Blizzard-game nog een beetje mee te kunnen doen, zul je namelijk toch echt wel wat goud of geld uit moeten geven. Daar krijg je dan echter wel een zeer gepolijste look (denk artwork, maar ook sound) voor terug. Wat ook in het voordeel van Hearthstone spreekt, is dat de game gemakkelijk op te pakken is.

Gwent is in deze vergelijking een beetje het buitenbeentje. Dat komt vooral omdat het doel van een potje heel anders in. In Hearthstone en Legends is het de bedoeling om je tegenstander zijn health te doen dalen naar nul. In Gwent probeer je echter de beste set-up op het bord te krijgen en daarmee meer punten dan je tegenstander te scoren. Persoonlijk vind ik Gwent daarom een stuk lastiger dan zijn twee evenknieën. Het lijkt namelijk amper nog op de voorouder van dit genre: Magic. Wat echter wel heel fijn is, is dat geluk een veel minder grote factor is. Wat echter minder in het voordeel van Gwent spreekt, is het feit dat de game wel een beetje kaal aanvoelt, zo zijn er bijvoorbeeld minder (verschillende) modi.

Alle drie de besproken collectible card games hebben hun voor- en nadelen. Zodoende kan ik onmogelijk een winnaar uitroepen. Deze feature eindigt daarom in een gelijkspel… Is dat erg? Nee, je kunt The Elder Scrolls: Legends én Gwent én Hearthstone namelijk gewoon gratis checken. Met andere woorden: je hoeft ook helemaal niet te kiezen!

The Elder Scrolls Legends vs. Gwent vs. Hearthstone
     

Toch ben ik natuurlijk wel benieuwd: welke van deze drie kaartgames is jouw favoriet? Heb je meer met het tactische The Elder Scrolls: Legends? Gaat je hartje sneller kloppen van het gepolijste Hearthstone? Of is vreemde eend Gwent je favoriet? Laat dat en nog veel meer weten in de comments!

REACTIES (19) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord